Powered By Blogger

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Εκπληκτικό. Σημειώσεις του Ισαάκ Νεύτωνα στα ελληνικά!!!!

Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε ακούσει το όνομα του Ισαάκ Νεύτων στα μαθητικά μας χρόνια.
Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους φυσικομαθηματικούς στην ιστορία της επιστήμης. Εφευρέτης, φιλόσοφος, αστρονόμος, αλχημιστής και θεολόγος! Θεωρείται ο πατέρας της κλασσικής Φυσικής.
Θαυμαστής του Γαλιλαίου και του Κέπλερ διατύπωσε τους τρείς θεμελιώδεις νόμους της κίνησης αλλά και τον νόμο της βαρύτητας.

Λίγα βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αγγλία το 1643 και πέθανε το 1727. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Τρίνιτυ του Καίμπριτζ στο οποίο αργότερα διετέλεσε και καθηγητής. Ανακηρύχθηκε ιππότης από την Βασίλισσα της Αγγλίας και του αποδόθηκε ο τίτλος του Σερ για τις υπηρεσίες του στην επιστημονική κοινότητα της πατρίδας του αλλά και του κόσμου ολόκληρου.

Λίγα λόγια για το επιστημονικό του έργο (από την Wikipedia).

Με την θεωρία της παγκόσμιας έλξης, ο Νεύτων αντιμετώπισε θεμελιώδη ερωτήματα που απασχολούσαν τη φυσική για καιρό και πρόσφερε μία σαφή και γόνιμη κοσμολογική αντίληψη, που γρήγορα υπερίσχυσε της αντίστοιχης καρτεσιανής. Ακόμη, συνεισέφερε με ουσιαστικό τρόπο στην οπτική και συγκεκριμένα στη θεωρία χρωμάτων, όπου απέδειξε πειραματικά ότι το ηλιακό φως αποτελείται από επιμέρους χρώματα παρέχοντας την πιο εναργή θεωρία του 17ου αιώνα στον κλάδο αυτό.
Με την επινόηση του διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού εισήγαγε στα μαθηματικά ένα εργαλείο έτοιμο να δώσει άμεσες λύσεις σε πολλά μαθηματικά και φυσικά προβλήματα αλλά και με πλατιά περιθώρια βελτίωσης. Τις περισσότερες φορές χάρη σε απειροστικές μεθόδους, ο Νεύτων εργάστηκε αποτελεσματικά επάνω σε προβλήματα που σήμερα φιλοξενούνται σε διακεκριμένα πεδία των μαθηματικών: τριγωνομετρικές σειρές, πεπερασμένες διαφορές, ταξινόμηση καμπυλών. Ασχολήθηκε ακόμη με την γεωμετρία, κλασική και αναλυτική, τη θεωρία αριθμών και την άλγεβρα, για την οποία μάλιστα συνέταξε το σημαντικό Arithmeticæ Universalis, ένα διδακτικό βιβλίο όπου γίνεται σαφής διαχωρισμός και μεθοδολογική αντιπαράθεση ανάμεσα στην (πρακτική) αριθμητική και την άλγεβρα και όπου αναπτύσσονται γενικές μέθοδοι επίλυσης βασικών αλγεβρικών προβλημάτων με σημαντική συνεισφορά στη θεωρία των εξισώσεων.
Ο μεγάλος αυτός επιστήμονας όπως αποδεικνύεται μέσα από ιδιόχειρες σημειώσεις του γνώριζε ελληνικά και κρατούσε πολλές από τις επιστημονικές σημειώσεις του στα ελληνικά!!!!
Στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Τρίνιτυ του Καίμπριτζ παραδόθηκε το 1872 από τον Κόμη του Πόρτσμουθ ιδιόχειρο σημειωματάριο του Νέυτονα το οποίο συνέταξε και χρησιμοποίησε από το 1661 έως το 1665 ως προπτυχιακός φοιτητής. Σε αυτό περιέχονται φυσικομαθηματικές αλλά και φιλοσοφικές θεωρίες του. Οι πρώτες 20 περίπου σελίδες του είναι γραμμένες στα ελληνικά!!!!
Σε μια εποχή που ο ελληνισμός στέναζε κάτω από το τουρκικό φέσι και φαινόταν να έχει πέσει στην λήθη και στην ανυπαρξία, η ελληνική γλώσσα και σοφία βρισκόταν στα χείλη και στον λόγο ολόκληρου του επιστημονικού κόσμου.
Το Πανεπιστήμιο έχει περάσει σε σκαναρισμένη μορφή το συγκεκριμένο σημειωματάριο στην ηλεκτρονική του βιβλιοθήκη και μπορείτε να δείτε το σημειωματάριο ΕΔΩ.
Παρακάτω παραθέτω μερικές φωτογραφίες του σημειωματαρίου από τις πρώτες σελίδες του.
(Πατήστε για μεγέθυνση)

(ευχαριστώ τον φίλο Αρη για την ενημέρωση)

ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου