Powered By Blogger

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Γαληνός Λαουτάρης: Μια «μικρή» αλυσίδα με μεγάλη παράδοση….


Κάθε τομέας της παραγωγής ή του εμπορίου διαθέτει ανθρώπους οι οποίοι για ολόκληρες δεκαετίες εργάστηκαν με μεγάλη αφοσίωση σταχρηστά συναλλακτικά ήθη, είχαν πληθωρική συμμετοχή και συνεισφορά στις ανάγκες της κοινωνίας και προσήλωση σε διαχρονικές αξίες όπως εντιμότητα και ειλικρίνεια – στοιχεία που τους ανέδειξαν σε μια ξεχωριστή θέση του τομέα της συγκεκριμένης δραστηριότητας τους.
Στην περίπτωση των αλυσίδων λιανικής ένας άνθρωπος που ήδη ξεπέρασε μισό αιώνα πληθωρικής δραστηριότητας και συνεχίζει να αντιπαλεύει με επιμονή και υπομονή τις μεγάλες δυσκολίες της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, συγκεντρώνοντας όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, είναι ο Γαληνός Λαουτάρης.

 
Γαληνός Λαουτάρης

«Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη να εύχεσαι να ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις» λένε οι στίχοι του διάσημου Αλεξανδρινού μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Όπως ακριβώς η μακρόχρονη πορεία του Γαληνού Λαουτάρη που δεν περιορίστηκε μόνο στον επαγγελματικό στίβο: Πλούσια συνδικαλιστική δραστηριότητα (διετέλεσε Πρόεδρος ΕΛΟΜΑΣ, ΣΕΚΕ, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, μέλος Δ. Συμβουλίου ΣΕΣΜΕ και επίτιμος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας), ενώ έχει τιμηθεί ή βραβευτεί με 35 και πλέον βραβεία ή διακρίσεις για το πληθωρικό του έργο!
Η επαγγελματική του δραστηριότητα στον χώρο των Σουπερμάρκετ ξεκίνησε  στην Χαλκίδα το 1967 όταν λειτούργησε το πρώτο Σουπερμάρκετ με την επωνυμία «Γαληνός ΑΕ» και τις επόμενες δεκαετίες (μέχρι το 2001) αναπτύχτηκε σημαντικά με 43 καταστήματα σε Εύβοια, Βοιωτία, Αθήνα, νησιά του Αιγαίου  και ιδιαίτερα Κυκλάδες. Το 2001 ολόκληρη η αλυσίδα καταστημάτων «Γαληνός ΑΕ» συγχωνεύτηκε (με απορρόφηση) από την (τότε) εισηγμένη «Ατλάντικ»  η οποία όμως μια δεκαετία αργότερα πτώχευσε με την υπ΄ αριθμ. 802/2.8.2011 Απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με αποτέλεσμα ολόκληρη  η περιουσία που «απορροφήθηκε» να χαθεί, μαζί με τους κόπους και τον ιδρώτα ολόκληρων δεκαετιών!
Ο Γαληνός Λαουτάρης όμως ήδη, από το 1996 λειτουργούσε (ξεχωριστά) 6 καταστήματα με την  εταιρία «Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική Α.Ε». Την περίοδο από το 2006 έως 2008 συνεργάστηκε, με το σύστημα του franchising, με την Carrefour AE, ενώ από το 2009 έως σήμερα λειτουργεί με την  εταιρία «Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική Α.Ε» και τον διακριτικό τίτλο «GL Γαληνός Λαουτάρης». Τα  τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, της ύφεσης και των διαδοχικών «μνημονίων» των δανειστών της χώρας μας, αντιμετώπισε συναρπαστικές προκλήσεις:

 

Τα καταστήματα της «GL Γαληνός Λαουτάρης» από 6 καταστήματα το 1966 έφθασαν τα 20 καταστήματα στο τέλος του 2010 και 28 καταστήματα στο τέλος του 2011, με μια σειρά εκατοντάδων κωδικών «ιδιωτικής ετικέτας» καθώς και ένα σύγχρονο κέντρο διανομής –logistics. : Όλα αυτά οδήγησαν στην αύξηση του κύκλου εργασιών της αλυσίδας από 20 εκατ. Ευρώ το 2007 σε 38 εκ. Ευρώ το 2010 , όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα με βασικά οικονομικά στοιχεία ετών 2007 έως και 2010: 

ΕΥΒΟΙΑ ΜΑΡΚΕΤ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ ΑΕ (ΑΡΜΑΕ 36548/12/Β/96/22)


ΕΤΟΣ
Κύκλος Εργασιών
Μικτά κέρδη 
Καθαρά κέρδη προ φόρων  
Σύνολο υποχρεώσεων
2007
20.097.345
4.856.502
320.701
10.002.403
2008
31.609.998
7.471.311
117.864
18.892.931
2009
31.241.490
8.054.028
180.235
22.404.985
2010
38.014.004
9.380.440
111.217
26.234.443
Πίνακας: Λ. Κουμάκης

Ο Γαληνός Λαουτάρης σε συνέντευξη του (Φεβρουάριος 2012) στην τοπική εκπομπή Market Voice κατήγγειλε ότι «Οι πολυεθνικές λειτουργούν μονοπωλιακά και με την φιλοσοφία της αισχροκέρδειας» συμπληρώνοντας με λύπη ότι «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού φυτοζωεί αφού η πολιτική ηγεσία δεν ασχολείται με την πάταξη του φαινομένου αυτού».
Εμείς προσθέτουμε ότι σε έρευνες αγοράς που πραγματοποιήσαμε φέτος στους τομείς Υγρών Πιάτων και Απορρυπαντικών σε σκόνη, διαπιστώσαμε ότι 4 πολυεθνικές (Procter & GambleUnileverHenkelPalmolive) που ουσιαστικά ελέγχουν την Ελληνική αγορά, όλεςκαταδικασμένες πέρσι είτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, είτε από την Γαλλική Επιτροπή Ανταγωνισμού για μυστικές συμφωνίες τιμών (δηλαδή καρτέλ) σε συνολικό πρόστιμο 676,5 εκατομμυρίων Ευρώ  (315,2 εκ. Ευρώ από την ΕΕΕ και 361,3 εκ. Ευρώ από την ΓΕΑ) συνεχίζουν ανενόχλητες να μοσχοπουλάνε στην Ελλάδα τα εισαγόμενα προϊόντα τους – ας ελπίσουμε ότι η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού θα προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες ακόμα και αν φυτοζωεί!
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι  ορισμένες από τις παραπάνω πολυεθνικές υποστηρίζουν με την διαφήμιση τους την (επιεικώς) απαράδεκτη τουρκική τηλεοπτική σειρά «Σουλειμάν» (βλπ. σχετικό άρθρο με τίτλο Σύγχρονα γιουσουφάκια και Σουλειμάν ο μεγαλοπρεπής).

  

Επιστρέφοντας στην αλυσίδα «GL Γαληνός Λαουτάρης» και στην φετινή ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, κατά την οποία λειτουργούν 28 καταστήματα και ένα κέντρο διανομής - logistics με 400 περίπου συνολικά εργαζόμενους (100 περισσότερους ακόμα και από την  Procter &Gamble που κάνει τζίρο πάνω από 400 εκατομμύρια Ευρώ) συναντάμε την ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρίας (24 Απριλίου 2012) η οποία με την διαχρονική ειλικρίνεια που χαρακτηρίζει την μακρόχρονη πορεία του ιδρυτή της, εξηγεί αναλυτικά τους λόγους της πρόσκαιρης έλλειψης ρευστότητας που παρατηρήθηκε φέτος – συνηθισμένο στις δύσκολες μέρες μας φαινόμενο για το συντριπτικό ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων – και οδήγησε εσπευσμένα την εταιρία να επιλέξει την νομική διαδικασία εξυγίανσης σύμφωνα με το άρθρο 99 του Νόμου 3588/2007. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Παρά το δυσμενέστατο οικονομικό περιβάλλον μέσα στην χρήση 2011 τολμήσαμε και ανοίξαμε επτά νέα καταστήματα και ένα νέο κατάστημα τον Ιανουάριο του 2012. Με ίδια κεφάλαια, επενδύοντας σημαντικά ποσά σε πάγιο εξοπλισμό και λοιπά έξοδα. Με τα βήματα αυτά η επιχείρηση ισχυροποίησε περαιτέρω την θέση της στον χώρο του λιανικού εμπορίου τροφίμων s/m, αύξησε τις θέσεις εργασίας σε μια περίοδο καλπάζουσας ανεργίας και ταυτόχρονα βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα της.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο η εταιρία επένδυσε όλα της τα κεφάλαια έχοντας ως δικλείδα ασφαλείας, εγκεκριμένη χρηματοδότηση με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ήρθε αντιμέτωπη:
(1)   Με την αναξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος που αιφνιδίως και αναιτιολογήτως  υπαναχώρησε αφήνοντας μας εκτεθιμένους.
(2)   Με την προείσπραξη επιταγών από ορισμένους προμηθευτές, οι οποίοι καταλύοντας κάθε έννοια συναλλακτικής πίστης, ηθικών αξιών και δεοντολογίας λειτούργησαν αντισυμβατικώς με οφθαλμοφανή σκοπό να μας δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας.
Η σχετική συζήτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας έγινε σε δύο συνεδριάσεις (17 και 25 Μαΐου 2012) με την πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της εταιρίας σαράντα οκτώ προμηθευτών και σύσσωμο το προσωπικό των εκατοντάδων εργαζομένων της εταιρίας. Η σχετική απόφαση του δικαστηρίου που εκδόθηκε τρεις μήνες αργότερα, αποδέχτηκε το αίτημα της υπαγωγής στην διαδικασία εξυγίανσης κάτι που σηματοδοτεί την ρύθμιση όλων των υποχρεώσεων της εταιρίας τμηματικά, σε βάθος πενταετίας.
Είναι ευτύχημα που συνεχίζεται κανονικά, παρά τα όποια προβλήματα, η μακρόχρονη εμπορική πορεία μιας «μικρής» αλυσίδας καταστημάτων με τεράστια όμως παράδοση που χτίστηκε επί ολόκληρες δεκαετίες με πολύ στέρεα «υλικά» πάνω στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τον ιδρυτή της.
Η αλυσίδα καταστημάτων «GL Γαληνός Λαουτάρης» με πληθώρα Ελληνικών προϊόντων και ιδιαίτερα τοπικών, με μεγάλη συνεισφορά στην τοπική κοινωνία σε πάρα πολλούς και σημαντικούς τομείς, έχει και είναι βέβαιο πως θα συνεχίσει να έχει την αμέριστη υποστήριξη των καταναλωτών ολόκληρης της Εύβοιας αλλά και της Πάρου με την πρόσφατη παρουσία της στο μαγευτικό νησί! 
Λεωνίδας Κουμάκης *
19 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου