Powered By Blogger

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

ΞΥΛΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ «Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ»! ΨΙΛΕΣ, ΠΟΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ.. ΔΕΡΝΕΙ!

111
Σε ένα παιχνίδι – γιορτή, κατά το οποίο με νίκη η Εθνική μας ομάδα με νίκη επί του Γιβραλτάρ εξασφαλίζει την παρουσία της στα μπαράζ του Μουντιάλ 2018, κάποιοι Έλληνες οπαδοί κατάφεραν να συγκρουστούν μεταξύ τους στο «Γ. Καραϊσκάκης»! Ήταν στο 70ό λεπτό, όταν μερίδα οπαδών από τη Θύρα 7 εκτόξευσε αντικείμενα σε αυτούς της Θύρας 6.
Έπεσαν ψιλές, ποτήρια, αντικείμενα, κάτι που εξόργισε τους φιλάθλους στις άλλες θύρες, οι οποίοι άρχισαν τις αποδοκιμασίες για τη βλακεία που μας… δέρνει. Από τη Θύρα 7 ακούστηκαν, μάλιστα, κάποια συνθήματα εναντίον του Παναθηναϊκού, κάτι που προκάλεσε αναταραχή.
Με την παρέμβαση των ανδρών της εταιρείας σεκιούριτι τα πνεύματα ηρέμησαν. Υπήρξαν αρκετοί θεατές από τη Θύρα 6 που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν εξαιτίας της κατάστασης που προκλήθηκε. Ένας από τους… ταραξίες,χωρίς μπλούζα πια, οδηγήθηκε εκτός γηπέδου από τους υπεύθυνους ασφαλείας.
Δείτε και εδώ
 makeleio.gr

Σαράντος Καργάκος για ν/σ αλλαγής φύλου: «Σπεκουλαδόροι κίναιδοι διευθύνουν τη χώρα»

Σαράντος Καργάκος για ν/σ αλλαγής φύλου: «Σπεκουλαδόροι κίναιδοι διευθύνουν τη χώρα»Σε μια δήλωση γροθιά στο στομάχι προχώρησε ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος, αναφορικά με το ν/σ για το δικαίωμα αλλαγής (διόρθωσης) φύλου, ακόμα και από την παιδική ηλικία των 15 ετών, που ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα ο Σ.Καργάκος δήλωσε:
«Ζούμε την εποχή εκπούστευσης και εκπουτάνευσης του Εθνους. Σπεκουλαδόροι κίναιδοι διευθύνουν τη χώρα μας».
Ὁ ιστορικός, φιλόλογος καί δοκιμιογράφος κ. Σαράντος Ἰ. Καργάκος, γεννήθηκε τό 1937 στό Γύθειο Λακωνίας. Ακολουθεί το βιογραφικό του με τον πολυτονικό τρόπο γραφής που χρησιμοποιεί ο ίδιος.
Στή διάρκεια τοῦ Ἐμφυλίου ἐγκαταστάθηκε στήν Ἀθήνα.
Σπούδασε, ἐργαζόμενος ἀπό μαθητής, Κλασσική Φιλολογία στό Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν, ὅπου εἶχε τρίτος εἰσαχθεῖ χωρίς νά τοῦ δοθεῖ ὑποτροφία.
Πρωταγωνίστησε στό φοιτητικό κίνημα τῶν ἐτῶν 1961-1963 καί ὑπῆρξε εἰσηγητής τοῦ 15% γιά τήν παιδεία.
Ἐργάστηκε ἐπί 35 ἔτη στά μεγαλύτερα ἰδιωτικά ἐκπαιδευτήρια τῶν Ἀθηνῶν καί στούς μεγαλύτερους φροντιστηριακούς ὀργανισμούς, στούς ὁποίους πάντα ἦταν ἱδρυτικό μέλος («Ἡράκλειτος», «Ἀριστοτέλης»).
Στίς 19 Μαρτίου 1969 παραιτήθηκε ἀπό τήν ἰδιωτική ἐκπαίδευση (Λύκειο Μπαρμπίκα), ἀρνούμενος νά εκφωνήσει τόν «προκατασκευασμένο» λόγο γιά τήν Ἐθνική Ἐπέτειο.
Δύο φορές τό στρατιωτικό καθεστώς ἔβαλε λουκέτο στόν φροντιστηριακό ὀργανισμό στόν ὁποῖο ἦταν ἱδρυτικό μέλος («Ἡράκλειτος»).
Ἐξακολουθεῖ νά συνεργάζεται μέ τά περιοδικά «Εὐθύνη» καί «Νέμεσις» καί τίς ἐφημερίδες «Ἑστία» καί ἡ «Σφήνα». Ἐπί τετραετία ὑπῆρξε ἀρθρογράφος καί λογοτεχνικός κριτικός τῆς ἐφημερίδας «Ἐλεύθερος Τύπος» καί «Τύπος τῆς Κυριακῆς». Ὑπῆρξε ἐπίσης ἀρθρογράφος καί κριτικός τῆς ἐφημερίδας «Ἡ Ἀπόφαση» καί παλαιότερα συνεργάτης τῆς «Καθημερινῆς» καί τῆς «Ἀπογευματινῆς».
 Ἔχει δημοσιεύσει 75 βιβλία. Ἀπό αὐτά ξεχωρίζουν οἱ γλωσσικές μελέτες «Ἀλαλία, ἤτοι τό σύγχρονο γλωσσικό μας πανόραμα» (Gutenberg1986) και «Ἀλεξία, γλωσσικό δρᾶμα μέ πολλές πράξεις» (Gutenberg1993) καί οί συλλογές δοκιμίων «Προβληματισμοί, ἕνας διάλογος μέ τούς νέους» (6 τόμοι, ἐκδ. Gutenberg).
pronews.gr

Ελλάδα-Γιβραλτάρ 4-0: Με το… ένα πόδι στα τελικά του Μουντιάλ στη Ρωσία (βίντεο)

Ελλάδα-Γιβραλτάρ 4-0: Με το… ένα πόδι στα τελικά του Μουντιάλ στη Ρωσία (βίντεο)«Πάρτι» έκανε η Εθνική Ελλάδος απέναντι στο Γιβραλτάρ... Νίκησε με 4-0 και κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τα μπαράζ και να βρίσκεται με το ένα πόδι στα τελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας.
Στο δρόμο για το Μουντιάλ της Ρωσίας μπήκε η Εθνική μας, αφού μετά την άνετη νίκη επί του Γιβραλτάρ (4-0) παίζει μπαράζ για το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού.
Η έντονη πίεση της Εθνικής μας στη μεσαία γραμμή και φυσικά η τεράστια διαφορά ποιότητας σε ατομικό επίπεδο, της επέτρεπε να παίρνει άμεσα τη μπάλα στα πόδια της και να «χτίζει» από πίσω τις επιθέσεις της, ωστόσο η ώρα περνούσε και το Γιβραλτάρ... άντεχε, πάντα σε συνδυασμό με τις πολλές κακές πάσες των διεθνών μας και τη γενικότερη βιασύνη που επέδειξαν όταν πλησίαζαν την αντίπαλη περιοχή. Για την ακρίβεια, η πρώτη φορά που κατάφεραν να δημιουργήσουν μια σωστή επίθεση με «στρωτό» ποδόσφαιρο και σωστές κινήσεις στο χώρο με αντίστοιχες εναλλαγές της μπάλας ήταν η φάση του 15' η οποία ολοκληρώθηκε με σέντρα του Φορτούνη από δεξιά και κεφαλιά του Σταφυλίδη πάνω από τα δοκάρια του Ιμπραΐμ.
Χρειαζόταν ηρεμία...
Όσο περνούσε μάλιστα η ώρα και το Γιβραλτάρ έκλεινε σωστά τους διαδρόμους, αυξανόταν εκθετικά τόσο το άγχος, όσο και η γενικότερη... μουρμούρα στην εξέδρα. Στοιχεία που βεβαίως απλά μεγέθυναν το γεγονός ότι η Εθνική αντί να παίζει γρήγορα, έπαιζε κατά κανόνα απλώς βιαστικά. Ήταν εμφανές ότι άπαντες, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, σε αυτό το σημείο έπρεπε να πάρουν μια βαθιά ανάσα, να ηρεμήσουν και να εμπιστευθούν τις ικανότητες της ομάδας. Άλλωστε, θα χρειαζόταν μονάχα μια καλή τελική πάσα ή ένα λάθος του αντιπάλου, ώστε να έρθει και ένα γκολ που θα «καθάριζε» το ματς. Από εκείνο το σημείο και μετά όλα θα ήταν πιο απλά...
...βρήκε και το γκολ
Όπως ακριβώς συνέβη δηλαδή. Μετά από δύο... προειδοποιήσεις των διεθνών μας, αρχικά με το σουτ άουτ του Φορτούνη στο 21' και έπειτα την μακρινή εκτέλεση φάουλ του Χριστοδουλόπουλου στο 28' που μπλόκαρε σχετικά εύκολα ο γκολκίπερ του Γιβραλτάρ, στη συνέχεια βρέθηκε η φάση που ξεκλείδωσε το παιχνίδι. Ήταν το 32ο λεπτό, όταν μετά από υπομονετική κυκλοφορία της μπάλας, ο Φορτούνης είδε τον Ζέκα που είχε χώρο στα δεξιά, του πέρασε τη μπάλα, αυτός είδε τον Τοροσίδη και τον βρήκε με έξοχη σέντρα και ο αρχηγός της Εθνικής νίκησε τον Ιμπραΐμ με κοντινή κεφαλιά στην κίνηση για το 1-0.
Στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου μέρους, η Ελλάδα έκλεισε ακόμη περισσότερο το Γιβραλτάρ στα καρέ του, ωστόσο οι τελικές πάσες και προσπάθειες, συνέχισαν να μην είναι καλές. Στο δίλεπτο 36-37 ο Μήτρογλου είχε δύο καλές φάσεις ωστόσο αρχικά το σουτ που δοκίμασε ήταν κακό ενώ η κεφαλιά στη συνέχεια αρκετά αδύναμη αν και υπό καλές προϋποθέσεις μετά από σέντρα του Τοροσίδη. Το πρώτο μέρος «βγήκε» με μια... παραλίγο επικίνδυνη αντεπίθεση του Γιβραλτάρ την οποία τελικά καθάρισε ο Παπαδόπουλος. Γενικώς προβληματική -κατά το ελάχιστο- εμφάνιση της Εθνικής σε αυτά τα 45 πρώτα λεπτά, ωστόσο έστω κι έτσι δεν... γινόταν να μην βρει τουλάχιστον αυτό το γκολ.
Βελτίωση και νίκη στο ρελαντί!
Ότι συνέβη στα πρώτα 45 λεπτά του αγώνα, έμεινε... στην Ιστορία για την Εθνική μας. Γιατί στο δεύτερο ημίχρονο, οι διεθνείς βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο αποφασισμένοι να αλλάξουν την εικόνα τους και να παίξουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους αλλά και την... απουσία δυνατοτήτων του αντιπάλου.
Μετά από τέσσερις γρήγορες τελικές που δεν βρήκαν στόχο με Μήτρογλου (46'), Παπασταθόπουλο (50') και Παπαδόπουλο (54', 56'), όλα άρχισαν να βρίσκουν τον δρόμο τους στο Φάληρο. Η Ελλάδα ανέβασε την πίεση και τις γραμμές της, βελτίωσε τις τελικές πάσες τις, αύξησε τον ρυθμό των κινήσεών της χωρίς τη μπάλα και κάπως έτσι -κόντρα στους ήδη... ταλαιπωρημένους και «σκασμένους» ερασιτέχνες του Γιβραλτάρ- βρήκε ξανά (και ξανά) τον δρόμο προς τα δίχτυα.
Στο 61', μετά από φοβερή συνεργασία των διεθνών με Φορτούνη – Μάνταλο, ο τελευταίος βρήκε τον Μήτρογλου και ο σέντερ φορ της Μαρσέιγ έγραψε το 2-0 χωρίς πρόβλημα, με ωραίο πλασέ. Η συνέχεια, αναμενόμενη: το Γιβραλτάρ κατέρρευσε οριστικά, δεν κατάφερε ουσιαστικά να ξανακουμπήσει τη μπάλα παρά μόνο σε απομακρύνσεις και η Ελλάδα πέτυχε ακόμη δύο γκολ παίζοντας στο ρελαντί.
Ένα δίλεπτο μετά το 2-0, νέα ωραία συνεργασία των διεθνών με Τοροσίδη, Ταχτσίδη και Μάνταλο, ο «Τόρο» ήταν ο τελευταίος που ακούμπησε τη μπάλα όσο χρειαζόταν για τον Μήτρογλου και αυτός από κοντά πέτυχε το 3-0 με προβολή.
Μετά από μια ολιγόλεπτη διακοπή επειδή ορισμένοι δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ μυαλά, ήρθε και το 4-0 στο 78'. Ο Τζιόλης βρήκε ωραία τον Σταφυλίδη, αυτός πρόλαβε τη μπάλα και έβγαλε μια πολύ δύσκολη -πλην άψογη- σέντρα και ο Γιαννιώτας που είχε περάσει λίγα λεπτά νωρίτερα στο ματς, διαμόρφωσε το τελικό σκορ με υπέροχη κεφαλιά. Έστω και στο φινάλε, η Εθνική μας κέρδισε τις εντυπώσεις και ολοκλήρωσε ιδανικά την πορεία της σε αυτή την προκριματική διαδικασία που πλέον τη φέρνει να διεκδικεί την πρόκρισή της σε ένα ακόμη Μουντιάλ, σε δύο αγώνες.
Το ταμείο του αγώνα
Δύο εντελώς διαφορετικά ημίχρονα για την Εθνική μας, η οποία -όπως προαναφέρθηκε και στην περιγραφή- χρειαζόταν απλά την... ψυχραιμία της. Όταν την βρήκε, ακολούθησε και η «εξαργύρωση» της διαφοράς δυναμικότητας με το Γιβραλτάρ, με τους «διεθνείς» να φτάνουν τελικά σε 4 όμορφα γκολ και να έχουν ακόμη 2-3 καλές ευκαιρίες για μεγαλύτερο σκορ. Σε κάθε περίπτωση, παρά την προσπάθεια των... γνωστών-αγνώστων, στο τέλος του αγώνα ο κόσμος που έκανε τον κόπο να πάει βράδυ Τρίτης στο Φάληρο, αποθέωσε την ομάδα για την προσπάθειά της σε όλη τη διαδικασία του ομίλου και την παρουσία της στα μπαράζ για το Μουντιάλ. Η ομάδα χρειαζόταν απλώς τους τρεις βαθμούς απέναντι σε έναν εξαιρετικά αδύναμο αντίπαλο για να το καταφέρει και παρότι αγχώθηκε στην αρχή, τελικώς... καθάρισε τη μπουγάδα.
Αυτοί που έκριναν το ματς
Τοροσίδης, Ζέκα και Μήτρογλου ήταν οι τρεις -ένας σε κάθε γραμμή- που έκαναν τη διαφορά σε αυτό το ματς, είτε με τη δημιουργία, είτε με τα γκολ είτε με την σταθερότητά τους.
Ο χειρότερος του αγώνα
Το κέντρο άμυνας του Γιβραλτάρ έλαμψε δια της απουσίας του, όποτε χρειάστηκε να επέμβει...
Ο έλεγχος των διαιτητών
Κανένα απολύτως πρόβλημα για τους Γεωργιανούς διαιτητές σε αυτό το ματς, χωρίς δύσκολες φάσεις.
Πως ξεκίνησαν
Με σχήμα 4-2-3-1 παρέταξε την Εθνική μας ομάδα ο Μίχαελ Σκίμπε και τρεις αλλαγές σε σχέση με την εκτός έδρας νίκη στην Κύπρο. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Καρνέζης, δεξιά στην άμυνα ο Τοροσίδης, αριστερά ο Σταφυλίδης, με στόπερ τους Παπασταθόπουλο – Παπαδόπουλο. Πιο μπροστά, αμυντικά χαφ ήταν οι Ζέκα και Ταχτσίδης, επιτελικός ο Φορτούνης, στα εξτρέμ Μάνταλος και Χριστοδουλόπουλος και σέντερ φορ ο Μήτρογλου.
Το Γιβραλτάρ από την πλευρά του κατέβηκε με ένα 4-4-2, τον Ιμπραΐμ στο τέρμα, τετράδα άμυνας με Γκαρσία, Τσιπολίνα, Μπαρνέτ, Ολιβέρο, στα χαφ Ερνάντες, Γουόκερ, Μπαρντόν, Πονς (από δεξιά προς τα αριστερά και για τις δύο γραμμές) και επιθετικό δίδυμο τους Κόουμπς και Λόπες.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ελλάδα (Μίχαελ Σκίμπε): Καρνέζης, Τοροσίδης (68' Μανιάτης), Σταφυλίδης, Παπασταθόπουλος (68' Τζιόλης), Παπαδόπουλος, Ζέκα, Ταχτσίδης, Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος (74' Γιαννιώτας), Φορτούνης, Μήτρογλου.
Γιβραλτάρ (Τζεφ Γουντ): Ιμπραΐμ, Γκαρσία, Τσιπολίνα, Μπαρνέτ, Ολιβέρο, Ερνάντες, Γουόκερ, Μπαρντόν, Πονς (72' Γκίλινγκ), Κόουμπς (88' Ρουίς), Λόπες (62' Γιόμε).
Διαιτητής: Γκιόργκι Κρουασβίλι (Γεωργία)
Βοηθοί: Ζάζα Μεντεσασβίλι (Γεωργία), Γκιόργκι Ελικασβίλι (Γεωργία)
Τέταρτος: Γκεόργκι Βανταχκόρια (Γεωργία)
Τα γκολ
Εξαιρετική ομαδική προσπάθεια από την Εθνική. Μετά από ωραία... πιρουέτα ο Φορτούνης έδωσε στον Μάνταλο, αυτός άλλαξε το παιχνίδι για τον Τοροσίδη, ο οποίος με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της αντίπαλης εστίας για το 1-0!
Φοβερή συνεργασία από τους διεθνείς μας. Ο Φορτούνης έδωσε στον Μάνταλο, αυτός έσπασε στον Μήτρογλου και ο τελευταίος με ψύχραιμο πλασέ μέσα από την περιοχή έγραψε το 2-0.
Νέα εξαιρετική συνεργασία, νέο ωραίο γκολ για την Ελλάδα. Τοροσίδης, Ταχτσίδης, Μάνταλος συνδυάστηκαν ωραία, με τον Τοροσίδη να πατάει μέσα στην περιοχή για τον Μήτρογλου και αυτός με πλασέ να γράφει το 3-0.
Ένα δύο του Σταφυλίδη με τον Τζιόλη, ο πρώτος έκανε το γύρισμα μέσα στην περιοχή και ο Γιαννιώτας με κεφαλιά έγραψε το 4-0.
Δείτε το γκολ του Βασίλη Τοροσίδη για το 1-0.
 http://www.sport-fm.gr/videos/24085511  
Τα δύο γκολ του Κώστα Μήτρογλου στο 61' και στο 63'
http://www.sport-fm.gr/videos/24085512
 http://www.sport-fm.gr/videos/24085513  
Το 4-0 από τον Γιαννιώτα.
http://www.sport-fm.gr/videos/24085514  
Αναλυτικά η βαθμολογία:
1.Βέλγιο 28
2.Ελλάδα 19
3.Βοσνία-Ερζεγοβίνη 17
4.Εσθονία 11
5.Κύπρος 10
6.Γιβραλτάρ 0

pronews.gr

Δημοσκόπηση: Το 71,7% διαφωνεί με την αλλαγή φύλου στα 15 και το 58,6% ακόμα και από τα 17 έτη

Δημοσκόπηση: Το 71,7% διαφωνεί με την αλλαγή φύλου στα 15 και το 58,6% ακόμα και από τα 17 έτηΣυντριπτική η πλειοψηφία των Ελλήνων σε ποσοστό 71,7% για το νομοσχέδιο αλλαγής φύλου καθώς διαφωνεί τόσο με την ρύθμιση όσο και με την χρονική συγκυρία που επελέγη για να περάσει.

Στην έρευνα της MRB που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, αποτυπώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων διαφωνεί τόσο με την ρύθμιση όσο και με την χρονική συγκυρία που επελέγη για να περάσει.
Ειδικότερα, στην πανελλαδική έρευνα της MRB που διενεργήθηκε μεταξύ 6 και 9 Οκτωβρίου οι πολίτες που κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρξει νομική αλλαγή φύλου για άτομα άνω των 17 ετών, το 58,6% απάντησε «σίγουρα/μάλλον διαφωνώ και το 39,3% «σίγουρα/μάλλον συμφωνώ» ενώ ένα 2,1% επέλεξε Δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Συντριπτικά αρνητική η κοινή γνώμη για την ηλικία των 15
Ωστόσο στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρξει νομική αλλαγή φύλου για άτομα 15-17 ετών – όπως προβλέπει το άρθρο 3 που υπερψηφίστηκε - η διαφωνία είναι συντριπτική.
Το 71,7% απάντησε ότι σίγουρα/μάλλον διαφωνεί έναντι μόλις 26,7% που σίγουρα/μάλλον συμφωνεί.

Ακατάλληλη συγκυρία
Στο ερώτημα για το εάν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή επίσης σε συντριπτικό βαθμό οι ερωτηθέντες απάντησαν αρνητικά. Ενα 72,4% εξέφρασε την διαφωνία του έναντι μόλις 23,8% που συμφώνησε και 3,8% που επέλεξε Δεν Ξέρω/Δεν απαντώ.

Πιο αρνητικοί οι άνδρες
Ενδιαφέρον έχει και η διαστρωμάτωση όσων απάντησαν καθώς η πλειοψηφία που διάκειται αρνητικά είναι άνδρες αλλά και νέοι όπως είπε ο δ/νων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος στην Μάρα Ζαχαρέα.

Στάση Εκκλησίας
Αίσθηση επίσης προκάλεσε η απάντηση της κοινή γνώμης στην στάση που τήρησε η Εκκλησία.
Το 51,4% απάντησε ότι συμφωνεί με αυτή, ωστόσο ένα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ποσοστό της τάξης του 44,2% την έκρινε αρνητικά.pronews.gr

Δασικοί χάρτες: Πολλά τα λάθη ,μεγάλα προβλήματ

Δασικοί χάρτες: Πολλά τα λάθη ,μεγάλα προβλήματαΈντονη κινητικότητα, παράπονα και εκτιμήσεις για πάνω από 140.000 αντιρρήσεις και πρόδηλα λάθη, προκύπτουν μέχρι σήμερα, κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, και το υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητά φόρμουλα για να εξεταστούν γρήγορα.
Μεγαλύτερα προβλήματα έχουν προκύψει στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στη Μαγνησία και στη Χαλκιδική, από τους ήδη αναρτημένους χάρτες, αλλά βούληση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, είναι να βελτιωθούν όλα τα προβληματικά σημεία που προέκυψαν, μετά την πρώτη εφαρμογή της ανάρτησης.
Παρά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αναζητά όλα τα πρακτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία. Ωστόσο, κοινοβουλευτικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν έχει προλάβει να καταθέσει αντιρρήσεις ούτε στο 20% των πολιτών. Πληροφορίες της «ΥΧ» λένε πως έρχονται και νέες ρυθμίσεις από την πλευρά Φάμελλου και στις περιοχές NATURA, με φιλόδοξο στόχο, ως το 2020, να ολοκληρωθεί και το κτηματολόγιο, για να μπορεί να είναι σαφές το χωρικό πλαίσιο και να τρέξουν οι επενδύσεις.
Τι συμβαίνει με το κτηματολόγιο
Μέχρι σήμερα, στο Εθνικό Κτηματολόγιο έχει ενταχθεί και περατωθεί, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην έκθεσή του προς την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος ο κυβερνητικός βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης, το 25% των δικαιωμάτων της χώρας.
Στην παρούσα φάση εξελίσσεται η κτηματογράφηση για το άλλο 25% περίπου. Η τρέχουσα διαδικασία αναφέρεται κατά κόρον σε αστικές περιοχές, στο 23%, δηλαδή σχεδόν το 1/4 της έκτασης της χώρας, και αντιστοιχεί σε 30 εκατ. δικαιώματα. Η ίδια έκθεση τονίζει πως είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία από τον Απρίλιο του 2016, αναφορικά με το 47,5% των δικαιωμάτων της χώρας, δηλαδή περίπου 18,5 εκατ. δικαιωμάτων και αντιστοιχεί στο 67,7% της έκτασης. Αυτή η διαγωνιστική διαδικασία αφορά κυρίως μη αστικές περιοχές, δηλαδή αγροτικές ή δασικές.
Έτσι, ως τον Αύγουστο του 2017, είχε προχωρήσει η διαδικασία συμβασιοποίησης για 95 έργα κτηματογράφησης. Παράλληλα, επανασχεδιάστηκε και επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας, που αφορά στην τέταρτη γενιά των κτηματογραφήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η αρμοδιότητα της ΕΚΧΑ πάνω στους δασικούς χάρτες αφορά περίπου 72 εκατομμύρια δικαιώματα, που αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 50%. Μέσα στο 2017 αναρτήθηκε το 36% και αναμένεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αναρτηθεί και το υπόλοιπο 20%.
Παρά τις όποιες καθυστερήσεις, υπάρχει σαφέστατα καλύτερη διαχείριση στην κτηματογράφηση και, αξιοποιώντας την εμπειρία από περιοχές όπως η Λοκρίδα, η Χίος και η Μυτιλήνη, ενώ αρχικά ο μέσος όρος ενστάσεων ήταν 25% στα πιλοτικά προγράμματα, εν συνεχεία το ποσοστό έπεσε στο 3%.
Αποστάσεις από αντιπολίτευση
Την ίδια στιγμή, κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν ότι έχει γίνει αλαλούμ με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και, παρά τις όποιες βελτιώσεις, το μέτρο είναι εισπρακτικό και πολλοί άνθρωποι, που είχαν προβλήματα, κινδυνεύουν να μην προλάβουν ή να μην μπορούν να δώσουν τα έξοδα μηχανικού, για να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση.
Το ίδιο υποστηρίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, και ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι ζητούν να υπάρξει έστω σιωπηρή παράταση.
Σε μια πρώτη φάση, πάντως, από τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος, φαίνεται πως τα καταπατημένα δεν είναι τόσα πολλά, όσα τουλάχιστον εκτιμούσαν οι υπηρεσίες. Από το 66,24% των περιοχών, που έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες, μόλις το 6,16% θεωρούνται δασικές εκτάσεις, αν και αυτό το νούμερο αναμένεται να αλλάξει με την ενσωμάτωση και νέων αντιρρήσεων.
Ωστόσο, κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δεν έχει καταφέρει να καταθέσει εμπρόθεσμα τις αντιρρήσεις.
Σε 110.420 ανέρχονταν συνολικά οι αντιρρήσεις ως την περασμένη εβδομάδα για όσες περιοχές είχαν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες, ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ενσωματωθούν στο σύστημα άλλες περίπου 30.000 αντιρρήσεις ή πρόδηλα λάθη.
Ειδικότερα, τα μεγαλύτερα προβλήματα στην πρώτη τετράδα εντοπίζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, με 16.390 αντιρρήσεις. Ακολουθούν οι ΠΕ Μεσσηνίας, με 15.104, Αχαΐας με 12.187, Ευβοίας με 12.187 ενώ τα μικρότερα προβλήματα διαπιστώθηκαν μέχρι στιγμής στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, με μόλις 3 αντιρρήσεις/πρόδηλα σφάλματα.
Ειδικότερα, η πρώτη δεκαπεντάδα αντιρρήσεων/πρόδηλων λαθών, που ενδέχεται να αλλάξει με την ενσωμάτωση και νέων αντιρρήσεων, μετά το κλείσιμο των δασικών χαρτών, περιλαμβάνει: Λακωνία, Μεσσηνία, Αχαΐα, Εύβοια, Ηλεία, Μαγνησία, Χαλκιδική, Αττική, Λάρισα, Κοζάνη, Αρκαδία, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Κυκλάδες.
Η εικόνα που έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι εντελώς διαφορετική από τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά πολίτες θεωρούν πως οι υπηρεσίες εξακολουθούν να παρουσιάζουν μια ωραιοποιημένη άποψη, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Μέχρι στιγμής, οι δασικές εκτάσεις που έχουν αναρτηθεί αφορούν στο 66,24% του συνόλου των αναρτημένων περιοχών, ενώ οι δασικές που έχουν εκχερσωθεί μόλις στο 3,40%.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντιρρήσεις καταλαμβάνουν το 1,78% του συνόλου των αναρτημένων περιοχών, τα δε πρόδηλα λάθη κοντά στο 0,36% αλλά αυτή η εικόνα αναμένεται να είναι πιο ξεκάθαρη τις επόμενες ημέρες.
voucherergasia.gr