Πολυκομματική βουλή ανέδειξαν οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, με το αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής, ΕΛΑΜ, να εξασφαλίζει για πρώτη φορά κοινοβουλευτική εκπροσώπηση
Η μεγάλη αποχή, η πτώση των παραδοσιακών κομμάτων, και η είσοδος νέων κομμάτων στη Βουλή, είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη Κύπρο.
Δεν μπορεί επίσης να μην σημειωθεί η είσοδος του ακροδεξιού ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) στο κυπριακό κοινοβούλιο με δύο βουλευτές για πρώτη φορά από την ίδρυση του. Η νέα βουλή θα είναι οκτακομματική, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο στον τρόπο λειτουργίας του Σώματος όσο και στη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο κατά παράδοση συμμετέχουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Πριν λίγους μήνες τα δύο μεγάλα κόμματα άλλαξαν τον εκλογικό νόμο καθορίζοντας το όριο εισόδου στη Βουλή στο 3,6% από το 1,8%, με στόχο να αποτραπεί η είσοδος μικρών κομμάτων και κυρίως του ΕΛΑΜ. Ο ΔΗΣΥ είχε προτείνει όπως το όριο πάει στο 5% αλλά διαφώνησε το ΑΚΕΛ και έτσι υπήρξε συμβιβασμός στο 3,6%
Η αποχή για πρώτη φορά έφθασε στο 33,26% παρά τις εκκλήσεις των κομμάτων και της κυβέρνησης προς τους νέους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποχή αφορά τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Στη πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη αφού από τους νέους ψηφοφόρους άνω των 18 ετών μόνο ο ένας στους τρεις επέδειξε ενδιαφέρον εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους.
Τα τελικά αποτελέσματα
Σύμφωνα με το Κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών, σε σύνολο εγγεγραμμένων 543.186, ψήφισαν:362.541 (66.74%) Αποχή:180.645 (33.26%) Έγκυρα:351.390 (96.92%) 'Ακυρα:7.673 (2.12%) Λευκά:3.478 (0.96%).
Τα οκτώ κόμματα, που εισέρχονται (σε παρένθεση η αύξηση ή η μείωση από το 2011) στην Βουλή εξασφάλισαν:
Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ) 30,69%(-3,7%)
ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις 25,67%(-7,1%)
Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) 14,49%(-1,3%)
ΕΔΕΚ- Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών 6,18%(-2,8%)
Συμμαχία Πολιτών 6,01%(+6%)
Αλληλεγγύη 5,24%(+5,2%)
Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών 4,81%(+2,6%)
Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) 3,71%(+2,6%)
Τα υπόλοιπα κόμματα:
ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΥΠΡΟΥ 1.16%
4.088 +1.2%
ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ 0.87%
3.072 +0.9%
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΑΙΑ 0.58%
2.033 +0.6%
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (Ο.Α.Δ) 0.28%
983 +0.3%
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 0.16%
561 +0.2%
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ 0.05%
187 +0.1%
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 0.04%
150 +0.0%
ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΟΥΚΑΣ 0.02%
66 +0.0%
ΑΓΓΕΛΗ ΑΝΤΩΝΗΣ 0.01%
46 +0.0%
ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ 0.01%
31 +0.0%
Ήττα ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ είχε βάλει ως στόχο να εξασφαλίσει ποσοστό 27%, όσο ήταν και το ποσοστό που κατέγραψε στις ευρωεκλογές. Ωστόσο σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα εξασφάλισε ποσοστό 25,67% που είναι και το χαμηλότερο στην ιστορία του κόμματος που πρόσφατα γιόρτασε τα 90χρονα του. Η πτώση του από τις εκλογές του 2011 καταγράφηκε στο 7,1% με απώλεια 40.000 ψήφων. Το ΑΚΕΛ χάνει 3 έδρες και από τις 19 που είχε στη προηγούμενη Βουλή εξασφαλίζει μόνο 16.
Ο ΓΓ του Κόμματος Άντρος Κυπριανού παραδέχθηκε πως το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό και το απέδωσε εν πολλοίς στη μεγάλη αποχή. Σημείωσε ότι ουδείς στο κόμμα είναι αιχμάλωτος της καρέκλας, αλλά όπως είπε το αποτέλεσμα θα εξεταστεί από τα συλλογικά όργανα. «Είναι προφανές ότι πρέπει να βελτιωθούμε», παρατήρησε.
Στελέχη του ΑΚΕΛ ανέφεραν στο protothema.gr πως είναι προφανές ότι η ήττα οφείλεται στη πολιτική που ασκήθηκε την περασμένη πενταετία από τη κυβέρνηση Χριστόφια την οποία οι πολίτες θεωρούν υπεύθυνη για τη κατάρρευση της οικονομίας. Η έλλειψη διάθεσης του ΑΚΕΛ να αναγνωρίσει την αποτυχία Χριστόφια, στοίχισε στο κόμμα και για αυτό αναμένεται να υπάρξει αυτοκριτική.
Διαχείριση από ΔΗΣΥ
Το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ κατέγραψε πτώση η οποία στοίχισε 3 έδρες και από τις 21 που είχε στη προηγούμενη Βουλή εξασφαλίζει 18.
Ο ΔΗΣΥ είχε πτώση κατά 3,7% σε σχέση με το 2011, χάνοντας 30.000 ψήφους Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στις δηλώσεις του σημείωσε ότι το κόμμα του παραμένει πρώτο και είναι η μοναδική κυβερνώσα παράταξη στην Ευρώπη που εφάρμοσε ένα από τα πιο σκληρά μνημόνια και που παρ’ όλα αυτά παρέμεινε πρώτη δύναμη με σημαντικές διαφορές από τους υπόλοιπους. Απέδωσε μέρος της μείωσης των ποσοστών και στο γεγονός ότι η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους αποχώρησε χωρίς να παραδώσει την έδρα της στην Ευρωβουλή και ίδρυσε δικό της κόμμα. Τα πράγματα λόγω της μείωσης του αριθμού των βουλευτών του ΔΗΣΥ, δυσκολεύουν για τη κυβέρνηση Αναστασιάδη καθώς απαιτούνται πολυμερείς συμμαχίες για να δημιουργηθεί πλειοψηφία που θα εγκρίνει τα κυβερνητικά νομοσχέδια στη Βουλή. Στόχος του ΔΗΣΥ ήταν να εξασφαλίσει συνολικά 29 βουλευτές μαζί με το ΔΗΚΟ ώστε τα δύο κόμματα να εγκρίνουν από κοινού νομοσχέδια που σχετίζονται με την οικονομία.
Άθλος για το ΔΗΚΟ
Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) του Νικόλα Παπαδόπουλου κατάφερε παρά την μικρή μείωση των ποσοστών του να διατηρήσει τις 9 έδρες που είχε και στη προηγούμενη Βουλή. Το γεγονός αυτό το χαρακτήρισε «άθλο» ο κ. Παπαδόπουλος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΔΗΚΟ είχε να αντιμετωπίσει έντονη εσωκομματική αντιπολίτευση με πολλά κορυφαία στελέχη του να απέχουν από τις εκλογές. Το αποτέλεσμα δίνει την ευκαιρία στον Νικόλα Παπαδόπουλο να εδραιωθεί στην ηγεσία και στο ΔΗΚΟ να παίξει καθοριστικό ρυθμιστικό ρόλο μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.
Καθίζηση ΕΔΕΚ
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ χάνει δύο έδρες και διατηρείται αποδυναμωμένο στη Βουλή, με τον Πρόεδρο του, Μ. Σιζόπουλο να έχει να αντιμετωπίσει έντονη κριτική. Ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε πως δεν τίθεται θέμα ηγεσίας και ο ίδιος θα συνεχίσει τις αλλαγές ανανέωσης οι οποίες όμως σε εκλογικά ποσοστά οδήγησαν με σημαντική πτώση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο κ. Σιζόπουλος με δυσκολία κατάφερε να εκλέγει στη Λεμεσό στη δεύτερη κατανομή.
Συμμαχία Πολιτών – Αλληλεγγύη
Στη Βουλή εισέρχονται τόσο η Συμμαχία Πολιτών του πρώην υπουργού εξωτερικών Γ. Λιλλήκα όσο και η Αλληλεγγύη της ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους με τρεις έδρες για το κάθε κόμμα. Τα ποσοστά που συγκέντρωσαν θεωρούνται ως νίκη για τα δύο κόμματα που κινούνται περίπου στον ίδιο χώρο με ταυτόσημες σχεδόν απόψεις στο κυπριακό. Άγνωστο παραμένει αν η κα Θεοχάρους θα εγκαταλείψει την έδρα της στην Ευρωβουλή και όπως είπε η ίδια αυτό θα αποφασιστεί σήμερα. Θεωρείται μάλλον απομακρυσμένο να επιλέξει την έδρα στη Κυπριακή Βουλή, γιατί αν παραιτηθεί από ευρωβουλευτής η έδρα τρης πηγαίνει στον ΔΗΣΥ και στον πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Στ. Ζένιο με τον οποίο η κα Θεοχάρους βρίσκεται «στα μαχαίρια».
Επιτυχία Οικολόγων
Το Κίνημα Οικολόγων το οποίο είχε να αντιμετωπίσει μαζική διαρροή στελεχών του κατάφερε και να αυξήσει τα ποσοστά του αλλά και να εκλέξει δύο βουλευτές αντί του ενός που είχε στις προηγούμενες εκλογές.
ΕΛΑΜ και κρυφή ψήφος
Το ΕΛΑΛ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) σε όλες τις δημοσκοπήσεις φαινόταν να μένει εκτός Βουλής. Όπως αποδείχθηκε, οι ψηφοφόροι του απέφευγαν να δηλώσουν την επιλογή τους και το 3,7% που εξασφάλισε χθες αποτέλεσε έκπληξη. Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμα πως το ΕΛΑΜ είχε αποκλειστεί από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ κατά τη προεκλογική περίοδο και τα στελέχη του δεν εμφανίζονταν.
Η λίστα με τους 56 βουλευτές που εκλέγονται για την επόμενη πενταετία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΔΗΣΥ
Αβέρωφ Νεοφύτου
Στέλλα Κυριακίδου
Νίκος Τορναρίτης
Σόλωνας Κασίνης
Δημήτρης Δημητρίου
Νίκος Νουρής
ΑΚΕΛ
Άντρος Κυπριανού
Ειρήνη Χαραλαμπίδου
Στέφανος Στεφάνου
Άριστος Δαμιανού
Γιώργος Λουκαίδης
ΔΗΚΟ
Νικόλας Παπαδόπουλος
Χριστιάνα Ερωτοκρίτου
Μαρίνος Μουσιούττας
ΕΔΕΚ
Κωστής Ευσταθίου
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Γιώργος Λιλλήκας
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Δημήτρης Συλλούρης
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
Γιώργος Περδίκης
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
ΕΛΑΜ
Χρίστος Χρίστου
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΔΗΣΥ
Ευθύμιος Δίπλαρος
Ελένη Σταύρου
Αντρέας Κυπριανού
ΑΚΕΛ
Αντρέας Καυκαλιάς
Κώστας Κώστα
Αδάμος Αδάμου
Γεώργιος Γεωργίου
ΔΗΚΟ
Πανίκος Λεωνίδου
Άγγελος Βότσης
ΕΔΕΚ
Μαρίνος Σιζόπουλος
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Παύλος Μυλωνάς
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Ελένη Θεοχάρους
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
ΔΗΣΥ
Κυριάκος Χατζηγιάννης
Γιώργος Κάρουλας
Ονούφριος Κουλλάς
Γιώργος Γεωργίου
ΑΚΕΛ
Σκέυη Κουκουμά
Χριστάκης Τζιoβάνης
Νίκος Κέττηρος
ΔΗΚΟ
Ζαχαρίας Κουλίας
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Άννα Θεολόγου
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Μιχάλης Γιωργάλλας
ΕΛΑΜ
Λίνος Παπαγιάννης
ΛΑΡΝΑΚΑ
ΔΗΣΥ
Αννίτα Δημητρίου
Ζαχαρίας Ζαχαρίου
ΑΚΕΛ
Γεώργιος Γεωργίου
Ευανθία Σάββα
ΔΗΚΟ
Γιώργος Προκοπίου
Χρίστος Ορφανίδης
ΠΑΦΟΣ
ΔΗΣΥ
Κώστας Κωνσταντίνου
ΑΚΕΛ
Ανδρέας Φακοντής
ΔΗΚΟ
Χαράλαμπος Φακοντής
ΕΔΕΚ
Ηλίας Μυριάνθους
ΚΕΡΥΝΕΙΑ
ΔΗΣΥ
Μάριος Μαυρίδης
Μαριέλλα Αριστείδου
ΑΚΕΛ
Ελένη Μαύρου
PROTOTHEMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου