Powered By Blogger

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "ΕΞΟΔΟΣ 1826" , ΙΙΙ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Οι προβολές στο Κολοσσαίον της Θεσσαλονίκης παίρνουν παράταση και για την επόμενη εβδομάδα (2/3 έως 8/3) με ώρα έναρξης στις 18.00. Η αυριανή (1/3) παραμένει στις 19.00.










 * Το ΠΑΛΛΑΣ 5 Cinemas Center ανακοίνωσε 3η εβδομάδα προβολών στη Ρόδο (19.50) για την περίοδο 02/03/2017-08/03/2017.
* Ο Κινηματογράφος ΑΠΟΛΛΩΝ στην Κόρινθο συνεχίζει τις προβολές για 2η εβδομάδα μέχρι και την Τετάρτη 1 Μαρτίου (8 μ.μ. & 10 μ.μ.).





ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ;

κόκκινο; συριακός στρατός
λαδί:      τούρκικος στρατός και σύμμαχοι
κίτρινο : κούρδοι
γκρίζο:  ISIS

    Στην πρώτη εικόνα βλέπουμε στην Συρία Νότιο-ανατολικά της Αλ-μπαμπ, Ανατολικά του Χαλεπίου ο συριακός στρατός απέκτησε επαφή με τα κουρδικά στρατεύματα ( αριστερό βελάκι)  αποκόπτωντας τους Τούρκους την δίοδο προς στην Ράκκα μέσω κατάκτησης εδαφών του ISIS.
     Στην δεύτερη εικόνα έχουμε την δήλωση του Ερντογαν ότι μετά από κατάκτηση της Αλ-Μπαμπ σειρά έχει το Μανμπίζ (δεξιό βελάκι) που ελέγχουν οι Κούρδοι, προφανώς για να ελέγξουν οι Τούρκοι τα κουρδικά εδάφη δυτικά της κόκκινης γραμμής και να προωθηθούν τα τούρκικα στρατεύματα στην Ράκκα.

syria.liveuamap.com

ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ: «Αυτή την προσευχή να λέτε κάθε μέρα και ο Θεός θα είναι πάντα δίπλα σας!»

Η αγάπη του Γέροντα Παισιου για όλο τον κόσμο είναι γνωστή .Ο Γέροντας έχει βοηθήσει πλήθος ανθρώπων και πριν και μετά την κοίμησή του. Από πού ελάμβανε τη δύναμη να στηρίζει τους ανθρώπους αλλά και να θαυματουργεί; Από την θερμή του προσευχή προς το Θεό.
Η παρακάτω προσευχή είχε δοθεί σε κάποιο γυναικείο μοναστήρι, που του είχε ζητήσει κάποιο “τυπικό” για την αγρυπνία τους στο κελλί. Είναι από τα τελευταία έτη της ζωής του. Σε αυτό κυριαρχεί η αγάπη του για όλο τον κάσμο.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τον κάθε πιστό , αφού καλύπτει όλες τις περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από προσευχή. Ακόμα και τα παιδιά την κατανοούν, γιατί είναι γραμμένη με απλά λόγια, και έτσι μπορεί να διαβάζεται κατά την οικογενειακή βραδινή προσευχή.

Κύριε ημών Ιησού Χριστέ,
Μην εγκαταλείπεις τούς δούλους Σου πού ζουν μακριά από την Εκκλησία, ή αγάπη Σου να ενεργήσει και να τούς φέρει όλους κοντά Σου.
– Μνήσθητι, Κύριε, των δούλων Σου πού υποφέρουν από τον καρκίνο.
– Των δούλων Σου πού υποφέρουν από μικρά ή μεγάλα νοσήματα. ,
– Των δούλων Σου πού υποφέρουν από σωματικές αναπηρίες.
– Των δούλων Σου πού υποφέρουν από ψυχικές αναπηρίες.
– Μνήσθητι των αρχόντων και βοήθησον αυτούς να κυβερνούν χριστιανικά.
– Μνήσθητι, Κύριε, των παιδιών πού προέρχονται από προβληματικές οικογένειες.
– Των προβληματικών οικογενειών και των διαζευγμένων.
– Μνήσθητι, Κύριε, των ορφανών όλου του κόσμου, όλων των πονεμένων και των αδικημένων στην ζωή, όσων έχουν χάσει τούς συζύγους τους.
– Μνήσθητι, Κύριε, όλων των φυλακισμένων, των αναρχικών, των ναρκομανών, των φονέων, των κακοποιών, των κλεφτών, φώτισον και βοήθησον αυτούς να διορθωθούν.
– Μνήσθητι όλων των ξενιτεμένων.
– Όλων όσων ταξιδεύουν στην θάλασσα, στην ξηρά, στον αέρα και φύλαξον αυτούς.
– Μνήσθητι της Εκκλησίας μας, των πατέρων (κληρικών) της Εκκλησίας και των πιστών.
– Μνήσθητι, Κύριε, όλων των μοναστικών αδελφοτήτων, ανδρικών και γυναικείων, των γερόντων και των γεροντισσών και όλων των αδελφοτήτων και των αγιορειτών πατέρων.
– Μνήσθητι, Κύριε, των δούλων Σου πού είναι σέ καιρό πολέμου.
– Όσων καταδιώκονται στα βουνά και στους κάμπους.
– Όσων είναι σαν κυνηγημένα πουλάκια.
– Μνήσθητι των δούλων Σου πού άφησαν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους και ταλαιπωρούνται.
– Μνήσθητι, Κύριε, των φτωχών, αστέγων και προσφύγων.
– Μνήσθητι, Κύριε, όλων των εθνών, να τα έχεις στην αγκαλιά σου, να τα σκεπάζεις με την αγία Σου Σκέπη, να τα φυλάγεις από κάθε κακό και από τον πόλεμο. Και την αγαπημένη μας Ελλάδα μέρα και νύκτα να την έχεις στην αγκαλιά σου, να την σκεπάζεις με την αγία Σου Σκέπη, να την φυλάγεις από κάθε κακό και από τον πόλεμο.
– Μνήσθητι, Κύριε, των ταλαιπωρημένων εγκαταλελειμμένων, αδικημένων, δοκιμασμένων οικογενειών και δώσε πλούσια τα ελέη σου σ” αυτές.
– Μνήσθητι των δούλων σου πού υποφέρουν από ψυχικά και σωματικά προβλήματα πάσης φύσεως.
– Μνήσθητι oσων βρίσκονται σέ απόγνωση, βοήθησε και γαλήνευσε τους.
-Μνήσθητι, Κύριε, των δούλων Σου πού ζήτησαν τις
προσευχές μας.
-Μνήσθητι και πάντων των απ” αιώνος κεκοιμημένων και άνάπαυσον αυτούς.

 agios-nektarios.net

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

ΤΑ ΣΥΡΙΑΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΠΛΕΟΝ ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΡΔΙΚΑ: ΑΠΕΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Η ΔΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΑΚΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ


Πώς έγινε το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στην Αθηνών-Λαμίας (βίντεο)



Το πρωτοφανές δυστύχημα που έλαβε χώρα χθες και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων στοιχιώνει όλη την Ελλάδα για το κακό που έγινε και κυρίως τον τρόπο που αυτό συνέβη.
Τρεις οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος, ενώ τραγική φιγούρα παραμένει ο πατέρας που σταμάτησε στο πάρκινγκ της Εθνικής οδού, μπήκε στις τουαλέτες και όταν βγήκε αντίκρισε το παιδί του και τη γυναίκα του να καίγονται μέσα στο φλεγόμενο αυτοκίνητό τους...
Η μάνα με το 3 ετών αγοράκι βρήκαν τραγικό θάνατο στο φλεγόμενο ΙΧ, ενώ σκοτώθηκαν και τα δυο άτομα που επέβαιναν στην Porsche. Το ένα άτομο, ένας άνδρας, εκσφενδονίστηκε από το αυτοκίνητο και σκοτώθηκε, ενώ το δεύτερο απανθρακώθηκε μέσα στο όχημα.
Ο πατέρας και οδηγός του σταθμευμένου ΙΧ μόλις άκουσε τη σύγκρουση πετάχτηκε έξω από τις τουαλέτες και είδε τα δυο αυτοκίνητα διαλυμένα να φλέγονται.
H οικογένεια καταγόταν,σύμφωνα με πληροφορίες, από την πόλη της Πτολεμαΐδας.
Μέσα στη μοιραία Porsche βρισκόταν ο γιος γνωστού επιχειρηματία στο χώρο των παιχνιδιών με πολλά καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ένας φίλος του. Πληροφορίες λένε ότι ο νεαρός είχε επιστρέψει πριν από λίγες ημέρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου σπούδαζε και με την παρέα του είχαν προορισμό την Αράχωβα, όπου θα έκαναν ολιγοήμερες διακοπές.

Το χρονικό της τραγωδίας στο τροχαίο της Εθνικής Οδού

Ηταν λίγο πριν τις 4 το απόγευμα της Κυριακής όταν ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια οικογένεια σταμάτησε σε πάρκινγκ στην άκρη του δρόμου. Ο οδηγός κατέβηκε να πάει στην τουαλέτα και μέσα στο αυτοκίνητο παρέμεινε η σύζυγός του με το παιδάκι τους.
Την ώρα που ο πατέρας μπήκε στην τουαλέτα μια Porsche βγήκε από την πορεία της και έπεσε πάνω στο Honda με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Τα δυο αυτοκίνητα διαλύθηκαν και τυλίχθηκαν στις φλόγες.
Η 33χρονη μητέρα με το τριών ετών παιδί της βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ σκοτώθηκαν και τα δυο άτομα που επέβαιναν στην Porsche. Το άτομο που ήταν συνοδηγός στο όχημα, πετάχτηκε έξω από το αυτοκίνητο και σκοτώθηκε, ενώ ο οδηγός απανθρακώθηκε (όπως και η μητέρα με το παιδάκι της στο Honda). Ο οδηγός του Hοnda μόλις άκουσε το μπαμ βγήκε από τις τουαλέτες για να αντικρίσει βομβαρδισμένο τοπίο. Αν και προσπάθησε να βοηθήσει τη γυναίκα του και το παιδί του, ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να κάνει οτιδήποτε.
Βίντεο δείχνει ότι οδηγός έχασε τον έλεγχο του πολυτελούς αυτοκινήτου και στην «τρελή» πορεία που ακολούθησε στον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, έφυγε με το πλάι στον παράδρομο και έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο σε πάρκινγκ στο 83ο χλμ της Αθηνών-Λαμίας, αφαιρώντας τη ζωή από μια 33χρονη γυναίκα και το 3χρονο μωρό της που περίμεναν μέσα στο όχημα τον μπαμπά της οικογένειας, που βρισκόταν στην τουαλέτα.
Το βίντεο από κάμερα ασφαλείας που βγήκε στο φως είναι συγκλονιστικό και δείχνει το παιχνίδι της μοίρας που παίχτηκε για 4 ανθρώπους.



pronews.gr

Από τη συγκλονιστική πρεμιέρα της Θεσσαλονίκης στο Κολοσσαίον.

Από τη συγκλονιστική πρεμιέρα της Θεσσαλονίκης στο Κολοσσαίον. Ανάλογη είναι και η συνέχεια. Σας ευχαριστούμε και σας περιμένουμε κάθε μέρα στις 7 μ.μ. μέχρι και την Τετάρτη 1 Μαρτίου.

5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΥΡΙΑΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΡΔΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΝΜΠΙΖ

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Επτά πολιτικές οικογένειες της Ελλάδας που οι πρόγονοί τους συνεργάστηκαν με τους ναζί


Του Δημοσθένη Κούκουνα
Όπως ακριβώς τονίζω στο νέο βιβλίο μου “Τα ένοχα μυστικά της Κατοχής” (βλ. και το ιστολόγιο aera2012.blogspot.gr), που θα κυκλοφορήσει σύντομα, στα τελευταία χρόνια βιώνουμε ένα ιδιότυπο κατοχικό καθεστώς, που αν προχείρως συγκριθεί με την τελευταία ιστορική περίοδο κατά την οποία η χώρα μας τελούσε υπό ξενική κατοχή, μεταξύ 1941 και 1944, θα διαπιστώσουμε πολλές ομοιότητες. Ίσως η πιο σημαντική ομοιότητα είναι ότι κυρίαρχοι ήταν τότε, όπως και τώρα, οι Γερμανοί, λιγότερο ή περισσότερο εκλεπτυσμένοι. Το πιο ενδιαφέρον είναι όμως ότι πέριξ των κατακτητών τότε, όπως και τώρα συμβαίνει, λειτουργούσε ένα εγχώριο πολιτικοοικονομικό σύστημα με ποικίλες προεκτάσεις.
Η κλασική ρήση ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, εδώ έχει μια αξιοπρόσεκτη εφαρμογή. Και επειδή η ιστορική αλήθεια είναι ανώτερη από κάθε επιμέρους πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα, αξίζει να εμβαθύνουμε σε κάποιες άγνωστες πτυχές που θα έπρεπε να επισημανθούν. Δυστυχώς επειδή η σύγχρονη ιστορία, ιδιαίτερα δε η κρίσιμη δεκαετία 1940, έχει μέχρι σήμερα συστηματικά κακοποιηθεί ένθεν κακείθεν, πολλά είναι τα αξιοσημείωτα που έχουν αποκρυβεί ή διαστρεβλωθεί. Περισσότερο παρά ποτέ, τώρα είναι η ώρα να τα εντοπίσουμε, να τα μελετήσουμε με υπευθυνότητα, να τα δούμε με ανοιχτή ματιά και οπωσδήποτε ανεπηρέαστα από προκαταλήψεις ή σκοπιμότητες. Η άγνοια και η ημιμάθεια συνέβαλαν σε μια παραμόρφωση του πολιτικού συστήματος κατά τη μεταπολεμική περίοδο, με αποτέλεσμα να καταστεί αυτό ένα επικίνδυνο μόρφωμα για τη χώρα μας, που αδίστακτα οδήγησε τον λαό μας στην εξαχρείωση και την εξαθλίωση.
"Sponsored links"
Οι πολιτικές οικογένειες …
Το μέγα ζητούμενο είναι κάποτε να ξαναδούμε υπό άλλη οπτική γωνία την πορεία των πολιτικών οικογενειών που διαχρονικά κυριαρχούν. Στην κατοχική περίοδο 1941-44 εμφανίζονται κάποιες τέτοιες οικογένειες, οι επίγονοι των οποίων συνεχίζουν μέχρι σήμερα να διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας. Κατά κανόνα πρόκειται για γενάρχες οικογενειών, που – αν και αρχικά συνεργάστηκαν με τον κατακτητή – πρόλαβαν να καλύψουν την όποια επιλήψιμη δραστηριότητά τους.
Ο εγγονός Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται σήμερα ο υπαίτιος της τόσο δραματικής εμπλοκής της χώρας μας στο μνημόνιο. Ίσως ποτέ να μην λογοδοτήσει για τις συγκεκριμένες ευθύνες του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ιστορικά θα βγει ανέγγιχτος. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους άλλους δύο αδελφούς του, εκ των οποίων ο ένας φέρεται να κερδοσκόπησε με τα cds και ο άλλος να ανέλαβε μυστικές αποστολές στο εξωτερικό.
Όμως ο παππούς Γεώργιος Παπανδρέου, που μεταπολεμικά υπήρξε τρεις φορές πρωθυπουργός, στην αρχή της γερμανικής κατοχής υπήρξε μυστικοσύμβουλος του στρατηγού Τσολάκογλου (βλ. και το προσφάτως εκδοθέν βιβλίο μου «Ιστορία της Κατοχής», Εκδ. Λιβάνη, τόμ. α΄, σελ. 250), αναπτύσσοντας τη θεωρία πώς «να τα έχουμε καλά με τον κατακτητή». Οι ιταλικές εφημερίδες της εποχής είχαν φιλοξενήσει δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου υπέρ της μεσογειακής πολιτικής της φασιστικής Ιταλίας.
Ο πατέρας του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη είχε διορισθεί επί Κατοχής στην επίζηλη θέση του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, λόγω της στενής φιλίας του με τον Γεώργιο Μερκούρη, αρχηγό του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος και συμμετείχε στο άτυπο συμβούλιο των «Πέντε Γιώργηδων», που καθόριζαν κάθε βράδυ την τιμή της χρυσής λίρας στη μαύρη αγορά! Βεβαίως ο Γεώργιος Σημίτης εγκαίρως μεταστράφηκε προς την Αριστερά και την άνοιξη του 1944 ανέβηκε στα βουνά, αναλαμβάνοντας γενικός διοικητής Ρούμελης. Κατηγορήθηκε τότε ότι υπήρξε υπαίτιος εξαφάνισης 8.000 λιρών που είχαν στείλει οι Σύμμαχοι (βλ. «Μακεδονία» 13.6.1945).
Ο Θάνος Καραμανλής, εξάδελφος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, υπήρξε συνεργάτης των Γερμανών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Καταδικάστηκε ως δοσίλογος και μεταπολεμικά προτίμησε να εγκατασταθεί μόνιμα στη Γερμανία. Ένας άλλος, ο Δανιήλ Καραμανλής, που έγινε καλόγερος στο Άγιον Όρος καταδικάστηκε ως δοσίλογος και μάλιστα ως βουλγαρόφιλος σε πολυετή φυλάκιση.
Ο παππούς του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που υπέγραψε το μνημόνιο και έτσι μας υποχρέωσε να αποποιηθούμε την εθνική μας κυριαρχία το 2010, είχε δημιουργήσει το περίφημο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα, χάρις σε μια υπογραφή του Τσολάκογλου. Για τον θείο του, τον πολιτικό Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, που υπηρέτησε ως διερμηνέας των Γερμανών στην Κοζάνη, έχει γίνει εκτενής λόγος στο παρελθόν. Ένας στενός συγγενής του τελευταίου, ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, την ίδια εποχή καταδικάστηκε ως πράκτορας της Γκεστάπο στη Θεσσαλονίκη.
Ο γενάρχης της οικογένειας Μεϊμαράκη στο Ηράκλειο, ο πολιτικός Βασίλειος Μεϊμαράκης, δεν είχε διστάσει να καταγγείλει με αποτροπιασμό τις «ωμότητες» των συμπατριωτών του κατά των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στη Μάχη της Κρήτης, ενώ δήλωνε ότι τασσόταν στο πλευρό της κυβέρνησης Τσολάκογλου («Ελεύθερον Βήμα» 5.6.1941). Άλλα μέλη της οικογένειας Μεϊμαράκη διαδραμάτισαν επιλήψιμο ρόλο κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Κρήτη.
Ο παππούς του βουλευτή της Ν.Δ. Σίμου Κεδίκογλου, βεβαίως και του συνώνυμου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, συνεργάστηκε στην Κατοχή με τους Γερμανούς ως διερμηνέας τους.
"Sponsored links"
Παππούς του σημερινού ευρωβουλευτή της «Δράσης» Θεόδωρου Σκυλακάκη ήταν ο γνωστός απότακτος συνταγματάρχης που στα μέσα της δεκαετίας 1930 ήταν αρχηγός της φασιστικής Οργάνωσης Εθνικού Κυριάρχου Κράτους, στη συνέχεια έγινε υπουργός Εσωτερικών του Ιω. Μεταξά και λίγο πριν από τον πόλεμο συμμετείχε σε συνωμοσία γερμανοφίλων για την ανατροπή του καθεστώτος.
Θα μπορούσαν να αναφερθούν και αρκετά άλλα ονόματα επιγόνων, που ανεξάρτητα από τη σημερινή κομματική τοποθέτησή τους, σεμνύνονται για τις οικογενειακές καταβολές τους σε σχέση με την κατοχική περίοδο 1941-44. Κάποιοι πιο εξειδικευμένοι από τον γράφοντα θα μπορούσαν επιτυχώς να αναπτύξουν το ψυχοκοινωνικό πλαίσιο αυτών των συσχετισμών.
Θα θυμούνται οι αναγνώστες ότι πριν λίγα χρόνια έγινε ένα θορυβώδες γαμήλιο πάρτι στο ιστορικό θωρηκτό μας «Αβέρωφ». Η κοινή γνώμη εξερράγη από την έλλειψη σεβασμού στη σύγχρονη ιστορία. Ασφαλώς όμως θα ήταν πολύ πιο εξοργισμένη αν γνώριζε ότι ο γαμπρός ήταν εγγονός του Φιλήμονα Πατίτσα, που επί Κατοχής αρθρογραφούσε υπέρ των Γερμανών και ταυτόχρονα ανέλαβε πολιτικά αξιώματα.
Κατοχικά δάνεια
Έχοντας ασχοληθεί πολλά χρόνια με την ιστορική έρευνα για την περίοδο της Κατοχής, προ διετίας έδωσα στη δημοσιότητα το βιβλίο «Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια» (Εκδόσεις Ερωδιός), όπου με πληθώρα ανέκδοτων στοιχείων παρουσιάζεται τεκμηριωμένα η πραγματική υπόσταση του γερμανικού χρέους προς την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα συνολικό ποσόν που σήμερα υπερβαίνει τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να γίνεται κανένας συνυπολογισμός άλλων εθνικών απαιτήσεων, όπως πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις. Το θέμα το έχω αναλύσει επανειλημμένα σε πληθώρα δημοσιευμάτων μου, πέραν του εν προκειμένω βιβλίου μου, και υπάρχει ακόμη καιρός για να ικανοποιηθεί η Ελλάδα.
Από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου καμία ελληνική κυβέρνηση και κανένα πολιτικό κόμμα δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά για να εξοφληθεί αυτό το αδιαμφισβήτητο χρέος του γερμανικού κράτους. Λυπούμαι πολύ γι’ αυτό – λυπούμαι ως ένας απλός πολίτης για το κράτος του που δεν είναι σε θέση να αξιώσει μια ξεκάθαρη εθνική απαίτηση, ως απόρροια της ανικανότητας των πολιτικών ηγετών του.
Τα κατοχικά δάνεια αντιπροσωπεύουν το τίμημα της ασύλληπτης λεηλασίας του εθνικού μας πλούτου κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Με απίθανη μεθοδικότητα καταστρώθηκε ένα συγκεκριμένο σχέδιο άλωσης της ελληνικής οικονομίας και οι κατακτητές επέτυχαν ανέμποδιστα να συλλέξουν και να απομυζήσουν τα πάντα, ιδίως τη γεωργική παραγωγή και κάθε πλουτοπαραγωγική πηγή, αφού πρώτα καταλήστευσαν στο σύνολό της την εθνική οικονομία.
Ήδη από τις πρώτες μέρες της Κατοχής είχαν εισρεύσει στην Αθήνα ειδικοί εμπειρογνώμονες και οργάνωσαν το σχέδιό τους, με την πρόθυμη σύμπραξη εντοπίων παραγόντων. Με επικεφαλής τη διαβόητη και από τα πρόσφατα χρόνια γερμανική εταιρία Rheinmetall, αλλοτριώθηκε στο σύνολό του το ελληνικό υπέδαφος, ενώ γερμανικές και ιταλικές μεγάλες εταιρίες έσπευσαν να θέσουν υπό ασφυκτικό έλεγχο τις ελληνικές μεταλλευτικές εταιρίες. Όλα αυτά πάντοτε με τη συνεργασία «προθύμων» Ελλήνων κεφαλαιούχων και επιστημόνων.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι την οργάνωση της οικονομικής λεηλασίας ανέλαβαν οι ειδικοί των κατακτητών, όπως ο Καρλ Κλόντιους και ο Χέρμαν Νοϊμπάχερ. Τα μοιραία αυτά πρόσωπα έχουν πάμπολλες ομοιότητες με τον Χορστ Ράιχενμπαχ, τον Φούχτελ, τον Τόμσεν και τους συναφείς. Όσο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εντοπίσθηκε να είναι ο εγγονός εκείνου που έλαβε το «προνόμιο» της Πτολεμαΐδας από τον Τσολάκογλου, άλλο τόσο ίσως ένας σύγχρονος ακέραιος Γερμανός ιστορικός καταφέρει να αποκαλύψει την πατρογονική προϊστορία των αλλοδαπών κυριάρχων μας επί ναζισμού.
Επί του παρόντος έχει αποκαλυφθεί ο ρόλος ενός Γερμανού αρχικατασκόπου, που έδρασε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1940 με έδρα την Αθήνα και τομέα ευθύνης τη Μέση Ανατολή. Επρόκειτο για τον Ρολφ Μέρκελ, που εμφανιζόταν ως στέλεχος της εταιρίας Ζήμενς-Τελεφούνκεν και η δραστηριότητά του τερματίστηκε ύστερα από απαίτηση του τότε υπουργού Ασφαλείας Κ. Μανιαδάκη και με συνδρομή του επίσημου εκπροσώπου του συγκροτήματος Ιω. Βουλπιώτη. Η συμπαθής αρχικαγκελάριος του Βερολίνου, καίτοι προκληθείσα, δεν μας έχει διευκρινίσει αν πράγματι ο παλαιός εκείνος κατάσκοπος ήταν ο αδελφός του πεθερού της…
Βέβαια έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε ότι, όπως σήμερα, ανάλογη προπαγάνδα χρησιμοποιήθηκε και από τα κατοχικά παπαγαλάκια για να πεισθεί η κοινή γνώμη στην κατεχόμενη Ελλάδα ότι οι Έλληνες είναι ανοργάνωτοι και διεφθαρμένοι, ιδιαίτερα ως προς τα δημοσιονομικά τους. Μπορεί να μην υπήρχε το κίνημα «Δεν Πληρώνω» και άλλες συνειδητές ακτιβίστικες δράσεις, αλλά οι αθηναϊκές εφημερίδες ασκούσαν μια παρόμοια με τα σημερινά μνημονιακά ΜΜΕ κριτική. Τα θέματα λύνονταν κάπως πιο δυναμικά από τον Φελντκομαντάντ, ο οποίος ελάμβανε αυστηρές αποφάσεις για όσους δεν πλήρωναν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ή του ύδατος, αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αναφορικά με τις κατασχέσεις κατοικιών λόγω χρεών το καθεστώς δεν ήταν εντελώς ανεξέλεγκτο, καθώς το Γερμανικό Φρουραρχείο ήθελε να ενημερώνεται προηγουμένως!
Ο Γερμανός οικονομολόγος και διπλωμάτης Καρλ Κλόντιους, που ήρθε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Ελλάδα, λειτουργώντας στη χώρα μας ως οικονομικός γκαουλάιτερ, είναι εκείνος που, αφού μελέτησε σχολαστικά τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, οργάνωσε τη λεηλασία της μέχρι τελευταίας ικμάδας της. Κατά μεγάλο μέρος σ’ εκείνον οφείλεται και η μεγάλη πείνα που έζησε ο ελληνικός λαός.
Ως ιστορική λεπτομέρεια θα αναφέρω ότι ο Κλόντιους, που προς τα τέλη του πολέμου είχε χαρακτηρισθεί από τους Συμμάχους ως εγκληματίας πολέμου, συνελήφθη από τα ρωσικά στρατεύματα στη Ρουμανία και όλως απροόπτως μεταστράφηκε από τον ναζισμό στον κομμουνισμό. Ως έμπιστος του Στάλιν πλέον στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια εμφανίστηκε στο Βελιγράδι επικεφαλής σοβιετικής οικονομικής αποστολής, έχοντας ως κύριο μέλημά του μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση του …Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας!
Διαχρονικές συμπεριφορές
Δυστυχώς στα διάφορα επίπεδα της δημόσιας ζωής σημειώθηκαν εκείνη την εποχή παραφωνίες σε σχέση με το κοινό αίσθημα. Όταν γίνονται αναφορές και συσχετισμοί συγκεκριμένων προσώπων και συγκεκριμένων συμπεριφορών, με αναγωγή στην κατοχική περίοδο 1941-44, συχνά ακούγεται και ένας επιεικής λόγος για κάθε υπόλογο ή ένοχο. Μερικές φορές όμως η «συνωμοσιολογία» είναι κατώτερη της πραγματικότητας και εγκυμονεί ο κίνδυνος της γενικής απαξίωσης.
Πόσοι είναι εκείνοι που υπηρέτησαν εθελοντικά τους κατακτητές, ενώ εγκαίρως μεταστράφηκαν και μεταπήδησαν σε πολιτικούς χώρους, ιδίως σε χώρους «της μόδας», όπως ήταν η Αριστερά στο τέλος της Κατοχής; Πόσες χιλιάδες Έλληνες μετανάστευσαν στο Ράιχ με τη θέλησή τους; Πόσοι κερδοσκόπησαν ως προμηθευτές των κατακτητών ή επιδόθηκαν σε μαυραγορίτικες δουλειές; Ποτέ δεν θα δοθεί μια σαφής απάντηση, διότι αυτά όλα είναι φαινόμενο της μικρής ιστορίας, της λεπτομέρειας. Με την ίδια ακριβώς λογική, δεν θα δικαιωθούν ποτέ όσοι προτίμησαν να πεινάσουν και να υποφέρουν για να μην προστρέξουν στον κατακτητή και επωφεληθούν απ’ αυτόν.
Στην Κατοχή η τάξη των πολιτικών μηχανικών και εργοληπτών υπήρξε διχασμένη. Υπήρχαν πολλοί που αναζητούσαν μια καλή ευκαιρία για να αποκομίσουν οφέλη από την εκτέλεση τεχνικών έργων που απαιτούσε ο κατακτητής για να θωρακίσει τη στρατιωτική άμυνά του, αλλά υπήρχαν και άλλοι που συνειδητά αρνήθηκαν. Οι μεν πρώτοι θησαύρισαν, οι δε δεύτεροι απλώς πείνασαν.
Κάτι ανάλογο έγινε και με τους δημοσιογράφους εκείνης της εποχής. Κάποιοι προτίμησαν να εργασθούν ως «παπαγαλάκια» και κάποιοι άλλοι επέλεξαν την έντιμη πενία, κατεβάζοντας την πέννα τους. Τη θλιβερή ιστορία του Συγκροτήματος Λαμπράκη, που συνειδητά συνεταιρίστηκε με τη βερολινέζικη εταιρία «Mundus» (που ανήκε κατά 50% στο γερμανικό υπουργείο Προπαγάνδας του Γκαίμπελς και κατά 50% στο υπουργείο Εξωτερικών του Ρίμπεντροπ), δεν την ακολούθησαν όλοι οι άλλοι εκδότες, κάποιοι εκ των οποίων πήραν την ηρωική απόφαση να διακόψουν την έκδοση των εφημερίδων τους. Την ακολούθησε όμως ο Όθων Πικραμμένος (ο πατέρας του υπηρεσιακού πρωθυπουργού που διεξήγαγε τις τελευταίες εκλογές), την ακολούθησε ο μέγας τότε χαρτέμπορος Πετσόπουλος, την ακολούθησαν οι κορυφαίοι βιβλιοπώλες Ελευθερουδάκης και Κάουφμαν. Και αρκετοί άλλοι και άλλοι. Στο ίδιο πνεύμα προπαγάνδισαν τη συνεργασία με τον κατακτητή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επώνυμοι εκφραστές της κοινής γνώμης, όπως ο Σπύρος Μελάς, ο Παύλος Παλαιολόγος, ο Αλέκος Σακελλάριος κ.ά.
Το ίδιο συνέβη και στη μουσική, στις τέχνες, ακόμη και στη γλυπτική, όταν ένας νεαρός τότε καλλιτέχνης φιλοτέχνησε την προτομή του …Χίτλερ!
Το κυνήγι του χρυσού
Η αναζήτηση του πλούτου δεν ήταν απαραιτήτως το άπαν για τους συνεργάτες του κατακτητή, είτε με κουκούλες είτε χωρίς. Κάποιοι αποσκοπούσαν στην ικανοποίηση φιλοδοξιών, στην κατάληψη θέσεων και αξιωμάτων. Αλλά το χρυσάφι ήταν οπωσδήποτε το επίκεντρο – απαρασάλευτος κανόνας, απλώς με εξαιρέσεις.
Ακόμα και στον χώρο της εκκλησίας παρατηρήθηκαν τέτοια φαινόμενα. Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, που στα τελευταία χρόνια συγκλόνισε τη χώρα, έχει προϊστορία από τα χρόνια της Κατοχής – και ακόμη πιο πίσω. Χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ της Μονής Βατοπεδίου είδαν το φως στο ΦΕΚ των κατοχικών κυβερνήσεων, ενώ τα ακίνητά της στη Θεσσαλονίκη, όπως και άλλων μοναστηριών του Αγίου Όρους, αξιοποιήθηκαν διαρκούσης της Κατοχής. Η αθωνική πολιτεία έχει ένα επιλήψιμο παρελθόν στα χρόνια εκείνα.
Όταν εισέβαλαν οι Γερμανοί τον Απρίλιο του 1941, το γερμανικό υπουργείο Πολιτισμού του Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ είχε οργανώσει μια ιδιαίτερη και απόρρητη αποστολή. Επιφανειακά επιζητούσε να καταγράψει την πολιτιστική κληρονομιά της Ορθοδοξίας που περικλειόταν στο Άγιον Όρος. Μια πολυάριθμη αποστολή υπό έναν διαπρεπή Γερμανό βυζαντινόλογο, τον καθηγητή Νταίλγκερ (ο οποίος μάλιστα εξελέγη ξένος εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών), και με τη συνεργασία δύο Ελλήνων, του μετέπειτα καθηγητή Θεολογίας Μάρκου Σιώτη και του πρώτου Έλληνα ιδρυτή ραδιοφωνικού σταθμού Τσιγγιρίδη, ασχολήθηκε με τους πνευματικούς θησαυρούς του Αγίου Όρους. Ό,τι περίπου έκανε πολλές δεκαετίες αργότερα το Ίδρυμα Λαμπράκη (με …διοικητή του Αγίου Όρους τον Σταύρο Ψυχάρη). Μόνο που τότε οι Γερμανοί αναζητούσαν κάτι πολύ περισσότερο: Το μυθικό Άγιο Δισκοπότηρο! Οι αποκρυφιστές της χιτλερικής Γερμανίας θεωρούσαν ότι αν το εντόπιζαν, όπως και τη λόγχη του Λογγίνου, θα κυριαρχούσαν στον δυτικό κόσμο.
Αλλά δεν συνέβησαν μόνον αυτά στο Άγιον Όρος. Πολλοί αγιορείτες μοναχοί, ελάχιστοι όμως ελληνικής καταγωγής, κατά διάφορους τρόπους συνεργάστηκαν με τους κατακτητές. Μεταπολεμικά κάποιοι εξ αυτών καταδικάστηκαν για δοσιλογισμό, ενώ κάποιοι άλλοι φυγαδεύτηκαν από τους …Βρετανούς. Ο φημισμένος Άγιος Σωφρόνιος δεν θα είχε αναδειχθεί, αν μεταπολεμικά δεν του παρεχόταν κατάλληλο άσυλο πρώτα στη Γαλλία και έπειτα στην Αγγλία, ύστερα από ενέργειες του δαιμόνιου ρασοφόρου Ντέιβιντ Μπάλφουρ, του γνωστού μας εφημερίου στο εκκλησάκι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Αποσχηματισμένος πλέον ο Μπάλφουρ και υπηρετώντας ως γραμματέας της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, αμέσως μετά την Απελευθέρωση, ενήργησε κατάλληλα για την αεροπορική απομάκρυνση του αγιορείτη Σωφρονίου (Σαχάρωφ) έξω από την Ελλάδα. Κάτι ανάλογο συνέβη και με άλλους αγιορείτες μοναχούς, που ήδη είχαν καταδικασθεί ως δοσίλογοι από την ελληνική δικαιοσύνη.
Ο αέναος δοσιλογισμός
Σε όσους θα είχαν γερά νεύρα για να εμβαθύνουν στο φαινόμενο του δοσιλογισμού της περιόδου 1941-44, θα συνιστούσα να φανούν επιεικείς στους ελάχιστους ιδεολόγους που μπορεί και να τυφλώθηκαν, παραγνωρίζοντας το εθνικό συμφέρον εις όφελος μιας όψιμης συνεργασίας με τον κατακτητή. Και τότε, όπως και σήμερα που συναντούμε στην καθημερινή ζωή μας κάποιους ελάχιστους φανατικούς μνημονιακούς που με παραδειγματική ευκολία κακίζουν τη δήθεν στρεβλή νοοτροπία των συμπατριωτών μας ως απόρροια της εν γένει κακοδαιμονίας μας, υπήρχαν σποραδικές και πάντως σπανιότατες φωνές υμνητών του κατακτητή, που «ήρθε να μας βάλει σε τάξη»!
Χωριστά από τις προπολεμικές φασιστικές κινήσεις που εμφανίστηκαν, με την έναρξη της Κατοχής είχαμε τη δραστηριοποίηση κάποιων συγκεκριμένων. Οι κυριότερες ήταν τρεις: η ΕΣΠΟ, το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα και τα ΕΕΕ.
Η πρώτη, της οποίας ο ακριβής τίτλος ήταν «Ελληνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση», δημιουργήθηκε τις πρώτες μέρες που έφτασαν οι Γερμανοί στην Αθήνα. Ιδρυτές της ήταν δύο γιατροί, ο Γεώργιος Βλαβιανός και ο Γεράσιμος Πατρονικόλας (σύζυγος της αδελφής του Ωνάση και πατέρας της Μαριλένας) και μερικοί άλλοι γερμανόφιλοι. Στην οργάνωση έλαβαν μέρος αρκετοί άλλοι με παρόμοιες αντιλήψεις, μεταξύ των οποίων και ο αντισιωνιστής συγγραφέας Αριστείδης Ανδρόνικος, επίσης γιατρός, ενώ το 1948 μια παράδοξη απόφαση του Αρείου Πάγου την χαρακτηρίζει ως «πατριωτική» οργάνωση. Συμμετείχαν επίσης κάποιοι άλλοι επιστήμονες, επαγγελματίες, δημοσιογράφοι, ακόμα και λογοτέχνες.
Λιγότερο εύρος είχε το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος υπό τον Γεώργιο Μερκούρη, ο οποίος το είχε ιδρύσει μερικά χρόνια πριν από τον πόλεμο, αλλά το είχε απαγορεύσει η δικτατορία Μεταξά. Το επανίδρυσε μαζί με κάποιους άλλους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε βουλευτής του ΚΚΕ Μιχ. Τυρίμος, μόλις μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα και ο ίδιος, αφού απέτυχε να γίνει από τον Τσολάκογλου υπουργός του, αρκέστηκε να αναλάβει τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Κόρη του αδελφού του ήταν η ηθοποιός και υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ Μελίνα Μερκούρη, της οποίας η πολιτεία επί Κατοχής είναι άλλο ζήτημα. Το βέβαιο είναι ότι τουλάχιστον σε μια περίπτωση (κατά τη γραπτή μαρτυρία επώνυμου προσώπου), συναγελαζόμενη στα μπαρ με Γερμανούς αξιωματικούς και ελεεινούς μαυραγορίτες, «κάρφωσε» νεαρούς αντιστασιακούς με την προτροπή: «Πιάστε τους!»
Τέλος, μια άλλη πολιτική οργάνωση που συνεργάστηκε με τους Γερμανούς ήταν τα ΕΕΕ. Η προϊστορία της ανάγεται στα τέλη της δεκαετίας 1920, όταν με έδρα τη Θεσσαλονίκη έδρασε ως φιλοφασιστική κίνηση με έντονες αντισημιτικές θέσεις, αφού στη δράση της άλλωστε αποδίδεται ο εμπρησμός του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ. Την αποτελούσαν τότε κυρίως γηγενείς Μακεδόνες βενιζελικής προέλευσης και σε κάποιες περιόδους τελούσε υπό τον έλεγχο γνωστών πολιτικών προσώπων, όπως ο Μίκης Μελάς, ο Φίλιππος Δραγούμης, ο Στυλιανός Γονατάς ή ο στρατηγός Θεόδωρος Μανέττας. Κατά την Κατοχή επανιδρύθηκε και την αρχηγία της ανέλαβε ο δικηγόρος Κων. Γούλας, που μετέφερε την έδρα της στην Αθήνα. Στην τελευταία κατοχική χρονιά (1944) προσπάθησε να συγκεντρώσει όλους τους γερμανόφιλους και είχε ως δημοσιογραφικό όργανο την εφημερίδα «Ακρόπολις», φυσικά χωρίς απήχηση. Τελικά, όταν άρχισε η αποχώρηση των Γερμανών, τα κυριότερα στελέχη της κατέφυγαν στη Βιέννη, όπου από αυτοεξόριστους Έλληνες χιτλερικούς σχηματίστηκε η κυβέρνηση Τσιρονίκου.
Στη Βιέννη βρέθηκαν τότε περί τις 2.000 αυτοεξόριστοι ελληνικής υπηκοότητας, καθώς και 700 ένστολοι που αποτελούσαν τη στρατιωτική μονάδα του συνταγματάρχη Γεωργ. Πούλου. Κάποιοι απ’ αυτούς θα επανακάμψουν στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση του Τρίτου Ράιχ και ελάχιστοι θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη, ενώ ορισμένοι θα καταλάβουν θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, ακόμα και ως πανεπιστημιακοί καθηγητές.
Η δίωξη των πολιτικών δοσιλόγων στη μεταπελευθερωτική Ελλάδα υπήρξε υποτονική, αν και έγιναν ακόμα και θανατικές εκτελέσεις. Το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα άμβλυνε τα αντανακλαστικά της κοινωνίας. Εκεί όμως που σταδιακά εκμηδενίστηκαν οι όποιες επιπτώσεις από τη συνεργασία με τον κατακτητή ήταν στο θέμα των οικονομικών δοσιλόγων. Αυτό σήμαινε ότι όσοι απέκτησαν θησαυρούς στη διάρκεια μιας ξενικής κατοχής, μπορούσαν τώρα να τους γεύονται ελεύθερα, αν εξαιρέσουμε μια φορολογία που επιβλήθηκε στους «παρανόμως πλουτίσαντες». Με βάση περιουσίες, που με τέτοιο τρόπο αποκτήθηκαν, ανδρώθηκαν μεγάλες επιχειρήσεις και οικονομικά συγκροτήματα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταπολεμική Ελλάδα, εκ των πραγμάτων διαγράφοντας κάθε στιγματική αναφορά από το ένοχο παρελθόν. Και ως ευνόητη προέκταση, οικονομικώς πανίσχυρα τέτοια πρόσωπα (ή οι κληρονόμοι τους) βρέθηκαν στο επίκεντρο των εξελίξεων, άσκησαν παντοειδή επιρροή, έγιναν …ευεργέτες ή φιλοδόξησαν να έχουν ρόλο στην πολιτική.
ellas-meeting
Αγώνας της Κρήτης

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Α.Γκλέτσος: Έχουμε ανάγκη τους Λαθρομετανάστες για δουλειές και γάμους – ΒΙΝΤΕΟ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ…
«Πρέπει να έρθουν αυτοί οι άνθρωποι να δουλέψουν.. για να πέσουν τα μεροκάματα»!!!
«Πρέπει να γίνει το ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ και να παντρευτούν Ελληνίδες»!!!
Δείτε το βίντεο.. ΑΝ αντέξετε δηλαδή.

hellas-now.com

ΕΞΟΔΟΣ 1826 - ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ

Τελικά τα κατάφεραν . Όλοι οι συντελεστές της κινηματογραφικής ταινίας ΕΞΟΔΟΣ 1826.
Αξίζουν τα συγχαρητήρια μας για τη συγκροτημένη δουλειά τους. Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά άφησαν το συναίσθημα να οδηγεί τις σκέψεις ,τις κινήσεις τους στην πορεία τους για τη δημιουργία της αναπαράστασης μιας εποχής που σε όλους μας είναι γνωστή αλλά και τόσο άγνωστη μαζί. Ο συνδυασμός σεναρίου ,μουσικής , εικόνας ,μακιγιάζ, ενδυμασιών αλλά και των τοπίων, των περιοχών όπου γυρίστηκαν οι σκηνές, συνθέτουν ένα άρτιο αποτέλεσμα και μια ταινία που με ευχαρίστηση θα επιθυμείς να δεις και να ξαναδείς σαν τις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Κατάφεραν να μας βάλουν μέσα στα πλάνα. Τόσο ζωντανές και παραστατικές οι εικόνες . Γίναμε κι εμείς ένα με την πορεία των παιδιών της Σαμαρίνας , προς τον θάνατο ; την ελευθερία; την ανάσταση ;την εκτέλεση του χρέους ; την θυσία σε μια ιδέα ;.
Θάθελα να γίνει μια σειρά φωτογραφιών των συντελεστών ,κυρίως των ηθοποιών ,πως είναι στην πραγματικότητα και πως μεταμορφώθηκαν στην ταινία. Μπορώ να ξεχωρίσω την Μαρία Ανδρούτσου που με συγκλόνισε ,αν αναλογιστεί κανείς ότι την γνωρίζουμε μέσα από τους ρόλους στα σήριαλ που παίζονται σε επανάληψη στην τηλεόραση. Όλοι οι ηθοποιοί αλλά και οι κομπάρσοι ,είχαν την θέση τους στην πλοκή του έργου. Ο Τσικάρας και ως ηθοποιός ακόμα και με το βλέμμα ''μιλούσε''.
Σε μια ταινία εποχής πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος να γίνει κιτς. Κάπου να ξεφύγει. Στην ταινία ΕΞΟΔΟΣ 1826 γύρισαν τον χρόνο πίσω ,αν και όλη η ταινία γυρίστηκε στη σύγχρονη άγνωστη Ελλάδα.
Πρέπει να πάτε να την δείτε σε κινηματογραφική αίθουσα με την υποβλητική μουσική και τις εικόνες που σε παίρνουν μαζί τους . Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι σαν καρτ ποστάλ. Φανταστείτε αυτές τις μορφές να ζωντανεύουν στην μεγάλη οθόνη .Χάρμα οφθαλμών.
Ο επίλογος της ταινίας είναι συγκλονιστικός . Τα δάκρυα κυλούν αβίαστα από τα μάτια, μετά από μιάμιση ώρα ονειρεμένης διαδρομής στο παρελθόν.
Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους έναν προς ένα για την χαρμολύπη που μου χαρίσατε την βραδιά της πρεμιέρας της ταινίας στη Θεσσαλονίκη στο κατάμεστο ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο – σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας
Διευθυντής φωτογραφίας: Δημήτρης Σταμπολής
Εικονοληψία: Παναγιώτης Κράββαρης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Γιώργος Φλέγγας
Script: Κλειώ Λιάβα
Σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Καλαϊτζίδης
Βοηθοί ενδυματολόγοι: Μαριαλένα Χρυσογονίδου, Αθηνά Μπατσίλα
Μουσική σύνθεση – ενορχήστρωση: Κανάρης Κεραμάρης
Επεξεργασία παραδοσιακών: Πάνος Κοσμίδης
Μοντάζ: Γιώργος Φλέγγας, Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Οπτικά εφέ: Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιξάζ – sound design: Κρίτωνας Κιουρτσής, Μυρτώ Χατζηανδρέου
Ηχολήπτης: Σάββας Φωτιάδης
Graphics design: Δημήτρης Παγιάντζας – locolime
Επεξεργασία εικόνας – coloring: Γιώργος Φλέγγας
Doublage: Media world - Γιώργος Σινιόσογλου
Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Βασιλειάδης
Μακιγιάζ: Σοφία Βουλαλά
Βοηθοί μακιγιάζ: Αθανασία Μιχαλάκη, Δήμητρα Παπαδοπούλου
Hair styling: Αλίκη Φραγκάκη
Auxiliary staff: Δημήτρης Κουτσιμανής
Διδασκαλία τουρκικών: Γιώργος Σινιόσογλου, Αιμίλιος Μαντάς
Διδασκαλία βλαχικής: Γεράσιμος Γεράσης
Διαδασκαλία ξιφασκίας: Σάκης Παπαδόπουλος
Trailer: Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Trailer 2: Γιώργος Φλέγγας
Υπεύθυνη φροντιστηρίου: Μαρία Βλάχου
Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: Ελένη Σκάρπου
Παραγωγή: Aratos Films
Συνεργασία: Δημήτρης Σταμπολής Ο.Π., Promis Media, Δήμος Πέλλας, Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών, Θέατρο Άρατος

ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου, Αντώνης Σιώπκας, Χρήστος Μπάτζιος, Βασίλης Τσικάρας, Αγγέλα Βαγιωνά, Ειρήνη Τσιαούση, Κυριάκος Χρυσίδης, Γιάννης Περδίκης, Νίκος Νικολαΐδης, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, Κώστας Λιόλιος, Μανώλης Σαββίδης, Δημήτρης Δήμου, Ράνια Νικολούλη, Νίνα Μυλωνά, Βασιλική Γραικού, Μαρία Κλεάρχου, Κική Σπύρου, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Μαρία Μουστάκα, Σταύρος Καραγεωργιάδης, Δημήτρης Θεοδοσιάδης, Δημήτρης Ελιάς, Σάκης Παπαγεωργίου, Κωστής Πεΐτσης, Κώστας Αντωνιάδης, Σταύρος Βαφειάδης, Νίκος Βλαχόπουλος, Βασίλης Βεργινάδης, Χριστίνα Λιόλιου, Μαρία Βλάχου, Αριστείδης Σιναπίδης, Βασίλης Λουλουδόπουλος, Δημήτρης Κύρτσος, Νίκος Ματινέλης, Γιώργος Πεχλιβανίδης, Γιάννης Παπαχριστούδης, Σταύρος Ιωαννίδης, Γιώργος Βαρελάς, Βασίλης Βαρελάς, Αργύρης Ταφραλίδης, Νίκος Ιωαννίδης, Βάιος Λιάππης, Παναγιώτης Νάκος, Σάκης Κολότσιος, Κατερίνα Μπαλάσκα, Αναστασία Θεοδώρου, Ιωάννα Τζαφέρη, Ιωάννης Κυφωνίδης, Κυριάκος Βιολάρης, Γιάννης Λαζαρίδης, Άλκης Γκόσιος. Αντώνης Χαλιάσος, Σεμπάστιαν Τσιφής, Γιάννης Ανδρεόπουλος, Γιάννης Τσιορμπατζής, Βασίλης Πεΐτσης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Θανάσης Τόπης, Παναγιώτης Μπατσικούρας, Στέλιος Βασιλείου, Γιώργος Δήμτσης, Κώστας Σαμπατζής, Φόρης Θεοδοσιάδης, Παύλος Καλπακίδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Κώστας Παπαδόπουλος, Απόστολος Ρέλλος, Βασίλης Δεληλάμπου, Νίκος Σαββίδης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Νεκτάριος Βασιλειάδης, Γιώργος Μυλωνάς, Τάρια Ματθαιοπούλου, Γιώργος Μίτιγκας, Γρηγόρης Σωτηριάδης.

Μακάρι να δοθεί άδεια από το Υπουργείο Παιδείας να μπορέσουν να γίνουν ειδικές παραστάσεις για την μαθητιώσα Νεολαία , για να δουν ότι ,αν ως λαός έχουμε μνήμη ,δεν θα καταντήσουμε ποτέ Έθνος χωρίς ταυτότητα .
Τέλος ευχαριστώ τις διοικήσεις και τα μέλη των Ιστορικών Πολιτιστικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και τα μέλη της Ηπειρωτικής Κοινότητας της πόλης μας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης και τίμησαν με την παρουσία τους το αποτέλεσμα των κόπων μιας ομάδας Ελλήνων που με δικά τους έξοδα έκαναν την δική τους ΕΞΟΔΟ.
Εύγε. Συνεχίζουμε...
Αθηνά Μ.Τοτοκώτση
ΓΓ ΔΣ
Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη ,Φεβρουάριος 2017

Ο Βασίλης Τσικάρας (στο μέσον)με την Αθηνά Τοτοκώτση, γεν. γραμματέα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης και τον Άγγελο Μήτσα, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Οσσαίων "Η Αγία Κυράννα"










ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-Ipirotiki Estia Thessalonikis-apirotan1940

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

620 άνθρωποι κατέκλυσαν τον κινηματογράφο Κολοσσαίον της Θεσσαλονίκης, στην πρεμιέρα της Εξόδου 1826



620 άνθρωποι κατέκλυσαν τον κινηματογράφο Κολοσσαίον της Θεσσαλονίκης, στην πρεμιέρα της Εξόδου 1826, χειροκροτώντας στο τέλος για 10 συνεχή λεπτά τα... Παιδιά της Σαμαρίνας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους...240217 EXODOS1
Επίσημη πρεμιέρα έκανε το βράδυ της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου η επική Ελληνική ταινία «Έξοδος 1826», μια ανεξάρτητη παραγωγή και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου....

240217 EXODOS6
Ο φωτογραφικός φακός του ΕΚ βρέθηκε στο Κινηματοθέατρον Κολοσσαίον στην Θεσσαλονικη και απαθανάτισε πολλούς επώνυμους που έδωσαν το «παρών». Μεταξύ άλλων εκεί ήταν ο ιδρυτής του ΕΥΟΠΛΟ Ανδρεας Ζαπουνιδης και ο Πρόεδρος των “Δεσμών Ελλήνων” Γιάννης Κουριαννίδης. Το κοινό της Θεσσαλονίκης αγκάλιασε την ταινία και στην πρεμιέρα δεν έπεφτε στην κυριολεξία καρφίτσα. Από το πρώτο λεπτό της ταινίας η μουσική σε υποδέχεται δυναμικά, τα τοπία και η ατμοσφαιρική της ταινίας σε συνδυασμό με τα κουστούμια τον παραδοσιακό οπλισμό και τις εξαιρετικές ερμηνείες οδηγούν τον θεατή στα πανανθρώπινα μηνύματα του Ελληνικού Πολιτισμού. Η αγάπη για την οικογένεια, η πίστη στον Θεό, η αφοσίωση στην Πατρίδα και η φλογερή λατρεία στην Ελευθερία Με τρόπο λιτό λακωνικό απέριττοι φωτογραφίες διαδέχονται η μία την άλλη τα τοπία και τα μηνύματα ένα με τον ήχο και τα χαρακωμένα πρόσωπα των εξαιρετικών ερμηνευτών. Μια πανδαισία ήχου και φωτός που ανταμώνει το καθήκον και στο αποκορύφωμα της το σκοτάδι του θανάτου… τα υπόλοιπα επί της οθόνης…
240217 EXODOS2

240217 EXODOS3Διαβάστε περισσότερα www.elkosmos.gr/enthousiase-ke-to-kino-tis-thessalonikis-i-exodos-1826-foto/ © www.elkosmos.gr

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Αθώος κρίθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο 25χρονος για τα γεγονότα του Ωραιοκάστρου


Αθώος κρίθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ο 25χρονος που κατηγορείτο για παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου, για όσα συνέβησαν στο Ωραιόκαστρο κατά τη διάρκεια κινητοποίησης ενάντια στη φοίτηση των προσφυγόπουλων στο 1ο δημοτικό σχολείο της περιοχής.
Ο ίδιος – μάλιστα - ξυλοκοπήθηκε όταν μπήκε στο προαύλιο του σχολείου και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, απ' όπου υπέγραψε μόνος του για να πάρει εξιτήριο και να βρεθεί στο δικαστήριο.
Εκεί εμφανίστηκε με εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού στο πρόσωπό του, και απολογούμενος ισχυρίστηκε στην ουσία ότι βρέθηκε τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο. «Πήγα από περιέργεια στη συγκέντρωση, μαζί με έναν φίλο μου, για να δούμε τι γίνεται. Μπήκα στο προαύλιο του σχολείου για να κόψω δρόμο κι εκεί δέχθηκα επίθεση από αντεξουσιαστές.
Μου έριξαν σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο, έπεσα στο έδαφος και με χτύπησαν άσχημα» είπε, ενώ ο συνήγορός του προσκόμισε έγγραφη δήλωση του προέδρου της αυτοαποκαλούμενης «Πατριωτικής Ένωσης Ωραιοκάστρου» - οργάνωση που πραγματοποίησε την κινητοποίηση - σύμφωνα με την οποία ο 25χρονος δεν είναι μέλος της.
Από το βήματα του μάρτυρα κατέθεσε αστυνομικός, που ανέφερε ότι αντιλήφθηκε την παρουσία του 25χρονου, αλλά ούτε τον είδε ούτε τον άκουσε να κάνει κάτι το μεμπτό.
Την αθώωση του 25χρονου ζήτησε κι ο εισαγγελέας της έδρας, πρόταση με την οποία συντάχθηκε τελικώς η πρόεδρος του δικαστηρίου.
 

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥ "ΘΥΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΦΡΑΤΗ" ΤΩΝ ΣΥΡΙΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΟΥ ISIS

Ένταση στα Ίμια: Πως τα σκηνοθετημένα επεισόδια μπορεί να οδηγήσουν σε ένοπλη σύγκρουση

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΒΑ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ Η «ΠΤΩΣΗ» ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ;

Σοβαρά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από τα συνεχή επεισόδια, όπως τα παρουσιάζουν τουλάχιστον τα τουρκικά ΜΜΕ, στην περιοχή των Ιμίων.
Τα ερωτήματα αφορούν όχι εάν η Άγκυρα υποδαυλίζει συνεχώς τις καταστάσεις για τη δημιουργία ενός «θερμού επεισοδίου», αυτό έχει γίνει πλέον σαφές, αλλά πρώτον  τι ακριβώς συμβαίνει στην συγκεκριμένη περιοχή και κατά δεύτερον εάν όλα αυτά συνιστούν «ασκήσεις επί χάρτου» για τους Τούρκους, για μια πραγματική κατάσταση.
Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σε συνεχή ρεπορτάζ τους από τα Ίμια, τα τουρκικά ΜΜΕ, έχοντας «ακροβολιστεί» με κάμερες στην απέναντι τουρκική ακτή, ως να περιμένουν κάτι, μιλούν για «καταδιώξεις» περιπολικών του ΛΣ από πλωτά της τουρκικής Ακτοφυλακής,  για «παραβιάσεις» των τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικά σκάφη, για επικίνδυνους ελιγμούς με αποκορύφωμα τις σημερινές πληροφορίες για πτώση τουρκικού ελικοπτέρου.
Τα ρεπορτάζ αυτά συνοδεύονται πάντα από βίντεο και φωτογραφίες (ένιπτε και προϊόν μοντάζ) δείχνοντας πράγματι ελληνικά και τουρκικά σκάφη σε επικινδύνους ελιγμούς, με τους Τούρκους να απευθύνουν προειδοποιήσεις για «άμεση αποχώρηση από του τουρκικά ύδατα».
Η Ελλάδα τη ίδια στιγμή μέσω του ΓΕΕΘΑ ή του ΛΣ αρνείται ότι συμβαίνει κάτι το περίεργο στην περιοχή των νησίδων, διαψεύδοντας  τους τουρκικούς ισχυρισμούς.
Αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν βίντεο  τα οποία σαφώς δείχνουν ναυτικές «αψιμαχίες» ελληνικών  και τουρκικών σκαφών.
Πρόκειται περί σειράς σκηνοθετημένων επεισοδίων ή από ελληνικής πλευράς γίνεται προσπάθεια να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι, αποκρύπτοντας ταυτόχρονα όμως τις τουρκικές επιθετικές ενέργειες.
Όπου και να βρίσκεται η πραγματικότητα σημασία έχει πως η συνεχιζόμενη τουρκική δραστηριότητα στα Ίμια κινείται βάσει ενός καλά οργανωμένου σχεδίου. Δεν πρόκειται για «παιχνίδια» των τουρκικών ΜΜΕ και όσοι νομίζουν κάτι τέτοιο κάνουν σοβαρό λάθος.
Το γεγονός ότι ένα, δύο ή παραπάνω αποδεικνύονται σκηνοθετημένα, ή απλώς δεν έχουν γίνει, όπως διατείνεται το ΛΣ δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Το αντίθετο μάλιστα.
Το τελευταίο επεισόδιο έχει όλα τα χαρακτηριστικά πρόβας ενός σκηνοθετημένου «θερμού» επεισοδίου στο οποίο η Ελλάδα θα παρασυρθεί χωρίς καν να το καταλάβει.
Ας μην λησμονούμε ότι στα σχέδια «Βαριοπούλα» και «Σούγκα» η κατάρριψη τουρκικού εναέριου μέσου είναι βασικό μέρος των σχεδίων αυτών.
Τι θα συμβεί στην περίπτωση που στα τουρκικά σχέδια περιλαμβάνεται η δήθεν κατάρριψη από την Ελλάδα τουρκικού ελικοπτέρου το οποίο πετούσε πάνω από τα Ίμια, όπως έδειχνε το σημερινό βίντεο, αλλά το ΓΕΕΘΑ ουσιαστικά διέψευσε λέγοντας πως δεν υπήρξε τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή.
Επρόκειτο για μια «είδηση» με στόχο να δοκιμαστεί η ελληνική αντίδραση εν όψει ενός σχεδιαζόμενου πραγματικού γεγονότος;
Είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο  ή θα συνεχίσει να «διαψεύδει»;
 Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Το γεγονός ότι πολλά ελληνικά ΜΜΕ  «ανάπνευσαν με ανακούφιση» στο άκουσμα ότι επρόκειτο περί  κατασκευασμένης είδησης, σχεδόν πανηγυρίζοντας, απλά καταδεικνύουν  το βαθμό αστειότητας που επικρατεί στη χώρα.
«Α, εντάξει πλάκα έκαναν, δεν συμβαίνει τίποτα ευτυχώς. Πηγαίνετε για ύπνο».
Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι κατά πολύ διαφορετική όσο και αν ελπίζουμε ότι θα διαψευστούμε.
 

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Έπεσε τουρκικό ελικόπτερο ΑΒ-412 στα Ιμια» μεταδίδεται από την Αγκυρα - Δεν επιβεβαιώνει το συμβάν το ΓΕΕΘΑ (upd)

ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑτης Μαρίνας Νικολάκη


























Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ένα ελικόπτερο της τουρκικής Ακτοφυλακής ΑΒ 412 παρόμοιου τύπου με το ΑΒ 212 του ΠΝ 21 που είχε πέσει το 1996, πραγματοποίησε δύο πτήσεις σε χαμηλό ύψος διάρκειας 5 λεπτών το απόγευμα της Πέμπτης πάνω από τα Ίμια και εν συνεχεία κατέπεσε στην θάλάσσια περιοχή "σε διεθνή ύδατα" μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.
Oμως διεθνή ύδατα δεν υπάρχουν στην περιοχή λόγω εγγύτητας των ακτών των δύο χωρών. 'Η ελληνικά ή τουρκικά ΕΧΥ υπάρχουν.
"Οι Τούρκοι πιλότοι αναζητούνται" λένε οι Τούρκοι, αλλά από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ δεν επιβεβαιώνεται το συμβάν.
Tο ελικόπτερο εκτελούσε χαμηλές πτήσεις επάνω απο τις ελληνικές βραχονησίδες.
Σύμφωνα με όσα επικαλούνται τουρκικά ΜΜΕ, «το ελικόπτερο εκτέλεσε χαμηλή πτήση πάνω από τα Ίμια στις 15.30 ώρα Τουρκίας (14.30 ώρα Ελλαδας) για 15 λεπτά», με κάποια μέσα να κάνουν λόγο για «δύο εξορμήσεις».
Στα ρεπορτάζ τους αναφέρουν ακόμη ότι «μπροστά από τα Ίμια έκανε περιπολία ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής και άλλα δύο έκαναν περιπολία από απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από τα Ίμια. Τα ελληνικά σκάφη παρακολουθούσαν από την Λέρο και την Καλόλιμνο τις κινήσεις του τουρκικού ελικοπτέρου και των τουρκικών σκαφών».
Δείτε το βίντεο με την πτήση του ελικοπτέρου που ανάρτησαν τουρκικά ΜΜΕ:

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα, Timeturk.com το ελικόπτερο ανήκει στην τουρκική ακτοφυλακή και όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα είχαν προηγηθεί χαμηλές πτήσεις στην περιοχή.
Βάσει των όσων αναφέρουν οι Τούρκοι, το ελικόπτερο έχει πέσει σε διεθνή ύδατα και ότι στο σημείο έχουν σπεύσει σκάφη τόσο της ελληνικής όσο και της τουρκικής Ακτοφυλακής.
Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ δεν επιβεβαιώνει το συμβάν, αλλά ερευνά τους τουρκικούς ισχυρισμούς. 

Βασίλης Τσικάρας: η ταινία «Έξοδος 1826» είναι ένας ύμνος στον… εθελοντισμό

Η ανεξάρτητη παραγωγή «Έξοδος 1826» κάνει απόψε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στο κινηματογράφο Κολοσσαίον, στις 19.00.
Η ανεξάρτητη παραγωγή  «Έξοδος 1826»  κάνει απόψε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στο κινηματογράφο Κολοσσαίον (Βασ. Όλγας 150, τηλ: 231 083 4996), στις 19.00.  Η ταινία καταγράφει την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια έρευνας και μελέτης , δύο μήνες γυρισμάτων σε δύο πόλεις, (Θεσσαλονίκη και  Γιαννιτσά) και …διακόσιοι φίλοι που δούλεψαν με μεράκι και αγάπη- στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους εθελοντικά -όπως μας είπε ο σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας. Όπως δηλώνει ο ίδιος «η παραγωγή ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή και η χρηματοδότηση έγινε κυρίως από ιδιώτες, κυρίως από την περιφέρεια που έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την υπόθεση της ταινίας που αφορά στην επανάσταση του 1821».  Μεταξύ αυτών που στήριξαν το εγχείρημα ήταν από τη Θεσσαλονίκη το Θέατρο Άρατος και ο «Συλλόγος Φίλων Ιστορίας κι Αναπαράστασης Αυτής» από τα Γιαννιτσά, αλλά και πολλές μικρές εταιρίες και ο ίδιος ευχαριστεί θερμά όλους τους χορηγούς.
13226695_1074871542579812_9015548143530709407_n
46 χρόνια μετά την  ταινία «Παπαφλέσσας» μια ταινία ιστορικού περιεχομένου με ήρωες για πρώτη φορά από τη Μακεδονία  είναι δικαιολογημένο να προσελκύσει το ενδιαφέρον, αλλά όχι αυτονόητο… ότι θα συνέβαινε το ίδιο με τους χορηγούς.
Ρωτώ σχετικά το Βασίλη Τσικάρα και απαντά «Η ταινία με έκανε πιο αισιόδοξο. Είναι ένας ύμνος, τολμώ να πω, στον εθελοντισμό! Όταν κάνεις κινηματογράφο ξέρεις ότι… πρόκειται για ένα ακριβό σπορ. Ξεκινήσαμε με πολύ αγνό τρόπο σκέψης. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δούλεψαν για αυτήν το έκαναν χωρίς να περιμένουν κάποια αμοιβή! Τους ενδιέφερε μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό με έκανε να ξεχνώ τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις. Θέλαμε μόνο να μεταφέρουμε στη μεγάλη οθόνη  όσα κρύβονται πίσω από το γνωστό δημοτικό τραγούδι. Αφορά τις ρίζες μας, την πατρίδα μας και την ελευθερία. Μπορεί να μη βοήθησαν επίσημοι φορείς αλλά μας βοήθησαν όσοι πίστεψαν στην ιδέα μας και αυτό που εισπράττουμε από τους θεατές είναι δέκα φορές πιο σημαντικό από τα χρήματα που μπορεί να κερδίζαμε.» 
Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου. Οι προβολές στη Θεσσαλονίκη θα συνεχιστούν έως και την 1 Μαρτίου, καθημερινά στις 19.00.
exodos
Λίγα λόγια για το έργο
Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στη ντάπια του στρατηγού Μακρή.  Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου, την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους. Ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος Φρούραρχος της Άρτας Ν. Σερβάν ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι.

Η Έξοδος 1826 προβάλλεται:
-Αθήνα, Αλκυονίς (Πέμπτη έως Κυριακή, 19.45) -Ρόδος, Palace 5, έως και 1 Μαρτίου (20.00 & 22.10) -Κόρινθος, Απόλλων, έως και 1 Μαρτίου (20.00 & 22.00) -Βέροια, Star, από 2 Μαρτίου
-Πτολεμαΐδα, Αμφ. Πτολεμαίος, Hotel Pantelidis, 5 Μαρτίου
-Λάρισα, Χατζηγιάννειο Π.Κέντρο, 17-18-19 Μαρτίου (19.30) -Καρπενήσι, Δημ.Κινηματογράφος, 20 – 21 Μαρτίου -Σιδηρόκαστρο, 25 Μαρτίου -Αλεξανδρούπολη, Ηλύσια, 31 Μαρτίου -Dusseldorf, Γερμανία, 26 Μαρτίου (16.00 & 18.26) 

16832370_1319336751466622_416631753456160676_n * Για το Μάρτιο θα ανακοινώσουν σύντομα ημερομηνία για προβολές σε Μεσολόγγι, Καλαμάτα, Θεολόγος, Βέροια, Κατερίνη, Σέρρες, Δράμα και προγραμματίζονται προβολές σε Βόλο, Κοζάνη, Χαλκίδα, Λαμία, Ιωάννινα, Ορεστιάδα, Πάτρα, Ηράκλειο και Ιεράπετρα και έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι προβολές σε  Γιαννιτσά, Γρεβενά και Ελασσόνα.
67054_552904401442723_2082459240_n
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο – σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας (φώτο). Ο Βασίλης Τσικάρας σπούδασε δημοσιογραφία και παρακολούθησε για χρόνια μαθήματα υποκριτικής και σκηνοθεσίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Συνολικά έχει γράψει 10 θεατρικά έργα, κάποια εκ των οποίων έχουν βραβευτεί, έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 20 έργα για το θέατρο και 2 για τον κινηματογράφο. Έχει εργαστεί για 12 περίπου χρόνια στο Δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και συνολικά 18 χρόνια σε διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Διευθυντής φωτογραφίας: Δημήτρης Σταμπολής
Εικονοληψία: Παναγιώτης Κράββαρης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Γιώργος Φλέγγας
Script: Κλειώ Λιάβα
Σκηνικά – κοστούμια: Νίκος Καλαϊτζίδης
Βοηθοί ενδυματολόγοι: Μαριαλένα Χρυσογονίδου, Αθηνά Μπατσίλα
Μουσική σύνθεση – ενορχήστρωση: Κανάρης Κεραμάρης
Επεξεργασία παραδοσιακών: Πάνος Κοσμίδης
Μοντάζ: Γιώργος Φλέγγας, Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Οπτικά εφέ: Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιξάζ – sound design: Κρίτωνας Κιουρτσής, Μυρτώ Χατζηανδρέου
Ηχολήπτης: Σάββας Φωτιάδης
Graphics design: Δημήτρης Παγιάντζας – locolime
Επεξεργασία εικόνας – coloring: Γιώργος Φλέγγας
Doublage: Media world – Γιώργος Σινιόσογλου
Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Βασιλειάδης
Μακιγιάζ: Σοφία Βουλαλά
Βοηθοί μακιγιάζ: Αθανασία Μιχαλάκη, Δήμητρα Παπαδοπούλου
Hair styling: Αλίκη Φραγκάκη
Auxiliary staff: Δημήτρης Κουτσιμανής
Διδασκαλία τουρκικών: Γιώργος Σινιόσογλου, Αιμίλιος Μαντάς
Διδασκαλία βλαχικής: Γεράσιμος Γεράσης
Διαδασκαλία ξιφασκίας: Σάκης Παπαδόπουλος
Trailer: Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Trailer 2: Γιώργος Φλέγγας
Υπεύθυνη φροντιστηρίου: Μαρία Βλάχου
Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: Ελένη Σκάρπου
Παραγωγή: Aratos Films
Συνεργασία: Δημήτρης Σταμπολής Ο.Π., Promis Media, Δήμος Πέλλας, Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών, Θέατρο Άρατος
16683890_1863983527174936_775729859704265560_n
ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου, Αντώνης Σιώπκας, Χρήστος Μπάτζιος, Βασίλης Τσικάρας, Αγγέλα Βαγιωνά, Ειρήνη Τσιαούση, Κυριάκος Χρυσίδης, Γιάννης Περδίκης, Νίκος Νικολαΐδης, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, Κώστας Λιόλιος, Μανώλης Σαββίδης, Δημήτρης Δήμου, Ράνια Νικολούλη, Νίνα Μυλωνά, Βασιλική Γραικού, Μαρία Κλεάρχου, Κική Σπύρου, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Μαρία Μουστάκα, Σταύρος Καραγεωργιάδης, Δημήτρης Θεοδοσιάδης, Δημήτρης Ελιάς, Σάκης Παπαγεωργίου, Κωστής Πεΐτσης, Κώστας Αντωνιάδης, Σταύρος Βαφειάδης, Νίκος Βλαχόπουλος, Βασίλης Βεργινάδης, Χριστίνα Λιόλιου, Μαρία Βλάχου, Αριστείδης Σιναπίδης, Βασίλης Λουλουδόπουλος, Δημήτρης Κύρτσος, Νίκος Ματινέλης, Γιώργος Πεχλιβανίδης, Γιάννης Παπαχριστούδης, Σταύρος Ιωαννίδης, Γιώργος Βαρελάς, Βασίλης Βαρελάς, Αργύρης Ταφραλίδης, Νίκος Ιωαννίδης, Βάιος Λιάππης, Παναγιώτης Νάκος, Σάκης Κολότσιος, Κατερίνα Μπαλάσκα, Αναστασία Θεοδώρου, Ιωάννα Τζαφέρη, Ιωάννης Κυφωνίδης, Κυριάκος Βιολάρης, Γιάννης Λαζαρίδης, Άλκης Γκόσιος. Αντώνης Χαλιάσος, Σεμπάστιαν Τσιφής, Γιάννης Ανδρεόπουλος, Γιάννης Τσιορμπατζής, Βασίλης Πεΐτσης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Θανάσης Τόπης, Παναγιώτης Μπατσικούρας, Στέλιος Βασιλείου, Γιώργος Δήμτσης, Κώστας Σαμπατζής, Φόρης Θεοδοσιάδης, Παύλος Καλπακίδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Κώστας Παπαδόπουλος, Απόστολος Ρέλλος, Βασίλης Δεληλάμπου, Νίκος Σαββίδης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Νεκτάριος Βασιλειάδης, Γιώργος Μυλωνάς, Τάρια Ματθαιοπούλου, Γιώργος Μίτιγκας, Γρηγόρης Σωτηριάδης.