Powered By Blogger

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Πρόταση σοκ από Schaeuble - Η Ελλάδα ή βελτιώνει την πρόταση της ή βγαίνει από το ευρώ για 5 χρόνια - Έως 90 δισ το δάνειο

Η Ελλάδα θα μπορέσει να διορθώσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα μέσα σε ένα περιβάλλον αδύναμου νομίσματος
Προσωρινή, 5ετή, έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη φέρεται να προτείνει ο Γερμανός Οικονομικών, W. Schaeuble στο Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η FAZ, αν δεν βελτιωθεί περαιτέρω η ελληνική πρόταση η οποία κρίνεται από την Γερμανία ανεπαρκής. 
Σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, η Ελλάδα θα μπορέσει να διορθώσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα μέσα σε ένα περιβάλλον υποτιμημένου νομίσματος, ενώ η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών φαίνεται να απορρίπτει τις προτάσεις που μόλις έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση ως ανεπαρκείς.
Το υπουργείο του έχει διαβιβάσει μια αρνητική εκτίμηση για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι από αυτές τις προτάσεις λείπουν βασικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, προκειμένου να προχωρήσει στην μακροπρόθεσμη οικονομική μεγέθυνση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το έγγραφο της εισήγησης του Schaeuble που είναι στη διάθεση της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Στο έγγραφο αναφέρονται ότι δύο είναι οι λύσεις που προτείνονται:
Ο ένας τρόπος είναι η Ελλάδα να βελτιώσεις τις προτάσεις της γρήγορα και περιεκτικά, με την πλήρη υποστήριξη του Κοινοβουλίου.
Ο δεύτερος τρόπος είναι η Αθήνα να κάνει ένα «διάλειμμα» από το ευρώ.
Δηλαδή να αφήσει τη νομισματική ένωση για τουλάχιστον πέντε χρόνια και να αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Ωστόσο, να παραμείνει κράτος μέλος της ΕΕ και να λάβει περαιτέρω βοήθεια ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη.
Επίσης, η Αθήνα θα παρουσιάσει βελτιωμένες προτάσεις και θα μεταφέρει ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα ταμείο για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
Σύμφωνα με την FAZ, δεν είναι σαφές πόσοι υποστηρικτές μπορεί να υπάρξουν από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης για αυτό το αίτημα.
«Φαίνεται αρκετά περίπλοκο από - τόσο από την άποψη του περιεχομένου, όσο και από το ζήτημα της εμπιστοσύνης», σχολίασε ο επικεφαλής του EuroGroup, Jeroen Dijsselbloem.

Το δημοσίευμα της FAZ

O oμοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών W. Scaheuble απορρίπτει τις προτάσεις που επέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση ως ανεπαρκείς.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, έχει ενημερώσει και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης για την θέση της Γερμανίας.
Οι προτάσεις της Ελλάδος δεν προωθούν τις μεταρρυρθμίσεις και προάγουν τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδος ώστε να αποκατασταθούν οι ακραίες στρεβλώσεεις και να επέλθει βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρει έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει στην κατοχή της η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Ως εκ τούτου, οι ελληνικές προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για 3ετές πρόγραμμα
Στο έγγραφο που συνέταξε το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας καταγράφονται δύο εναλλακτικές προτάσεις.
1)Η Ελλάδα άμεσα να βελτιώσει τις προτάσεις της και με την πλήρη υποστήριξη του Κοινοβουλίου.
Το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας μάλιστα προτείνει, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισεκ σε ένα ταμείο, το οποίο θα πουλήσει αυτά τα assets και με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το χρέος.
2)Αν δεν υπάρξει βελτίωση των ελληνικών προτάσεων η Γερμανία προτείνει ένα «διάλειμμα» από το ευρώ.
Δηλαδή προτείνει να εγκαταλείψει την νομισματική ένωση για τουλάχιστον πέντε χρόνια και να αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Σε αυτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα θα παραμείνει κράτος μέλος της ΕΕ λαμβάνοντας κεφάλαια για ανάπτυξη και ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια.
Δεν είναι σαφές αν αυτή η πρόταση της Γερμανίας και του Schaeuble απειχεί την θέση και άλλων υπουργών οικονομικών.

Η Ελλάδα χρειάζεται 90 δισεκ. δάνειο ή 74 δισ υπό όρους 

Η Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες ζήτησε επισήμως ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης από το ταμείο διάσωσης του ευρώ τον ESM υποβάλλοντας έναν εκτενή κατάλογο μεταρρυθμίσεων.
Οι 3 θεσμοί (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) φαίνεται ότι έχουν επεξεργαστεί ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα ύψους πάνω από 70 δισεκ. και δομείται ως εξής.
Η Ελλάδα χρειάζεται τα επόμενα τρία χρόνια, 53,7 δισεκ. προκειμένου να εξοφλήσει τα χρέη της.
Η Ελλάδα χρειάζεται 25 δισεκ για την νέα ανακεφαλαιοποίηση του προβληματικού τραπεζικού τομέα.
Η Ελλάδα χρειάζεται για την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού 11,5 δισ να εξισορροπήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Το πακέτο αυτό αγγίζει τα 90 δισεκ.
Από αυτά τα 90 δισεκ. αν αφαιρεθούν τα κέρδη από τους τόκους των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (7,7 δισ), κέρδη από ιδιωτικοποιήσεις (2,5 δισεκ) και το πλεόνασμα του προϋπολογισμού 6 δισ ευρώ οι τελικές δανειακές ανάγκες φθάνουν τα 74 δισεκ έναντι 53 δισεκ. που έχει ζητήσει η Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου