Γράφει ο Ιωάννης Μπαλτζώης*
Η κατάσταση στην περιοχή της Συρίας αρχίζει να γίνεται ανησυχητική. Παρατηρούμε γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα για αυτό που υποψιαζόμαστε, για αυτό που ακούμε τον τελευταίο καιρό.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις υπάρχουσες μέχρι στιγμής πληροφορίες παρατηρήθηκαν μετακινήσεις στρατευμάτων στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς και βαλλιστικών πυραύλων Scud D. O καλά πληροφορημένος Ισραηλινός ιστότοπος Debka αναφέρει για 21 εκτοξευτές ,πέντε εκ των οποίων μπορούν να φέρουν μη συμβατική (χημική στη συγκεκριμένη περίπτωση) κεφαλή. Μάλιστα πολλές συστοιχίες ήδη τοποθετήθηκαναπέναντι από την επαρχία Χατάι, δηλαδή την πάλαι ποτέ Αλεξανδρέττα, περιοχή που κάποτε ανήκε στην Τουρκία. Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν και ανάπτυξη Μηχανοκίνητων και Τεθωρακισμένων Μονάδων και στα σύνορα με την Ιορδανία. Εδώ φαίνεται ότι είναι η αντίδραση της Συρίας στην μετακίνηση από το Ιράκ Αμερικανικών Μονάδων (ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα, όπως π.χ. η 1η αμερικανική ταξιαρχία που επιχειρούσε στο Ιράκ) και η εγκατάστασή των κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας, φυσικά εντός του Ιορδανικού εδάφους.
Αυτό όμως που μας προβληματίζει περισσότερο είναι ότι το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν επιχείρησε να κρύψει τις μετακινήσεις των στρατευμάτων του, αλλά έκανε σχεδόν κάθε προσπάθεια να φανούν με λεπτομέρειες οι δυνάμεις που μετακινούνται, με τις κινήσεις να γίνονται την ημέρα, ενώ πέρα από τους στρατιωτικούς δορυφόρους που κατέγραψαν τα πάντα, εικόνα της κατάσταση είχαν ακόμα και τα παρατηρητήρια από την άλλη πλευρά (τουρκική) των συνόρων. Δηλαδή ήθελε να δείξει τις κινήσεις αυτές και να περάσει μηνύματα.
Το Συριακό καθεστώς έχει όπως φαίνεται πλέον καθαρά, την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια της Ρωσίας και δεν δείχνει σημάδια κόπωσης ή υποχώρησης στα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται εντός και εκτός της χώρας, με τις διεθνείς πιέσεις και την γενική κατακραυγή εναντίον του. Ως γνωστόν η Ρωσία πριν λίγο καιρό είχε χορηγήσει στην Συρία τα προηγμένα πυραυλικά συστήματα εδάφους – θαλάσσης Yakhont (SSN-26), που όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες οι 72 αυτοί πύραυλοι έχουν εγκατασταθεί στις Συριακές ακτές της Μεσογείου, με σκοπό να αποτρέψουν πιθανές αποβατικές ενέργειες Δυτικών και Τουρκικών αποβατικών δυνάμεων από την θάλασσα. Η Ρωσία ακόμη έχει στείλει και το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουσνέτσωφ» , το οποίο έχει ήδη αποπλεύσει και με την συνοδεία και άλλων πολεμικών πλοίων αναμένεται σε λίγο να περάσει τα στενά του Γιβραλτάρ και να πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγεια κοντά στις συριακές ακτές και φυσικά στη ναυτική βάση της Ταρτούς, το μοναδικό λιμάνι που διαθέτει η Ρωσία σε όλη την Μεσόγειο. Εδώ να αναφέρουμε ότι οι πύραυλοι Yakhont (SSN-26) έχουν εμβέλεια 300 ΚΜ προσβολής ναυτικού στόχου, κάτι που τα καθιστούν πραγματικά θανατηφόρο σύστημα για κάθε πλεούμενο σε αυτή την απόσταση. Όπλο στρατηγικής σημασίας για τον κατέχοντα. Ακόμη ότι Ρώσοι χορήγησαν προ ημερών και 3 εκατομμύρια μάσκες προστασίας ΡΒΧ πολέμου στην Συρία και φυσικά και αυτό έχει την σημασία του, ότι προετοιμάζονται για όλες τις μορφές επιχειρήσεων.
Από την άλλη πλευρά παρατηρούμε και μια αλλαγή της στάσης και άλλων χωρών, όπως και του Ισραήλ. Το χαμηλό προφίλ και την αυστηρή ουδετερότητα που τηρούσε μέχρι τώρα φαίνεται πως εγκαταλείπει σταδιακά και το Ισραήλ. Έτσι ο μεν πρόεδρος Πέρες αναφέρθηκε στα γεγονότα της Συρίας και κατηγόρησε τον Άσσαντ ότι δολοφονεί τον λαό του. Επίσης ανακοινώθηκε «τυχαία και συμπτωματικά» τώρα η δημιουργία μιας νέας Ισραηλινής Ταξιαρχίας ειδικών δυνάμεων, που θα δρα στα μετόπισθεν του εχθρού. Ακόμη δραματική τροπή λαμβάνουν αιφνιδιαστικά και οι εξελίξεις στο μέτωπο της Τουρκίας, αφού το βράδυ της 15 Δεκ. συνεκλήθη το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας, παρουσία του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να εξετάσει την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για πόλεμο, εξαιτίας των εξαιρετικά επικίνδυνων εξελίξεων που είχαν καταγραφεί τις αμέσως προηγούμενες ώρες. Επιπροσθέτως, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινό «πέρασμα» του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα στην Άγκυρα, αμέσως μετά την αποχώρηση από το Ιράκ, όπου σε επίσημη τελετή έδωσε τέλος στην αμερικανική παρουσία στη χώρα, μετά από οχτώ χρόνια, μετά την εισβολή του 2003…
Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν κρύψει ότι διαθέτουν σχέδια για τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» για τον συριακό λαό, εντός της χώρας του, κινήσεις οι οποίες επί της ουσίας θα διαιρέσουν τη χώρα σε δυο κομμάτια, με την Τουρκία να ελέγχει το βόρειο τμήμα και τις δυνάμεις του Άσσαντ τα κεντρικά και τα νότια. Ακόμη σε μια συνέντευξή του πριν λίγο καιρό ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι δεν θεωρεί ως πιθανή προοπτική την εισβολή Τουρκικών δυνάμεων για την ανατροπή του Συριακού καθεστώτος, αλλά δεν πρέπει να αποκλείεται και μια τέτοια ενέργεια.
Η ξαφνική αναδιάταξη των Συριακών δυνάμεων φαίνεται ότι προέρχεται από τις Ρωσικές εκτιμήσεις ότι Αραβο-ευρωπαικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να προβούν σε επιθετικές ενέργειες κατά της Συρίας. Οι Ρώσοι εκτιμούν ότι ιδιαίτερα οι Τούρκοι πρόκειται να προβούν σε πολεμικές επιχειρήσεις έχοντας ως ομπρέλα προστασίας ναυτικές και αεροπορικέςΝΑΤΟικές δυνάμεις, περιλαμβάνοντας τον 6ο Αμερικανικό στόλο. Έτσι η υφιστάμενη κατάσταση γίνεται δραματική και οι εξελίξεις όπως φαίνεται δεν θα είναι ευχάριστες και ειρηνικές. Ο Ρωσικός στόλος φθάνει σε λίγες ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο και τότε θα κριθούν όλα. Δηλαδή θα προχωρήσουν τα Αμερικανο-δυτικά και Αραβικά σχέδια για την ανατροπή του καθεστώτος Άσσαντ της Συρίας, με μια επιχείρηση «τύπου Λιβύης», σε πιο ενισχυμένη εκδοχή, με χερσαία εισβολή Τουρκικών και Αμερικανικών δυνάμεων αγνοώντας την Ρωσική ναυτική δύναμη και διπλωματία, όπως επίσης και το Ιράν, που κατ΄επανάληψη έχει δηλώσει ότι θα είναι παρών σε οτιδήποτε συμβεί στην Συρία και την απάντησή του θα την καταλάβει η Τουρκία και όποιος άλλος εμπλακεί. Έτσι αναμένουμε με αγωνία τις επερχόμενες εξελίξεις και ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει σύνεση και λογική, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται πουθενά.
* Ο Ιωάννης Μπαλτζώης είναι ανώτατος απόστρατος Αξιωματικός και συνδιαχειριστής του ιστότοπου www.analystsforchange.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου