H απαίτηση του Ρ.Τ.Ερντογάν να αποστείλει στρατεύματα στην Λιβύη για να σωθεί το καθεστώς της Τρίπολης θα εγκριθεί από το High Council of State, το συμβουλευτικό σώμα το οποίο δίνει την «νομιμοποίηση» στις αποφάσεις της «αναγνωρισμένης» κυβέρνησης, στην θέση του νόμιμου λιβυκού κοινοβουλίου το οποίο έχει καταφύγει στο Τομπρούκ.
Το κείμενο της συμφωνίας δημοσιεύεται σήμερα από το pronews.gr και αναφέρει ότι ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχει συνάψει στρατιωτική συμφωνία στην οποία "η Λιβύει ζητάει την αποστολή στρατευμάτων εάν το απαιτούν οι περιστάσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ στην Λιβύη σε ότι αφορά τις δύο αντίπαλες παρατάξεις αλλά τώρα η Άγκυρα βλέποντας πως ο οπλισμός δεν αρκεί θέλει να αναλάβει στρατιωτικά την λιβυκή σύγκρουση.
Αξιωματούχος του αντιπολιτευόμενου CHP αποκαλύπτει πως ήδη προετοιμάζονται και ασκούνται δυνάμεις οι οποίες θα αποσταλλούν στο μέτωπο της Λιβύης και ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει γιατί «ξεκινάει μια νέα περιπέτεια σαν αυτή της Συρίας».
«Δεν πρέπει η χώρα μας να προχωρήσει σε μια τέτοια ριψοκίνδυνη ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει την περιοχή σε αστάθεια. Η συμφωνία μπορεί να οδηγήσει σε άμεση τουρκική εμπλοκή στην Λιβύη. Το AKP πρέπει να σταματήσει να είναι ένα πολεμικό κόμμα. Πρέπει να βάλουμε ως προτεραιότητα την διπλωματία και να βγούμε από την απομόνωσή μας όσο γίνεται πιο γρήγορα»
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είπε ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, είναι «όμηρος» ένοπλων παραστρατιωτικών οργανώσεων. «Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ελεύθερη και αληθινά δική της βούληση; Διότι η κυβέρνηση στην Τρίπολη είναι όμηρος ένοπλων και τρομοκρατικών παραστρατιωτικών οργανώσεων», έκρινε ο Σίσι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Σαρμ ελ Σέιχ.
Ο Σίσι έκρινε ότι η ασφάλεια της Αιγύπτου «επηρεάζεται άμεσα» από την κατάσταση στη Λιβύη.
«Θα μπορούσαμε να είχαμε επέμβει στη Λιβύη. Αλλά δεν το κάναμε, σεβαστήκαμε [την εθνική κυριαρχία] της Λιβύης (…) για να διατηρήσουμε την αδελφοσύνη» στη σχέση των δύο χωρών, πρόσθεσε.
Η τοποθέτηση του Σίσι καταγράφηκε τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) Χαλίφα Χάφταρ ότι η μάχη για την Τρίπολη εισέρχεται σε νέα, «αποφασιστική» φάση.
Η πρεσβεία της Λιβύης στην Αίγυπτο έκλεισε χθες Κυριακή τις πόρτες της μέχρι νεοτέρας, γνωστοποίησε η ίδια με ανακοίνωσή της, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.
Η διπλωματική αποστολή «αναστέλλει το έργο της για λόγους ασφαλείας από την Κυριακή και μέχρι νεοτέρας διαταγής», ανέφερε στο κείμενο, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Η πρεσβεία, που αντιπροσωπεύει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), διέψευσε με χωριστή ανακοίνωσή της ότι η αναστολή της λειτουργίας της συνδέεται με τις αυτομολήσεις στελεχών της που τάχθηκαν στο πλευρό του Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), και της ανταγωνιστικής κυβέρνησης στο Τομπρούκ με την οποία συνδέεται ο στρατάρχης.
Η ΚΕΕ από την πλευρά της ανέφερε ότι η δραστηριότητα της διπλωματικής αποστολής ανεστάλη με σκοπό να προστατευθούν οι εργαζόμενοί της, έπειτα από μια σειρά «παραβιάσεων» το τελευταίο διάστημα και απόπειρες «εκβίασης» με σκοπό την απόσπαση χρημάτων.
Δεν δόθηκε καμιά λεπτομέρεια για τις πράξεις αυτές ή το από ποιους έγιναν. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια μαζί με τις αιγυπτιακές αρχές για να τερματιστούν αυτές οι ενέργειες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της πρεσβείας», ανέφερε η ΚΕΕ, επίσης μέσω Facebook.
Οι επίσημοι λόγοι δεν πείθουν κανέναν. Πολλοί
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου