Powered By Blogger

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Παραιτήθηκε ο Γ. Κιμούλης από το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Adtech Ad
Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος υπέβαλε σήμερα ο Γιώργος Κιμούλης.

AdTech Ad

Στην επιστολή παραίτησης που κοινοποίησε, ο γνωστός ηθοποιός κάνει λόγο για "εσωκομματικές διαδικασίες" σχετικά με τη συγκρότηση της διοίκησης του ΚΠΙΣΝ και στηλιτεύει τις ενέργειες του διορισμένου από το Υπουργείο Οικονομικών διευθύνοντα συμβούλου, κ. Νίκου Μανωλόπουλου.
Όπως αναφέρει ο κ. Κιμούλης, ο κ. Μανωλόπουλος "υποκαθιστά στην ουσία όλο το Διοικητικό Συμβούλιο εκμεταλλευόμενος τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος. στις οποίες αρνούμαι να συμμετέχω'.
Ο κ. Κιμούλης άφησε μάλιστα αιχμές για την πιθανή "αδιαφανή" λειτουργία του Ιδρύματος επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι "σε καμία περίπτωση δεν προτίθεμαι (..) να συναινέσω σε διαδικασίες που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσουν υπόνοιες αδιαφάνειας".
"Στήριξα δημοσίως τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έκρινα πως ήταν η μοναδική λύση εκείνη την περίοδο για τη χώρα μου, αλλά δεν το έκανα για να εγκατασταθώ σε κάποια θέση" προσθέτει ο παραιτηθείς πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Κιμούλης ορίστηκε πρόεδρος του ΚΠΙΣΝ στις 28 Φεβρουαρίου. Ως μέλη του ΔΣ του Κέντρου ορίστηκαν οι Νίκος Μανωλόπουλος, Ματίνα Στέα, Ανδρέας Νοταράς, Δημήτρης Κάρναβος, Γιώργος Κουμέντακης και Δημήτρης Δημητρόπουλος.

 

Η επιστολή παραίτησης

"Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο στοίχημα δυναμικού μετασχηματισμού του πολιτισμικού μας χάρτη. Η τεράστια ευθύνη διοίκησης είχε εξ αρχής ως δεσμευτική παράμετρο την συγκρότηση ενός συλλογικά δημιουργικού και αποφασιστικού Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια.
Η τελική αποκρυστάλλωση όμως της διοικητικής έκφρασης, προϊόν αναίτιων πολυήμερων “εσωκομματικών διαπραγματεύσεων”, απεδείχθη στην πράξη κατώτερη των περιστάσεων. Παρά το συμφωνημένο πλαίσιο, ο διορισμένος εκ του Υπουργείου Οικονομικών διευθύνων σύμβουλος κ. Μανωλόπουλος - πρώην Διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών -  υποκαθιστά στην ουσία όλο το Διοικητικό Συμβούλιο εκμεταλλευόμενος τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος στις οποίες αρνούμαι να συμμετέχω.
Ως μέλος μιας συλλογικότητας που δεν δύναται να ενεργοποιηθεί τελικώς  - παρ’ όλες τις προσπάθειες που κατέβαλα όλον αυτόν τον καιρό -  και ενός ασαφούς τοπίου καλλιτεχνικής διεύθυνσης που αρχίζει να διαμορφώνεται πλέον καθιστώντας σχεδόν απαγορευτικό οποιοδήποτε παραγόμενο έργο εκ μέρους του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. ΑΕ, υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου προς το Διοικητικό Συμβούλιο.
Σε καμία περίπτωση δεν προτίθεμαι να συμβάλλω στην ακύρωση της δυναμικής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά ούτε και να συναινέσω σε διαδικασίες που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσουν υπόνοιες αδιαφάνειας.
Οι δημόσιες θέσεις δεν είναι επισφράγιση κοινωνικής αποκατάστασης ούτε κάλυψη κάποιου υπαρξιακού κενού. Ναι μεν στήριξα δημοσίως τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έκρινα πως ήταν η μοναδική λύση εκείνη την περίοδο για τη χώρα μου, αλλά δεν το έκανα για να εγκατασταθώ σε κάποια θέση. Ούτως ή άλλως έχει κατά κόρον γραφτεί πως έχω αρνηθεί αρκετές προτάσεις στο παρελθόν για θέσεις ιδιαίτερα σημαντικές.
Ευτυχώς για μένα δεν είμαι ανέστιος. Έχω τον τόπο της τέχνης μου. Εκεί κατοικώ. Ουδέποτε  έχω παίξει ρόλο σε πολιτικά παρασκηνιακά παιχνίδια ή σε εσωκομματικές συγκρούσεις, όπως επίσης ουδέποτε υπήρξα παιδί κομματικού σωλήνα. Ας ελπίσουμε, για το καλό όλων και του ΚΠΙΣΝ η παραίτηση αυτή να αναγκάσει τους αρμόδιους να σκεφτούν με μεγαλύτερη προσοχή τον τρόπο λειτουργίας του.
Τέλος θα ήθελα να υπενθυμίσω δύο βασικά πράγματα: πρώτον η αξιοπρέπεια δεν έχει ανταλλακτική αξία και δεύτερον όταν ρίχνουμε κάποιον εν γνώσει μας στην αρένα, δεν τον αφήνουμε μόνο του να κοιτάζει τι θα δείξει ο αντίχειρας.
Με εκτίμηση
Γιώργος Κιμούλης"

 

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Tην παραίτηση του κ. Κιμούλη σχολίασε με ανακοίνωση της η αρμόδια τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, κάνοντας λόγο για "χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης". Παράλληλα στην ανακοίνωση σχολιάζονται και τα ερωτήματα που εγείρονται πλεόν μετά τις καταγγελίες του κ. Κιμούλη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της κας Κεφαλογιάννη:"Η παραίτηση του κ. Γ. Κιμούλη από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του ΚΠΙΣΝ είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης. Με την επιστολή του, επιβεβαίωσε όλα όσα λέγαμε το προηγούμενο διάστημα.¨"Εσωκομματικές διαπραγματεύσεις", "διοικητική έκφραση κατώτερη των περιστάσεων", "εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος Κόμματος". Και φυσικά, "ούτε και να συναινέσω σε διαδικασίες που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσουν υπόνοιες αδιαφάνειας".
Αλήθεια, τι θέλει να πει με αυτήν τη φράση ο κ. Γ. Κιμούλης; Τι ζητήματα διαφάνειας προκύπτουν;
Σε τι έπρεπε να συναινέσει και δεν το έκανε; Η Κυβέρνηση οφείλει εκτός από τη συγγνώμη της για τη νέα κρίση που προκαλεί με τις δικές της επιλογές στο χώρο του Πολιτισμού και της Παιδείας, να δώσει άμεσες και καθαρές απαντήσεις. Ο Έλληνας φορολογούμενος απαιτεί διαφάνεια και λογοδοσία. Περιμένουμε".
Το ΠΑΣΟΚ με σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι "η επιστολή παραίτησης του Γιώργου Κιμούλη από την θέση του προέδρου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος περιέχει σαφείς αιχμές. Αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί και τα μεγάλα θέματα του πολιτισμού. Προφανώς, μας ενδιαφέρει η με υποδειγματικό τρόπο  λειτουργία του ΚΠΙΣΝ προς όφελος των πολιτών όπως και η σωστή λειτουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Στο θέμα της διαφάνειας δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση. Οι αρμόδιοι υπουργοί, πρέπει να απαντήσουν με σαφήνεια στις κατηγορίες- καταγγελίες".
Το Ποτάμι από πλευράς του κάνει λόγο για "ένα προδιαγεγραμμένο μπάχαλο": "Όταν οι επιλογές για σημαντικές διευθυντικές θέσεις γίνονται με κριτήρια μη αξιοκρατικά αλλά κομματικά ή πρωθυπουργικής παρέας, το αποτέλεσμα είναι το μπάχαλο. Μερικές φορές αυτό καλύπτεται, γιατί τα συμφέροντα μετράνε περισσότερο. Κάποιες φορές το μείγμα των ανθρώπων είναι τέτοιο που δεν μπορούν να κρατηθούν ούτε τα προσχήματα. Το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού της χώρας, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, έχοντας περάσει στα χέρια του βαριά νοσούντος ελληνικού δημοσίου, με τα αρρωστημένα εσωκομματικά μαγειρέματα καθρεφτίζει με τον πλέον καθαρό τρόπο την ανεπάρκεια, τον κακό επαρχιωτισμό, την παλαιοκομματική νοοτροπία και τον άθλιο παραγοντισμό της αριστερής, με ακροδεξιά συμπληρώματα, κυβέρνησης" αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του.

  Υπενθυμίζεται ότι όταν ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του κ. Κιμούλη ως επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είχε προκληθεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, η Όλγα Κεφαλογιάννη είχε εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για κομματικές επιλογές.
"Εδώ και καιρό, είχαμε επισημάνει ότι όσοι αναλάβουν θέσεις ευθύνης, θα πρέπει να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις και εύρος δυνατοτήτων, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις πολλαπλές απαιτήσεις του εγχειρήματος και να υπηρετήσουν αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον. Δυστυχώς, όμως, παρά τις καθολικές αντιδράσεις που υπήρξαν, παρά τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε, επικράτησε η στενή και μονολιθική λογική των κομματικών επιλογών και όχι το αυτονόητο κριτήριο των άξιων και ικανών να φέρουν εις πέρας αυτό το ύψιστο έργο για τον ελληνικό πολιτισμό και την παιδεία" είχε δήλωσε μεταξύ άλλων η κα. Κεφαλογιάννη.
Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που σε απαντητική ανακοίνωση του ανέφερε: "Η διοίκηση του “Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” απαρτίζεται από ανθρώπους εγνωσμένης αξίας και κύρους, με σημαντική εμπειρία και προσφορά στον πολιτισμό, που ο καθένας τους διαθέτει γνώσεις και ικανότητες πολύτιμες για το δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.
Την επόμενη φορά που η κα. Κεφαλογιάννη θελήσει να ασκήσει κριτική στις επιλογές της σημερινής κυβέρνησης, καλό θα είναι να θυμηθεί πρώτα τις πάμπολλες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, τα δυσβάσταχτα χρέη και τα ποικίλα προβλήματα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Προβλήματα τα οποία επιχειρεί να επιλύσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της, με γνώμονα την εξασφάλιση της επιβίωσης των μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών".
Παράλληλα, ενδοιασμούς για την επιλογή του Γιώργου Κιμούλη είχε εκφράσει το ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι η στελέχωση του ΔΣ του ΚΠΙΣΝ "θα έπρεπε να γίνει με διεθνείς προδιαγραφές", ενώ και το Ποτάμι εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση για το θέμα. "Δυστυχώς, η κυβέρνηση με την τοποθέτηση του Γιώργου Κιμούλη στην κεφαλή του Ιδρύματος, ακολουθεί τη συνήθη πρακτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να τοποθετούν ημέτερους και δίνει έναν έντονα κομματικό χαρακτήρα σε ένα κέντρο πολιτισμού, που θα έπρεπε να εκφράζει και να αντιπροσωπεύει ολόκληρη την κοινωνία" ανέφερε η δήλωση του Ποταμιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου