Powered By Blogger

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Ρώσος διοικητής στην Συρία: «Ετσι ανακαταλάβαμε την Παλμύρα» - Δείχνει «ποιος κάνει κουμάντο» πλέον στην Μ.Ανατολή

«ΕΜΕΙΣ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ»

του Πέτρου Αναστασίου
"Εμείς απελευθερώσαμε την Παλμύρα"! Με αυτή την δήλωση που γίνεται για πρώτη φορά στον πόλεμο της Συρίας από Ρώσο αξιωματικό, ο συνταγματάρχης Γεν Αντρέι Καρταπάλοφ διοικητής του ρωσικού Στρατιωτικού Σώματος στη Συρία, ξεκαθάρισε ότι η ανακατάληψη της Παλμύρας (για δεύτερη φορά!) κατέστη δυνατή χάρη στις ενέργειες της ρωσικής Αεροπορίας, αλλά και των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.
"Θα ήθελα να τονίσω την απόδοση της Αεροπορίας μας η οποία στέρησε τον εχθρό του ικανότητα να ελίσσεται και να ανεφοδιάζεταο. Επίσης, οι ενέργειες των μονάδων των ρωσικών ειδικών δυνάμεων που είχε αναλάβει το δύσκολο έργο των αναγνωρίσεων και της κατεύθυνσης της Αεροπορίας να κτυπήσει τους σημαντικότερους στόχους, ήταν εξαιρετικές" δήλωσε ο Καρταπάλοφ
"Φυσικά η γενναιότητα και η αυτοθυσία των Σύρων στρατιωτών, αξιωματικών και της πολιτοφυλακής ήταν ένας κρίσιμος παράγων. Ηταν αποφασισμένοι να κερδίσουν ότι είχαν χάσει".
Ο Ρώσος διοικητής είπε ακόμη ότι η δεύτερη επιχείρηση ανακατάληψης της Παλμύρας είχε τελικά ελάχιστες απώλειες.
Το Ισλαμικό Κράτος υπέστη σημαντικές απώλειες, έχοντας χάσει πάνω από 1.000 μαχητές, νεκρούς και τραυματιες, μαζί με 19 άρματα μάχης, 37 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 98 φορτηγά μεταφοράς βαρέως οπλισμού και 100 άλλα οχήματα μάχης, επιβεβαιώνει η Μόσχα  
"Η προετοιμασία για την απελευθέρωση της Παλμύρας διεξήχθη σύμφωνα με το σχέδιο. Περάσαμε πολύ χρόνο προετοιμαζόμενοι και αναλύσαμε όλα τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας μάχης της Παλμύρας, μια προετοιμασία που μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε το έργο μας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα με ελάχιστες απώλειες", είπε ο Καρταπάλοφ.
Το ISIS κατέλαβε πρώτη φορά την Παλμύρα τον Μάιο του 2015. Ο συριακός Στρατός επικουρύμενος από την ρωσική Αεροπορία ξαναπήρε τον έλεγχο της Παλμύρας υπό έλεγχο στις 27 Μαρτίου, το 2016, αλλά την έχασε στις 11 Δεκεμβρίου όταν το ISIS κατέλαβε και πάλι την πόλη ενώ ο συριακός Στρατός έδινε την "υπέρ πάντων" μάχη για το Χαλέπι.
Η ρωσική Αεροπορία κτύπησούσε την Παλμύρα ανελέητα με αεροσκάφη υποστρατηγικής κρούσης Su-24 και υποστήριξης SU-25 ενώ υπήρχαν και "βοήθειες" από τα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22Μ.
Περίπου 50 Ρώσοι των ειδικών δυνάμεων είχαν διεισδύσει σε περιοχές που ελέγχονταν από το ISIS και κατηύθηναν τα αεροπορικά πλήγματα.
Σε πολιτικό επίπεδο η δήλωση του Καρταπάλοφ έγινε για να καταδειχθεί το αξιόμαχο της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής στην Μέση Ανατολή και τονίστηκε λίγο πριν την συνάντηση του Β.Πούτιν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στις 9 Μαρτίου και στις 10 Μαρτίου, με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου