Για την μεγάλη στροφή στην "πίσω αυλή της Ευρασίας" ετοιμάζεται η Ρωσία με το κέντρο βάρους της οικονομικής ανάπτυξης να μετατοπίζεται στην αχανή και παντελώς αναξιοποίητη ρωσική Άπω Ανατολή, μία κίνηση που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στον αγώνα για επικράτηση στην Ευρασιατική Περιφέρεια που κατά τα δυτικά think tank κρίνει και την γεωστρατηγική κυριαρχία στον πλανήτη, της Παγκόσμιας Νήσου κατά τον Χάντινγκτον.
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ ανακοίνωσε χθες ότι η Μόσχα προτίθεται σε 5-10 χρόνια να μετατρέψει την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού στον κεντρικό εμπορικό της εταίρο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπερκεράσει την ΕΕ, με την οποία σήμερα πραγματοποιείται πάνω από το μισό του όγκου των εμπορικών συναλλαγών.
Βασικό όχημα για την ρωσική στροφή στην APEC (το οικονομικό φόρουμ των 21 χωρών της λεκάνης Ασία-Ειρηνικού) είναι για την Ρωσία μια τεράστια οικονομική, πολιτική και σε δεύτερη φάση, οικονομική, ένωση, η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση η οποία θα καταλαμβάνει σχεδόν όλα τα εδάφη της πρώτη Σοβετικής Ένωσης (με εξαίρεση την Ουκρανία) και θα καλύπτει το 1/6 της χερσαίας επιφάνειας του πλανήτη.
Οι χώρες μέλη της Ένωσης θα είναι η Ρωσία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Αρμενία, και το Τατζικιστάν.
Θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά η πρώτη σε ενεργειακά αποθέματα, η πρώτη σε πυρηνική στρατιωτική ισχύ και μία από τις πρώτες σε συμβατική στρατιωτική ισχύ,
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ν.Μεντβέντεφ "Μέχρι τις 1 Ιανουαρίου 2015 θα έχει δημιουργηθεί τη το οικονομικό σχήμα της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, η οποία θα προχωρήσει σε δεύτερο χρόνο στην δημιουργία ενιαίου νομίσματος. Δεν πρέπει να βιάστούμε να προχωρήσουν σε ένα ενιαίο νόμισμα, άμεσα αφού τα διδάγματα από την αρνητική πορεία του ευρώ είναι πολλά και πρέπει να μελετηθούν διεξοδικά πριν προχωρήσουμε σε κάτι τόσο σημαντικό".
Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση ειδικά σε επίπεδο πρώτων υλών και ορυκτού πλούτου, μέσα σε περιβάλλον ανοικτής οικονομίας αναμένεται να αποτελέσει την αντίρροπη δύναμη στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Πληθυσμιακά η εσωτερική αγορά της θα αφορά περί τους 300.000.000 καταναλωτές, ενώ η περιφέρεια της Ευρασίας, η οποία αποτελεί και τον κλειδί του στρατηγικού ελέγχου της Μ.Ανατολής "ατσαλώνεται" από ρωσικής πλευράς.
Στην Σύνοδο Κρυφής του ΑPEC (μέλη και οι ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία κλπ) επιβεβαιώθηκε η στρογή του στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ρωσίας προς την λεκάνη Ασίας-Ειρηνικού, με ανάπτυξη των στρατηγικών υποδομών της, στην περιοχή του Ειρηνικού.
Νέο σιδηροδρομικό δίκτυο, ενίσχυση του υπερσιβηρικού, νέα σιδηροδρομική γραμμή Βαϊκάλης-Αμούρ, δύο νέα αεροδρόμια στην Άπω Ανατολή και μια πολύ σημαντική συμφωνία: Η Ρωσία ανέλαβε να "ξεδιψάσει" ενεργειακά την Ιαπωνία, αφού το τόκιο δέχθηκε να χρηματοδοτήσει με 13 δισ. δολ. έναν κολοσσιαίο σταθμό υγροποιημένου αερίου (LNG) που θα εφοδιάζεται από τα νέα κοιτάσματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου