Τεχεράνη, 30 Αυγούστου - «Το σύνθημά του Ιράν είναι η πυρηνική ενέργεια για όλους, τα πυρηνικά όπλα για κανένα», δήλωσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ την Πέμπτη, σε ομιλία του χαιρετίζοντας τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Morsi στην Τεχεράνη.
«Ο κόσμος», δήλωσε ο Χαμενεΐ, «είναι σε μετάβαση προς μια νέα διεθνή τάξη (“new international order”) και το Κίνημα των Αδεσμεύτων (Non-Aligned Movement ή NAM) μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ένα νέο ρόλο."
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην σύνοδο κορυφής που συμμετείχαν διεθνείς προσωπικότητες όπως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, δήλωσε: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει μια παράλογη, άδικη και εντελώς αντιδημοκρατική δομή και μηχανισμό. Πρόκειται για μια κατάφωρη μορφή δικτατορίας, η οποία είναι απαρχαιωμένη και ξεπερασμένη και της οποίας η ημερομηνία λήξης έχει περάσει. "
Η άποψή μας είναι ότι η αίθουσα ελέγχου του κόσμου δεν θα πρέπει να καθορίζεται από τη δικτατορικό βούληση των λίγων χωρών της Δύσης.
Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΝΑΜ, λέγοντας ότι είναι μια «προφανής αναγκαιότητα» στην σημερινή εποχή για την ίδρυση αυτής της νέας τάξης (“new order”).
Συγκεκριμένα είπε: «Ο κόσμος είναι σε μετάβαση προς μια νέα διεθνή τάξη και το Κίνημα των Αδεσμεύτων μπορεί και πρέπει να παίξει ένα νέο ρόλο. Αυτή η νέα τάξη πρέπει να βασίζεται στη συμμετοχή όλων των εθνών και των ίσων δικαιωμάτων για όλους. Και ως μέλη αυτού του κινήματος, η αλληλεγγύη μας είναι μια προφανής αναγκαιότητα στη σημερινή εποχή για την ίδρυση αυτής της νέας τάξης».
Επίσης είπε: «Οι ηγέτες του κόσμου σήμερα είναι οι οδηγοί σκλάβων του χθες και ξεκινούν πολέμους, εξευτελίζουν και αποδυναμώνουν τα έθνη και σκοτώνουν αθώους ανθρώπους ... ως εκ τούτου θα πρέπει να αγωνιστούμε για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων και διαχείριση". (“we should therefore stand up for a new world order and management”)
ΚΟ: Για την «ανάγκη μιας Νέας Παγκόσμιας Τάξης» έχει μιλήσει και ο Πρόεδρος του Ιράν, Mahmoud Ahmadinejad και μάλιστααρκετές φορές. Τον Ιούνιο του 2009, (δες εδώ) σε ομιλία του στη Μόσχα στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, έκανε έκκληση για την δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που ανακύπτουν στη διεθνή πολιτική σκηνή. Επίσης για μια νέα παγκόσμια τάξη μίλησεκαι στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ρίο +20, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, στις 20 Ιουνίου του 2012.
Το Ιράν, είπε, «θεωρεί τη χρήση χημικών όπλων ως ασυγχώρητη αμαρτία, αλλά δεν θα παραιτηθεί από το δικαίωμά του να χρησιμοποιεί ειρηνική πυρηνική ενέργεια."
Ο Αγιατολάχ κατηγόρησε τότε "τους μπράβους του σιωνιστικού καθεστώτος" για τη διάπραξη «εγκλημάτων», προσθέτοντας ότι το βοηθάει η Δύση.
Τα έθνη της ΝΑΜ, είπε, πιστεύουν ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να διοικείται "σύμφωνα με την δυτική δικτατορία μιας χούφτας χωρών ... Ο μηχανισμός αυτός είναι παράλογος, άδικος και αντιδημοκρατικός.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους μιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν στην πραγματικότητα μιλούν για τα δυτικά συμφέροντα ... τα βασανιστήρια και οι δολοφονίες αγνοούνται αν ασκούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους Σιωνιστές," δήλωσε.
Ο Χαμενεΐ κατηγόρησε επίσης τους "Σιωνιστές" που "διεξάγουν διάφορους πολέμους, σφαγές και κρατική τρομοκρατία κατά τις τελευταίες δεκαετίες."
Κατηγόρησε τον δυτικό κόσμο για την "υποστήριξη και την υπεράσπιση του σιωνιστικού καθεστώτος του Ισραήλ εναντίον του καταπιεσμένου παλαιστινιακού έθνους.
"Το Ιράν έκανε έκκληση για λύση στο Παλαιστινιακό ζήτημα, ζητώντας ένα "ολοκληρωμένο δημοψήφισμα με τη συμμετοχή όλων των ιθαγενών κατοίκων της Παλαιστίνης, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των προσφύγων που έχουν βρεθεί μακριά από την πατρίδα τους για δεκαετίες, για να καθορίσουν τη μοίρα της χώρας. "
Ο Ιρανός ηγέτης κάλεσε τους ηγέτες Λευκού Οίκου να αναθεωρήσουν την πολιτική τους για την Μέση Ανατολή και να "δείξουν θάρρος και να επιλέξουν τη λύση του δημοψηφίσματος» και να σταματήσουν αυτό που αποκάλεσε «αστρονομικές δαπάνες» των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon, ο οποίος παρακολουθεί τη σύνοδο κορυφής, δεν διαμαρτυρήθηκε όταν Χαμενεΐ ανέφερε τους ισραηλινούς ηγέτες ως «αιμοδιψείς λύκους».
«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τη Δύση», κατέληξε ο Χαμενεΐ.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: Εδώ και εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου