Powered By Blogger

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Οι Σοσιαλιστές βρήκαν τον παράδεισό τους στην Κόστα Ρίκα


Αν και αποδυναμωμένοι, με μόλις 35 από τα 162 κόμματα-μέλη τους στην εξουσία, οι Σοσιαλιστές του κόσμου πασχίζουν να βρουν βηματισμό. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Γ. Παπανδρέου «οργώνει» τον πλανήτη, επιλέγοντας για τις συνεδριάσεις του ονειρεμένους προορισμούς για κάθε ταξιδιώτη.
Στην τροπική Κόστα Ρίκα της Κεντρικής
Αμερικής κάνει στάση αύριο και μεθαύριο, 23-24 Ιανουαρίου, το «τρένο» της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με τιμονιέρη τον Γιώργο Παπανδρέου, όχι βέβαια για να κάνουν διακοπές οι επιφανείς επιβάτες του, αλλά προκειμένου να συζητήσουν, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, για φλέγοντα ζητήματα όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση (θα ήταν σκάνδαλο εάν απουσίαζε από την ατζέντα) και η κυριολεκτικά «καυτή» υπερθέρμανση του πλανήτη.
Σήμερα, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη περίοδο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι Σοσιαλιστές -εκτοπισμένοι από τα χρηματοπιστωτικά κέντρα λήψης αποφάσεων, πολιτικά αποδυναμωμένοι και ανυπόληπτοι στα μάτια της πλειονότητας των ψηφοφόρων- βλέπουν τα δύσκολα στη Δύση, γεγονός το οποίο ίσως να εξηγεί σε έναν βαθμό και τις τάσεις φυγής τους προς μέρη εξωτικά.
Ας όψεται η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία προελαύνει στην Ευρώπη «θερίζοντας» στο διάβα της μισθούς, συντάξεις, ωράρια, κρατικές παροχές πρόνοιας και γενικότερα πολλές από τις σοσιαλιστικές κατακτήσεις του παρελθόντος.

Μέσα σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο και αφιλόξενο τοπίο, την ώρα που όσα κερδήθηκαν με πολύ αίμα και με ακόμη περισσότερο ιδρώτα εκ μέρους των εργαζομένων θυσιάζονται για τη σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Σοσιαλιστική Διεθνής (ΣΔ) πασχίζει να βρει τον βηματισμό της.
Συνέδρια παντού

Ωστόσο, αυτό που ξενίζει ελαφρώς στην περίπτωση της συγκεκριμένης οργάνωσης -υπό την ομπρέλα της οποίας συσπειρώνονται 162 σοσιαλιστικά, εργατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα από ολόκληρο τον κόσμο- είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτή προσπαθεί να ξαναβρεί τους ρυθμούς της: πραγματοποιώντας συνέδρια σε εξωτικά μέρη, με θέματα τα οποία θα μπορούσαν σε κάποιες περιπτώσεις να χαρακτηριστούν ελαφρώς «ανεπίκαιρα» (για παράδειγμα, την ώρα που τα υπερεθνικά γεράκια των αγορών πετούσαν πάνω από την Ευρώπη επιβάλλοντας αντιλαϊκά μέτρα σκληρής λιτότητας, η ΣΔ συζητούσε για θέματα όπως «η προώθηση της δημοκρατίας» στον Καύκασο και «η περιβαλλοντικά υπεύθυνη ανάπτυξη» στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού).
Ενδεικτικά, τα μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχουν μόνο τα τελευταία τρία χρόνια (δηλαδή από την έλευση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και μετά) κυριολεκτικά οργώσει τον κόσμο -υπό μορφή ποικίλων (συνολικά 14) επιτροπών-, πραγματοποιώντας δεκάδες συναντήσεις σε εξόχως ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς όπως η Ναμίμπια, οι Φιλιππίνες (Μανίλα), η Κολομβία (Μπουκαραμάνγκα), η Μόσχα, η Μογγολία (Ουλάν Μπατόρ), το Καζακστάν (Αλμάτι), η Χιλή (Σαντιάγο), η Παταγονία, το Μεξικό (Βαγιάρτα), η Βραζιλία (Πόρτο Αλέγκρε), ο Αγιος Δομίνικος, καθώς και ο Αγιος Νικόλαος Λασιθίου στην Κρήτη (τον περασμένο Οκτώβριο συνεδρίασε εκεί η Ειδική Επιτροπή της ΣΔ για τον Αραβικό Κόσμο, υπό την προεδρία του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου).

Προσεγγίζοντας τις παραπάνω σοσιαλιστικές πρωτοβουλίες υπό καλόπιστο πρίσμα, θα μπορούσε κανείς να υπερασπιστεί τη σοσιαλιστική οργάνωση υποστηρίζοντας πως η Δύση δεν είναι ο κόσμος όλος και πως υπάρχουν κι άλλα ζητήματα πέρα από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Ωστόσο, ακόμη και από αυτή την οπτική γωνία, υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το κατά πόσο όλες αυτές οι συζητήσεις επί συζητήσεων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς οδηγούν τελικά κάπου. Πάντως, κρίνοντας από τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στη Δύση (τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, τη θριαμβευτική επάνοδο της Δεξιάς στην εξουσία, ακόμη και την αδυναμία συμπόρευσης απέναντι στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη), η ΣΔ μάλλον έχει δεχθεί πολλά? γκολ στην έδρα της.

Στον Καύκασο, στην Αφρική και στον αραβικό κόσμο η δημοκρατία ενδεχομένως να έχει κάνει κάποια μικρά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, αλλά η ΣΔ δεν έπαιξε απολύτως κανέναν ρόλο σε αυτά (τρανή απόδειξη η περίπτωση της Αραβικής Ανοιξης). Αλλωστε, σε γενικές γραμμές οι Σοσιαλιστές παγκοσμίως έχουν σε μεγάλο βαθμό εξοριστεί στην αντιπολίτευση.
Για του λόγου το αληθές, αρκεί μια ματιά στην ίδια τη σύσταση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Χαρακτηριστικά, εν έτει 2012, από τα συνολικά 162 κόμματα-μέλη της, στην εξουσία βρίσκονται λιγότερα από 35, κι αυτά κυρίως σε χώρες της Αφρικής (Ανγκόλα, Γκάνα, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νότια Αφρική κ.α.) οι οποίες δεν φημίζονται ιδιαίτερα για τη σοσιαλιστική τους παράδοση.

Μετριούνται στα δάχτυλα
Στην ΕΕ, οι Σοσιαλιστές που έχουν επί του παρόντος απομείνει στην εξουσία -οι περισσότεροι εξ αυτών συμμετέχοντας σε κυβερνήσεις συνεργασίας- μετριούνται πλέον στα δάχτυλα (Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία).
Οσο για τον αραβικό κόσμο, εκεί πλέον δεν κυβερνά σχεδόν κανένα κόμμα προερχόμενο από τις τάξεις της ΣΔ. Βλέπετε, όσα βρίσκονταν στην εξουσία τα αποκαθήλωσε η ίδια η Αραβική Ανοιξη. Υπενθυμίζεται πως όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, τόσο ο Μπεν Αλι της Τυνησίας όσο και ο Χόσνι Μουμπάρακ της Αιγύπτου ήταν μέχρι το τέλος εκλεκτά μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Στα διαλείμματα των εργασιών
Επίσκεψη σε τροπικά δάση και βουτιές σε μαγευτικές παραλίες
Παρά το τροπικό κλίμα που επικρατεί καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου στην πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 29οC, ο καιρός το διήμερο των εργασιών θα είναι πιο ήπιος με τον υδράργυρο να φτάνει τους 25οC.
Ο,τι πρέπει για χαλαρωτικές βόλτες σε κάποιο από τα αξιοθέατα της χώρας που αναφέρεται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς ως «αποθέωση της φύσης», μια λωρίδα γης που βρέχεται από τον Ειρηνικό και τη θάλασσα της Καραϊβικής.
Οσοι ξεκλέψουν λίγο χρόνο από το πρόγραμμα της ΣΔ ίσως μπορέσουν να επισκεφτούν το κατάφυτο τροπικό δάσος και το εθνικό πάρκο του Τορτουγκέρο, έκτασης 18.946 εκταρίων ξηράς και 52.265 εκταρίων υδροβιότοπου, το Εθνικό Πάρκο Κορκοβάντο ή ακόμα και το νησί Κάνο, με τα αρχαιολογικά εκθέματα.
Ωστόσο το πιο ονειρικό τοπίο συναντά κανείς στον επίγειο παράδεισο του Μανουέλ Αντόνιο στις ακτές του Ειρηνικού, όπου περιμένουν τον επισκέπτη μαγευτικές παραλίες με σμαραγδένια νερά, λευκή άμμο και ένα τροπικό δάσος που «κατεβαίνει» μέχρι τις ακτές.
Η σύνοδος του Συμβουλίου της ΣΔ φιλοξενείται από το τοπικό Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα (PLN) και οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην οικονομική κρίση και στην κλιματική αλλαγή.
Ο πρόεδρος, Γ. Παπανδρέου, θα κηρύξει μαζί με την πρόεδρο της Κόστα Ρίκα, Λάουρα Τσιντσιλά την έναρξη των εργασιών, προλογίζοντας τη σύνοδο και εν συνεχεία οι ηγέτες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ευρώπη θα είναι, βάσει της ατζέντας, οι κεντρικοί ομιλητές με θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας τις αγορές στη Δημοκρατία και υπερβαίνοντας την κρίση με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας».
Το δεύτερο μείζον ζήτημα στην ατζέντα της συνόδου θα είναι οι κλιματικές αλλαγές και συγκεκριμένα «Η πάλη μας για κλιματική δικαιοσύνη».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

ΛΑΟΥΡΑ ΤΣΙΝΤΣΙΛΑ
Μια συντηρητική, οικοδέσποινα των Σοσιαλιστών
Η Λάουρα Τσιντσιλά -η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κόστα Ρίκα- ανέλαβε την προεδρία της χώρας σε μία περίοδο που η φήμη της ως η «Ελβετία της Κεντρικής Αμερικής» αρχίζει να ξεφτίζει. Αν και η δημοκρατία της είναι η ισχυρότερη της περιοχής, το πολιτικό σύστημα έχει κλονιστεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά πολιτικών σκανδάλων διαφθοράς, ενώ έχει αυξηθεί κατακόρυφα η βία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά.
Η άνετη νίκη της οικοδέσποινας του συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς -νίκησε με 46,7% το 2010- οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στο ότι η 52χρονη Τσιντσιλά υποσχέθηκε να πατάξει τη βία και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς.
Η ίδια θεωρείται αδιάφθορη, καθώς ουδέποτε αναμείχθηκε το όνομά της σε κάποιο σκάνδαλο για όσο διάστημα υπηρέτησε ως δεύτερη αντιπρόεδρος και υπουργός Δικαιοσύνης, επί προεδρίας Οσκαρ Αρίας Σάντσες, τον οποίο και θεωρεί μέντορά της.
Αντιπροσωπεύει, ωστόσο, τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματός της.
Τάσσεται κατά των εκτρώσεων, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου κινδυνεύει η υγεία της εγκύου, των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων και έχει εκφράσει σθεναρές αντιρρήσεις στην κίνηση να διαχωριστεί το Κράτος από την Εκκλησία. Ηταν η μόνη πολιτικός πρώτης γραμμής που συμμετείχε στη διαδήλωση «Πορεία για τη Ζωή και την Οικογένεια», την οποία οργάνωσαν εκκλησιαστικοί ηγέτες.
Είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς και δηλώνει αποφασισμένη να τιμήσει την προεκλογική της υπόσχεση για υιοθέτηση «πράσινων» πολιτικών που θα τοποθετήσουν τη χώρα στην κορυφή, μεταξύ αυτών και πολιτικών που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Το νέο ραντεβού των Σοσιαλιστών
Συσκέψεις και χαλάρωση στον παράδεισο του Σαν Χοσέ
Οι διήμερες εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (IS) στο κοσμοπολίτικο Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τον Γ. Παπανδρέου μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για «απόδραση» τόσο από το ασφυκτικό κλίμα των έντονων εσωκομματικών αντιπαραθέσεων όσο και από την αποπνικτική «ατμόσφαιρα» της βαθιάς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα.
Οι εργασίες, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να σηκώσουν αυλαία τη Δευτέρα στις 10:00 π.μ. και να ολοκληρωθούν την επομένη στις 13:00 μ.μ., θα φιλοξενηθούν στο πεντάστερο ξενοδοχείο «Radisson Europa», το οποίο διαθέτει συνεδριακό κέντρο και είναι φτιαγμένο στα πρότυπα του business and pleasure (δουλειά και απόλαυση).
Το ξενοδοχείο διαθέτει συνολικά 210 δωμάτια και σουίτες προσφέροντας κάθε είδους πολυτελή υπηρεσία και άνεση καθιστώντας τη διαμονή των επισκεπτών στο Σαν Χοσέ μια μοναδική εμπειρία. Μεταξύ των άρτιων υποδομών του συμπεριλαμβάνονται πισίνες, αίθουσες άθλησης, γυμναστήρια, ενώ η κουζίνα του μπορεί να ικανοποιήσει απαιτητικούς ουρανίσκους με εκλεκτά εδέσματα, από αστακό μέχρι? σούσι.
Η ασύρματη σύνδεση στο Ιντερνετ προφανώς θα φανεί χρήσιμη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος συνηθίζει να κινείται online. Εκτός των άλλων, το ξενοδοχείο διαθέτει γραμματειακή υποστήριξη και υπηρεσίες μετάφρασης και διερμηνείας, αφού φιλοξενεί πλήθος συνεδρίων με συμμετέχοντες από κάθε γωνιά της γης.
Το «Radisson» αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών της Κόστα Ρίκα, αφού προσφέρει πολυτελές σέρβις σε καλές τιμές για την κατηγορία του (140 έως 195 δολάρια στοιχίζει η διανυκτέρευση στα δωμάτια, ενώ οι σουίτες του αγγίζουν τα 270 δολάρια), ωστόσο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «άπιαστο όνειρο» για τον μέσο πολίτη μιας χώρας με ετήσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ 7.843 δολάρια.
Η διαμονή στο Σαν Χοσέ αναμένεται να ανταμείψει τους ταξιδιώτες της ΣΔ, ειδικά τους Ευρωπαίους που θα έχουν ταξιδέψει αεροπορικώς σχεδόν επί ένα 24ωρο με τουλάχιστον μία στάση (συνήθως στην Ισπανία) μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

EΘΝΟΣ

Φ Ι Λ Ο Τ Ι Μ Ι Α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου