Καύσωνας-φονιάς του κορωνοϊού (αν αποδεχθούμε ότι στις θερμοκρασίες περιβάλλοντος από 27° και πάνω ο ιός πεθαίνει) είναι προ των πυλών, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα η θερμοκρασία θα φτάσει κατά τόπους ακόμα και τους 35° Κελσίου!
Από την ερχόμενη Δευτέρα (και ιδιαιτέρως Τρίτη που θα κτυπήσει το 35άρι) θα ανέβει εντυπωσιακά ο υδράργυρος. Η διάρκεια της θερμής εισβολής, μπορεί να είναι 1-2 ή το πολύ 3 ημέρες, μπορεί όμως και παραπάνω. Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες που θα πλησιάζουμε προς το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας.
Μετά το ψυχρό μέτωπο που μας επηρέασε και που συντέλεσε στο να υποχωρήσει αρκετά ο υδράργυρος, αλλά και να σημειωθούν αρκετές τοπικές βροχές, φαίνεται ότι σταδιακά όλα θα αλλάξουν. Τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα γίνουν μεγαλύτερα, η θερμοκρασία θα ανέβει και θα εναρμονιστούμε με καθαρά ανοιξιάτικες (ακόμα και... καλοκαιρινές) καιρικές συνθήκες.
Θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική
Φαίνεται ότι από την προσεχή Δευτέρα και στη συνέχεια (και ιδιαίτερα από την ερχόμενη Τρίτη) θα μας επισκεφτούν θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στο χάρτη, θα επηρεάσουν μεγάλο τμήμα της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου, της νότιας Ιταλίας, της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου.
Οι θερμοκρασίες θα προσεγγίσουν τους 35°C
Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, από την ερχόμενη Τρίτη και στη συνέχεια, οι μέγιστες θερμοκρασίες στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας θα αγγίξουν τους 34-35°C. Σε πολύ τοπικό όμως επίπεδο, υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθούν ακόμη μεγαλύτερες θερμοκρασίες.
Η ΕΜΥ δίνει 30°-32° για την Αττική!
Στους πόσους βαθμούς «πεθαίνει» ο κορωνοϊός; Στις 27/03 είχαμε αποκαλύψει τα τότε κρούσματα σε χώρες με άνω των 27° Κελσίου.
«H αντίδραση του κορωνοϊού στις χώρες όπου η μέση θερμοκρασία είναι άνω των 27 βαθμών Κελσίου:
- Στο Μάλι που η μέση θερμοκρασία είναι 28.25 βαθμοί τα κρούσματα είναι μόλις 4, χωρίς να υπάρχει κάποιος θάνατος.
- Στις Μαλδίβες με μέση θερμοκρασία 27.65 τα κρούσματα είναι 13 και οι θάνατοι 0.
- Η Μπουρκίνα Φάσο με μέση θερμοκρασία 28.25 έχει 152 κρούσματα, και 4 θανάτους (με πληθυσμό 20,107,509).
- Το Κατάρ με μέση θερμοκρασία 27.15 έχει 537 κρούσματα, χωρίς κανέναν νεκρό.
- Οι Σεϋχέλλες με μέση θερμοκρασία 27.15 βαθμούς έχει 7 κρούσματα και κανέναν θάνατο.
- Η Σενεγάλη, τέλος, με πληθυσμό μεγαλύτερο από εκείνον της χώρας μας (15,854,323) και μέση θερμοκρασία 27.85, βαθμούς έχει 105 κρούσματα και 0 θανάτους».
Από τότε αυξήθηκαν κάπως τα κρούσματα και θάνατοι σε αυτές τις χώρες, αλλά παρέμειναν απειροελάχιστα σε σχέση με αυτά των χωρών με θερμοκρασίες 5°-11° και υγρασία 45°-75° Κελσίου,pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου