Powered By Blogger

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Μεγάλη "μάχη" κέρδισε ο Α.Τσίπρας: Πολιτικό το πρόβλημα, καμία αξιολόγηση a la τρόικα, ανοίγουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Μία σημαντική μάχη πέτυχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση των «8» τελικώς. Κατάφερε να κάνει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας πολιτικό, να πετύχει συμφωνία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και να αποτρέψει την αξιολόγηση από τους «θεσμούς» που θα σήμαινε νέα μέτρα λιτότητας.
 
Παράλληλα αποφασίστηκε να ανοίξουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα από την ΕΚΤ σταδιακά και σύμφωνα με την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύτηκε να κάνει η κυβέρνηση, έχοντας ωστόσο τον πλήρη έλεγχο των πολιτικών της χωρίς να ελέγχεται από τους «θεσμούς» και να κρίνονται οι ενέργειες της ως μονομερείς.
 
Με λίγα λόγια η ελληνική κυβέρνηση θα ασκεί την πολιτική της ως κυρίαρχο κράτος, χωρίς να έχει από πάνω της κανέναν τεχνοκράτη και θα κρίνεται από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων η χρηματοδότηση της Ελλάδας. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη και επιτυχία της κυβέρνησης.
 
Το ναυάγιο λοιπόν, που πολλοί φοβούνταν, τελικά αποφεύχθηκε και η ελληνική κυβέρνηση αποκατέστησε τη συνεργασία επί μιας συγκεκριμένης βάσης, με τους ευρωπαίους εταίρους, χθες τη νύχτα στις Βρυξέλλες. Τώρα το στοίχημα είναι να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες δεσμεύτηκε προκειμένου να εξασφαλίσει και την αναγκαία ρευστότητα και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
 
Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη συμφωνία, με την οποία επιβεβαιώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με τον τρόπο που ήθελε η κυβέρνηση, καταφέρνοντας να φέρει το ελληνικό πρόβλημα στο πολιτικό επίπεδο και να το απεμπλέξει από τα γρανάζια της τεχνικών κλιμακίων που ελέγχονται από σκληροπυρηνικούς όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
Είναι αναγκασμένη να ζήσει, ωστόσο, σε συνθήκες μερικής οικονομικής ασφυξίας, έως ότου παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά ήταν κοινή εκτίμηση όλων των πλευρών ότι δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μέχρι τις 15 Απριλίου. Άρα, μέχρι τότε δεν υπάρχει κανένα θέμα πιστωτικού γεγονότος. Αποκλείεται δηλαδή το grexit.
 
Η συνεδρίαση των "8", που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός, τελικά διήρκησε τέσσερις ώρες, ολοκληρώθηκε περί τις 3 τα ξημερώματα και συμμετείχαν σε αυτή, εκτός του κ. Τσίπρα, η Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Ρέουν Ντάισελμπλουμ, ο προεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο γραμματέας του συμβουλίου ο Uwe Corsepius.
 
Τι κέρδισε η ελληνική πλευρά;
 
1.Δεν θα υποστεί την λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση, όπως προέβλεπε το δεύτερο μνημόνιο και άρα δεν θα λάβει μέτρα λιτότητας και περικοπών, δεν θα υλοποιήσει το email Χαρδούβελη και δεν θα δεχθεί έλεγχο αλά τρόικα, από τα τεχνικά κλιμάκια, που θα έρχονται στην Αθήνα μόνο για συλλογή στοιχείων. Υπό αυτή την έννοια σταματά οποιαδήποτε διαδικασία προσομοιάζει με την παλιά κατάσταση της τρόικας και των μνημονίων. 
 
2.Η κυβέρνηση θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της επιλογής των πολιτικών της και δεν θα τίθεται υπό την κρίση και την εποπτεία των κλιμακίων, όπως επιχειρήθηκε να γίνει προ ημερών, με κορυφαίο παράδειγμα το αίτημα των τεχνοκρατών των θεσμών για απόσυρση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση. Η κυβέρνηση θα αναλαμβάνει τις πολιτικές πρωτοβουλίες με πλήρη ευθύνη και θα αξιολογείται επι του αποτελέσματος.
 
3. Κέρδισε ακόμη την ευελιξία στη χρηματοδότηση. Οι ηγέτες συμφώνησαν να ανοίξουν η στρόφιγγες της ΕΚΤ σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.
 
4. Κέρδισε επίσης μια βαθιά ανάσα και μια ψυχολογική ένεση, καθώς μπορεί τώρα να ελπίζει στην αποκατάσταση της ηρεμίας στην αγορά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
 
Τι παραχωρήσεις έκανε;
 
1.Αναλαμβάνει να παρουσιάσει αλλά και να εφαρμόσει το συντομότερο σειρά μεταρρυθμίσεων, ώστε να πείσει για τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα τους εταίρους και να εμφανίσει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Η αξιολόγηση της προσπάθειας θα γίνεται στις Βρυξέλλες σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσιπρας παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύτηκε επι αυτών.
 
2. Έχει περιορισμένο χρόνο για να σημειώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, καθώς η ελληνική οικονομία αντέχει μέχρι τα μέσα Απριλίου. Οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να μην έχουν δημοσιονομικά μέτρα και οριζόντιες περικοπές, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι ευχάριστες για όλους ή σύμφωνες με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο σχετικός κατάλογος δεν έχει αποσαφηνιστεί δημοσίως. Στην περίπτωση που δεν πείσουν ή δεν αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές τότε η κυβέρνηση θα είναι εκτεθειμένη.
 
Ανάλογα με την επικοινωνία και το πλάνο δράσης είναι πιθανό να συνεδριάσει την άλλη εβδομάδα εκτάκτως το Eurogroup. Η ΕΚΤ θα αναμένει σήμα από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης για το εάν και πως θα ξεκλειδώσει τη ρευστότητα. Το πρώτο βήμα που συζητήθηκε είναι η καταβολή από τις κεντρικές τράπεζες των κερδών, ύψους 1,9 δις ευρω από τη διακράτηση παλιών ελληνικών ομολόγων.
 
Το καλό κλίμα και η επιτυχία της κυβέρνησης αναμένεται να συνεχιστεί και στην συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας τη Δευτέρα στο Βερολίνο με την κυρία Μερκελ, η οποία επίσης κρίνεται κρίσιμη.
 
Το να κερδίσεις μία μάχη, όμως, δεν σημαίνει  ότι κέρδισες και το πόλεμο. Και ο πόλεμος για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση έχει διάρκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου