Powered By Blogger

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Το ΤΕΕ/Π.Τ. Εύβοιας για τους δασικούς χάρτες στο νομό μας

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Το ΤΕΕ/Π.Τ Ευβοίας με υψηλό αίσθημα ευθύνης, υπερασπίζεται την αναγκαιότητα κατάρτισης ορθών δασικών χαρτών, ως ένα από τα πλέον "αναπτυξιακά έργα", που πρέπει να υλοποιηθεί για την προστασία του περιβάλλοντος, την προώθηση επενδύσεων και την διαφύλαξη της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. 'Όμως, οι δασικοί χάρτες που συντάχθηκαν και αναρτήθηκαν για το νομό μας στις 20-01-2017, προκάλεσαν πολλά περισσότερα προβλήματα, από εκείνα για τα οποία υπήρχε η προσδοκία να επιλύσουν.

Η χρήση των χαρτών του 1945 (και σε μερικές περιπτώσεις του 1960), ως ιστορικού υποβάθρου είναι ανεπαρκής, καθώς αγνοεί την μεταπολεμική περίοδο της Ελληνικής και δη αγροτικής κοινωνίας. Ξεχνά τις ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών από τον πόλεμο και την έντονη ζήτηση για καλλιέργεια γης. Θα έπρεπε λοιπόν, πρωτίστως να αλλαχθεί το νομοθετικό πλαίσιο του Ν.998/1979 και να συγκρίνεται η σημερινή κατάσταση με ιστορικούς χάρτες της δεκαετίας του 60-70, όπου και σταθεροποιήθηκε η μεταπολεμική κατάσταση της χώρας μας.

Στους πρόσφατους αναρτημένους δασικούς χάρτες του νομού Ευβοίας, παρατηρούνται λάθη, ανακρίβειες και παραλείψεις, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται για ακόμη μια φορά ο πολίτης.
 
Συγκεκριμένα δεν αποτυπώνονται ή δεν συμπεριλαμβάνονται ορθώς:

α. Τα όρια εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών των δήμων του νομού μας,

β. Τα εγκεκριμένα Γ.Π.Σ. , οι Ζ.Ο.Ε. και τα ΣΧΟΟΑΠ πολλών περιοχών του νομού μας,

γ. Τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού,

δ. Και πολλές περιοχές Αναδασμού.

Το ΤΕΕ/Π.Τ. Ευβοίας διαπίστωσε ότι ο χρόνος (2 μηνών) υποβολής αντιρρήσεων για τους ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς είναι ελάχιστος, και οι λόγοι είναι οι εξής:

• Για τη σύνταξη αντιρρήσεων απαιτούνται συγκεκριμένες μελέτες από εξειδικευμένους μηχανικούς (τοπογραφικά διαγράμματα Ε.Γ.Σ.Α. 87, φωτοερμηνεία κτλπ), όμως η χρονική περίοδος (χειμώνας) που έγινε η ανάρτηση των δασικών χαρτών δεν ενδείκνυται για εργασίες υπαίθρου
(τοπογραφικές εργασίες, αυτοψίες κλπ)

• Η συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων από φορείς (Αναδασμοί ή διανομές από το υπουργείο Γεωργίας, αεροφωτογραφίες από τη Γ.Υ.Σ. και αποσπάσματα σχεδίων από τις αρμόδιες ΥΔΟΜ), θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας.

• Oι δυσλειτουργίες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (ΕΚΧΑ Α.Ε.), δεν έχουν ακόμα διορθωθεί, προκειμένου να υποβληθούν οι αντιρρήσεις.

Επιπρόσθετα, για την υποβολή των αντιρρήσεων καταβάλλεται ειδικό τέλος, το ύψος του οποίου κλιμακώνεται ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης που αφορά η αντίρρηση και μπορεί να φτάσει και τα 3300€. Οι κλιμακώσεις δε των ποσών γεννούν πολλά ερωτηματικά ως προς την αίσθηση δικαίου, ενώ ταυτόχρονα δεν προβλέπεται η δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων σε περίπτωση δικαίωσης του ενιστάμενου. 
 
Με λίγα λόγια, χάνεται η έννοια του παραβόλου ή ειδικού τέλους και στην ουσία έχουμε να κάνουμε με πρόστιμο ή ένα ακόμα νέο <χαράτσι> επί της ακίνητης ιδιοκτησίας και τονίζουμε ότι επιβάλλεται καθαρά για φοροεισπρακτικούς λόγους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το ΤΕΕ/Π.Τ. Ευβοίας ζητά από τους αρμόδιους φορείς:
 
Να ανασταλεί η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, προκειμένου να διορθωθούν.
 
Οι διορθωμένοι κατά το δυνατόν δασικοί χάρτες να αναρτηθούν και να δοθεί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υποβολής αντιρρήσεων.
 
Να υπάρξουν 2 στάδια ανάρτησης, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες μελέτες (Κτηματολόγιο, Αναδασμός, πολεοδομικές μελέτες κλπ).
 
Το ύψος του ειδικού τέλους αντιρρήσεων να κλιμακώνεται ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης αλλά και την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
 
Στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) να συμμετέχει ως μέλος της Επιτροπής και εκπρόσωπος του ΤΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου