Η σύνδεση της Σύρου με το κεντρικό δίκτυο και συγκεκριμένα, με τις μονάδες ηλεκτροδότησης στο Λαύριο, είναι θέμα λίγων ακόμη εβδομάδων στο πλαίσιο της Α’ φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων. Η συγκεκριμένη φάση περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με Λαύριο και Τήνο, Πάρο και Μύκονο (ήδη είναι διασυνδεδεμένες μέσω Εύβοιας η ‘Ανδρος και η Τήνος).
Επίσης, η Β’ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων που στην καλύτερη περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019, περιλαμβάνει τις συνδέσεις Πάρου – Νάξου και Νάξου – Μυκόνου καθώς και την αναβάθμιση της σύνδεσης μεταξύ ‘Ανδρου και Ν. Εύβοιας.
Σε ότι αφορά την Γ’ φάση η οποία δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν την επόμενη 5ετία, περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου – Σύρου.
Μελλοντικά, προβλέπεται και η διασύνδεση των υπολοίπων νησιών του νομού χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει εγκριθεί, αφού το σχέδιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο εισήγησης και επεξεργασίας. Οι επόμενες φάσεις περιλαμβάνουν τις εξής διασυνδέσεις:
Πάρος – Σαντορίνη – Φολέγανδρος – Μήλος – Σίφνος – Σύρος,
Νάξος – Δονούσα, Νάξος – Σχοινούσα – Αμοργός και Κουφονήσι- Σχοινούσα – Ηρακλειά,
Πάρος – Ίος – Σίκινος – Φολέγανδρος,
Σίφνος – Σέριφος – Κύθνος,
Λαύριο – Κέα,
Σαντορίνη – Ανάφη – Αστυπάλαια.
Τα οφέλη της διασύνδεσης
Αυτό το οποίο έχει σημασία να επισημανθεί είναι τα πολλαπλά οφέλη που θα επιφέρουν οι διασυνδέσεις των νησιών με το κεντρικό δίκτυο ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ, καθώς πρόκειται για έργο στρατηγικής εθνικής σημασίας με μεγάλη προστιθέμενη αξία.
Α) Οι Κυκλάδες θα αποκτήσουν, επιτέλους, αξιόπιστο και ασφαλές σύστημα ηλεκτροδότησης χωρίς διακοπές ρεύματος και μπλακ άουτ που ακόμη και σήμερα ταλαιπωρούν τα νησιά.
Β) Θα υπάρξει ελάφρυνση των καταναλωτών καθώς -σε βάθος χρόνου και ανάλογα με την πρόοδο των διασυνδέσεων- θα μειωθεί το κόστος ηλεκτροδότησης κάτι που θα αποτυπωθεί στους λογαριασμούς ρεύματος. Αυτό θα προκύψει από τη μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που παρέχονται επί σειρά ετών από τη ΔΕΗ στους νησιώτες καταναλωτές, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι λογαριασμοί τους.
Γ) Οι παλιοί και ρυπογόνοι πετρελαϊκοί σταθμοί της ΔΕΗ στα νησιά θα τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία και θα υπάρξει περιβαλλοντικό όφελος.
Δ) Θα δημιουργηθούν οι προοπτικές για εκμετάλλευση του υψηλού αιολικού και ηλιακού δυναμικού των νησιών για την παραγωγή ενέργειας καθώς και διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας τροφοδότησης.
Ε) Σε εθνικό επίπεδο θα μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές καυσίμων.
cyclades24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου