Το Αιγαίο έχει πετρέλαιο. Είναι γνωστό από το 1948 και γι' αυτό είναι μια πολεμική ζώνη. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ενεργοποίησε την "κρίση χρέους" υπογράφοντας Μνημόνια με τους τοκογλύφους δανειστές, για να δέσει χειροπόδαρα την Ελλάδα, η οποία για να καταφέρει να απαλλαγεί από τους εκβιασμούς των δόσεων των δανείων της τοκογλυφικής τρόικα, θα αναγκαστεί (βολεύει η συγκυβέρνηση για να είναι μοιρασμένη η πολιτική ευθύνη) να δώσει τα πετρέλαια του Αιγαίου ... και τότε ως δια μαγείας θα σταματήσει η πίεση της κρίσης χρέους, που τώρα την έχουν φορτώσει επίτηδες στις πλάτες του λαού, για να αναγκαστεί να συμφωνήσει στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου.
Τουλάχιστον το 1/3 των αναγκών μας σε πετρέλαιο με ταυτόχρονη μείωση κατά 3,5 με 4 δισ. ευρώ ετησίως του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μπορούν να καλύψουν τα κοιτάσματα υδρογονανθρακών στη Δυτική Ελλάδα.
Αυτό έκανε γνωστό ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μιλώντας σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Μάλιστα για την εκτίμηση αυτή επικαλέστηκε τα δεδομένα που υπάρχουν από τις σεισμικές έρευνες και τις παλιότερες γεωτρήσεις σε Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα. Η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο περίπου 12 δισ. ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου και όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός: "Σε βάθος χρόνου η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει έως και το 30% των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στην διάθεσή μας και μη συνυπολογίζοντας τα νέα θετικότερα δεδομένα που είμαστε σίγουροι πως θα προκύψουν από τις νέες έρευνες».
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, στις 2 Μαρτίου θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου. Όπως είπε, οι ενδείξεις από την αγορά είναι θετικές και η διαδικασία «θα πάει καλά και θα υπάρξουν πολύ ενδιαφέρουσες δεσμευτικές προσφορές». Μάλιστα έκανε γνωστό ότι αντίστοιχες έρευνες στο Δυρράχιο της Αλβανίας δείχνουν κοιτάσματα πετρελαίου 1 δισ. βαρελιών. Σημείωσε δε, πως η περιοχή μοιάζει γεωλογικά με εκείνες της Δυτικής Ελλάδας.
Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου BEICIP - που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της Κυπριακής Κυβέρνησης - έχει αναλάβει σύμβουλος και της Ελλάδας. Από την αρχή της εβδομάδας, εξειδικευμένο κλιμάκιο του Ινστιτούτου έχει εγκατασταθεί στο ΥΠΕΚΑ και συνεργάζεται με στελέχη του Υπουργείου, για την επικαιροποίηση των φακέλων των τριών «οικοπέδων» που έχουν προκηρυχθεί. Τα αναβαθμισμένα πακέτα δεδομένων (data packages) που θα παραδώσουν στο Ελληνικό Δημόσιο, αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών του τομέα.
Προανήγγειλε ακόμη ότι, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Φορέα Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και μία ημέρα μετά θα γίνει η Προκήρυξη για να στελεχωθεί το Δ.Σ του.
Προανήγγειλε ακόμη ότι, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Φορέα Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και μία ημέρα μετά θα γίνει η Προκήρυξη για να στελεχωθεί το Δ.Σ του.
Εξάλλου, ο υφυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει τις διαδικασίες συντομότερα από αυτές τις Κύπρου, θυμίζοντας ότι "η Λευκωσία ξεκίνησε με την ανακήρυξη ΑΟΖ το 2003, προσέλαβε τεχνικό σύμβουλο το 2005, έκανε σεισμικές έρευνες το 2006, προκήρυξε γύρο παραχωρήσεων το 2007, υπέγραψε το συμβόλαιο με τη Noble Energy το 2008 και έβαλε γεωτρύπανα το 2011".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου