Μόνη της και χαμένη μένει η Ελλάδα, από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για την εκεχειρία στην Λιβύη. Αν και οι συνομιλίες στη Μόσχα διεκόπησαν, προσωρινά, εάν η συμφωνία υπογραφεί αύριο και από τον Χ.Χαφτάρ, τότε η χώρα μας θα βρεθεί ενώπιον ενός νέου εθνικού «Τιτανικού»
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την οριστική διευθέτηση του λιβυκού ζητήματος, σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, με τη διάσκεψη του Βερολίνου την 19η Ιανουαρίου. Εκεί θα οριστικοποιηθούν οι «ζώνες επιρροής», και φυσικά εκεί θα διασωθεί η κυβέρνηση της Τρίπολης.
Αυτό σημαίνει ότι το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης θα ισχύσει και μάλιστα με «πανηγυρικό» τρόπο.
Αποτέλεσμα η Ελλάδα να υποχρεωθεί σε μια νέα εθνικών διαστάσεων ήττα, αφού θα αναγκαστεί να περάσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μοιράσει τα δικά της κοιτάσματα με την Τουρκία!
Μπροστά σε αυτή την εφιαλτική κατάσταση, η ελληνική κυβέρνηση κοιτά ως θεατής τις εξελίξεις. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στην διάσκεψη της Μόσχας (τον προθάλαμο της διάσκεψης του Βερολίνου) που είναι ένα θέμα καθαρά «ενδολιβυκό» μετέχει η Τουρκία! Ως τι; Ως ο «νταβατζής» της περιοχής, περιφρουρώντας την συμφωνία που έχει υπογράψει με την Τρίπολη.
Μάλιστα όπως έγινε γνωστό ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ενρτογάν θα βρεθεί στο Βερολίνο για την διάσκεψη της 19ης (πιθανότατα) Ιανουαρίου μαζί με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτο. Αυτό ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.
Είδατε πουθενά να αναφέρεται η Ελλάδα;
Όχι. Αν και η εθνική κυριαρχία της πλήττεται καίρια από την Τρίπολη, η χώρα μας είναι εξαφανισμένη από την συνδιάσκεψη! Αυτό είναι το ειδικό βάρος της χώρας, ή μάλλον έτσι την κατάντησαν οι πολιτικές της ηγεσίες.
Απούσα των εξελίξεων, που την αφορούν άμεσα!
Οι απώλειες τραγικές. Πριν από τρεις ημέρες η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).έδωσε στη δημοσιότητα μελέτη για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης, αυτά που θέλει δηλαδή η Τουρκία.
Σύμφωνα με την μελέτη υπάρχουν ενδείξεις για τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, νότια της Κρήτης που μοιάζουν με τις δομές «Λεβιάθαν» και «Ζορ»
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΥ η μελέτη σε ανεξερεύνητη περιοχή, νότια της Κρήτης, έγινε με σύγχρονα γεωφυσικά δεδομένα και αποκάλυψε νέες μεγάλες δομές.
Εξ΄ ου και η δυσαρέσκεια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Μην δείξουμε πόσο μεγάλα είναι τα κοιτάσματα, τώρα που μοιραία θα τα διαπραγματευτούμε με την Τουρκία!
Είναι κάτι το νέο; Όχι. Φυσικά και όχι. Την ύπαρξη αυτών των κοιτασμάτων, την γνωρίζει η Τουρκία, εδώ και χρόνια και για αυτό το λόγο ξεκίνησε μια προσπάθεια υφαρπαγής μέρους των κοιτασμάτων, η οποία δυστυχώς αποδίδει.
Και η Αθήνα τι κάνει εκτός από το να κοιτά. Απολύτως τίποτα. Και όχι μόνο αυτό.
Σε κρούση από την Ρωσία προς το ΥΠΕΞ για τις προθέσεις της Αθήνας αναφορικά με την άρση της αναγνώρισης της εχθρικής προς την Ελλάδα, κυβέρνησης της Τρίπολης, το ΥΠΕΞ απάντησε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα!
«Προτίθεστε να άρετε την αναγνώριση της κυβέρνησης της Λιβύης; Εάν την άρετε μπορούμε να μιλήσουμε σε άλλη βάση» ήταν το ρωσικό ερώτημα προ ολίγου καιρού.
Η απάντηση από την Αθήνα ήταν αρνητική, με το αιτιολογικό ότι την αναγνωρίζει ο ΟΗΕ!
Η ρωσική ανταπάντηση ήταν ότι αφού δεν έχετε τέτοια σχέδια, τότε αναγνωρίζετε και τις δικαιοπραξίες της κυβέρνησης αυτής, λέγοντας με νόημα πως «μας λύνετε τα χέρια για να προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση», όπως και έγινε!
Πως θέλει τώρα η κυβέρνηση να μετέχει των εξελίξεων, αφού δεν έχει κάνει πρώτα ούτε τα αυτονόητα: Δηλαδή την μη αναγνώριση της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναγνωρίζοντας την Βεγγάζη, κάτι που θα την έφερνε συνομιλητή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο.
Τώρα, απομονωμένη η Ελλάδα, απλώς περιμένει το μοιραίο, δηλαδή την έλευση κάποιου τουρκικού σκάφους ερευνών νότια και ανατολικά της Κρήτης, για να προστρέξει -ασθμαίνοντας - στις ΗΠΑ να ζητήσει την υλοποίηση της περίφημης «διαμεσολάβησης». Και θα την λάβει, στη μορφή των διαπραγματεύσεων , για τα κοιτάσματα που μας ανήκουν, χάρη της «σταθερότητας» και της «ειρήνης» στην περιοχή.
Αυτή δυστυχώς είναι η τραγική εικόνα των τεκταινόμενων στην περιοχή. Από την αυριανή υπογραφή της εκεχειρίας στη Λιβύη, ξεκινά ένα «γαϊτανάκι» εξελίξεων το οποίο στο τέλος θα έχει μόνο απώλειες για την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου