«Το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου 2012 είναι αρνητικό για το λαό ο οποίος έχει δεχθεί καίρια πλήγματα από τις συνέπειες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα», επισημαίνεται στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία συνεδρίασε σήμερα προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη τοποθέτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα και τις μετεκλογικές εξελίξεις, ενώ η τελική εκτίμηση του από την ΚΕ του κόμματος θα ολοκληρωθεί, αφού συγκεντρωθούν...
γνώμες και υποδείξεις από τις οργανώσεις του κόμματος και της ΚΝΕ και αφού γίνουν συσκέψεις με οπαδούς και ψηφοφόρους του ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ επίσης «χαιρετίζει όλους εκείνους που άντεξαν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς και συσπειρώθηκαν στο κάλεσμα για να αντιμετωπισθεί η προσπάθεια αποδυνάμωσής του», ενώ «εκτιμά και χαιρετίζει την ηρωική δράση των μελών του κόμματος και τις ΚΝΕ κατά τη διάρκεια της δύσκολης αυτής εκλογικής αναμέτρησης».
Στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνονται ως «καταρχήν ορατά αρνητικά σημεία» τα εξής:
- Οι μεγάλες απώλειες του ΚΚΕ, σε αναντιστοιχία με την απήχηση των θέσεων και της δράσης του, μπροστά στις αρνητικές εξελίξεις που προβλέπονται.
- H αύξηση της ΝΔ που την έφερε στην πρώτη θέση και τη μετέτρεψε σε βάση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.Στην απόφαση αναφέρεται ότι η πολιτική της ΝΔ είναι αντεργατική και αντιλαϊκή και θα επιδιώξει να φορτώσει τα βάρη της όξυνσης της κρίσης στο λαό, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και έχοντας ταυτόχρονα δώσει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στην αστική τάξη και την ΕΕ για τη στρατηγική της, δηλ.για τον «ευρωμονόδρομο».
- Η αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ και στη δεύτερη εκλογική μάχη, ενώ αποκαλύφθηκε η διαχειριστική λογική του με το κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο παρουσίασε και στο οποίο απαλείφθηκαν τα όποια φραστικά ριζοσπαστικά συνθήματα είχε προβάλει στο εκλογικό πρόγραμμα της 6ης Μαΐου.Για τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης εκτιμάται ότι «σε συνθήκες έντονης λαϊκής χειραγώγησης στηρίχθηκε από λαϊκές δυνάμεις που ήθελαν διαπραγμάτευση του Μνημονίου, μακριά από κάθε πνεύμα αντιπαράθεσης με την ΕΕ, αλλά και την ευρωζώνη».
- Η σταθεροποίηση της εκλογικής δύναμης της φασιστικής «Χρυσής Αυγής», η μετατροπή της σε κοινοβουλευτικό κόμμα.Η «Χρυσή Αυγή», λέει το ΚΚΕ, αποτελεί σημαντικό όπλο για το αστικό πολιτικό σύστημα σε συνθήκες κρίσης για το τσάκισμα του εργατικού λαϊκού κινήματος, καθώς και για την επικίνδυνη για το λαό εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού ως κρατικής ιδεολογίας και κατά συνέπεια πρακτικής σε βάρος του ΚΚΕ.
Προστίθεται δε ότι «η όποια θετική τάση αναπτύχθηκε επηρεάσθηκε από το στενό αντιμνημονιακό περιεχόμενο, από την μείωση των απαιτήσεων σε συνθήκες εξάπλωσης της φτώχειας και της μαζικής ανεργίας».
Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι το εκλογικό αποτέλεσμα συμβάλλει στην αντικατάσταση του συστήματος εναλλαγής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με το νέο δίπολο «κεντροδεξιάς» με πυρήνα την ΝΔ και «κεντροαριστεράς» με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΚΕ του ΚΚΕ στην απόφασή της αναφέρεται και σε ξεχωριστά και πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά στην εκλογική αναμέτρηση, όπως:
- Η άνευ προηγουμένου άμεση, προκλητική, απροκάλυπτη επέμβαση στην εκλογική αναμέτρηση της Κομισιόν με ηγετικούς της παράγοντες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του ΔΝΤ, των ΗΠΑ, των διεθνών μέσων ενημέρωσης, δηλαδή των εκφραστών αντιτιθέμενων συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων, που επιθυμούσαν να εκφοβιστεί ο ελληνικός λαός, να παραιτηθεί ακόμα και από το αίτημα για την κατάργηση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που ήταν στο επίκεντρο της εκλογικής μάχης της 6ης Μαΐου.
«Οι ελληνικές εκλογές και οι εξελίξεις αξιοποιήθηκαν ως μοχλός για τις μεταξύ τους διενέξεις ενόψει και της συνόδου της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου, της συνόδου του G7 και της συνόδου του G20 στις 18-19 Ιουνίου.
Η αντιμερκελική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιήθηκε από ένα μέρος των Ευρωπαίων ανταγωνιστών προς τη Γερμανία, όπως και από την πλευρά των ΗΠΑ, σε αντίθεση με το άλλο μέρος που υποστήριζε ότι η κατάργηση του Μνημονίου θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και θα προκαλέσει ενδεχομένως και την διάλυσή της», αναφέρεται στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ.
- Η ανακοίνωση του ΣΕΒ για την αναγκαιότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και με τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υποστηρίχθηκε φανερά από ένα τμήμα μονοπωλιακών ομίλων και συγκροτημάτων των ΜΜΕ και της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.
- Η ομαδική μετακόμιση ενός μεγάλου μέρους στελεχών του ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα από τις πρώην ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τη δημόσια διοίκηση και άλλων κεντρικών στελεχών του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, σύμφωνα με το ΚΚΕ, πήραν ενεργό μέρος στην οργάνωση του εκλογικού του αγώνα, στην οργανωμένη μετακίνηση σημαντικού μέρους της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ.
- Η ομοφωνία όλων των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» ότι στην Ευρώπη πνέει θετικός αέρας αλλαγής και ότι η τροποποίηση του Μνημονίου ακόμα και της δανειακής συμφωνίας, μπορούσε να φέρει ανακούφιση και θετική προοπτική στον ελληνικό λαό και γενικότερα, παρ’ όλο που προετοιμάζονται εναλλακτικά αντιδραστικά ενδεχόμενα για να προχωρήσουν ενιαία οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη της.
Η ΚΕ του ΚΚΕ επίσης εκτιμά ότι οι εκλογές της 17ης Ιουνίου «εξελίχθηκαν σε πρωτοφανή επιχείρηση χειραγώγησης της ψήφου, με εκβιασμούς, παραπληροφόρηση, επίθεση στο κόμμα για την άρνηση να συμμετέχει σε κυβέρνησης αστικής διαχείρισης της κρίσης και με στόχο την στρατηγική του».
egersis2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου