Powered By Blogger

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Η προφητεία του Καντάφι






Του Κώστα Μπετινάκη



«Το Ισλαμικό Χαλιφάτο φαίνεται να κερδίζει τον ηλεκτρονικό πόλεμο στο διαδίκτυο επειδή οι αντίπαλοί του δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την τρομαχτική εξτρεμιστική προπαγάνδα που έχει εξαπολύσει» υποστηρίζει ο κορυφαίος Βρετανός ειδικός σε θέματα εναντίον της τρομοκρατίας Χαράς Ραφίκ.

Σε περίπτωση που αποτύχει η προσπάθεια αντιμετώπισης της διαδικτυακής προπαγάνδας των τζιχαντιστών, η εξάπλωση των εξτρεμιστικών ιδεών του Χαλιφάτου θα είναι αναπότρεπτηΟ κ. Ραφίκ, επικεφαλής του χρηματοδοτούμενου από τη βρετανική κυβέρνηση Ιδρύματος Κουίλιαμ, υποστηρίζει μιλώντας στην εφημερίδα «The Independent» πως απαιτούνται αυξημένες προσπάθειες αντιμετώπισης της διαδικτυακής προπαγάνδας του Χαλιφάτου. Προειδοποίησε ακόμη ότι, σε περίπτωση που αποτύχει η προσπάθεια αυτή, η εξάπλωση των εξτρεμιστικών ιδεών θα είναι αναπότρεπτη και θα ενταθούν οι ριζοσπαστικές μέθοδοι των τζιχαντιστών.

Τα σχόλια αυτά έγιναν σε ειδικό σεμινάριο εναντίον της τρομοκρατίας που οργανώθηκε στο Λονδίνο από την ομάδα συμβούλων Albany Associates. Όπως υποστήριξε ο κ. Ραφίκ, στον πόλεμο της προπαγάνδας η Δύση υστερεί, κι έφερε ως παράδειγμα τη νίκη των Κούρδων Πεσμεργκά στη συριακή μεθοριακή πόλη Κομπάνι, η οποία αναφέρθηκε μόνον ακροθιγώς από τα διεθνή μέσα και δεν αποτέλεσε μέρος της διεθνούς προπαγάνδας.

Ο ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας είπε ότι η νίκη στο Κομπάνι έπρεπε να γίνει «σημαία», ώστε να αντιμετωπισθεί η φήμη του «αήττητου των εκλεκτών πολεμιστών του Θεού».

Η αποτυχία των τζιχαντιστών να καταλάβουν την πόλη της Συρίας τον Ιανουάριο ήταν ένα από τα σημαντικότερα πλήγματα που είχε δεχθεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο στην προσπάθειά του να καταλάβει και άλλα εδάφη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.



Ως απάντηση στην αιματηρή εκστρατεία των τζιχαντιστών του Χαλιφάτου, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει έμφαση στη διαδικτυακή προπαγάνδα εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης, μην αφήνοντας αναπάντητη καμία ανάρτησή της στον παγκόσμιο ιστό.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Παρίσι έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με τίτλο «StopJihadism», σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν νεαρούς μουσουλμάνους απ' το να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Ο αμερικανικός δάκτυλος

Πάντως, η αμερικανική κυβέρνηση δεν παύει επισείει τον κίνδυνο που εκπροσωπεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο για τον δυτικό πολιτισμό, ως προϋπόθεση για να αυξήσει τη δική της στρατιωτική ανάμειξη στη Μέση Ανατολή.

Μετά τη Συρία έχει έρθει η ώρα της Λιβύης να βρεθεί στο ίδιο μονοπάτι, καθώς οι «μετριοπαθείς» αντικυβερνητικοί μαχητές στηρίζονται από τη Δύση με πρόφαση να αποτραπεί η κατάληψη της χώρας από τους τζιχαντιστές.

Στις 6 Μαρτίου 2011 ο συνταγματάρχης Καντάφι έδωσε μια προφητική συνέντευξη στη «Le Monde du Dimanche»: «Θέλω να γίνει κατανοητό πως σε περίπτωση αποσταθεροποίησης της Λιβύης θα ακολουθήσει χάος. Την κατάσταση θα την πάρουν στα χέρια τους οι οπαδοί του Μπιν Λάντεν και οι ένοπλες φράξιες. Θα ακολουθήσει κύμα μετανάστευσης και χιλιάδες μετανάστες θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη. Θα βρεθείτε με τον μουλά Ομάρ (του Αφγανιστάν) στο κατώφλι σας».



Ελάχιστοι στην Ευρώπη είχαν ακούσει για τη λιβυκή πόλη Ντέρνα ως τον Νοέμβριο του 2014, όταν το Ισλαμικό Χαλιφάτο ανακοίνωσε πως την κατέλαβε. Ήταν η πρώτη από τις τρεις λιβυκές πόλεις που πήρε υπό τον έλεγχό του.

Τώρα κατέχει και τη Σύρτη, πατρίδα του Καντάφι, όπου εκτελέστηκαν με αποκεφαλισμό οι 21 Αιγύπτιοι χριστιανοί κόπτες. Πιάστηκαν αιχμάλωτοι εκεί τον Δεκέμβριο, όπου βρέθηκαν μετανάστες εργάτες από φτωχές περιοχές της Αιγύπτου.

Όταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατέστρεψαν το καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη, ύστερα από εφτά μήνες βομβαρδισμούς, εκατοντάδες έμπειροι τζιχαντιστές είχαν σταλεί στη Συρία για να πολεμήσουν το καθεστώς ΆσαντΗ Σύρτη, από την άλλη, ήταν προπύργιο της κυβέρνησης όταν δέχθηκε την επίθεση του ΝΑΤΟ στα 2011 και μια από τις τελευταίες λιβυκές πόλεις που έπεσαν στα χέρια των αντικυβερνητικών ανταρτών («οι ηρωικοί μαχητές της ελευθερίας», όπως τους αποκαλούσε ο δυτικός Τύπος) με τη ΝΑΤΟϊκή υποστήριξη.

Τώρα οι κάτοικοι της Σύρτης έχουν υποχρεωθεί να την εγκαταλείψουν – όσοι δεν πέρασαν από λεπίδι. Κάπου 600 κυβερνητικοί στρατιώτες εκτελέσθηκαν επίσης από τους τζιχαντιστές του Χαλιφάτου, επειδή τόλμησαν να υπερασπισθούν τη Βεγγάζη.

Όταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατέστρεψαν το καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη, ύστερα από εφτά μήνες βομβαρδισμούς, εκατοντάδες έμπειροι τζιχαντιστές είχαν σταλεί στη Συρία για να πολεμήσουν το καθεστώς Άσαντ. Από εκεί οι περισσότεροι, επιστρέφοντας στη Λιβύη, μετέφεραν μαζί τους τη μαύρη σημαία του Χαλιφάτου. Κι από κει νοτιότερα…



Αυτά είναι τα επακόλουθα της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στη Λιβύη, που ουδόλως προβάλλονται από τα «ελεύθερα δυτικά μέσα».

Αλλά η κάποτε πλούσια από τα πετρέλαια Λιβύη αποτελούσε αγκάθι για τις βλέψεις των αμερικανικών και βρετανικών πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών να πατήσουν πάλι πόδι στην πλουτοπαραγωγική Βόρεια Αφρική.

Αλλά ο απόηχος της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στη Λιβύη αντηχεί στο Μάλι, στη Νιγηρία και πρόσφατα στο Καμερούν, καθώς «σμήνη θανάτου» ισλαμιστών φανατικών δημιουργούν στρατόπεδα εκπαίδευσης και συγκεντρώνουν κλεμμένο οπλισμό στη γιγαντιαία ζώνη παρανομίας στην υποσαχάρια ζώνη. Όπου ανθούν πλέον ομάδες φανατικών όπως η αιμοσταγής Μπόκο Χάραμ.

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο, απόσταγμα της Αλ Κάιντα, χάρη στη χρηματοδότηση της Σαουδικής Αραβίας, βρέθηκε από τη Συρία και το Ιράκ στη Λιβύη, ενώ κάνει επιθέσεις και στην Ευρώπη.



Μετά την αποσταθεροποίηση του Αφγανιστάν και του Πακιστάν στην Ασία, το τέλος του αραβικού εθνικισμού στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ, αδιαμφισβήτητη παγκόσμια κυρίαρχος σε πολεμική ισχύ, δείχνει να θέλει να μετατρέψει όλο τον κόσμο σε πεδίο μάχης.

Η κρίση βίας στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, καθώς και το μεταναστευτικό πρόβλημα που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη, οφείλεται στις ΗΠΑ και στους επιχειρηματίες που τις στηρίζουν ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου