Powered By Blogger

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Μεγαλύτερο τελικά το σκάνδαλο στη Λάρνακα - Αναμένονται νέες συλλήψεις

Πολύ μεγαλύτερο φαίνεται να είναι τελικά το σκάνδαλο στη Λάρνακα και το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας. από το ΧΥΤΑ και ΣΑΠΑ Πάφου, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος. Ο ίδιος τόνισε ότι η ατμόσφαιρα είναι ακόμη άσχημη όμως τα πράγματα φαίνεται να ξεκαθαρίζουν.

Κοντά σε νέες συλλήψεις βρίσκεται η ανακριτική ομάδα της αστυνομίας που διερευνά το σκάνδαλο στον ΧΥΤΑ Πάφου στο οποίο εμπλέκεται η εταιρία του Ελλαδίτη μεγαλοεπιχειρηματία Λ. Μπόμπολα, που διαχειριζόταν και τη μονάδα ΟΕΔΑ Κόσης.
Μετά τους κρατούμενους Μιχάλη Μιχαήλ και Σκεύη Πρωτόπαπα, οι ανακριτές έχουν στα χέρια και 3η θεληματική κατάθεση, αυτήν τη φορά από τη λογίστρια της Helektor Παντελίτσα Μαππούρα, η οποία επιβεβαίωσε τα όσα είχαν αναφέρει τα άλλα δύο στελέχη της εταιρείας και έδωσε επιπρόσθετα στοιχεία. Λόγω της θέσης που κατείχε στην εταιρεία η κατάθεσή της θεωρείται καίριας σημασίας, όπως βέβαια και αυτή της ιδιαιτέρας του διευθυντή της Helektor Γιάννη Κοκότση.

Ο διευθυντής της Helektor προς το παρόν διαφεύγει τη σύλληψη, όμως είναι ζήτημα χρόνου να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη καθώς οι διωκτικές αρχές στην Κύπρο ενεργοποίησαν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Πληροφορίες τον φέρουν να βρίσκεται στην Ελλάδα.

Η κομπίνα με το Zύγι

Οι ανακριτές της αστυνομίας βρήκαν την αρχή για να ξετυλίξουν το κουβάρι και για τον τρόπο που είχε στηθεί η κομπίνα με το ζύγισμα των σκουπιδιών και τις υπερχρεώσεις. Από το 2004, όταν η Helektor ανέλαβε τη διαχείριση του ΧΥΤΑ, οι τοπικές αρχές και κατ’ επέκταση όλοι οι πολίτες χρεώνονταν μέχρι και τις διπλάσιες ποσότητες για σκουπίδια. Πέρα από αυτή την πτυχή διερευνώνται και άλλες που αφορούν νυν και πρώην κυβερνητικούς υπαλλήλους οι οποίοι είχαν εμπλοκή σε διάφορες φάσεις της εξέλιξης του σκανδάλου. Στο μικροσκόπιο των αρχών δεν μπήκε ακόμη η περίπτωση της Κόσης, αν και, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία, ό,τι γινόταν στην περίπτωση του ΧΥΤΑ της Πάφου δεν αποκλείεται να γινόταν και στην Κόση.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η συμφωνία που είχε επιτευχθεί πρόσφατα από την ΚΕΑΑ με την Helektor δεν υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα. Εντός της εβδομάδας θα γίνει νέα σύσκεψη στη Γενική Εισαγγελία για να αξιολογηθούν τα στοιχεία που προέκυψαν και να δοθούν νέες οδηγίες, ίσως και για πρόσθετες συλλήψεις υπόπτων.

Στο χέρι της Βουλής

Η εμπλοκή της Helektor στο σκάνδαλο του ΧΥΤΑ επαναφέρει το θέμα των κυρώσεων για τις εταιρείες οι οποίες αποδεικνύεται ότι δωροδόκησαν δημοτικούς και κρατικούς αξιωματούχους. Το θέμα αυτό είχε εγερθεί μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου στο ΣΑΠΑ, όπου μάλιστα υπήρξε παραδοχή από ιδιοκτήτες και διευθυντές εργοληπτικών εταιριών ότι χρημάτισαν παράγοντες του ΣΑΠΑ και του Δήμου Πάφου.

Απειλούσε με αγωγές ο Κοκότσης
Μέσω του διευθυντή της Γιάννη Κοκότση η Helector ασκούσε πιέσεις και απειλούσε τον δήμαρχο Πάφου ώστε να σταματήσει ουσιαστικά τις έρευνες που είχαν ξεκινήσει για τον ΧΥΤΑ.
Βλέποντας ότι ο κλοιός έσφιγγε, ο Γιάννης Κοκότσης, που διαφεύγει προς τον παρόν τη σύλληψη, είχε αποστείλει και επιστολή με απειλές για αγωγή στον δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, τον οποίο κατηγορούσε για κακόβουλη δυσφήμηση της Helector. Στην επιστολή ημερομηνίας 24 Νοεμβρίου 2015 ο κ. Κοκότσης απειλούσε τον δήμαρχο Πάφου ότι αν δεν ανακαλούσε δημόσια τις καταγγελίες που είχε κάνει σε τοπικά και παγκύπρια ΜΜΕ, θα κατέθετε αγωγή. Στις λεπτομέρειες της δυσφήμισης που επικαλέστηκε ο κ. Κοκότσης αναφέρονται συνεντεύξεις και δηλώσεις του κ. Φαίδωνος για όλα όσα σήμερα απασχολούν τις διωκτικές αρχές και για τα οποία έγιναν ήδη τέσσερις συλλήψεις.

Απειλές
Την ίδια περίοδο, ο δήμαρχος Πάφου γινόταν δέκτης ασφυκτικών πιέσεων και από το δ.σ. του ΧΥΤΑ προκειμένου να καταβάλει ο δήμος τα οφειλόμενα προς τον ΧΥΤΑ. Ο κ. Φαίδωνος αρνείτο να καταβάλει τα οφειλόμενα υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν υπερχρεώσεις από την Helector. Μέσω του νομικού συμβούλου του Ανδρέα Δημητριάδη το δ.σ. του ΧΥΤΑ ζητούσε με επιστολή του ημερομηνίας 19/10/2015 να καταβληθούν άμεσα οι οφειλές και απειλούσε ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εντός 15 ημερών θα προχωρήσουν στη λήψη δικαστικών μέτρων για είσπραξη των καθυστερημένων τελών. Επιπρόσθετα, απειλούσαν ότι θα έδιναν οδηγίες προς την εταιρεία για άρνηση παραλαβής από τον Δήμο Πάφου. Σε νέα επιστολή στις 10/11/2015 και πάλι μέσω του δικηγορικού γραφείου Ανδρέα Δημητριάδη το δ.σ του ΧΥΤΑ ενημέρωνε τον Δήμο Πάφου ότι δεν είχε συμμορφωθεί στην προηγούμενη απόφασή του και ως εκ τούτου ήταν αναγκασμένοι να δώσουν οδηγίες στην Helector από τις 30/11/ 2015 να μην επιτρέπει την είσοδο στα σκυβαλοφόρα οχήματα του Δήμου Πάφου μέχρι να εξοφληθεί το χρέος των περίπου 185.000 ευρώ.

Πόλεμος συμβουλών

Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ της αντιπαράθεσης του δημάρχου Πάφου με το δ.σ. του ΧΥΤΑ ήταν σχετικά με τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με την Helector για επέκταση της σύμβασης διαχείρισης για άλλους 12 μήνες. Ο Δήμος Πάφου, θεωρώντας ότι το ποσό που είχε συμφωνηθεί ήταν αδικαιολόγητα υψηλό, ζητούσε επαναδιαπραγμάτευση με την Helector, ενώ κατέθεσε και πρόταση να αναλάβει ο ίδιος τη διαχείριση. Το δ.σ. του ΧΥΤΑ είχε ζητήσει νομική συμβουλή από τον νομικό του σύμβουλο Ανδρέα Δημητριάδη, ο οποίος αποφάνθηκε ότι ο ΧΥΤΑ δεν μπορούσε να αναθέσει τη διαχείριση στον Δήμο Πάφου. Παρά τις αντίθετες απόψεις τόσο της γενικής λογίστριας όσο και του γενικού ελεγκτή, οι οποίοι είχαν συγκατανεύσει στο ενδεχόμενο να αναταθεί η διαχείριση στον Δήμο Πάφου, το δ.σ. του ΧΥΤΑ είχε επιφυλάξεις και ζήτησε νέα νομική συμβουλή. Αυτή ανατέθηκε στον πρώην νομικό σύμβουλο του ΣΑΠΑ Αγάπιο Κακογιάννη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ουσιαστικά συμφωνεί με τη γνωμάτευση Δημητριάδη, ότι δεν μπορεί να ανατεθεί στον δήμο η διαχείριση. Ανάλογη γνωμάτευση είχε δώσει στον Δήμο Πάφου και ο νομικός του σύμβουλος. Ωστόσο, από χθες ο Δήμος Πάφου έχει στα χέρια του νέα νομική συμβουλή που ζήτησε ο δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου Νώντα Κορακίδη, ο οποίος αποφαίνεται ότι ο Δήμος Πάφου δύναται να αναλάβει τη διεκπεραίωση εργασιών στον ΧΥΤΑ. Το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει εκ νέου το δ.σ. του ΧΥΤΑ, που σε έκτακτη συνεδρίασή του το Σάββατο ασχολήθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά απέφυγε να δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις του.

Ερωτηματικά 
Με δεδομένες τις εξελίξεις στον ΧΥΤΑ και τις συλλήψεις δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά τόσο για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε μέχρι τώρα το δ.σ. του ΧΥΤΑ όσο και για τις νομικές γνωματεύσεις που έλαβε. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο νομικός σύμβουλος του ΧΥΤΑ είναι ο Ανδρέας Δημητριάδης, ο οποίος έχει στενές συγγενικές σχέσεις με τον συλληφθέντα Δημήτρη Πατσαλίδη, τέως οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα μετά την εκλογή τού κ. Φαίδωνος. Μάλιστα, το γραφείο του κ. Δημητριάδη φέρεται να ανέλαβε την υπεράσπιση του Δημήτρη Πατσαλίδη στην υπόθεση του Δήμου Πάφου που είναι κατηγορούμενος.

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν ήταν επαρκές ώστε να έχουν οποιεσδήποτε συνέπειες αυτές οι εταιρίες, με αποτέλεσμα κάποιες εξ αυτών να υποβάλλουν προσφορές και να διεκδικούν και σήμερα την εκτέλεση δημόσιων έργων. Το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας με τη συνεργασία του γενικού ελεγκτή ετοίμασε σχετικό νομοσχέδιο το οποίο απεστάλη για νομοτεχνική επεξεργασία στην Εισαγγελία, και την περασμένη Πέμπτη σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» απεστάλη στη Βουλή.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν τώρα την ευκαιρία αν θέλουν να ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο, ώστε να προλάβουν τις δικαστικές αποφάσεις. Σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο πριν από τις δικαστικές αποφάσεις, τότε δεν θα ισχύσει και για τις εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, διότι δεν θα μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ.
Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

 Koutipandoras.gr


Μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (Νόμος 102(Ι)/2005) για το σχέδιο «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου