Powered By Blogger

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Η Ρωσία άσκησε δίωξη για τρομοκρατία κατά του νεοναζί Ντ. Γιάρος


Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ασκήθηκαν διώξεις στη Ρωσία για «υποκίνηση σε τρομοκρατία», κατά του Ντμίτρο Γιάρος, επικεφαλής του ουκρανικού νεοναζιστικού «Δεξιού Τομέα», παραστρατιωτικού κλάδου του κόμματος «Σβόμποντα», που διαδραμάτισε καίριο ρόλο στα αντικυβερνητικά πογκρόμ στο Κίεβο και σήμερα στηρίζει την παράνομη φιλοδυτική κυβέρνηση.
 
Η ρωσική επιτροπή έρευνας, το κύριο όργανο που είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών στη Ρωσία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι έχει ασκήσει διώξεις εναντίον του Ντμίτρο Γιάρος για δημόσια υποκίνηση «σε τρομοκρατία και εξτρεμισμό».
 
«Σύμφωνα με την έρευνα, ο επικεφαλής της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας) Ντμίτρο Γιάρος κάλεσε σε ομιλίες του τις αντιρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε εξτρεμιστικές πράξεις και να σπείρουν τον τρόμο στο ρωσικό έδαφος», εξηγεί στην ανακοίνωσή της η επιτροπή.
 
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται η πρόθεση της επιτροπής να ζητηθεί η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εναντίον του Γιάρος.
 
Η νέα αυτή σημαντική κίνηση από τη ρωσική πλευρά έρχεται μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση-πρόσκληση του Γιάρος προς τον Τσετσένο ισλαμιστή τρομοκράτη Ντόκου Ουμάροφ για συνδρομή των Ουκρανών νεοναζί κατά των ρωσώφωνων Ουκρανών και της Ρωσίας.
 
Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ρωσικής διπλωματίας, αλλά και του Τσετσένου προέδρου Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος καταδίκασε την κίνηση των Ουκρανών νεοναζί. Η απάντηση του «Δεξιού Τομέα» για την πρόσκληση στον Ουμάροφ, ήταν ο ισχυρισμός ότι ο ιστότοπός του είχε πέσει θύμα πειρατείας.
 
Εξάλλου, η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης των επικοινωνιών Roskomnadzor ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εμποδίσει την πρόσβαση σε 13 νεοναζιστικές ουκρανικές σελίδες στον πιο δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία, τον Vkontakte. 
 
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η σελίδα του Γιάρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου