Powered By Blogger

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΜΠΡΑΙΖΑ: “H NOBLE συζητά με τουρκικές εταιρείες...”



Ανοικτά κανάλια επικοινωνίας έχουν τουρκικές εταιρείες με την εταιρεία Noble Energy. Τούτο αποκάλυψε ο  ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην Αμερικανός βοηθός ΥΦΥΠΕΞ και νυν μέλος του ΔΣ της Turcas. Ο Μπράιζα ανέφερε πως η Noble συζητά τόσο με την τουρκική κρατική εταιρεία Turcas Oil όσο και με τον μεγάλο όμιλο Zorlu την κατασκευή αγωγού για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ προς την Ευρώπη.
Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του στην τ/κ εφημερίδα Χαβαντίς, ο κ. Μπράιζα ανέφερε ότι η τουρκική BOTAS, που ρυθμίζει τις τιμές στον εν λόγω τομέα στην Τουρκία, έχει επίσης συμμετάσχει στις συζητήσεις. Οι ενεργειακοί πόροι γύρω από την Κύπρο έχουν παρακινήσει για μια λύση στο νησί, υποστήριξε προσθέτοντας ότι «η ενέργεια έχει βοηθητική για την αναβίωση των συνομιλιών και δημιουργήσει μεγαλύτερο ενθουσιασμό για λύση μεταξύ των ανθρώπων».
Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, προσπαθούν πάντοτε για τη λύση του Κυπριακού και η αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία, σε συνεργασία με τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, επιχειρούν πάντοτε να φέρουν τις πλευρές μαζί. Σύμφωνα με τον κ. Μπράιζα μετά την εκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για μια λύση αυξήθηκαν.
Κληθείς να δώσει μερικά παραδείγματα, είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και ορισμένα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για την κλειστή πόλη των Βαρωσίων και το λιμάνι της Αμμοχώστου θα μπορούσε να ανοίξει. Επίσης, θα μπορούσε να δοθεί για τα τ/κ προϊόντα ένα έγγραφο αναγνώρισης από την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι τα κέρδη από την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας είναι πιο ουσιαστικά από το άνοιγμα μόνο των λιμανιών και των αεροδρομίων.
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου