Powered By Blogger

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Ιταλία: Το «Όχι στις Βρυξέλλες» προηγείται συντριπτικά σε όλες τις δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου

ΣΕ ΕΠΤΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΗΤΤΑΤΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΡΕΝΤΣΙ

Ούτε σε μία δημοσκόπηση δεν βγαίνει νικητής το "Ναι" στην εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλές με την αλλαγή του ιταλικού συντάγματος που ζητεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ.Ρέντσι, όσο και αν "απειλεί" με παραίτηση.
 
Επτά δημοσκοπήσεις στις τελευταίες πέντε ημέρες δίνουν στο "Οχι" μεταξύ 52% και 58% με αναγωγή επί των αναποφάσιστων και 37-42% στην πρόθεση ψήφου όταν το "Ναι" στις ίδιες δημοσκοπήσεις κυμαίνεται μεταξύ 31 και 35%!
 
Και οι δημοσκοπήσεις γίνονται με τα γνωστά "συστημικά" φίλτρα από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων που χρηματοδοτούνται αδρά από τα διάφορα προγράμματα των Βρυξελλών.
 
Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε μάλιστα πως "αν χάσει την αναμέτρηση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν χρειαστεί να συνεργασθεί μαζί του για νέες θεσμικές αλλαγές, αλλά θα πρέπει να πετύχει συμφωνία με τον Μπέπε Γκρίλλο", αλλά ουδείς συγκινείται στην Ιταλία.
 
Σήμερα το απόγευμα, σε μεγάλη συγκέντρωση σε συνεδριακό κέντρο της Ρώμης, ο ιταλός πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει όσους περισσότερους αναποφάσιστους μπορεί, να τον στηρίξουν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις βλέπουν πάντως ένα προβάδισμα του «όχι». 
 
Πολλοί σχολιαστές, όμως, επιμένουν ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει να διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Bουλή και στην Γερουσία, ο Ματέο Ρέντσι θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι έχει αναλάβει ένα θεσμικό καθήκον και κατά συνέπεια θα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά την Ιταλία. 
 
Η μεταρρύθμιση προβλέπει μείωση των δικαιοδοσιών της γερουσίας και του αριθμού των γερουσιαστών, αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του προέδρου της δημοκρατίας από το κοινοβούλιο και περιορισμό των αρμοδιοτήτων των περιφερειών με μεταβίβαση περαιτέρω εξουσιών στις Βρυξέλλες..
 
Πρόκειται για θέματα που δεν «ενθουσιάζουν», δεν προκαλούν έντονο ενδιαφέρον στους πολίτες. Μετά όμως από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, όλοι διερωτώνται αν οι Ιταλοί, με την ψήφο τους, θα αποφασίσουν να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας.
 
Κατά της μεταρρύθμισης τάσσονται όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης: από τα Πέντε Αστέρια, μέχρι την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, την Λέγκα του Βορρά  και την ιταλική Αριστερά. Μεγάλο μέρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της κεντροαριστεράς απορρίπτει επίσης τις αλλαγές αυτές.
 
Ο Ρέντσι παίζει όλα του τα «χαρτιά», αλλά οτιδήποτε άλλο πέρα από ήττα του θα είναι έκπληξη. Έστειλε μάλιστα επιστολή στους Ιταλούς που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό, ζητώντας τους να βοηθήσουν τη χώρα τους, που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, να κάνει τη "σωστή", αλλά το "μαύρο" που θα εισπράξει θα είναι μνημειώδες απ'ότι φαίνεται 
 
Το μέτωπο του «όχι», ωστόσο, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη δικαιοσύνη να εξακριβώσει άμεσα ποιος ενέκρινε τα αναγκαία κονδύλια για να αποσταλούν τέσσερα εκατομμύρια γράμματα σε ισάριθμους απόδημους Ιταλούς.
 
Όσο για τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο επικεφαλής της κυβέρνησης στη Ρώμης απέναντι στις Βρυξέλλες σχετικά με τον προϋπολογισμό του ιταλικού δημοσίου για το 2017, τις επόμενες τρεις εβδομάδες πρόκειται να επικρατήσει μάλλον μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση.
 
Μέχρι το τέλος του μηνός πάντως θα πρέπει να εξετασθούν από τα αρμόδια όργανα τρεις προσφυγές Ιταλών πολιτικών και πρώην δικαστικών που κρύβονται πίσω τους οι Βρυξέλλες, με τις οποίες ζητείται η αναβολή του δημοψηφίσματος.
 
Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Ιταλίας κάλεσε τα μέλη της να ψηφίσουν "Όχι" στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, γεγονός που θεωρείται πλήγμα για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ο οποίος εξαρτά το πολιτικό μέλλον του από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
 
Ο Ρέντσι υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση θα ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα, ωστόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το "Όχι" προηγείται οριακά. Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί πριν από το τέλος του έτους.
 
Η συνδικαλιστική οργάνωση Cgil ανακοίνωσε ότι η γενική συνέλευσή της κάλεσε τα μέλη να ψηφίσουν "Όχι", αλλά σέβεται ταυτόχρονα και το δικαίωμά τους να αποφασίσουν μόνοι τους τι θα πράξουν.
 
Η Cgil ήταν παραδοσιακά κοντά στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ρέντσι όμως έχει διαφωνήσει με τη διατήρηση του πλαφόν στις καταβολές των συντάξεων του δημοσίου και με τη χαλάρωση των νόμων που διέπουν τις προσλήψεις και τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
 
Πολλά από τα 5,5 εκατομμύρια μέλη της Cgil είναι συνταξιούχοι.
 
"Είναι προφανές ότι οι συζητήσεις για το δημοψήφισμα έχουν ξεπεράσει τα θεσμικά ζητήματα", είπε ο Λουίτζι Μπρετσιάνι, ένα στέλεχος του σωματείου από τη βόρεια Ιταλία, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα ψηφίσει "Ναι".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου