Powered By Blogger

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Συμφωνία στον ορίζοντα - Ψάχνουν πώς θα "βαπτίσουν" τα προληπτικά μέτρα

ΕΝΑΣ ΒΑΡΥΣ «ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ» ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΕΛΑΦΡΥΝΟΥΝ ΤΟ... ΧΡΕΟΣ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Σε συμφωνία θα καταλήξει ως φαίνεται η κυβέρνηση με τους δανειστές που θα σημάνει το κλείσιμο της αξιολόγησης ειδικότερα μετά την δήλωση-προτροπή του Γάλλου προέδρου Φ.Ολάντ ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα μέχρι την Δευτέρα, αλλά με ποιο τίμημα και πότε, είναι το ερώτημα 
Ένα τίμημα που φαίνεται ότι θα είνα πολύ βαρύ για να συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός την όποια ωφέλεια θα έχει από την συμφωνία αυτή καθώς προηγείται η βιολογική επιβίωση του καθενός στο άμεσο μέλλον και έπεται η συνέχεια στο απώτερο μέλλον.
Σημειώνεται ότι έχει φύγει από το τραπέζι η πρόταση για τη λήψη προληπτικών μέτρων και πλέον βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.
Αυτό από μόνο του μπορεί να ερμηνευθεί ως νίκη της κυβέρνησης, ειδικά μετά τις τελυταίες δηλώσεις Ευρωπάιων αξιωματούχων περί... συμφωνίας αν και δεν υπαρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι στο Eurogroup στις 9 Μαΐου θα υπάρξει επιτέλους μια λύση.
Κατά τη κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη υπό τον πρωθυπουργό εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν στη διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου για το ασαφαλιστικό και το φορολογικό στην Βουλή. 
Το Μαξίμου θεωρεί ότι οι «κόκκινες γραμμές» άντεξαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία, «όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή».
Το Μαξίμου στηρίζει την αισιοδοξία του και στα νέα στοιχεία της Eurostat αλλά και στις δηλώσεις-στο σύνολο- των Ευρωπαίων αξιωματούχων. 
Ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης έγινε τελικά αποδεκτός σαν πρόταση αλλά επί του πρακτέου ποια θα είναι η διαφορά του από το πακέτο προληπτικών μέτρων; Μήπως απλά πρόκειται για επικοινωνιακή διαχείριση του όλου ζητήματος;
Στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι και απο τον σχεδόν πλήρη μηδενισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών κατά τις 6 τελευταίες ημέρες, αυτό που την ανησυχεί είναι οι δραστηριότητες των τουρκικών ΕΔ που έχουν γίνει πολύ έντονες τις τελευταίες ημέρες και ήδη από σήμερα ξεκινά η μεγάλη τουρκική αποβατική άσκηση «Εfes 2016» με καθαρό στόχο την κατάληψη ελληνικού νησιού.
Στην κυβέρνηση επιχειρούν να το παρουσιάσουν ως «παραφουσκωμένο συμβάν» αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και δεδομένος.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ διεμήνυσε σήμερα ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα μέχρι την Δευτέρα.Ζήτησε να υπάρξει άμεσα συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε την Αθήνα «να εφαρμόσει πλήρως την συμφωνία του Ιουλίου», ενώ την ίδια ώρα εξέφρασε την εκτίμηση για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας!
Οι δηλώσεις Ολάντ έρχονται μία ημέρα έπειτα από την δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. 
Ο κ. Τουσκ ζήτησε «να καταλήξουν πολύ σύντομα σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα,δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη».
Σημειώνεται ότι χθες για πρώτη φορά η Κομισιόν αναφέρει στο κείμενό της το πακέτο φόρων που θα εφαρμοστεί στην πλάτη των Ελλήνων πολιτών προστιθέμενο φυσικά σε όλους αυτούς που ήδη έφαρμόζονται εδώ και 6 χρόνια κατά την διάρκεια των Μνημονίων:   
Το νέο πακέτο περιλαμβάνει εκτός της άμεσης επιπλέον φορολόγησης (αναμόρφωση θα το παρουσιάσουν) έμμεση φορολόγηση δίχως έλεος σε προϊόντα που κανείς δεν μπορεί να αποφύγει είτε πλούσιος έιτε φτωχός όπως αυξήσεις φόρων στο αυτοκίνητο, στα ενεργειακά προϊόντα (βενζίνη, υγραέριο, φυσικό αέριο) και αύξηση του ΦΠΑ σε ότι αγοράζεται και καταναλώνεται (το ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται να πονέσει πάρα πολύ).   
Αναλυτικά η Κομισιόν αναφέρει ότι πέρα από τα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και το 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, έχουν συμφωνηθεί σειρά έμμεσων φόρων όπως:   
1. 0,25% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 430 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ   
2. 0,75% του ΑΕΠ από προσαρμογές στο μισθολόγιο του δημοσίου και από αυξήσεις φόρων στο αυτοκίνητο, στα ενεργειακά προϊόντα (βενζίνη, υγραέριο, φυσικό αέριο), στα οινοπνευματώδη και στον καπνό.   
Σύμφωνα με την Κομισιόν μετά και τη λήψη των νέων (πιο νέων από τα προηγούμενα) μέτρων, το έλλειμμα για το 2016 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,1% του ΑΕΠ και στο 1,8% του ΑΕΠ για το 2017.    
Το χρέος, αναμένεται να κλείσει το 2016 στο 182,8% του ΑΕΠ από το 176,9% το 2015. Η αύξηση αποδίδεται στο γεγονός ότι θα μεταφερθούν δόσεις μέσα στο 2016 λόγω των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση. 
Ο δείκτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, θα ξεκινήσει να υποχωρεί από το 2017.   Μικρότερη ύφεση –στα επίπεδα του -0,3%- για το 2016 προβλέπει η Κομισιόν με τις εαρινές τις προβλέψεις έναντι του -0,7% που είχε εκτιμήσει κατά τη σύνταξη των χειμερινών προβλέψεων.    
Όσον αφορά στο 2017, υποστηρίζει ότι η οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,7%.    
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ως κινητήριο δύναμη για την επιστροφή στην ανάπτυξη θεωρεί την εγχώρια κατανάλωση!   
Βέβαια η Κομισιόν δεν μας εξηγεί πως με τέτοια φορολογικά μέτρα που θα διαλύσουν ότι ακόμα λειτουργεί θα έχει ο Έλληνας πρώτον δουλειά για να ξοδέυει και δεύτερον να του περισσεύουν χρήματα για να καταναλώνει!   
Η ανεργία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει λίγο μέσα στο 2016 (στο 24,7% από 24,9% το 2015) και περισσότερο το 2017 (στο 23,6%)   Εδώ αναγκαστικά επαναλμβάνουμε το προηγούμενο ερώτημα:   Με τέτοια φορολόγηση ποιες εταιρείες θα απομείνουν και ποιες θα προσλαμβάνουν κόσμο; Μήπως αυτός είναι και ο στόχος των δανειστών;   
Την ίδια στιγμή, από το Βερολίνο διέψευδαν ότι δρομολογείται «εξαμερής» σύσκεψη για να προετοιμάσει το Eurogroup της 9ης Μαΐου και τον λογαριασμό των 3,6 δισ. ευρώ. Παραμένει ανοικτό έτσι αν τα μέτρα θα νομοθετηθούν «εδώ και τώρα» ή θα μπει ένας «κόφτης» δαπανών, που θα ενεργοποιεί περικοπές μισθών και συντάξεων ή αυξήσεις ΦΠΑ στη ΔΕΗ και στο νερό, όπως εξαρχής ζητούσαν οι δανειστές.
Συνεπώς συμφωνία πιθανότατα δεν θα υπάρξει στις 9 Μαΐου αλλά θα υπάρξει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ο λόγος δεν είναι γιατί δεν έχει βρεθεί η «χρυσή τομή» αλλά γιατί ακόμα δεν έχει βρεθεί ο κατάλλλος επικοινωνιακός νεολογισμός βάση του οποίου κυβέρνηση και δανειστές να φανούν νικητές ο καθένας στο δικό του ακροατήριο.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου