Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Κόντρα Βουλγαρίας - Σκοπίων με αφορμή τηλεοπτικό σήριαλ για τον τσάρο Σαμουήλ


Την ανάγκη να σταματήσει η ΠΓΔΜ τις προκλητικές, όπως τόνισε, ενέργειες, που δεν βοηθούν τις προσπάθειες για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και δυσχεραίνουν την πορεία των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή μιας συμφωνίας καλής γειτονίας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κρίστιαν Βιγκένιν.
 
Ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας προέβη στην παραπάνω δήλωση απαντώντας σε επερώτηση σχετικά με τηλεοπτικό σίριαλ στην ΠΓΔΜ, το οποίο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στηρίζεται σε "πλαστογράφηση της αρχαίας ιστορίας της Βουλγαρίας" ανάλογης της παραχάραξης της σύγχρονης ιστορίας στην ταινία "Το τρίτο ημίχρονο", που προκάλεσε ένταση στις διμερείς σχέσεις, όταν προβλήθηκε, στο τέλος του 2012, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο βουλευτής της εθνικιστικής παράταξης "Ατάκα" Στάνισλαβ Στοΐλοφ.
 
Επικαλούμενος συνέντευξη του σκηνοθέτη του σίριαλ, ο Βούλγαρος βουλευτής επεσήμανε ότι εμφανίζεται σε αυτό ο μεσαιωνικός βασιλιάς της Βουλγαρίας Σαμουήλ ως επικεφαλής εξέγερσης εναντίον της ίδιας της Βουλγαρίας.
 
Ο βουλευτής του "Ατάκα" ρώτησε τον Βούλγαρο υπουργό Εξωτερικών ποια θα είναι η αντίδραση της Σόφιας, με αφορμή το σίριαλ αυτό, το οποίο, όπως επεσήμανε, χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
 
"Δεν νομίζω, ότι η κριτική έργων τέχνης εντάσσεται στις άμεσες αρμοδιότητες των πολιτικών" είπε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας, ωστόσο, πως "εμείς θα παρακολουθούμε προσεκτικά ποια θα είναι η θέση των επίσημων 'μακεδονικών' αρχών για την ταινία. Μπορώ να πω από τώρα, ότι ενδεχόμενες προσπάθειες να δοθεί ευρεία δημοσιότητα στο έργο αυτό δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην επιτυχία των προσπαθειών για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ενώ θα δυσχεράνουν, κατά πάσα πιθανότητα, τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνίας καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών μας".
 
Ο κ. Στοΐλοφ κάλεσε την ΠΓΔΜ να εναρμονίσει την πολιτική της με την απόφαση, που ενέκρινε η Ευρωβουλή στις 6 Φεβρουαρίου, στην οποία τονίζεται η ανάγκη εποικοδομητικής αντιμετώπισης των διαφορών της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές χώρες αναφορικά με ιστορικά γεγονότα, εξελίξεις και προσωπικότητες ως προϋπόθεση για την εμπέδωση του κλίματος καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή.
 
Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι η Βουλγαρία έχει ενημερώσει τόσο την ΠΓΔΜ όσο και την Ελλάδα για τις 18 εκδηλώσεις (διεθνής επιστημονική διάσκεψη, βιβλία, συναυλίες, εκθέσεις κ.ά.) που είναι αφιερωμένες στη συμπλήρωση (φέτος) των χιλίων χρόνων από τον θάνατο του βασιλιά Σαμουήλ.
 
Σύμφωνα με τη βουλγαρική ιστοριογραφία, ο Σαμουήλ πέθανε από έμφραγμα ύστερα από την καταστροφική για τον στρατό του μάχη με τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Βασίλειο τον Β', ο οποίος αποκαλείται έκτοτε ως "Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου