Powered By Blogger

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Ισραήλ: «Η προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης θα προκαλέσει κρίση με τις ΗΠΑ»


Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε σήμερα πως η ψήφιση του ισραηλινού νόμου που επιτρέπει προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης, που υποστήριξε ο ακροδεξιός υπουργός, θα προκαλέσει μια «άμεση κρίση» με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
 
«Λάβαμε ένα πολύ ξεκάθαρο -απευθείας- μήνυμα από τις ΗΠΑ που τόνιζε ότι ο ισραηλινός νόμος για την Ιουδαία-Σαμάρεια (όπως αποκαλούν οι Ισραηλινοί την Δυτική Όχθη) θα προκαλέσει μια άμεση κρίση με την νέα αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», σημείωσε ο Λίμπερμαν σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή.
 
Ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Μπεϊτένου (Ισραήλ, το σπίτι μας) θα αναχωρήσει σήμερα το βράδυ για την Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και θα έχει σειρά συναντήσεων», ανέφερε το γραφείο του.
 
Ο πρόεδρος Τραμπ προσφάτως εμφανίστηκε να παίρνει αποστάσεις από την λύση δύο κρατών για την επίλυση του μεσανατολικού, σε μια αλλαγή της αμερικανικής διεθνούς διπλωματίας έπειτα από δεκαετίες.
 
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δημοσίως στηρίξει την λύση δύο κρατών, αλλά έχει κάνει ολοένα και λιγότερες αναφορές σε αυτήν τους πρόσφατους μήνες, καθώς το ακροδεξιό κόμμα πίεζε για την προώθησή του νόμου για την προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης που θα ξεκινήσουν με τον εβραϊκό εποικισμό της Μάλε Αντουμίμ έξω από την Ιερουσαλήμ, όπου ζουν περισσότεροι από 37.000 Ισραηλινοί έποικοι.
 
Ο νόμος τέθηκε στην ημερήσια διάταξη του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, αλλά η εξέταση του αναβλήθηκε σε άγνωστη ημερομηνία στο μέλλον.
Την Κυριακή ο βουλευτής Μίκι Ζόχαρ του δεξιού κόμματος του Νετανιάχου Λικούντ δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «η λύση των δύο κρατών είναι νεκρή».
 
Ο Λίμπερμαν, ένα από τα ισχυρότερα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, του πλέον ακροδεξιού στην ιστορία του Ισραήλ, επίσης τόνισε ότι θα είναι πολύ δαπανηρό για το Ισραήλ να προσαρτήσει τα παλαιστινιακά εδάφη, που κατέλαβε πριν μισό αιώνα.
 
«Από την πρώτη κιόλας μέρα, το Ισραήλ θα αναγκαστεί να πληρώσει 20 δισεκατομμύρια σέκελς (5,2 δισεκατομμύρια δολάρια) για κοινωνικά δικαιώματα, παροχές ανεργίας και άδειες μητρότητας για τους 2.7 εκατομμύρια Παλαιστινίους», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.
«Υπό αυτές τις συνθήκες καλώ τους βουλευτές με υπευθυνότητα να αποφύγουν μια κρίση με τις ΗΠΑ και να πληρώσει η χώρα ένα τέτοιο κόστος», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου