Powered By Blogger

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Ο Τσίπ(ου)ρας που έγινε τσιπούρα.


Γράφει ο Χρίστος Γούδης «Όταν ο Γκρέγκορ Σάμσα ξύπνησε ένα πρωϊνό από κακό όνειρο, βρέθηκε στο κρεβάτι του μεταμορφωμένος σε γιγάντια κατσαρίδα. Ήτανε ξαπλωμένος ανάσκελα, πάνω στη σκληρή ράχη του που ’μοιαζε με πανοπλία κι όταν σήκωνε λιγάκι το κεφάλι του μπορούσε να δει την τουρλωτή καφετιά κοιλιά του που ’τανε χωρισμένη σε σκληρές καμπυλωτές δίπλες και που μόλις συγκρατούσε τα σκεπάσματά του για να ξεγλιστρήσουν τελείως από πάνω του. Τα πολυάριθμα ποδάρια του, που ήταν αξιοθρήνητα λεπτά σε σύγκριση με το υπόλοιπο κορμί του, ταλαντεύονταν ανήμπορα μπροστά στα μάτια του. Τι μου συνέβη; Συλλογίστηκε. Όνειρο, δεν ήταν».



 «Η μεταμόρφωση» Φραντς Κάφκα

 Ξέρεις τί ’ναι να ξεκινάς την επανάσταση για εθνική υπερηφάνεια, ευθυτενής κι ηρωϊκός, ωραίος, παραφουσκωμένος και φανταχτερός, ως άλλος Μπολιβάρ λιμπερταδόρ, ως αργεντίνος «Τσε», όχι σαν αφρικάνικη μύγα «τσε-τσε», αλλά ως Έλληνας Γκεβάρα, και να ξυπνάς ένα πρωΐ, ν’ ανακαλύπτεις μ’ έκπληξη πως έγινες σκουλήκι; Να μπουσουλάς στα τέσσερα και με τη γλώσσα έξω, γλύφοντας τα παπούτσια των κυρίαρχων, στο πάτωμα, ως έσχατος των ουραγών, Λιθουανών, Βούλγαρων και Σλοβάκων; Να σέρνεσαι συρίζοντας για να κρυφτείς, μην τύχει και σε λιώσουνε, επίτηδες ή κατά λάθος, και περαιτέρω σε συνθλίψουνε σε μια γλοιώδη μάζα; Και να τηρείς «σιγήν ιχθύος», σαν μια τσιπούρα που την ψάρεψαν με το αγκίστρι, έντρομη μήπως και την τηγανίσουν, ή την ψήσουνε, ή μήπως και την κάνουν σούπα; Και η τσιπούρα να μην είσαι πια μόνον εσύ, αλλά ολάκερη η Ελλάδα που ακουμπούσε επάνω σου κατά κακή της τύχη, και της προσέδωσες αυτές τις ιδιότητες της παλινδρόμησης και της μετάλλαξης που περιέπεσες εσύ, ως ερπετό, ή πτώμα, ή και φέρετρο; Αχ, και πάλι αχ Σικελιανέ: «Καμπάνες βροντερές – και πένθιμες – δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα... Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα»...

ΥΓ. Ξαναδιαβάζω το κείμενο που έγραψα, είναι όντως κάπως σκληρό για έναν νέο άνθρωπο που μέσα στην αισιοδοξία της νειότης του, μπέρδεψε, όπως όλοι οι νέοι άλλωστε, την πραγματικότητα με τις επιθυμίες του. Ας αναλογσθεί όμως κι αυτός τι έχει πει τόσο άκριτα για όλους τους άλλους που τόλμησαν να έχουν διαφορετική άποψη, και πόσο εύκολο είναι τώρα γι’ αυτούς να τον σαρκάζουν, τη στιγμή μάλιστα που ντύθηκε κι ο ίδιος «γερμανοτσολιάς»!

Χρίστος Γούδης Δημοτικός Σύμβουλος με την «Ελληνική Αυγή» στο Δήμο Αθηναίων

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου