Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

Ερχονται «Τρόικα» και τεχνικά κλιμάκια

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗΕρχονται «Τρόικα» και τεχνικά κλιμάκια
Οριστική συμφωνία φαίνεται πως επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Ευρωπαίων εταίρων της.
Το Μέγαρο Μαξίμου, διαρρέει ότι οι πιστωτές άναψαν το «πράσινο φως» για την εξεύρεση λύσης για το χρηματοδοτικό κενό, κάτι που επιβεβαίωσε ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
«To Eurogroup εξέφρασε τη βούλησή του να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, εάν κριθεί απαραίτητο», αναφέρουν, μετά το τέλος της συνεδρίασης κυβερνητικές πηγές.
Την Τετάρτη, μάλιστα, η «Τρόικα» πιάνει δουλειά στις Βρυξέλλες, ενώ αναμένονται άμεσα τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα από την κυβέρνηση αναφέρεται:
  •  Το Εurogroup, εξέφρασε τη βούληση για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενου στην Ελλάδα, δηλαδή την έγκαιρη κάλυψη των δανειακών αναγκών.
  • Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν θετικό το αποτέλεσμα του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, καθώς, όπως σημείωναν, σημφωνήθηκε ότι:
  • Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.
  • Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.
  • Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών.
  • Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα.
  • Οι κύκλοι της κυβέρνησης τόνισαν ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.
  • Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.
  • Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.
Kαμμένος: Εχουμε καλά νέα από τις Βρυξέλλες
«Eχουμε καλά νέα από τις Βρυξέλλες. Αποφασίστηκε η έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας. Υπάρχει απόφαση για την εξεύρεση λύσης για το χρηματοπιστωτικό. Ξεκινούν οι διαδικασίες προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας. Αυτή είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών. Δείχνει ότι όταν οι λαοί στηρίζουν μία κυβέρνηση και λαός και κυβέρνηση παίρνουν απόφαση να υπερασπιστούν μία πολιτική, αυτή αποδίδει.  Πλέον έχουμε γυρίσει σελίδα και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια, όχι φυσικά με την Τρόικα, θα έχουμε ξεχωριστές συναντήσεις με την ΕΚΤ και το Eurogroup. Φαίνεται ότι πλέον το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί βρήκε λύση. Είναι ξεκάθαρο αυτό» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Eurogroup.
Ο Δραγασάκης στη θέση Βαρουφάκη;
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, ο Γιάννης Δραγασάκης και όχι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής.
«Ενημερώθηκα ότι σήμερα οι θεσμοί θα είχαν μια συνάντηση με τις ελληνικές αρχές και μου είπαν ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει ότι η ομάδα που θα είναι υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις θα βρίσκεται στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Αρα έχει γίνει σημαντική τεχνική πρόοδος» είπε επί λέξει ο ιρλανδός ΥΠΟΙΚ.
Eίναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έκανε δηλώσεις εισερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Κομισιόν: Οι «θεσμοί» στις Βρυξέλλες, τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα  
Στις Βρυξέλλες αναμένεται να διεξαχθούν οι τεχνικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους «θεσμούς», μετά από αίτημα του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αυτό  δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι ο κ.Γιούνκερ είναι σε στενή επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στον οποίο απεύθυνε το παραπάνω αίτημα.
Ωστόσο, ο κ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι κάποιες πτυχές των συζητήσεων θα πρέπει να διεξαχθούν, επί τόπου, στην Αθήνα. Καταλήγοντας, ο κ.Σχοινάς σχολίασε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών, αλλά η ουσία τους.
«Οι θεσμοί πρέπει να αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις και παράλληλα πρέπει να διεξαχθούν τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς και με τις ελληνικές Αρχές, σε ορισμένες πτυχές τους, και επί τόπου στην Αθήνα» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Η επιστολή Ντάισελμπλουμ: Με την Τρόικα θα μιλάτε στις Βρυξέλλες
Να εργαστεί σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς «με σκοπό να με σκοπό να επιτευχθεί μια γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης», καλεί ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, την ελληνική κυβέρνηση, με την επιστολή-απάντηση που έστειλε στον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει πως το έγγραφο που του απέστειλε ο κ. Βαρουφάκης με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, «θα είναι χρήσιμο κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της πρώτης λίστας μεταρρυθμιστικών μέτρων», ωστόσο, τονίζει πως «θα πρέπει, ως εκ τούτου, να συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς».
Bloomberg: Κρίσιμη εβδομάδα για τον ΕLA-Τι περιμένει η ΕΚΤ από το Eurogroup
Όπως σημειώνει το Bloomberg, κατά την τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρξει νέα απόφαση από την πλευρά της ΕΚΤ σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΕLA των ελληνικών τραπεζών. Φαίνεται, όμως, πως η απόφαση για το ύψος της παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, θα είναι συνάρτηση των αποφάσεων του Eurogroup.
Λίγες ημέρες μετά την κίνηση της ΕΚΤ να αυξήσει με το σταγονόμετρο την παροχή ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ή να μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η νέα απόφαση της ΕΚΤ. Όπως αναφέρει το Bloomberg στο άρθρο του, η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup είναι προφανές ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω ELA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου