Powered By Blogger

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Α.Τσίπρας στη Βουλή: «Το Μνημόνιο απέτυχε και πέρασε στην ιστορία - Δεν έχουμε δεσμεύσεις αντλούμε δύναμη από τη δύναμη του ελληνικού λαού»

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ 20ΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση που έφερε η κυβέρνηση αναφορικά την οικονομία, την πορεία της χώρας στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Η  συζήτηση κορυφής στη Βουλή ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:30 και ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίθεση απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου λέγοντας πως αυτή αποτελεί κεκτημένο  ενώ ταυτόχρονα ζήτησε από την αντιπολίτευση συνολικά τη θέση της, εάν θα στηρίξουν την εθνική προσπάθεια ή όχι.
Στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως σήμερα «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τη διαπραγματευτική λογική της κυβέρνησης και μας ζητά να μην κάνουμε “βήμα πίσω”».
«Θα τηρήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες, που δεν κρύβονται πια» και πως η στρατηγική της κυβέρνησης «αποδίδει καρπούς, παρά το ναρκοθετημένο περιβάλλον».
Ο κ. Τσίπρας είπε αμέσως μετά ότι τα δημόσια ταμεία που παρέλαβε η κυβέρνηση δεν είχαν το πλεόνασμα για το οποίο μιλούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας πως ο νόμος για τις 100 δόσεις ήταν τόσο ελλιπής, ώστε έφερε μόλις 70 εκατ. ευρώ.
«Μόνο σε μία εβδομάδα φέραμε 100 εκατ. ευρώ από τις 100 δόσεις» είπε, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που από το καλοκαίρι του 2014 δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της, αλλά τα αποπληρώνει από τον προϋπολογισμό της.
«Η διαπραγματευτική μας στρατηγική οδήγησε στην παράταση της διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αντί για το mail Χαρδούβελη, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου αναγνωρίζεται η ανάγκη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση «είναι ο δρόμος για την απαλλαγή από τη λιτότητα εντός της Ευρωζώνης».
Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε: «Θα συνεχίσετε να φέρεστε σαν φερέφωνα των εμπνευστών του Μνημονίου; Αυτό είναι το ερώτημα. Και πρέπει απόψε να απαντηθεί χωρίς μισόλογα».
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «ορισμένοι φέρονται ως φερέφωνα των εμπνευστών των μνημονίων» και πρόσθεσε πως «η αντιπολίτευση πρέπει να αποφασίσει αν η κυβέρνηση έχει υπογράψει μνημόνια ή οδηγεί τη χώρα στα μνημόνια».
«Ή το ένα ισχύει ή το άλλο», είπε.
«Είναι Μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση; Είναι Μνημόνιο ο νόμος για τις 100 δόσεις που έχει φέρει ήδη 100 εκ. ευρώ σε μία εβδομάδα;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους και «όχι μια άνευ όρων παράδοση».
«Η ελληνική κοινωνία καταλαβαίνει και μας στηρίζει», ανέφερε, τονίζοντας ότι το Μνημόνιο απέτυχε και πέρασε στην ιστορία» και πως πλέον, «έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις για το καλό της κοινωνίας και ανακούφισης των ασθενέστερων».
Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός ρώτησε γιατί δεν προχώρησε η κυβέρνησή του σε ουσιαστικούς ελέγχους για την φοροδιαφυγή.
«Από τα 2.062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόνο 25», είπε.
«Μόλις 10 αιτήματα για φοροδιαφυγή έχουν κατατεθεί στην Ελβετία από την Ελλάδα», συνέχισε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση πως «λεηλάτησε μισθωτούς και συνταξιούχους και άφησε ανενόχλητους όσους δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου