Powered By Blogger

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Μόνη λύση το Κίνημα

Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο επιβεβαιώθηκε και χθες ότι το θέμα στην Ελλάδα δεν είναι ακριβώς τα χρέη, αλλά η εφαρμογή ενός άλλου μοντέλου οικονομίας ακραία φιλελεύθερου όπου θα υπάρχει φθηνή εργατική δύναμη, απουσία του κοινωνικού κράτους, κατάργηση του ανταγωνισμού (ανταγωνισμός στην οικονομία γίνεται όταν υπάρχει μικρομεσαία τάξη όταν υπάρχουν σ΄ έναν τομέα 2-3 πολυεθνικές τότε έχουμε καρτέλ που κανονίζουν με μια φωνή τις τιμές υπηρεσιών και προϊόντων, απουσία συνδικαλισμού (η κατάργηση της Εργατικής Εστίας που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό είναι στην ουσία η πηγή χρηματοδότησης των συνδικάτων).
Αυτό είναι το μοντέλο της Οικονομικής Σχολής του Σικάγου με ιδρυτή τον Φρήτμαν και εφαρμόστηκε κυρίως σε πρώτη φάση στη νότιο Αμερική στη δεκαετία του ΄60 και του 70, όταν η Ευρώπη επαναστατούσε στο σχέδιο Μάρσαλ φτιάχνοντας την ΕΟΚ και ταυτόχρονα ήταν "δεμένη"¨στον ψυχρό πόλεμο . Κλασικό παράδειγμα ο Πινοσέτ και οι άλλοι δικτάτορες που επέβαλε η CIA.
Η Ελλάδα ήταν ο ασθενής κρίκος της Ευρώπης χρεωμένη -όχι περισσότερο από τις άλλες χώρες- με απαρχαιωμένο κρατικό μηχανισμό, μικρό βιομηχανικό τομέα και πάει λέγοντας.

Η Γερμανία για μια φορά ακόμα παίζει το ρόλο των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων (δανείζεται με μηδενικό επιτόκιο και χρωστάει πάνω 600 δισ.). Παλιότερα η Γερμανία έδωσε το ΟΚ να χτυπήσουν οι Αμερικανοί στα Βαλκάνια και να επιβάλλουν το συγκεκριμένο μοντέλο αυτό -μικρά κράτη, μικρή άρχουσα τάξη, εξαθλιωμένοι εργάτες, σε αντάλλαγμα την επανένωση της με την Ανατολική.

Η κρίση στην Ευρώπη οφείλεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες ξαφνικά τράβηξαν τα χρήματα από την αγορά. Το ίδιο έγινε και εδώ σε ένα χρόνο κατέρρευσε η αγορά μας που δούλευε με επιταγές τις οποίες κανείς δεν εξαργύρωνε.

Η συνταγή ΔΝΤ εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην Αφρική (Νιγηρία κυρίως) και νότιο Ασία, όπου οι εργαζόμενοι παίρνουν 2 δολάρια μεροκάματο. Αυτή είναι η κυριαρχία του ιδιωτικού τομέα , η κυριαρχία των μεγάλων εταιρειών, η κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού.


Μόνη λύση το Κίνημα έστω και εάν χρειαστεί να κάνουμε απεργίες ακόμα και για την καθιέρωση του 8ωρου, όπως το 1905 στο Λαύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου