Powered By Blogger

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Ιn Memoriam: ΠΑΣΟΚ «…εις τα εξ ων συνετέθη» - Αύριο η ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος

Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΙΔΡΥΕΙ «ΚΙΝΗΜΑ» ΚΑΙ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΕ «ΝΕΥΡΙΚΟ ΚΛΟΝΙΣΜΟ»
 
Τίτλοι τέλους για το ΠΑΣΟΚ -τουλάχιστον για το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε ή ότι είχε απομείνει από αυτό- καθώς η σύγκρουση μεταξύ του τωρινού προέδρου του Ε. Βενιζέλου και του γιού του ιδρυτή του κόμματος Γ. Παπανδρέου είναι μια διαδικασία μη αναστρέψιμη.
Αύριο στις 17:30 το απόγευμα και με σαφείς τις αναφορές στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη ο Γ. Παπανδρέου καλεί τους πολίτες στην ιδρυτική εκδήλωση του νέου κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη. Παίζοντας με τις λέξεις ο Γ. Παπανδρέου αναφέρει στο κείμενο πρόσκληση «ότι δεν ιδρύουμε ένα νέο κόμμα αλλά ένα κίνημα που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό» φέρνοντας όπως ήταν φυσικό κύματα νευρικού κλονισμού στην Χαριλάου Τρικούπη.
Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ μέσω της εκπροσώπου του Ε. Καϊλή ήταν άμεση. Με μια σκληρή ανακοίνωση 300 λέξεων το κόμμα οριοθετεί και αυτό από την πλευρά του τη γραμμή αντιπαράθεσης:
«Όπως είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ ούτε κληρονομείται, ούτε τεμαχίζεται. Ο κ. Γ. Παπανδρέου προχωρά στην εφαρμογή της προσωπικής του στρατηγικής χωρίς να έχει καμία πραγματική πολιτική  διαφωνία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση από την οποία βέβαια δεν μπορούσε να λείπει και ο Α. Παπανδρέου.
Ο εκλιπών όμως πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να «απουσιάζει» ούτε αύριο από το Μουσείο Μπενάκη.
« Ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Ήρθε η ώρα για να οικοδομήσουμε, όλοι μαζί, το νέο πολιτικό σπίτι που θα στεγάσει τις προοδευτικές μας αξίες, τις αξίες που μας ένωσαν και μας ενώνουν (…) Όπως αξίζει σε ένα Κίνημα που ανταποκρίνεται στις αρχές της Δημοκρατίας, του Σοσιαλισμού  και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Γ. Παπανδρέου  για να του απαντήσει η Χαριλάου Τρικούπη:
«Δυστυχώς συμπεριφέρεται ως κληρονόμος που θέλει να καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο πατέρας του (…) Όποιοι τιμούν και σέβονται το όνομα Παπανδρέου ξέρουν να κάνουν τη διάκριση  ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.»
Οι δηλητηριώδεις εκφράσεις του εμφανώς εκνευρισμένου –σύνηθες το γεγονός βέβαια- Ε. Βενιζέλου προδιαθέτουν για ένα σκληρό προεκλογικό και διμέτωπο ταυτόχρονα αγώνα για τον τωρινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ:
Το ένα μέτωπο έχει να κάνει την πολιτική επιβίωσή  του και του κόμματος που ηγείται και το δεύτερο ένας αδυσώπητος αγώνας μια «αδελφοκτονία» με τον Γ. Παπανδρέου και με το «κίνημά» του.  
Το ΠΑΣΟΚ άρχισε ήδη να «ψυχορραγεί»: Ο βουλευτής του Μιχάλης Καρχιμάκης –όπως και ήταν αναμενόμενο βέβαια- μέσω επιστολής του ανακοίνωσε την αποχώρησή του και την ένταξή του στο «κίνημα» το όνομα του οποίου παραμένει παρά τις διαρροές επτασφράγιστο μυστικό, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου ελπίζεται  χωρίς σαρδάμ.
Βέβαια ο Μ. Καρχιμάκης αποτελεί και την πιο πρόσφατη αποχώρηση. Θα ακολουθήσουν και άλλες. Προηγουμένως την απόφασή τους να συστρατευθούν με το «κίνημα» είχαν ανακοινώσει οι Φίλιππος Σαχινίδης,  Θάνος Μωραΐτης, και ο Συμεών Κεδίκογλου για την Εύβοια.
Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο αναμένονται νέες αποχωρήσεις εκπλήξεις από το ΠΑΣΟΚ ενώ ήδη τα τηλέφωνα έχουν ανάψει προς τους βουλευτές  στελέχη του κόμματος από την Χ. Τρικούπη προειδοποιώντας για το αδιέξοδο που αναμένει τους αποχωρούντες. Το ίδιο γίνεται και αντίστροφα από το «στρατηγείο» του κινήματος.
Οι αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα είναι μέχρις στιγμής περιορισμνένες. Η Ν.Δ. παλεύοντας και αυτή για την επιβίωσή της και προσπαθώντας να αποφύγει την εκλογική σνυριβή έχει τα δικά της θέματα να ασχοληθεί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και με τον «αέρα» του πρώτου κόμματος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με το «κίνημα»:
 «Ο Βενιζέλος και ο Παπανδρέου είναι το ίδιο και το αυτό και είναι από την ίδια πλευρά. Οι ευθύνες είναι κοινές και προφανώς δεν μπορούμε να βρεθούμε σε κανενός είδους συνεργασία με αυτούς οι οποίοι κατέστρεψαν τη χώρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης δίνοντας έμφαση στο στίγμα της προεκλογικής του τακτικής το οποίο είναι ξεκάθαρα αντιμνημονιακό και εναντίον όλων όσων οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και τον οικονομικό ορυμαγδό.
Αυτό βέβαια αποτελεί την πρώτη πράξη του «δράματος» που θα εξελιχθεί στο χώρο που κάλυπτε το ΠΑΣΟΚ.
Το δεύτερο και κυριότερο μέρος θα το δούμε μετά την 25η Ιανουαρίου όπου οι εξελίξεις και στους δύο πολιτικούς σχηματισμούς που ηγούνται πλέον οι δύο πρώην «σύντροφοι» θα είναι καταιγιστικές.και είναι σίγουρο ότι θα πέσει πολύ κλάμα, όπως "κλαίει" και ο ελληνικός λαός εδώ και 5 χρόνια απο την καταστροφή που κάποιοι τον έσπρωξαν εν γνώση τους.:Θα είναι αυτή η τιμωρία αρκετή; Όχι,.αλλά τουλάχισοτν είναι μια καλή αρχη.
Και όπως λέει ο ποιητής:
«Έτσι είναι το όνειρό μου. Αλλά τι είμαι;
Ένα βρέφος που κλαίει στο σκοτάδι.
Ένα βρέφος που κλαίει για λίγο φως
Χωρίς φράση καμία παρά μόνο με κλάμα»
Alfred, Lord Tennyson: In memoriam
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου