Powered By Blogger

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Για «πιθανές αποκλίσεις» στις προσεγγίσεις Ελλάδας και Αιγύπτου για ΑΟΖ μιλάει τώρα ο ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας…

Για «πιθανές αποκλίσεις» στις προσεγγίσεις Ελλάδας και Αιγύπτου για ΑΟΖ μιλάει τώρα ο ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας…
Η ανακήρυξη της τουρκικής ΑΟΖ με την Λιβύη είναι ένας ακόμη χάρτης για υπουργείο Εξωτερικών!

Για...  "πιθανές αποκλίσεις" στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο αλλά και χωρίς να του κάνει εντύπωση ο χάρτης της τουρκικής ΑΟΖ που συμφώνησε  με τη Λιβύη, έκανε λόγο ο  υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας  στο Open Tv.
Όταν ρωτήθηκε για τον τουρκικό χάρτη που εμφανίζει τις θαλάσσιες εκτάσεις που υφαρπάζει από την Ελλάδα η Τουρκία μετά την συμφωνία με τη Λιβύη ο Έλληνας ΥΠΕΞ αντέδρασε λέγοντας πως δεν του κάνει... εντύπωση καθώς έχει δει χιλιάδες άλλους τέτοιους χάρτες(!) προσθέτοντας πως η Τουρκία προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις απαιτήσεις της ενώ η Ελλάδα δεν ακολουθεί  τέτοια πολιτική.
Το ερώτημα βέβαια που δεν τέθηκε, είναι: Ποια ακριβώς είναι η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα; Να ελαχιστοποιήσει τις απαιτήσεις της;
Εκείνο όμως που έκανε εντύπωση είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «πιθανές απόκλισεις» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Πιο συγκεκριμένα είπε:
«Η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα και αυτό που συζητήσαμε είναι να δούμε ξανά πού είχε κολλήσει το όλο σχετικό ζήτημα και να προσπαθήσουμε γρήγορα να ξανασυνεδριάσουν οι επιτροπές. Εάν δε, φτάσουμε σε ένα σημείο και με απόκλιση να κληθούν οι υπουργοί να καλύψουν αυτή την απόκλιση».
Διαβάστε το κείμενο της συνέντευξης
Αλεξία Τασούλη: Η Τουρκία δημοσίευσε τον «νέο» χάρτη του Αιγαίου, όπως προκύπτει μετά την υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας;
Νίκος Δένδιας: Έχω δει χιλιάδες χάρτες τους τελευταίους μήνες, δεν νομίζω ότι ένας ακόμη κάνει τη διαφορά. Η Τουρκία προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις απαιτήσεις της, σαν δυνατότητα -κατά την κρίση της- να διαπραγματευθεί με καλύτερους όρους. Εμείς, δεν ακολουθούμε αυτή την πολιτική.
Συναντήσατε τους πρέσβεις της Λιβύης και της Τουρκίας μέσα σε διάστημα λίγων ωρών…
Καταρχάς, ο πρέσβης της Τουρκίας δεν γνώριζε το ζήτημα. Επιφυλάχθηκε να επιστρέψει με τις εξηγήσεις που πρέπει να δώσει. Η τοποθέτησή μας απέναντι στην Τουρκία έχει μια συγκεκριμένη αιτιολογία: Όταν συνάντησα τον Λίβυο υπουργό Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, δέχθηκα μεν παραδοχή ότι όντων συζητούν με την Τουρκία, αλλά ότι συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει επειδή αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.
Μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό σας, κάνατε λόγο για επιτάχυνση των διαδικασιών για οριοθέτηση της ΑΟΖ…
«Η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα και αυτό που συζητήσαμε είναι να δούμε ξανά πού είχε κολλήσει το όλο σχετικό ζήτημα και να προσπαθήσουμε γρήγορα να συνεδριάσουν οι επιτροπές. Εάν δε, φτάσουμε σε ένα σημείο και με απόκλιση να κληθούν οι υπουργοί να καλύψουν αυτή την απόκλιση».
Η κριτική που σας ασκεί η αντιπολίτευση εστιάζεται σε δύο σημεία: πρώτον, ότι ακολουθείτε μια πολιτική κατευνασμού προς την Τουρκία και, δεύτερον, ότι αιφνιδιαστήκατε από τις εξελίξεις…
Καταρχάς, στο πρώτο ζήτημα, να θυμίσω ότι δεν λέγομαι Νικηταράς και ότι δεν κρατώ γιαταγάνι. Πέραν αυτού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προασπίζει τα συμφέροντα αυτού του τόπου, ακριβώς όπως πρέπει. Αν και αποφεύγω να συζητώ στο εσωτερικό ακροατήριο θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα πω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα να εκχωρήσει τίποτα από τα κυριαρχικά δικαιώματά της.


pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου