Powered By Blogger

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Σφίγγει ο κλοιός για τον Γιάννο



Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τόσο σε δικαστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο για την υπόθεση του σκανδάλου με τα εξοπλιστικά προγράμματα που οδήγησε στη φυλακή τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο αλλά και στελέχη που συμμετείχαν στο πάρτι με τις μίζες εκατομμυρίων. 

Οι ανακριτές διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής και Γιώργος Σταυρόπουλος, οι οποίοι διενεργούν ανάκριση για τα εξοπλιστικά προγράμματα - μεταξύ άλλων - των υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών πυραύλων Asrad, κάλεσαν σε κατάθεση την κα Σταυρούλα Κουράκου, σύζυγο του πρώην υπουργού Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου. 

Η κα Κουράκου εκλήθη ως μάρτυρας, σε αυτό το στάδιο, προκειμένου να βοηθήσει την ανάκριση, κάτι που έκανε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες παρέχοντας, όπως της ζητήθηκε από τους ανακριτές, έγγραφη εξουσιοδότηση να ανοίξουν τον τραπεζικό λογαριασμό της στην Ελβετική HSBC, όπου με βάσει τη λίστα Λαγκάρντ, υπήρχαν στο όνομά της 1,3 εκατομμύρια ευρώ. 

Οι ανακριτές είχαν ήδη ζητήσει, με αίτημα δικαστικής συνδρομής να ανοίξει ο λογαριασμός, όμως απάντηση από τις Ελβετικές αρχές δεν είχαν λάβει και η κα Κουράκου παρείχε τη διευκόλυνση απλουστεύοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες. 

Ο συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός, μέχρι στιγμής, ερευνήθηκε μόνο στο επίπεδο της φοροδιαφυγής και του πόθεν έσχες από το ΣΔΟΕ και την οικονομική εισαγγελία και ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του για παραβίαση του νόμου περί πόθεν έσχες (δεν είχε δηλωθεί το ποσό) ενώ εκκρεμεί και ποινική διαδικασία στη ΔΟΥ Κηφισιάς για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Οι ανακριτές διαφθοράς όμως ερευνούν την νόμιμη ή μη προέλευση των χρημάτων (αν πρόκειται δηλαδή για μαύρο πολιτικό χρήμα) και κυρίως την ενδεχόμενη σύνδεση αυτού του ποσού με τις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά που χειρίστηκε ως υπουργός Άμυνας ο κ. Παπαντωνίου.

«Ενδείξεις και υποψίες»


Η εξήγηση δικαστικών πηγών για την κλήτευση ως μάρτυρα της κας Κουράκου, είναι πώς «υπάρχουν ενδείξεις και υποψίες για τυχόν διασύνδεση του ποσού με την μέχρι τώρα ανάκριση για τα εξοπλιστικά προγράμματα των υποβρυχίων και των Asrad και πρέπει να διερευνηθούν». 

Για τον ίδιο λόγο οι ανακριτές κλήτευσαν ως μάρτυρες (και εμφανίστηκαν) τους κουμπάρους του πρώην υπουργού, δηλαδή το ζεύγος Κανδαλέπα , οι οποίοι φέρονται να έστειλαν δυο εμβάσματα στον συγκεκριμένο λογαριασμό της κας Κουράκου HSBC με περίπου συνολικά 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ζητήθηκε λοιπόν και από το ζευγάρι να δώσει εξουσιοδότηση για να ανοίξουν το λογαριασμό τους στην Ελβετία, προκειμένου να χαρτογραφηθεί η κίνηση του ποσού, κείνοι όμως αρνήθηκαν. Φέρονται να είπαν δε πως το ποσό είναι νόμιμα χρήματα του ζεύγους Παπαντωνίου, και απλώς εκείνοι τους διευκόλυναν και τα έστειλαν στο εξωτερικό. Οι ανακριτές τώρα θα υποβάλλουν αίτημα δικαστικής συνδρομής για να ανοίξει ο λογαριασμός του ζεύγους Κανδαλέπα. Ο λογαριασμός πάντως της κας Κουράκου φέρεται να ανοίχτηκε το 2000 και τα χρήματα επαναπατρίστηκαν το 2010 με το νόμο Αλογοσκούφη. 

Οι διαφορετικές εκδοχές


Η αρχική εκδοχή του κ. Παπαντωνίου ήταν πως δεν υπήρχε λογαριασμός της συζύγου του στην Ελβετία. Μετά την δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ αυτή η εκδοχή μετατράπηκε σε παραδοχή ύπαρξης του, με χρήματα όμως που ανήκαν στη σύζυγό του και εστάλησαν από τον πρώην άνδρα τους για τα ανήλικα παιδιά τους. Τώρα βέβαια προκύπτει ότι τα χρήματα εστάλησαν από το ζεύγος Κανδαλέπα. 
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου