Powered By Blogger

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Άνοιξε τρύπα στο... τρυπάνι ο Στέφαν Φούλε


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Τρύπα στο τρυπάνι της Noble Energy και παράθυρο στην επιδιαιτησία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, για την επίλυση των διαφορών που εγείρει η Τουρκία στο θέμα του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, άνοιξε χθες ο Επίτροπος Αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.
Όπως είπε ο....
Κοινοτικός Επίτροπος: «Κάναμε αριθμό βημάτων για να κατευνάσουμε την κατάσταση - λόγω της έναρξης γεωτρήσεων πριν από λίγες μέρες. Και λόγω αυτών (εννοεί των βημάτων) δεν είδαμε (να πραγματοποιούνται) μερικές από τις απειλές που προέρχονται από την Τουρκία. Δεν χρειάζεται να πούμε φυσικά ότι η γραμμή μας παραμένει πολύ σαφής: Όλα τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα, και εάν αυτό είναι απαραίτητο, μέσω διαιτησίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου και οποιαδήποτε χρησιμοποιούμενη απειλή φυσικά πρέπει να απορριφθεί. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».
Η τοποθέτηση του Κοινοτικού Επιτρόπου έγινε μετά από ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένης Θεοχάρους, εάν, τελικά, για να δείξει η ΕΕ την αλληλεγγύη της, θα πρέπει η Τουρκία να καταλάβει ολόκληρη την Κυπριακή Δημοκρατία!
Τη θέση Φούλε ακολούθησε χρονικά εκείνη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος υποστήριξε ότι τα Ην. Έθνη θα μπορούσαν να διαμεσολαβήσουν στο ζήτημα των πετρελαίων... Σημειώνουμε, δε, ότι είναι η τουρκική πλευρά που ισχυρίζεται ότι υπάρχουν αμφισβητούμενα ύδατα και άρα εφόσον έτσι είναι τα πράγματα, η διαφορά θα μπορούσε, κατά τον Επίτροπο Φούλε, να επιλυθεί μέσω επιδιαιτησίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Προφανώς, η λογική Ντάνουερ επικεντρώνεται στο εξής:
Να γίνει μεσολάβηση από τα Ην. Έθνη και μέσα στο πλαίσιο αυτό να υποβληθεί και η ιδέα για την επιδιαιτησία. Βεβαίως, για την Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει ζήτημα συζήτησης, εφόσον ενεργεί στη βάση και σύμφωνα με τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δη με το Δίκαιο της Θάλασσας. Η φόρμουλα αυτή ομοιάζει με τη φόρμουλα του Αιγαίου και το πάγωμα κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Πέραν της αναφοράς του σε επιδιαιτησία και προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, ο Κοινοτικός Επίτροπος Στέφαν Φούλε αναγνώρισε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως θέμα αρχής, να συνάπτει συμφωνίες διεθνώς και δη στο πλαίσιο της ΑΟΖ, όμως, άφησε σκιές ως προς τις συγκεκριμένες συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας τα ακόλουθα: «Καταστήσαμε επίσης απολύτως σαφές, εξ ονόματος της ΕΕ, ότι είναι δικαίωμα της Κύπρου να ορίσει την ΑΟΖ της και να καταλήξει σε συμφωνίες με τρίτες χώρες, αν είναι σύμφωνες με το (κοινοτικό) κεκτημένο και τις διεθνείς συνθήκες».
Η κ. Θεοχάρους ζήτησε από τον Επίτροπο Φούλε όπως συμπεριληφθούν οι τουρκικές απειλές στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας. Όπως είπε ο κ. Θεοχάρους, η Άγκυρα κρατεί την Κύπρο όμηρο του πολεμικού της στόλου και της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Και πρόσθεσε ότι ο κ. Ερντογάν επιμένει ότι η Μεσόγειος είναι τουρκική λίμνη. Ο κ. Φούλε αρκέστηκε να πει τα ακόλουθα: «Θα πω μόνο ότι αυτό που μετρά είναι οι πράξεις και δεν θέλω να κάνω εικασίες επί της δήλωσης αυτής».
Χθες βράδυ στις 9 μμ ώρα Κύπρου, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα τις τουρκικές απειλές σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συζήτηση εξελίχθηκε στην παρουσία της επικεφαλής της Κοινής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής Βαρόνης Άστον και του επιτρόπου Αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, ο οποίος επανέλαβε την επιλογή της επιδιαιτησίας και καταδίκασε τις τουρκικές απειλές ως τρόπο επίλυσης διαφορών. Διευκρίνισε ότι στην Κύπρο η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και προέβαλε την εκτίμηση ότι η Άγκυρα πρέπει να προτιμά την ένταξη αντί την ένταση. Ταυτοχρόνως, έδωσε στήριξη στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και τόνισε ότι αναμένει εξελίξεις θετικές το φθινόπωρο. Πάντως, ο κ. Φούλε κάλεσε και τα δυο μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση και παρατήρησε ότι το ζήτημα δεν είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα και ο χρόνος άσκησής τους, υπό την έννοια ότι οι δυο ηγέτες δεσμεύτηκαν ενώπιον των Ην. Εθνών για τη δράση τους. Και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα στο θέμα των εξορύξεων και ότι πρέπει να επωφεληθούν και οι δυο πλευρές. Στην Ολομέλεια τοποθετήθηκαν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές Κ. Μαυρονικόλας, Ε. Θεοχάρους, Γ. Κασουλίδης, Κ. Τριανταφυλλίδης και Α. Παπαδοπούλου. Το σύνολο των ομιλητών αναφέρθηκε στις απαράδεκτες τουρκικές απειλές και στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Εκ μέρους του ΕΛΚ η εισηγήτρια της έκθεσης για την αξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας στην ΕΕ, Ρία Όμεν, τόνισε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα κράτους μέλους η εκμετάλλευση των πετρελαίων. Το ζήτημα, είπε, δεν είναι διμερές αλλά της ΕΕ. Δηλαδή, μεταξύ ενός κράτους μέλους και ενός υποψήφιου κράτους. Και κάλεσε την Επιτροπή να σταματήσει να είναι μεροληπτική υπέρ της τουρκικής, όπως άφησε να νοηθεί, στάσης. Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρατήρησε η Ρία Όμεν, δεν προκαλεί προβλήματα ούτε στην Τουρκία ούτε στους Τουρκοκυπρίους.
Εκ μέρους της Σοσιαλιστών, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Χανς Σβόμποτα κάλεσε την Τουρκία να δεχθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και τόνισε ότι η στάση της Άγκυρας δεν συνάδει με την ιδιότητά της ως υποψηφίου για ένταξη κράτους. Τόνισε, δε, ότι η Τουρκία με τη στάση της πλήττει ταυτοχρόνως τα δικά της συμφέροντα, καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων. Η ΕΕ, είπε, πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο.
Εκ μέρους των Πρασίνων η Χέλεν Φλοτρ τόνισε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει τις έρευνες και εξορύξεις, και ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πρόσκομμα για να μην προχωρούν οι συνομιλίες, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία οφείλει να διαδραματίσει ρόλο για την εξεύρεση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Εκ μέρους της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, απευθυνόμενος προς τον Επίτροπο Φούλε, περί επιδιαιτησίας, ο Βίλυ Μάιερ υπενθύμισε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται την επιδιαιτησία και δεν υπέγραψε το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν είναι ζήτημα, είπε, έντασης αλλά τουρκικών απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ.

http://www.sigmalive.com/


ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου