Powered By Blogger

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Στην Αθήνα αιφνιδιάζονται συνεχώς: Η Άγκυρα μας κτυπάει «κουδουνάκι» και εμείς τρέχουμε από πίσω

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος


Το ανησυχητικό δεν είναι ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν υπέγραψε μνημόνιο με την... μισή Λιβύη με το οποίο οριοθετεί θαλάσσιες ζώνες αρπάζοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ούτε καν ότι επιχείρησε να δημιουργήσει μια συμμαχία μαζί με Τυνησία και Αλγερία κατά της Ελλάδας, ούτε καν επίσης ότι επιχειρεί να στρέψει την Αίγυπτο κατά της Ελλάδας δελεάζοντας την με την παραχώρηση της «πηγής» του Ζορ.
Το ανησυχητικό σε όλα αυτά είναι ότι στην Αθήνα δεν είχαν ιδέα ούτε καν ότι υπήρχαν σαν σκέψεις!
Πολύ σωστά, ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει «κρεμάσει κουδουνάκι» στην «μπάλα» και εμείς τρέχουμε από πίσω της, ακολουθούμε τις εξελίξεις που δημιουργεί ο Τούρκος πρόεδρος και μάλιστα ζαλισμένοι καθώς δεν προλαβαίνουμε να αφομοιώσουμε τις... «σφαλιάρες».
Τελευταία και δυσμενέστατη εξέλιξη ότι αναχαιτίστηκε, σχεδόν σε όλα τα σημεία γύρω από την Τρίπολη της Λιβύης η επίθεση των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, χάρη στην αερογέφυρα ενισχύσεων που έστησε η Τουρκία δια μέσου των FIR, κυρίως της Αιγύπτου, αλλά και της Ελλάδας, παραβιάζοντας την απόφαση του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων και στρατιωτικού προσωπικού στις αντιμαχόμενες δυνάμεις του GNA (αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση) και LNA (οι δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ που υποστηρίζονται από Αίγυπτο, ΗΑΕ, Ιορδανία κλπ.).
Περισσότεροι από 800 φιλότουρκοι ή Τουρκμένοι ισλαμιστές μεταφέρθηκαν από την Συρία και αναπτύχθηκαν άμεσα στα σημεία που είχε διαρραγεί ή υπήρχε κίνδυνος να διαρραγεί η αμυντική διάταξη των κυβερνητικών δυνάμεων.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, από τα συνολικά 11 σημεία από τα οποία είχε ξεκινήσει η επίθεση των δυνάμεων του Χαφτάρ, τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών γύρω από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Τρίπολης, κανένα από αυτά δεν κινδυνεύει αυτή την στιγμή με διάρρηξη.
Το έχουν καταλάβει στην Αθήνα ότι αν ΔΕΝ κερδίσει ο Χ.Χάφταρ την σύρραξη στην Λιβύη, το μνημόνιο που υπέγραψε το καθεστώς της Τρίπολης με την Τουρκία δεν πρόκειται να ακυρωθεί ή τουλάχιστον να έχει ελπίδες να ακυρωθεί;
Γιατί δεν δείχνουν να το έχουν καταλάβει, εκτός εάν ελπίζουν ότι όλα θα τα λύσει η... Χάγη.
Μόνο που στην Αθήνα δεν θα πρέπει να είναι απόλυτα σίγουροι για το τι θα προκύψει στην Χάγη ή με τι όρους θα πάμε στην Χάγη. Να είναι βέβαιοι πως και εκεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα ετοιμάσει εκπλήξεις. Εκπλήξεις τις οποίες θα σχεδιάζει εδώ και χρόνια.
Άλλωστε κορόιδο είναι; Με τόσο εύκολους και «βολικούς» αντιπάλους γιατί να μην δοκιμάσει να πάρει πίσω ακόμα κι αυτά που δεν πήρε ο ίδιος ο Κεμάλ; Αυτός είναι ο στόχος του, να θέσει υπό ερμηνεία ακόμα και την ίδια την Συνθήκη της Λοζάνης και αν γίνει αυτό τότε... θα «τρίβουμε» τα μάτια μας.
Να πούμε ότι η Ελλάδα επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου στο Υπουργείο Εξωτερικών κατέθεσε στον ΟΗΕ μία ευρεία επιφύλαξη για τις αρμοδιότητες του δικαστηρίου, στην περίπτωση που οι θαλάσσιες οριοθετήσεις ακουμπούν θέματα κυριαρχίας και άμυνας. 
Στόχος αυτής της κατατεθείσης επιφυλάξεως, επειδή η Ελλάδα φοβόταν μονομερή προσφυγή της Τουρκίας στην Χάγη, ήταν να εξαιρεθούν από τυχόν παραπομπή ζητήματα κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και αμύνης. 
Η Ελλάδα δέχεται παραπομπή στην Χάγη για θέματα υφαλοκρηπίδας και θαλασσίων ζωνών, όχι όμως για ζητήματα που άπτονται της ερμηνείας της Συνθήκης της Λοζάννης και των γκρίζων ζωνών, της αναθεωρήσεως της Συνθήκης του Μοντρέ και της αποστρατιωτικοποιήσεως των νήσων του Αιγαίου.

Κάτι είχε καταλάβει ο άνθρωπος...

Άσχημη εξέλιξη: Το καθεστώς πέτυχε σημαντική νίκη στο αεροδρόμιο της Τρίπολης με την βοήθεια Σύρων τζιχαντιστών

Άσχημη εξέλιξη: Το καθεστώς πέτυχε σημαντική νίκη στο αεροδρόμιο της Τρίπολης με την βοήθεια Σύρων τζιχαντιστών Οι ενισχύσεις με Τουρκμένους τζιχαντιστές που έστειλε η Άγκυρα στην Λιβύη για να στηρίξουν το ισλαμιστικό καθεστώς, δεν είχαν μόνο ως αποτέλεσμα την αναχαίτιση της επίθεσης των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ στην Τρίπολη αλλά επέτρεψε στον GNA να καταλάβει τον στρατηγικό δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης που σημαίνει ότι θα μπορεί απρόσκοπτα να λαμβάνει εφοδιασμό από την Τουρκία.
Τώρα ο LNA αναπτύσει την 21η Ταξιαρχία των ειδικών δυνάμεων από την Βεγγάζη ώστε να ανακαταλάβει τον αυτοκινητόδρομο.
Οι συριακές τουρκμενικές τζιχαντιστικές δυνάμεις που πέρασαν ανενόχλητες από τα FIR Ελλάδας και Αιγύπτου, αποδείχτηκαν σφόδρα αποτελεσματικές για τις πρόσφατες νίκες του GNA καθώς με την βοήθεια των Σύρων μισθοφόρων και τριών βομβιστών αυτοκτονίας (ναι, είναι παρεχόμενη μισθοφορική υπηρεσία και αυτό) ο Libya National Army αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τον στρατηγικό αυτοκινητόδρομο.
Τώρα αναμένονται οι ενισχύσεις από την Benghazi για να ανακαταληφθεί ει δυνατόν και σήμερα.
Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ during κατά την συνάντησή του με Αιγύτπιους αξιωματούχους στο Κάιρο ζήτησε την δημιουργία μιας αραβικής συμμαχίας κατά της Τουρκίας. 
Ο ίδιος γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η τουρκική εμπλοκή στην Λιβύη, στην Αθήνα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν γιατί ελπίζουν πως κάποια μεγάλη δύναμη (π.χ. ΗΠΑ) θα τιμωρήσει την Τουρκία που... τολμάει να θέλει να γίνει η ίδια μεγάλη δύναμη.
Δεν δουλεύουν έτσι τα πράγματα στην γεωπολιτική....



Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

LNA: «Έφυγε ''τρέχοντας'' ο Σαράτζ για Λονδίνο - Φτάσαμε έξω από την πόρτα του» (upd)

LNA: «Έφυγε ''τρέχοντας'' ο Σαράτζ για Λονδίνο - Φτάσαμε έξω από την πόρτα του» (upd)(upd11:30) Όπως φαίνεται, οι πληροφορίες που ήθελαν τον  Φάγιεζ αλ Σαράτζ να «δραπετεύει» για το Λονδίνο μετά την χθεσινή επέλαση του LNA στην Τρίπολη επιβεβαιώνονται.
Ο Στρατηγός του LNA Καλίντ Μαχτζούμπ, ανέφερε σήμερα σε αιγυπτιακό κανάλι ότι πράγματι χθες ο Σαράτζ διέφυγε προς Λονδίνο . Μάλιστα είπε πως πριν δραπετεύσει για το Λονδίνο, οι δυνάμεις του Χαφτάρ έφτασαν πολύ κοντά στην κατοικία του.
«Όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και τα ''μάτια μας'' στο αεροδρόμιο επιβεβαιώνουν την είσοδο ενός προεξέχοντος προσώπου από μια ειδική πόρτα στο αεροπλάνο και στη συνέχεια κατέστη σαφές ότι ήταν ο Σαράτζ, αφού άκουσε τους πυροβολισμούς κοντά στην κατοικία του και το μη αναγνωρισμένο κυβερνητικό αρχηγείο» δήλωσε ο Μαχτζούμπ
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη χθεσινή νέα προώθηση των στρατευμάτων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, τα οποία πλέον βρίσκονται «μία ανάσα» από το κέντρο της Τρίπολης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης των ισλαμιστών Φάγιεζ αλ Σαράτζ εγκατέλειψε τη χώρα και πέταξε για Λονδίνο.
Μάλιστα, φήμες έχουν «οργιάσει» στα social media τις τελευταίες ώρες.
Αυτό άλλωστε αναφέρει σε tweet το LibyaReview αναφέροντας και τον αριθμό της πτήσης του Σαράτζ.
Βέβαια θα μπορούσε ο Σαράτζ να μετέβη «incognito» στο Λονδίνο για διπλωματικές επαφές, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται πως με τις δυνάμεις του Χαφτάρ να βρίσκονται 10χλμ από το κέντρο της Τρίπολης, τώρα θα ήταν η ευκαιρία για τον Σαράτζ να εγκαταλείψει τη Λιβύη... τώρα που ακόμα μπορεί.

Οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ γνωστοποίησαν την Παρασκευή ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντίπαλης κυβέρνησης, που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.
Σήμερα, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.
Οι δυνάμεις του LNA πήραν, επίσης, τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους ισλαμιστές που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σχολιάσει σχετικά.
Βάσει της προόδου που ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το κέντρο της Τρίπολης,ενώ η Αεροπορία του Χαφτάρ βομβαρδίζει τις θέσεις των Ισλαμιστών.
Μάλιστα, στρατηγός του LNA  Αλ Μισμάρι δήλωσε πως χθες ο στρατός του κατέρριψε τουρκικά UAV στην Τρίπολη και ότι κατέλαβε τεθωρακισμένα Kirpi κατά την διάρκεια των συγκρούσεων.
«Καταφέραμε να καταστρέψουμε τουρκικά UAV και να καταλάβουμε θωρακισμένα οχήματα, σκοτώσαμε πολλούς Τούρκους», πρόσθεσε ο στρατηγός Aλ Μισμάρι.
Την ώρα που οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ προελαύνουν, οι Ευρωπαίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν το καθεστώς των ισλαμιστών της Τρίπολης.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, σκοπεύει να μεταβεί στη λιβυκή πρωτεύουσα, Τρίπολη, στις 7 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας, ανακοίνωσε το «υπουργείο Εξωτερικών» της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Ταχίρ Σιγιάλα είχε αργά την Παρασκευή το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπορέλ με θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Λιβύη.
«Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την πρόθεση να επισκεφτεί την Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου, μαζί με τους ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας για να έχουν συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης της Λιβύης, Φάγιεζ αλ Σάρατζ», υπογράμμισε η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες η Τρίπολη
Ταυτόχρονα και η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα. 

Όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αν καταφέρει ο Χαφτάρ και «τελειώσει» την κυβέρνηση της Τρίπολης, τότε ανατρέπονται τα τουρκικά και τα ευρωπαϊκά σχέδια για κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ και η Ελλάδα πιθανόν να γλιτώσει από τη τουρκολιβική συμφωνία για την ΑΟΖ.

Χίος: Μουσουλμάνοι έποικοι προσπάθησαν να πυρπολήσουν εκκλησία - Έκαψαν την Αγία Τράπεζα (βίντεο)

Χίος: Μουσουλμάνοι έποικοι προσπάθησαν να πυρπολήσουν εκκλησία - Έκαψαν την Αγία Τράπεζα (βίντεο)Τα ξημερώματα του Σαββάτου, μουσουλμάνοι έποικοι στη Χίο προσπάθησαν να πυρπολήσουν το ξωκλήσι της Παναγίας της Λειαπυργούσαινας στο Χαλκειός.
Το ξωκλήσι αυτό βρίσκετια μόλις 200 μέτρα από τη Δομή «φιλοξενίας» των παράνομων μεταναστών.
Αυτό μάλιστα είναι το δεύτερο περιστατικό εμπρησμού εκκλησίας μέσα σε 1,5 μήνα μετά τον Άγιο Χαράλαμπο, ο οποίος βρίσκεται επίσης δίπλα στη δομή.
Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από κάτοικο της περιοχής που πήγε να ανάψει το καντήλι, αφού είδε την σιδεριά παραβιασμένη και την πόρτα της εκκλησίας να λείπει.
Οι δράστες όπως προκύπτει, είχαν ως στόχο όχι να κλέψουν αλλά να πυρπολήσουν την εκκλησία αφού πήραν το καντήλι και το τοποθέτησαν στην Αγία Τράπεζα με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά το κάλυμμα της Αγίας Τραπέζης και να επεκταθεί και στον χώρος της Αγίας και Ιεράς Πρόθεσης, στον χώρο δηλαδή όπου γίνεται η προετοιμασία των προσκομιζομένων δώρων με σκοπό την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας.
Αυτό φυσικά δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση άλλωστε σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες από τις οποίες προέρχονται οι αλλοδαποί που έχουν εγκατασταθεί στην χώρα μας, είναι γνωστό πως του Χριστιανούς τους σκοτώνουν κατά βούληση και τις εκκλησίες τις καίνε ή τις τινάζουν στον αέρα.  
Δυστυχώς αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που επιβάλλεται στους Έλληνες πολίτες, η οποία θα γίνει πολύ χειρότερη με την μόνιμη εγκατάσταση των μουσουλμάνων εποίκων στη χώρα.
Σε λίγα χρόνια η κάθε επίσκεψη σε εκκλησία θα γίνεται υπό το φόβο επίθεσης η τρομοκρατικής ενέργειας.

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Λιόλιος: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση για την Ελλάδα

Λιόλιος: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση για την Ελλάδα

“Η Ελλάδα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Θα είναι με τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία και Αμερική ή θα επιλέξει την ουδέτερη στάση με τους Τούρκους στην περιοχή να αλωνίζουν”…

…δήλωσε στον Focus ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων, Θεόδωρος Λιόλιος.
Μιλώντας στο Στέφανο Δαμιανίδη και τον Αντώνη Οραήλογλου για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, τη Λιβύη και το πώς επηρεάζουν την Ελλάδα δήλωσε, ότι “Το γεγονός πως η Τουρκία δήλωσε πως θα στείλουν εκεί χερσαίες δυνάμεις εμπλέκει και την Ελλάδα και την Κύπρο μετά την ανακοίνωση συνεργασίας τους σε θέματα ΑΟΖ, καθώς δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε αυτόν τον αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό της περιοχής”.
“Αυτό το οποίο δεν ακούστηκε από κανένα ΜΜΕ είναι πως στην τουρκική εισβολή του 1974 και κατοχής η Λιβύη βοηθούσε την Τουρκία με στρατιωτικό εξοπλισμό, η σχέση μεταξύ τους υπήρχε και τώρα απλά δυναμώνει. Παράλληλα η Τυνησία δηλώνει πως δεν θα εμπλακεί”, συμπλήρωσε.
“Περιμένουμε παρέμβαση της Τουρκίας με ένα σμήνος από μη επανδρωμένα οχήματα τα οποία θα βοηθήσουν την κυβέρνηση της Τρίπολης κατά του στρατού του Χαφτάρ, ο οποίος κινείται ενάντια στην Τρίπολη, η οποία εδώ και μήνες δεν έχει καταφέρει να καταλάβει την περιοχή, όπως έχει πει και αυτό θα φέρει τα πρώτα αυθαίρετα Τούρκων στρατιωτικών πίσω. Σε πρώτη φάση θα έχουμε drones, ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό, υποστήριξη με εξοπλισμό και στην συνέχεια χερσαίες δυνάμεις”, κατέληξε ο κ.Λιόλιος.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θ.Λιόλιου στον Focus FM, εδώ:

Οι Τoυρκο-αρλούμπες των διαφόρων αναλυτών στα ελληνόφωνα κανάλια





Νίκος Χειλαδάκης
Το τελευταίο καιρό με την ολοένα και αυξανόμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν ξεφυτρώσει πολλοί τουρκολόγοι του… πουθενά, με ατέλειωτες συζητήσεις στα ελληνόφωνα ανθελληνικά κανάλια και όλοι, λίγο πολύ, πλησιάζουν στην τελική λύση για την κρίση που θα πρέπει να είναι για άλλη μια φορά υποχώρηση στα εθνικά θέματα, στην εθνική μας κυριαρχία και ακόμα χειρότερο, η προσφυγή στο διεθνές νεοταξικό δικαστήριο της Χάγης εκλιπαρώντας την Τουρκία να μας ακολουθήσει για να διαπραγματευτούμε την…εδαφική μας ακεραιότητα.
Κάνεις από όλους αυτούς του ειδήμονες δεν κάθεται κατ’ αρχή να ομολογήσει το πως όλα αυτά τα χρόνια μια εγκληματική εξωτερική πολιτική, που βασίζονταν στο βολικό παραμυθάκι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και ότι η Άγκυρα θα συμμορφώνονταν προς τις ευρωπαϊκές υποδείξεις, συν της πολιτικής του κατευνασμού για να αποφύγουμε τον πόλεμο, μας έφερε στο έσχατο σημείο στο χείλος του πολέμου και όλα αυτά από ένα προδοτικό πολιτικό σύστημα.
Το βασικό στοιχείο όλων αυτών των ατέρμονων συζητήσεων, πλην ελαχίστων εξευρέσεων, είναι ότι όλοι αυτοί οι «ειδικοί» έχουν κυριολεχτικά μεσάνυχτα για το τι γίνεται μέσα στην Τουρκία και πως διαμορφώνονται οι κινήσεις της Άγκυρας προς την δική μας πλευρά και όχι μόνο, και αυτό γιατί ελάχιστοι γνωρίζουν την τουρκική πραγματικότητα, έχουν καταδεχτεί να μελετήσουν την χώρα αυτή, την κοινωνία, την πολιτική και τον στρατό της.
Και ένα πρώτο στοιχείο που αγνοείται συστηματικά, είναι για παράδειγμα ότι μετά το αποτυχόν πραξικόπημα έχουν εξολοθρευτεί περίπου το 40 με 50% των στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Δεν γνωρίζουν ότι ακόμα και οι γνώστες πολεμικές βιομηχανίες, Aselsan, Tübitak, κλπ, έχουν αποδεκατιστεί από τα κυριότερα στελέχη ενώ αλλά έχουν οδηγηθεί στην…«αυτοκτονία», (ειδικά στην Aselsan). Ότι μέχρι σήμερα ο «αγαπητός» και «λατρευτός» στον τουρκικό λαό, Ερντογάν, είχε υποστεί τουλάχιστον…τρεις απόπειρες δολοφονίας και ότι τα εκατομμύρια των Κούρδων στην Κωνσταντινούπολη, (υπολογίζονται στα 4 εκατομμύρια), έχουν ορκιστεί να τον εξοντώσουν, γεγονός που δείχνει πως εκεί ένα καζάνι «βράζει» επικίνδυνα.
Στην πραγματικότητα η σημερινή Τουρκία που μας κουνά συνεχώς το δάχτυλο και μας απειλεί με έντεχνες, καλα μελετημένες μεθόδους ψυχολογικού πολέμου καθώς έχει βρει πρόθυμα «πρόβατα» να εκφοβίζει, είναι η ίδια στα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα που είχε χαρακτηριστεί σαν ο Μεγάλος Ασθενής.
Κάνεις δεν θέλει στην πραγματικότητα τον Ερντογάν, ούτε η Μόσχα, ούτε η Ουάσιγκτον και αυτά που λένε για προσωπικές φιλίες με Πούτιν και Τραμπ, δηλαδή αυτών των δυο με ένα αλλοπρόσαλλο και αλαζόνα Ερντογάν, είναι παραμύθια για ευκολόπιστους. Το πρόβλημα για αυτούς είναι το πρόβλημα που είχαν οι τότε μεγάλες δυναμεις πως θα χειριστούν μια διαδικασία αποσταθεροποίησης και τι κινδύνους έχει αυτή. Και οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι επικεντρώνονται σε μια πραγματικά τεράστια στρατοκρατική μηχανή, που κανείς δεν ξέρει ποιος θα την ελέγχει στην διαδικασία αυτή.
Μας έχουν βάλει την ιδέα όλοι αυτοί οι αιθεροβάμονες ειδικοί, ότι είμαστε μια μικρή χώρα ουσιαστικά ανίκανη να αντιπαρέλθει στην υπερδύναμη της Τουρκίας. Μια υπερδύναμη όμως, με γυάλινα πόδια.
Στην πραγματικότητα η υπερδύναμη αυτή έχει τόσους πολλούς εχθρούς και εντός και εκτός, που σκόπιμα κυρίως τους εσωτερικούς, αγνοούμαι και δεν αξιοποιούμε. Κάποιος γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος είχε γράψει πρόσφατα ότι η Τουρκία κινδυνεύει να διαλυθεί όχι με κάποιο πόλεμο με εξωτερικό εχθρό, αλλά με μια διαδικασία αυτοδιάλυσης, μέσα σε ένα εσωτερικό περιβάλλον με χίλιες δυο αντιθέσεις και εκρηκτικές καταστάσεις. Μια γεύση από αυτό παίρνουμε καθημερινά από τα τουρκικά κανάλια με τις κηδείες των Şehit, από διάφορες περιοχές της χώρας εκεί πέφτει… πολύ κλάμα και πάλι κλάμα..
Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν είναι εθνική, αλλά μια πολιτική που εξυπηρετεί μόνο αυτούς που κάθονται στις μεγάλες καρέκλες και εκτελούν τις εντολές των αφεντάδων τους για να εξακολουθήσουν να κάθονται στις μεγάλες καρέκλες τους.
Τα γεγονότα όμως θα έρθουν, θέλουμε δεν θέλουμε, μας αρέσουν δεν μας αρέσουν, και τότε όλοι αυτοί οι καρεκλοκένταυροι θα είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν το ακριβό τους αντίτιμο.
Ιδωμένη και Αναμένωμεν με…εμπιστοσύνη, προπαντός εμπιστοσύνη!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Σφυροκοπεί την Τρίπολη η Αεροπορία του Χ.Χαφτάρ - Άγκυρα: «Λάβαμε επίσημο αίτημα - Στέλνουμε Στρατό» (βίντεο)


Σφυροκοπεί την Τρίπολη η Αεροπορία του Χ.Χαφτάρ - Άγκυρα: «Λάβαμε επίσημο αίτημα - Στέλνουμε Στρατό» (βίντεο)
Η κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» της Λιβύης ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία και η Άγκυρα θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα, ανέφερε σήμερα ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η λιβυκή κυβέρνηση ζήτησε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς και θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν.
 




Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ την Πέμπτη, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.
«Στηρίζουμε τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη. Οι εξωτερικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τις παράνομες οργανώσεις (που μάχονται) τη λιβυκή κυβέρνηση»,πρόσθεσε ο Αλτούν.
«Επειδή στηρίζουμε τη λιβυκή κυβέρνηση, δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη», υποστήριξε. Προειδοποίησε επίσης ότι οι προσπάθειες «αυτών των περιφερειακών δυνάμεων που εργάζονται για την επαναφορά καταπιεστικών καθεστώτων» θα αποτύχουν.
Η Άγκυρα υπέγραψε στις 27 Νοεμβρίου μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την GNA, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η συμφωνία επικυρώθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, όμως θα πρέπει να εγκριθεί και μια ξεχωριστή εντολή για να σταλεί στρατός στη Λιβύη, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.


Αυτοκίνητα και επαγγελματικά οχήματα που ΔΕΝ πρέπει να αγοράζουμε

Αυτοκίνητα και επαγγελματικά οχήματα που ΔΕΝ πρέπει να αγοράζουμε
Κείμενο του ιστολόγιου TourkikaNea.gr  24/12/2019
Συγκεντρώσαμε σε μια ανάρτηση όλα τα οχήματα ΙΧ και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα που παράγονται στην Τουρκία.
Όσοι Έλληνες έχουν στοιχειώδη αξιοπρέπεια δεν πρέπει να αγοράζουν αυτά τα οχήματα.
Δεν ενισχύουμε αυτόν που επιβουλεύεται και απειλεί καθημερινά τον ελληνισμό σε Ελλάδα και Κύπρο.
Αυτοκίνητα
Toyota C-HR
Toyota Corolla
Toyota Verso
FIAT EGEA
Renault CLIO
Renault Μegane
Honda Civic Sedan
Hunday i10 και i20
Επαγγελματικά οχήματα
Fiat Doblo
Fiat Fiorino
Ford Transit Courier
Ford Transit Custom
Ford Transit
Ford Turneo Custom
Ford Turneo Courier
Isuzu DMax
Αν κάποιος έχει περαιτέρω πληροφορίες είμαστε πρόθυμοι να ¨εμπλουτίσουμε¨ την ανάρτηση μας…

Τέσσερις φορές που «αγγίξαμε» το θερμό επεισόδιο

Τέσσερις φορές που «αγγίξαμε» το θερμό επεισόδιο
ΧΑΚ 

Η κύρωση του συμφώνου για τον ορισμό θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας -Λιβύης, ενεργοποίησε αμέσως τα αντανακλαστικά τής Αθήνας, η οποία και επεξεργάζεται όλα τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι, όπως αυτά έχουν τεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ.

Ζητούμενο είναι, βεβαίως, πώς θα αποφευχθεί το θερμό επεισόδιο και, αν όχι, ποιοι θα είναι οι τρόποι αντιμετώπισής του. Κατά τη διάρκεια του 2018, το οποίο ήταν και το πλέον προβληματικό σε επιχειρησιακό πεδίο, η Ελλάδα και η Τουρκία έφθασαν τουλάχιστον τέσσερις φορές στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου. Η «Κ» φέρνει σήμερα στο φως ορισμένες λεπτομέρειες από εκείνα τα τέσσερα περιστατικά που λίγο έλειψε να οδηγήσουν σε γενικευμένη κρίση στο Αιγαίο και ήταν έως σήμερα άγνωστες.

Περιστατικό 1

Η πρώτη φορά καταγράφηκε στις 17 Ιανουαρίου 2018, όταν τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να πλευρίσει την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Οι χειρισμοί του κυβερνήτη της κανονιοφόρου, πλωτάρχη Γιώργου Λαϊάκη (νυν υπασπιστής του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου), οδήγησαν στην αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών. Εν συνεχεία, ακολούθησε μια διαχείριση με σκοπό την αποφυγή της έντασης, καθώς τις αμέσως επόμενες ώρες υπήρξε τεράστια κινητοποίηση του τουρκικού στόλου. Από την ελληνική πλευρά υπολογίστηκε ότι σε λιγότερο από δύο ώρες στην περιοχή μπορούσαν να καταπλεύσουν συνολικά 12 τουρκικά πλοία. Σε συντονισμό ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο ΓΕΕΘΑ, αποφασίστηκε το Π.Ν. να παραμείνει μόλις με ένα πλοίο στην περιοχή προκειμένου να μη δοθεί σήμα κλιμάκωσης.

Περιστατικό 2

Ηταν απολύτως σαφές ότι οι Τούρκοι επιθυμούσαν κλιμάκωση, κάτι που φάνηκε λίγες ημέρες μετά. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου 2018, η τουρκική ακταιωρός «Umut», εμβόλισε το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού «Γαύδος» πάνω στη γραμμή των χωρικών υδάτων Ελλάδας -Τουρκίας στα Ιμια. Και τότε, από την Αθήνα δόθηκε εντολή για αποστολή της κανονιοφόρου «Πολεμιστής» στην περιοχή, αλλά σε ορατή απόσταση από τα Ιμια. Σε απόσταση ασφαλείας έμειναν και δύο τουρκικές πυραυλάκατοι, ενώ εκείνη τη στιγμή είχε τεθεί σε λειτουργία ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο αρχηγούς Ευάγγελο Αποστολάκη και Χουλουσί Ακάρ. Την επόμενη ημέρα (Τρίτη 13/2) ενεργοποιήθηκε ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο τότε πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Τις δύο επόμενες ημέρες (14 και 15/2) και παρά την επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ υπήρξαν νέες εντάσεις, καμία εκ των οποίων δεν οδήγησε σε κλιμάκωση, ιδίως όταν η φρεγάτα «Μπουγιούκαντα» παραβίασε τα χωρικά ύδατα στις Οινούσσες.

Περιστατικό 3

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά εύθραυστο κλίμα, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έφθαναν πληροφορίες για την ανάρτηση ελληνικών σημαιών στα νησιά Ανθρωποφάγοι στο σύμπλεγμα των Φούρνων. Στις 16 Απριλίου 2018 ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωνε δημόσια ότι άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής αφαίρεσαν ελληνικές σημαίες οι οποίες είχαν αναρτηθεί στον Μεγάλο Ανθρωποφάγο. Τα τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν, μάλιστα, φωτογραφίες των Ελλήνων που είχαν προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια. Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», στην πραγματικότητα ουδέποτε ανέβηκαν στον Μεγάλο Ανθρωποφάγο τουρκικές δυνάμεις. Αντιθέτως, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των πληροφοριών για «σημαίες», έσπευσε στον Μεγάλο Ανθρωποφάγο κλιμάκιο των ειδικών δυνάμεων. Εκεί βρήκαν δεκάδες σημαίες, άλλες τοποθετημένες με μπετόβεργες, άλλες σπασμένες από τον αέρα, καθώς, επίσης, σημάδια από παλαιότερες τοποθετήσεις. Αφού διασταυρώθηκαν οι πληροφορίες για ορισμένους από όσους είχαν επιχειρήσει να τοποθετήσουν σημαίες εκεί, αλλά και στα Ιμια, αποφασίστηκε να παραμείνει μικρή ναυτική δύναμη γύρω από το σύμπλεγμα των Ανθρωποφάγων, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή προβοκάτσια. Γύρω από τα νησιά έκαναν περιπολίες για σχεδόν δύο μήνες σκάφη του Π.Ν. και του Λιμενικού.

Περιστατικό 4

Η τελευταία φορά κατά την οποία Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στο κατώφλι του θερμού επεισοδίου ήταν και η σοβαρότερη, όταν τον Οκτώβριο του 2018 το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», κινήθηκε στο ανατολικότερο άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξαγάγει σεισμικές έρευνες. Το «Μπαρμπαρός» έπλευσε στην περιοχή πλαισιωμένο από τρεις πάνοπλες φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού, με βάση παράνομη NAVTEX που είχε εκδοθεί από αναρμόδιο για την περιοχή σταθμό (Αττάλεια).
Στην Αθήνα εξετάστηκαν δύο σενάρια: το πρώτο ήταν η αναλογική απάντηση, το δεύτερο ήταν εκείνο που επελέγη, δηλαδή η αποστολή φρεγάτας η οποία ανέλαβε να δείξει τα όρια της Ελλάδας, μέσω προβολής της σημαίας, αλλά και ανάγνωσης κειμένου σχετικά με τον παράνομο χαρακτήρα των τουρκικών ενεργειών. Για 15 ημέρες, έως ότου το «Μπαρμπαρός» αποχωρήσει, στην περιοχή βρισκόταν αρχικά η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και εν συνεχεία η φρεγάτα «Σαλαμίς». Οι εντολές που υπήρχαν από την Αθήνα στους κυβερνήτες των δύο φρεγατών ήταν να μη μετακινηθούν από τη θέση τους και να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση τον πλου του τουρκικού ερευνητικού πλοίου προς τα δυτικά. Στην Αθήνα υπήρχε σαφής εικόνα ότι οι Τούρκοι ουσιαστικά επιχειρούσαν να κινηθούν ακόμα πιο δυτικά, εγγύτερα στο Καστελλόριζο.
Τον Ιανουάριο του 2018, τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να πλευρίσει την κανονιοφόρο «Νικηφόρος».

Η Λιβύη

Από τα παραπάνω περιστατικά έμπειροι επιτελείς, στρατιωτικοί και διπλωμάτες, αντιλαμβάνονται ότι μετά τον Ιούλιο του 2016 και την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το σύνολο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ) βρίσκεται απόλυτα συντονισμένο με το προεδρικό παλάτι. Η περιστασιακή αυτονόμηση του τουρκικού ναυτικού ή της αεροπορίας που συχνά-πυκνά παρατηρούσε η Αθήνα, έπαψε. Υπό αυτή την έννοια, οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν για έρευνες στα νότια της Κρήτης μετά το νέο έτος, λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη και βάσει αυτών γίνεται και ο σχετικός σχεδιασμός.
Οι Τούρκοι, αμέσως μετά το σύμφωνο με την Τρίπολη, έχουν σπεύσει να «στραγγαλίσουν» τις διπλωματικές διεξόδους της Αθήνας. Ενδεικτικό παράδειγμα οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών περί σύγκλισης με το Ισραήλ. Στην Αθήνα, πάντως, αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι ο Ισραηλινός παράγοντας είναι στην πραγματικότητα πολύ κρίσιμος στην παρούσα φάση, θα κινηθεί υπέρ της Ελλάδας σε περίπτωση έντασης, παρά το γεγονός ότι η Ιερουσαλήμ βρίσκεται σε εσωτερική κρίση λόγω της πολιτικής αστάθειας ενόψει των νέων, τρίτων εκλογών τον ερχόμενο Μάρτιο.
Η Αθήνα αντιλαμβάνεται, επίσης, ότι η Αίγυπτος αλλά και οι σουνιτικές μοναρχίες του αραβικού κόσμου, λογίζουν την τουρκική δραστηριοποίηση ως ευθεία απειλή προς τα καθεστώτα τους και δεν θα αφήσουν την Αγκυρα να επεκτείνει την επιρροή της στη Λιβύη. Επίσης, το στρατιωτικό σύμφωνο με την Τρίπολη, αλλά και οι τουρκικοί σχεδιασμοί για στρατιωτική βάση στη Λιβύη φαίνεται ότι έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά σε Μόσχα και Ουάσιγκτον, κάτι που η Αγκυρα επιχειρούσε να αποφύγει τους τελευταίους μήνες, καθώς επιθυμεί να έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της βορειοαφρικανικής χώρας.

Οι συζητήσεις για τα εξοπλιστικά

Το κλίμα έντασης τροφοδοτεί και την εντατικοποίηση των συζητήσεων για την προώθηση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Μόλις πριν από λίγες ημέρες στη Λάρισα έγινε επίδειξη των δυνατοτήτων αμερικανικών UAV τύπου MQ-9 Guardian. Η Λόκχιντ έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές για την πιθανότητα προώθησης των F-35 σε εύθετο χρόνο, ενώ ήδη έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των F-16, αλλά και των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3. Ωστόσο, οι πλέον εντατικές συζητήσεις αφορούν την αγορά δύο γαλλικών φρεγατών Belh@rra, το κόστος των οποίων (με τον οπλισμό τους αντιαεροπορικών Aster 30 και πυραύλων Scalp Naval) υπολογίζεται στα 2,6 δισ. ευρώ. Το ιδιαίτερα υψηλό κόστος προβληματίζει την ελληνική πλευρά γι’ αυτό και αναμένεται ότι τον Ιανουάριο οι Γάλλοι θα αντιπροτείνουν τη δημιουργία ενός «οικοσυστήματος» που σε βάθος χρόνου θα μεταφέρει σημαντική τεχνογνωσία και τεχνολογία, με τη δημιουργία υποδομών με διάρκεια ζωής πέραν του σταδίου κατασκευής των πλοίων. Θα προτείνουν, δηλαδή, συνεργασία σε τομείς όπως η ανάπτυξη από κοινού με ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας αιχμής, δημιουργία κέντρων για την εκπαίδευση προσωπικού σε νέα προηγμένα συστήματα, τη συνεργασία στο πεδίο της έρευνας με πανεπιστημιακά ιδρύματα σε τομείς ψηφιακής τεχνολογίας ή και τεχνητής νοημοσύνης.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Για «κατάπαυση πυρός» στη Λιβύη που ευνοεί την φιλοτουρκική κυβέρνηση Σαράτζ μιλούν Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία

Για «κατάπαυση πυρός» στη Λιβύη που ευνοεί την φιλοτουρκική κυβέρνηση Σαράτζ μιλούν Γερμανία, Ιταλία και ΓαλλίαΣύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας  Corriere della Sera, υπάρχουν σκέψεις από Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία για την επιβολή «no fly zone» πάνω από τη Λιβύη.
«Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που θα επιβάλει η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, με πιθανή βρετανική υποστήριξη, θα προσπαθήσει να σιωπήσει τα όπλα και να υπαγορεύσει την πορεία του πολιτικού διαλόγου στη Λιβύη»; αναφέρει η εφημερίδα 
Νωρίτερα, ο Ιταλός ΥΠΑΜ Λορέντζο Γκερίνι είχε δηλώσει, πως η Ιταλία είναι υπέρ της«επιβολής κατάπαυσης πυρός» στη Λιβύη. 
«Η στρατιωτική επιλογή στη Λιβύη έχει δείξει ότι αντί να επιλύει προβλήματα τα έχει επιδεινώσει. Υπάρχει ανάγκη για μια ισχυρή ευρωπαϊκή διπλωματική πρωτοβουλία η οποία, για να είναι αποτελεσματική, μπορεί να περάσει μόνο μέσα από την επιβολή μιας κατάπαυσης του πυρός» είπε ο Γκερίνι 
«Ο Γκερίνι δεν ανέφερε ρητώς την πρωτοβουλία για την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Αυτά είναι θέματα που πρέπει ακόμη να συζητηθούν από την ιταλική κυβέρνηση και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά είναι κάτι που συζητάει εδώ και καιρό στο Ευρωπαϊκό Γενικό Επιτελείο». προσθέτει η εφημερίδα
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Luigi Di Maio στις αρχές Ιανουαρίου θα διοργανώσει μια αποστολή ευρωπαϊκής κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, η οποία θα αποτελείται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Joseph Borrel μαζί με άλλους Ευρωπαίους υπουργούς.
Μια τέτοια κίνηση θα είναι «βούτυρο στο ψωμί» της Άγκυρας, αφού το σταμάτημα των στρατιωτικών επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή θα εξασφαλίσει την επιβίωση της κυβέρνησης Σαράτζ, η οποία πιέζεται από την προέλαση του Χαφτάρ. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για μία κοινή κυβέρνηση με την οποία ο σχεδιασμός της τουρκολιβυκής ΑΟΖ θα παραμείνει όπως ακριβώς είναι. 
Άλλωστε δεν είναι σίγουρο πως τα τουρκικά στρατεύματα θα προλάβουν να «σώσουν» την κυβέρνηση Σαράτζ. Ο Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα πως το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων θα ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο στις 8 και 9 Ιανουαρίου. Εντωμεταξύ οι δυνάμεις του Χαφτάρ βρίσκονται στα περίχωρα της Τρίπολης λίγα (10 έως 5) χιλιόμετρα από το κέντρο της, με τις αεροπορικές του δυνάμεις να βομβαρδίζουν συνεχώς του ισλαμιστές.
Οι Ευρωπαίοι φοβούνται τόσο τις μεταναστευτικές ροές από μία ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Λιβύη όσο και τις σχέσεις του Χαλίφα Χαφτάρ με τη Ρωσία.

Βέβαια και η Ρωσία έχει δηλώσει επανηλλειμένως πως ενθαρρύνει τις συνομιλίες για ειρηνική επίλυση της διαφοράς. Μάλιστα εχθές το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε πως «Συμφωνήθηκε με την τουρκική αντιπροσωπεία να συνεχιστεί  ο συντονισμός των δύο πλευρών για τη λιβυκή υπόθεση ​καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών ώστε να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Λιβύη».

Ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου πατρός Γεωργίου Μεταλληνού με θέμα: “Οι εχθροί της Ελλάδος”

Ομιλία του πρωτοπρεσβυτέρου πατρός Γεωργίου Μεταλληνού με θέμα: “Οι εχθροί της Ελλάδος”.  Εξηγεί τα περί Ρόταρυ, περί εμπαθών ηγετών και για το τί είναι ο οικουμενισμός.  Εκφωνήθηκε στις 21-12-1995.

Το τουρκικό Ναυτικό αναλαμβάνει την… «προστασία» της Τρίπολης: Απόβαση των SAT-SAS για την προστασία του Σαράτζ!

Το τουρκικό Ναυτικό αναλαμβάνει την… «προστασία» της Τρίπολης: Απόβαση των SAT-SAS για την προστασία του Σαράτζ!
Η Άγκυρα στέλνει φανατικούς Τουρκμένους ισλαμιστές από τη Συρία στη Λιβύη
Η Τουρκία ετοιμάζεται να αναπτύξει στρατεύματα αλλά και ναυτικές μονάδες προκειμένου να προστατεύσουν το καθεστώς της Τρίπολης πριν την κατάρρευσή του μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Ενώ οι ναυτικές μονάδες του τουρκικού Ναυτικού θα περιπολούν ανοικτά της Τρίπολης προκειμένου να σχηματίσουν ένα «δίχτυ» ασφαλείας για τον GNA, οι δυνάμεις της στο έδαφος θα αναλάβουν τον «συντονισμό και την εκπαίδευση των δυνάμεων του καθεστώτος.
Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τον αριθμό και το είδος των ναυτικών μονάδων που θέλει να αποστείλει η Άγκυρα στην Λιβύη, αλλά οπωσδήποτε αυτές θα φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ειδικών του Ναυτικού SAT-SAS για την φρούρηση και προστασία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού "μαριονέτα" της Άγκυρας Φαγιέζ αλ Σαράτζ προσωπικά.
Παράλληλα Τουρκμένοι ισλαμιστές, που "πολεμούσαν" (σ.σ. στην ουσία δολοφονούσαν Χριστιανούς) στη Συρία (των ίδιων οργανώσεων που σκότωσαν τον Ρώσο πιλότο του Su-24 που είχε καταρριφθεί στη Συρία) αναμένεται να αποσταλούν επειγόντως στην Λιβύη, όπως δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τρίπολης.













Λέγεται, ότι η κυβέρνηση της Λιβύης είχε αρχικά αρνηθεί την αποστολή ισλαμιστών ανταρτών, αλλά με τις δυνάμεις του Χαφτάρ να πλησιάζουν ενέδωσε στην τουρκική πρόταση.
Σήμερα ο «Εθνικός Λιβυκός Στρατός» (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι έχει υπό τον έλεγχο του τους βασικούς δρόμους που οδηγούν στην λιβυκή πρωτεύουσα, το αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης, τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις αλλά και το στρατιωτικό στρατόπεδο Νακλίγια.
Την ίδια στιγμή η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Ναμπιντέ Σεμπνέμ Ακτόπ είπε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αναπτυχθούν στην Λιβύη.
pronews.gr

Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ πλησιάζουν στο κέντρο της Τρίπολης

 Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ πλησιάζουν στο κέντρο της Τρίπολης Θα προλάβει η Άγκυρα την κατάρρευση της κυβέρνησης «μαριονέτας» της Τρίπολης;

Οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ γνωστοποίησαν σήμερα ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντίπαλης κυβέρνησης, που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Χάφταρ, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ανακοίνωσε μια νέα «αποφασιστική» μάχη για την Τρίπολη. Τον Απρίλιο, είχε δώσει εντολή για μια επίθεση με στόχο την κατάληψη της πόλης από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), όμως η εκστρατεία αυτή δεν καρποφόρησε.
Σήμερα, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι δυνάμεις του LNA πήραν, επίσης, τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους πολιτοφύλακες που στηρίζουν το κυβερνητικό μόρφωμα της Τρίπολης, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σχολιάσει σχετικά. Βάσει της προόδου που ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το κέντρο της πρωτεύουσας της Λιβύης.