H Ελλάδα εξέδωσε ρηματική διακοίνωση προς τα Ηνωμένα Έθνη λόγο της απόφασης της Τουρκίας για τη χορήγηση αδειών έρευνας υδρογονανθράκων για τα μέρη της Μεσογείου που η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί μέρος της υφαλοκρηπίδας της.
“Η δράση αυτή εγγυάται στην Ελλάδα την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα με το εθιμικό και συμβατικό δίκαιο της θάλασσας, και συγκεκριμένα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982),” είπε μια δήλωση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών (της Ελλάδας) στις 21 Φεβρουαρίου.
Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Δημήτριος Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι οι περιοχές που έχει χορηγήσει άδειες για έρευνες η Τουρκία στη Μεσόγειο, κρίθηκε ότι εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το υπουργείο ανέφερε ότι “μετά την γνωστοποίηση ότι η Τουρκία χορήγησε τις άδειες, η Ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στα κατάλληλα διαβήματα προς τη Τουρκία.”
Η Τουρκία πραγματοποίησε μια σεισμική έρευνα για πήγες ενέργειας στη Μεσόγειο σε απάντηση σε μια παρόμοια ελληνοκυπριακή αναζήτηση.
“Η Ελλάδα θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες στην περιοχή, η οποία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη διεθνή νομιμότητα, ιδίως όσον αφορά τα θέματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου μας,” δήλωσε επίσης το (Ελληνικό) Υπουργείο.
Η διαφορά υφαλοκρηπίδας πηγάζει από την απουσία συμφωνίας οριοθέτησης που πραγματοποιείται μεταξύ των δύο χωρών και αυτό έχει επίπτωση στη συνολική ισορροπία των δικαιωμάτων και συμφερόντων στο Αιγαίο, καθώς πρόκειται για περιοχές που απομένουν να αποδοθούν στην Τουρκία και την Ελλάδα πέρα από το 6 μίλια χωρικά στις θαλάσσιες περιοχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου