Powered By Blogger

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Η εξόντωση του Σουλεϊμανί είναι απόδειξη της αποτυχίας των ΗΠΑ στο Ιράκ



















Άρης Δημητρακόπουλος


Η χθεσινή εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ συνοδεύτηκε με μια είδηση που πέρασε στα ψιλά αλλά αποδεικνύει το μέγεθος της... αποτυχίας της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ.
Συγκεκριμένα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθέτησε την σιιτική οργάνωση AAH, (ελληνιστί Ασάμπ αλ Χακ) η οποία αποτελεί μέρος της σιιτικής πολιτοφυλακής του Ιράκ PMF, (popular mobilization units) στη λίστα με τις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Μάλιστα στο χθεσινό χτύπημα σκοτώθηκε και ένας από τους επικεφαλής της PMF ο Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις.
Η PMF η οποία συστάθηκε το 2014 με εντολή του τότε πρωθυπουργού του Ιράκ, Νουρίκι αλ Μαλίκι, είναι ένα συνονθύλευμα από σιιτικές ομάδες και ήταν εκείνη η οργάνωση η οποία έπαιξε κύριο κι αποφασιστικό ρόλο στη μάχη εναντίον του ISIS. Δηλαδή, εκείνοι που κέρδισαν τον ISIS στο Ιράκ από κοινού με τις ΗΠΑ, είναι οι ίδιοι που πολιορκούν την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη και βομβαρδίζουν τα ιρακινά στρατόπεδα.Το πιο απίστευτο απ' όλα είναι ότι τα μέλη της PMF στην οποία ανήκει και η AAH, λαμβάνουν μισθούς από το κράτος, αφού από το 2018 η οργάνωση εντάχθηκε στις ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας.
Με λίγα λόγια οι ΗΠΑ κήρυξαν ως τρομοκρατική οργάνωση παρακλάδι του... ιρακινού Στρατού το οποίο μάλιστα οι ίδιες αρχικά στήριξαν!
Αν σε αυτό προσθέσουμε πως υψηλόβαθμος στρατιωτικός ηγέτης του νο1 εχθρού των ΗΠΑ σουλάτσαρε -μέχρι πρότινος- ελεύθερα στη Βαγδάτη αντιλαμβανόμαστε πως η αποτυχία τη αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ είναι μνημειώδης.
Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως η μάχη εναντίον του ISIS από το 2014-2017 στο Ιράκ επρόκειτο  στην πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό για έναν εμφύλιο μεταξύ ιρακινών Σουνιτών και Σιιτών. Στην προέλαση του στο Ιράκ, το ISIS στηρίζονταν από τους Σουνίτες αλλά και από τα απομεινάρια του μπααθικού καθεστώτος. Μάλιστα είχε στις τάξεις του πολλούς αξιωματικούς του Σαντάμ!  (Ο Σουνίτες ριζοσπαστικοποιήθηκαν λόγω της καταπίεσης που υπέστησαν από το σιιτικό καθεστώς που εγκαθίδρυσαν οι ΗΠΑ μετά την πτώση του Σαντάμ, βέβαια οι Σιίτες τους ξεπλήρωναν δικές τους "παλιές αμαρτίες".)
Δυστυχώς οι Αμερικάνοι φαίνεται πως δεν κατάλαβαν ούτε τον Μέτερνιχ κι ενώ είχαν κερδίσει στο Ψυχρό Πόλεμο αποφάσισαν να αρχίσουν τις... αλχημείες.
Είναι πραγματικά απορίας άξιο ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να ρίξουν τον Σαντάμ για να τοποθετήσουν στην εξουσία τους... φιλοϊρανούς Σιίτες. Βέβαια τότε με τη Ρωσία διαλυμένη και το Ιράν πλήρως απομονωμένο ίσως πίστευαν πως μπορούν να τους «κουμαντάρουν».
Πλέον όμως, οι ΗΠΑ έχουν ρίξει πάνω από 2 τρισεκατομμύρια στο Ιράκ και μια (πραγματική) αποχώρηση από αυτό είναι αδιανόητη τόσο από θέμα γοήτρου όσο και γεωστρατηγικά, αφού τότε το Ιράκ θα περάσει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και του Ιράν.
Έτσι είναι αναγκασμένες να συνεχίζουν να ρίχνουν λεφτά και να συντηρούν την παρουσία τους εκεί εσαεί.Στην Ουάσιγκτον έχουν αντιληφθεί πως για να συνεχίσει να είναι βιώσιμη η παραμονή τους θα πρέπει να αναζητήσουν νέες συμμαχίες πέρα από τους φιλοιρανούς Σιίτες αλλά και τους Κούρδους, οι οποίοι αποτελούν μόλις το 15-20% του πληθυσμού, είναι γεωγραφικά περιορισμένοι κι απέτυχαν να ανεξαρτητοποιηθούν πόσο μάλλον να διοικήσουν ολόκληρο το Ιράκ. Έτσι φαίνεται πως τώρα επιχειρούν μια "στροφή" προς τους Σουνίτες.
Τελικά, μετά από 2 τρισ. δολάρια και σχεδόν 20 χρόνια οι ΗΠΑ αντιλήφθηκαν πως η μόνη βιώσιμη λύση είναι να βρουν έναν νέο... Σαντάμ, ίσως βέβαια να είναι πλέον πολύ αργά, ακόμα και για αυτό.
Τουλάχιστον ας μας απαντήσει κάποιος στην Ουάσιγκτον, τελικά στο Ιράκ υπάρχει κάποιος που δεν είναι «τρομοκράτης»;
ΥΓ. Θυμηδία προκάλεσε το tweet του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πρεσβείας, που καλούσε τον ιρακινό λαό σε ξεσηκωμό εναντίον του Ιράν(;). Ποιον ιρακινό λαό ακριβώς; Εκείνους που στήριξαν το ISIS; Δηλαδή όσοι διαδήλωναν εναντίον των ΗΠΑ δεν ήταν «ιρακινός λαός»;
Ο Άρης Δημητρακόπουλος είναι αρχισυντάκτης στο pronews.gr

Twitter: @ArisDimitrako

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου