Powered By Blogger

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Κρίσιμες ώρες για το Κυπριακό: Ο Α.Τσίπρας ζήτησε συνάντηση με τον Ρ.Τ.Ερντογάν για να το κλείσει «όπως-όπως»!

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΣΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΟ

Διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς έχουν πυκνώσει το τελευταίο 24ωρο οι επαφές με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα των εγγυήσεων για το Κυπριακό.
Η τελευταία συνομιλία έγινέ πριν 10' περίπου. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο το τελευταίο πεντάωρο.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Αθήνα που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας είπε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι οι διαφορές των δύο πλευρών στις εγγυήσεις είναι μεγάλες, γι’ αυτό και του πρότεινε να συναντηθούν, προκειμένου να βρουν από κοινού λύση στο θέμα των εγγυήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, η πολυμερής συνάντηση θα αποτύχει, εκτιμά η Αθήνα.
Τώρα πώς το πολιτικό μέγεθος του Α.Τσίπρα, θα πείσει τον πανίσχυρο στο εσωτερικό του και με τεράστιες ένοπλες δυνάμεις στην διάθεσή του, Τούρκο ηγέτη να αλλάξει στάση, είναι ζητούμενο...
Στη συνομιλία με τον κ. Αναστασιάδη συμφωνήθηκε να δώσει ο Κύπριος Πρόεδρος ημερομηνία για την πολυμερή υπό τον όρο να προηγηθεί διμερής συνάντηση Τσίπρα –Ερντογάν, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων.
Κρίσιμη είναι η συνάντηση που έχουν στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος   Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά "τα έχει δώσει όλα", πλην εδαφικού και εγγυήσεων. Δηλαδή επιμένει σην επιστροφή της Αμμοχώστου και να πάψει η Τουρκία (μαζί με την Ελλάδα και την Βρετανία) να είναι εγγυήτρια δύναμη κάτι που θα της δίνει εσαεί την δυνατότητα να εισβάλλει, όποτε αυτή το κρίνει σκόπιμο, όπως συνέβη και το 1974.
Η προγραμματισμένη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί το πρωί καθυστέρησε καθώς γίνονταν πολυεπίπεδες διαβουλεύσεις με συμμετοχή Ελληνοκυπρίων Τουρκοκυπρίων, Ελλάδας, Τουρκίας και ΟΗΕ.
Από τα αποτελέσματα της διαβούλευσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Mont Pelerin. Δεν αποκλείεται ακόμα και συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν ώστε η συμφωνία να γίνει στο υψηλότερο επίπεδο. 
 
Σύμφωνα με στέλεχος του ελληνικού ΥΠΕΞ  η Αθήνα θεωρεί απαραίτητη «μια προεργασία - συνάντηση - συζήτηση και ει δυνατόν μια συμφωνία με την Τουρκία στο κρίσιμο ζήτημα των εγγυήσεων πριν τη διεξαγωγή της πολυμερούς». Θέση που έχει κοινωνήσει στις εμπλεκόμενες πλευρές το προηγούμενο διάστημα αλλά για λόγους που δεν αφορούν την Αθήνα δεν έχει γίνει εφικτή μέχρι τώρα.
 
Σε κάθε περίπτωση η επίλυση του ευαίσθητου θέματος  των εγγυήσεων παραπέμπεται σε μία συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου με στέλεχος του ΥΠΕΞ να σημειώνει πως η Αθήνα έχει καταθέσει εδώ και καιρό τη θέση της για πλήρη κατάργηση του θεσμού των εγγυήσεων αλλά έχει καταθέσει και εναλλακτικές προτάσεις για το θέμα θυμίζοντας τις δύο συναντήσεις Κοτζιά – Τσαβούσογλου τον περασμένο Ιανουάριο στην  Κωνσταντινούπολη και τον περασμένο Αύγουστο στην Κρήτη.
 
Το ίδιο στέλεχος σημειώνει πως και στο θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί η Αθήνα αντιλαμβάνεται πως αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα και θα γίνει σε βάθος χρόνου, ωστόσο, σημειώνει πως απορρίπτει λύσεις που γράφτηκαν στον Τύπο όπως για παράδειγμα τη δημιουργία δύο στρατιωτικών βάσεων στο νησί, μία ελληνική και μία τουρκική.
 
Σήμερα το πρωί ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ , Έσπερ Μπαρθ Έιντε, είχε χωριστές συναντήσεις με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. 
 
Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι όλα θα τελειώσουν σήμερα και ως εκ τούτου το απόγευμα ή το βράδυ θα γίνουν ανακοινώσεις από τον ΟΗΕ. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου