Powered By Blogger

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

EKTAKTO: Παραλήπτης του φακέλου- βόμβα στο ΔΝΤ ο Πολ Τόμσεν! (φωτό)


Ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόλ Τόμσεν ήταν τελικά ο παραλήπτης του φακέλου-βόμβα που εξερράγη στα γραφέια του Ταμείου στο Παρίσι. Η βόμβα έσκασε στα χέρια της ιδιαιτέρας του, η οποία προσπάθησε να τον ανοίξει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάηκε στο πρόσωπο, στο λαιμό και στα χέρια από την έκρηξη.
 
«Πρόκειται για επίθεση, δεν υπάρχει άλλη λέξη», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στο όρος Faron, στην Τουλόν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα.
 
Οι Γαλλικές αρχές συνδέουν πλέον όλο και περισσότερο τον φάκελο-βόμβα προς το ΔΝΤ με αυτόν που στάλθηκε στον Σόιμπλε, για τον οποίο την ανεύθυνη έχουν αναλάβει ήδη οι «Πυρήνες της φωτιάς» και ψάχνουν «ελληνικό δάκτυλο» πίσω από την επίθεση. Στο κείμενο της οργάνωσης που αναρτήθηκε αναφέρεται: «Αναλαμβάνουμε την αποστολή παγιδευμένου δέματος στον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας στα πλαίσια της εκστρατείας της 2ης πράξης του Σχεδίου Νέμεσις. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη το επόμενο διάστημα».
 
«Είμαστε ακόμη αντιμέτωποι με μια επίθεση, δεν υπάρχει άλλη λέξη απέναντι σε ένα παγιδευμένο δέμα», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος. Η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του ΔΝΤ, καταδίκασε από την πλευρά της μια «δειλή πράξη βίας».
 
«Είμαστε πάντα στο στόχαστρο. Εδώ, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά βρίσκεται στη Γαλλία, είναι η Γαλλία (…) Μας αφορά άμεσα», δήλωσε στο περιθώριο μιας επίσκεψης.
 
«Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσα ότι πρέπει να παραταθεί έως τις 15 Ιουλίου», υπενθύμισε.
 
Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, που βρισκόταν εκτός Παρισιού, συντόμευσε την επίσκεψή του μετά την έκρηξη στην οποία ήρθε να προστεθεί λίγο αργότερα πυροβολισμοί που προκάλεσαν τραυματισμούς σε ένα λύκειο της Γκρας, στη νοτιοανατολική Γαλλία.
 
Η έκρηξη στα γραφεία στο Παρίσι του ΔΝΤ προκλήθηκε από «σχετικά αυτοσχέδιο» μηχανισμό, ο οποίος προκάλεσε «αρκετά περιορισμένες ζημιές στο γραφείο» όπου εξερράγη, δήλωσε ο διευθυντής της Αστυνομίας Μισέλ Καντό σε σύντομη διάσκεψη Τύπου που δόθηκε στο σημείο.
 
«Ο στόχος και ο τρόπος λειτουργίας» καθιστά αυτή τη σύνδεση «λογική» δήλωσε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.
 
Η αυτόφορη έρευνα άνοιξε για απόπειρα δολοφονίας και καταστροφή με εκρηκτικά μέσα σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση, και τρομοκρατική εγκληματική σύνδεση με κακοποιούς, ανακοίνωσε η εισαγγελία. Οι έρευνες ανατέθηκαν στην Υποδιεύθυνση κατά της τρομοκρατίας (Sdat) και στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI), διευκρινίζει η εισαγγελία.
 
Αστυνομικοί της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών έχουν σταλεί στο σημείο.
 
Στην Αθήνα τα στοιχεία από την έκρηξη στο Παρίσι, αναζητώντας πληροφορίες για την συνδεσμολογία του μηχανισμού από την ΕΛ.ΑΣ. 
 
Το χτύπημα σημειώθηκε μία ημέρα μετά την αποστολή πακέτου με εκρηκτικά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με υποτιθέμενο αποστολέα τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη. Αποτέλεσμα ήταν να σημάνει συναγερμός και στην Ελλάδα και ήδη στα ΕΛΤΑ αναζητούν τις πρόσφατες αποστολές στο εξωτερικό προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο φάκελος που έφτασε στο ΔΝΤ είχε φύγει από την Ελλάδα. 
 
Οι γαλλικές αστυνομικές αρχές έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τις ελληνικές και απέστειλαν οπτικό υλικό (φωτογραφίες) από τον χώρο της έκρηξης στα γραφεία του ΔΝΤ αναζητώντας πληροφορίες για την συνδεσμολογία του μηχανισμού και κατά πόσο αυτή είναι γνώριμη στην ελληνική αστυνομία. 
 
Η έκρηξη που σημειώθηκε είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ο φάκελος που περιείχε την βόμβα και δεν υπάρχουν ενδείξεις του αποστολέα, ενώ θεωρείται σχεδόν απίθανο να μπορέσουν οι Αρχές να διαβάσουν το όνομα του αποστολέα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. 
Ενδεχομένως κάποιες χρήσιμες πληροφορίες -εκτιμά η γαλλική αστυνομία- ότι θα μπορέσει να δώσει η υπάλληλος που έχει τραυματιστεί εφόσον είναι σε θέση να θυμηθεί π.χ αν η διεύθυνση ήταν από την Ελλάδα.    
 
Ο διευθυντής της αστυνομίας στο Παρίσι Μισέλ Καντό δήλωσε ότι «το δέμα έχει σταλεί με το ταχυδρομείο». «Πρόκειται για ένα μεγάλο βαρελότο», «το θύμα τραυματίστηκε στο πρόσωπο» και υποφέρει «από ρήξη τυμπάνου». «Πρόκειται για ελαφρά τραύματα», πρόσθεσε ο Μισέλ Καντό.
 
«Το εκρηκτικό υλικό είναι ένας μεγάλος κύλινδρος περίπου 30 εκατοστών», γράφουν τα γαλλικά ΜΜΕ.
 
«Ανανδρη πράξη βίας» χαρακτήρισε την έκρηξη παγιδευμένου υλικού η Κριστίν Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της. «Καταδικάζω αυτή τη δειλή πράξη βίας και επαναβεβαιώνω την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ να συνεχίσουμε τη δουλειά μας σύμφωνα με την εντολή μας. Συνεργαζόμαστε στενά με τις γαλλικές αρχές για να διερευνήσουμε το συμβάν και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του προσωπικού μας», δήλωσε συγκεριμένα η Λαγκάρντ.
 
Την είδηση του τραυματισμού επιβεβαιώνει και αστυνομική πηγή τονίζοντας ότι το θύμα είναι μία διοικητική υπάλληλος η οποία ανοίγονταςτη παγιδευμένη επιστολή τραυματίστηκε στα χέρια και το πρόσωπο.
 
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η έκρηξη που σημειώθηκε στο τέλος του πρωινού πιθανόν να προκλήθηκε από βαρελότο, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές. Πολλοί άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το σημείο «για προληπτικούς λόγους», δήλωσε μία από αυτές.
Το κτίριο βρίσκεται στο 66 Λεωφόρος Iéna, στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού. Η πρόσοψη του κτιρίου δεν έχει πληγεί, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου