Powered By Blogger

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Σάλος στην Γαλλία από την απόφαση Ολάντ να επιτρέψει στον Μ.Τσαβούσογλου να μιλήσει - «Θρύψαλα» και πάλι η δήθεν «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

ΟΡΓΗ ΑΠΟ ΛΕΠΕΝ, ΦΙΓΙΟΝ

Σάλος στην Γαλλία από την απόφαση του τραγικού-όπως αποδεικνύεται-προέδρου Φ.Ολάντ  να επιτρέψει στον θρασύτατο Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου να μιλήσει σήμερα Κυριακή, σε συγκέντρωση στη γαλλική πόλη Μετς, για να διαφημίσει το επερχόμενο δημοψήφισμα που θα γίνει στη χώρα του. Παρόμοιες ομιλίες ματαιώθηκαν στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Ελβετία και στην Ολλανδία στις οποίες τόσο αυτός, όσο και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν χαρακτηρίστηκαν ως "ανεπιθύμητοι".
Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου έγινε δεκτός με επευφημίες το απόγευμα της Κυριακής από 1000 άτομα της τουρκικής μειονότητας που ζουν στην Ανατολική Γαλλία.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό δικαιολόγησε την άδεια για την τουρκική εκδήλωση στην πόλη Μετς κάνοντας λόγο για «Κράτος δικαίου».
«Σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν υπάρχει προφανής απειλή διαταραχής της δημόσιας τάξης, δεν υπήρχε λόγος να απαγορεύσουμε την εκδήλωση, η οποία, παρεπιπτόντως, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο ανάμειξης στην γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε.
Η Μαρί Λεπέν, υποψήφια για την προεδρία δήλωσε ότι πρόκειται για «Ταπείνωση της Γαλλίας από τους Τούρκους εξτρεμιστές», ενώ ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς  Φρανσουά Φιγιόν ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαχειρίστηκε λάθος την υπόθεση από την αρχή ως το τέλος» και ότι θα έπρεπε να απαγορεύσει την εκδήλωση.
«Αντιδρώντας έτσι ο Φρανσουά Ολάντ έρχεται σε προφανή ρήξη με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή θέση για την διαχείριση των τουρκικών απαιτήσεων», δήλωσε ο Φιγιόν.
Ο συντηρητικός υποψήφιος εκτιμά ότι η Γερμανία και η Ολλανδία «υπέστησαν ύβρεις με απαράδεκτο τρόπο» και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από τις αξίες που οικοδόμησαν το ευρωπαϊκό σχέδιο».
«Συνένοχοι με την απολυταρχική Τουρκία»
Και το κόμμα των Οικολόγων «Πράσινοι» καταδίκασε το γεγονός ότι δόθηκε άδεια για να γίνει η τουρκική εκδήλωση στο Μετς. 
Αλλά και ο συντηρητικός βουλευτής Henri Guaino κατήγγειλε την άδεια που έδωσε η Γαλλία στον Τούρκο υπουργό.
«Αν η Ευρώπη ήθελε να έχει ένα είδος αλληλεγγύης μεταξύ κρατών, θα έπρεπε η Γαλλία να υποστηρίξει την Ολλανδία και την Γερμανία που άκουσαν ότι είναι χώρες ναζί», δήλωσε στο κανάλι BFM TV. «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απαιτεί όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η Γαλλία, να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας έναντι της τουρκικής κυβέρνησης. Και μόνο γι'αυτό το λόγο η Γαλλία δεν έπρεπε να δεχτεί ο τούρκος ΥΠΕΞ να μιλήσει σε αυτή τη συγκέντρωση», πρόσθεσε.
«Με όλα αυτά που συνέβησαν είναι ακατανόητο ότι η κυβέρνηση Ολάντ επέτρεψε να γίνει αυτή η προεκλογική εκδήλωση στο Μετς», δήλωσε από την πλευρά του ο συντηρητικός βουλευτής Pierre Lellouche. «Δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε ότι ξένες κυβερνήσεις που καταπατούν κάθε έννοια δημοκρατίας στη χώρα τους, να χρησιμοποιούν άφοβα τις δικές μας δημοκρατικές αρχές για να κάνουν προεκλογική εκστρατεία στις δικές μας χώρες», πρόσθεσε.
Ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Nicolas Dupont-Aignan, του κινήματος «Ορθια Γαλλία» δήλωσε ότι «Οι γαλλικές αρχές επέλεξαν, για μια ακόμη φορά, την έλλειψη τιμής». «Η κυβέρνηση σιωπά ντροπιαστικά και υποκύπτει στις τουρκικές απαιτήσεις», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου