Powered By Blogger

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Οργή για τη δήλωση Ντάισελμπλουμ: Οι χώρες του Νότου ξόδευαν χρήματα σε αλκοόλ και γυναίκες

 Συνέκρινε την στάση τους με την αλληλεγγύη του Βορρά

Πιτέλα: Είναι ακατάλληλος για επικεφαλής του Eurogroup - «Θύελλα» διαμαρτυριών στην Ευρωβουλή, με την ισπανική πλευρά να κάνει λόγο για απαράδεκτες δηλώσεις - Αμετανόητος ο Ολλανδός, αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη

«Θύελλα» διαμαρτυριών ξεσήκωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη, όταν αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα FAZ, στην οποία είπε ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης «ξόδευαν χρήματα σε αλκοόλ και γυναίκες».

Η κριτική που δέχθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από ευρωβουλευτές, μετά την άρνησή του να απολογηθεί για την παραπάνω δήλωση, ήταν σφοδρότατη, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times.

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Αλλά και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια» ήταν η επίμαχη φράση από την συνέντευξη του επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη γερμανική εφημερίδα.

Στην ακρόασή του σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ολλανδός πολιτικός -το Εργατικό Κόμμα του οποίου υπέστη πανωλεθρία στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας στη χώρα του- κατηγορήθηκε ως «προσβλητικός» και «χυδαίος» από ευρωβουλευτές για τις δηλώσεις αυτές.

Ο ίδιος ωστόσο είπε ότι δεν «θα απολογηθεί», μετά την πίεση που του ασκήθηκε να πάρει αποστάσεις από τα σχόλια αυτά, που θεωρήθηκαν ως επίθεση κατά των χωρών του Νότου -της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, μάλιστα, υπεραμύνθηκε του ισχυρισμού του, επιμένοντας ότι η «αλληλεγγύη» στην ευρωζώνη σημαίνει ότι όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για το χρέος και τα όρια του ελλείμματος.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Γκαμπριέλ Μάτο «ξέσπασε» και τόνισε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι «απολύτως απαράδεκτες» και συνιστούν «προσβολή» για τις χώρες του Νότου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο Ντάισελμπλουμ έχασε την «ουδετερότητά» του ως επικεφαλής του Eurogroup.

Αντιδρώντας στην κριτική ευρωβουλευτών, ο Ντάισελμπλουμ είπε: «Μην προσβάλλεστε, δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά για όλες τις χώρες μας. Και η Ολλανδία απέτυχε πριν από κάποια χρόνια να τηρήσει τα συμφωνηθέντα (για τους οικονομικούς κανόνες). Δεν βλέπω μία (σύγκρουση μεταξύ) περιοχών της ευρωζώνης».

Ο επίσης Ισπανός ευρωβουλευτής, Έρνεστ Ουρτασούν, είπε στον κ. Ντάισελμπλουμ: «Πιστεύω ότι αυτή είναι μία ατυχής δήλωση. Μπορεί να είναι αστείο για σας, αλλά εγώ διαφωνώ. Θα ήθελα να ξέρω αν αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία του Eurogroup».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, κατηγόρησε τον Ντάισελμπλουμ για «προκατειλημμένα σχόλια», ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως «ντροπιαστικές και σοκαριστικές».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή λόγος για τη χρήση τέτοιων εκφράσεων, ιδιαίτερα από κάποιον που υποτίθεται ότι είναι προοδευτικός» τόνισε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με το Politico.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντάισελμπλουμ εκφράζει απόψεις, οι οποίες είναι ανοιχτά αντίθετες με τη γραμμή της ευρωπαϊκής προοδευτικής οικογένειας» τόνισε ακόμη ο Πιτέλα. «Πραγματικά αναρωτιέμαι αν ένα άτομο που έχει τέτοιες απόψεις μπορεί να θεωρείται ακόμη κατάλληλο για να είναι πρόεδρος του Eurogroup» κατέληξε.
 PROTOTHEMA


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου