Powered By Blogger

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

«Απολογία» Ν. Αναστασιάδη στον κυπριακό Ελληνισμό: «Θα συνεχίσω την προσπάθεια για την Κύπρο»

Ο Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΜΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ

Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία κατά τις διαβουλεύσεις στο Μον Πελεράν, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου, ενώ υπογράμμισε ότι, αν και εξάντλησε κάθε όριο και παρά την απογοήτευση, είναι αποφασισμένος να προβεί στα απαραίτητα διαβήματα για να ξαναρχίσει ο διάλογος.
«Δεν θα επιτρέψω να χαθεί η ελπίδα, όσο αυτό εξαρτάται από τα δικά μου χέρια», τόνισε και πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια «για αποκατάσταση της αδικίας, με στόχο την επανένωση».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι υπήρξε κατάληξη, με ελάχιστες αποκλίσεις, στις διαβουλεύσεις για την έκταση του εδάφους της τουρκοκυπριακής συνιστώσας και έκανε λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις στη συζήτηση για τις ακτογραμμές κάθε πολιτείας, ωστόσο τόνισε ότι παρέμειναν οι βασικές διαφορές επί του αριθμού των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Ο κ. Αναστασιάδης καταλόγισε στην τουρκοκυπριακή πλευρά ήθελε να συνδέσει το εδαφικό με την ασφάλεια, τις εγγυήσεις και την πολυμερή διάσκεψη, ενώ δήλωσε ότι ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η διαβούλευση με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, η τουρκοκυπριακή πλευρά εξέφρασε ανησυχίες για τυχόν αντιρρήσεις της Ελλάδας να συμμετάσχει σε πολυμερή διάσκεψη. Όπως διευκρίνισε ωστόσο, μετά από επικοινωνίες, «οι εύλογες ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης ξεπεράστηκαν και ορίστηκε καταρχήν ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης».
«Υπήρξε μια άριστη συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η στήριξη ήταν αμέριστη», πρόσθεσε.
«Θα πρέπει η λύση να ανταποκρίνεται πρωτίστως στις αξίες και αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε επιπλέον, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν χάθηκε η οποιαδήποτε ευκαιρία. Κάλεσε δε την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί οριστική λύση του Κυπριακού.
Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα ήθελε η σημερινή επικοινωνία να ήταν για να εξαγγείλει περαιτέρω πρόοδο.
«Λυπούμαι ειλικρινά που είμαι υποχρεωμένος να καταγράψω τα αίτια της αποτυχίας» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι δεν θέλει να εμπλακεί στη λογική επίρριψης ευθυνών, αλλά δεν θα αφήσει αναπάντητους ισχυρισμούς που θέλουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να ευθύνεται για το «ναυάγιο».
Ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε ότι έπρεπε να συμφωνηθούν τα κριτήρια για το εδαφικό σε χάρτες, ενώ συμπλήρωσε ότι η μετάβαση στο εξωτερικό έγινε μετά από επιθυμία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να υπάρξει διαπραγμάτευση χωρίς διαρροές.
Ως βασικά κριτήρια για επίτευξη συμφωνίας στο Μον Πελεράν, ο κ. Αναστασιάδης περιέγραψε:
    Την έκταση του εδάφους της τουρκοκυπριακής συνιστώσας
    Τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση
    Την έκταση της ακτογραμμής κάθε πολιτείας
«Κατά τις διαπραγματεύσεις και προς απόδειξη της πολιτικής μου βούλησης, αποδέχθηκα να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση, για να οριστικοποιήσουμε την τελική ρύθμιση», είπε και πρόσθεσε ότι εξέφρασε την ετοιμότητα να εξετάσει ειδικές ρυθμίσεις για τους Τουρκοκύπριος.
Ο κ. Αναστασιάδης περιέγραψε ότι επετεύχθη συμφωνία για την έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας, μεταξύ 28,2 και 29,2%. Εν συνεχεία, ακολούθησε διαβούλευση για τα άλλα δυο κριτήρια, με τον κ. Αναστασιάδη να κάνει λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις αρχικά, σε ό,τι αφορά την ακτογραμμή. Είπε επίσης ότι στο Μον Πελεράν έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τον αριθμό προσφύγων.
Ο κ. Αναστασιάδης κατήγγειλε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν, σε αντίθεση με όσα είχαν συμφωνηθεί, ότι οι ελληνοκύπριοι θα επέστρεφαν να μην ξεπερνούσαν τις 55.000 - 65.000, αντί των 78.000 – 92.000.
Ο... διάλογος Αναστασιάδη-Ακιντζί
Τον εκπληκτικό διάλογο μεταξύ του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη των τουρκοκύπριων έφερε στο φως της δημοσιότητας η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης». Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Κύπριος πρόεδρος ουσιαστικά εκλιπαρούσε τον Ακιντζί να συνεχίσουν να μιλούν αλλά αυτός προτίμησε να πάει για ύμπνο!
«Ρε Μουσταφά, να σκεφτούμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας»… είπε ο Ν.Αναστασιάδης για να εισπράξει το παγωμένο βλέμμα του Μουσταφά Ακιντζί.
«Απόψε χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για τη λύση και την ειρήνη», επέμεινε ο Αναστασιάδης παραπέμποντας στην συγκέντρωση στο γήπεδο της Τσεντίνκαγια.
Για να εισπράξει την κυνική απάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη: «Σιγά τις χιλιάδες, μερικές εκατοντάδες ήταν»!
Κι όμως ο Αναστασιάδης έκανε μια ύστατη προσπάθεια η ώρα μία, ξημερώματα της Τρίτης. «Να σου κάνω μια τελευταία πρόταση, ρε Μουσταφά».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε ήδη σηκωθεί να φύγει.
«Νίκο, τελειώσαμε. Είμαι κουρασμένος, πάω να κοιμηθώ. Χθες βράδυ δεν κοιμήθηκα καθόλου», απάντησε ο Μουσταφά Ακιντζί και μόνο από ευγένεια και μετά από παραινέσεις των υπολοίπων δέχθηκε να καθίσει και να ακούσει την πρόταση του Προέδρου την οποία όμως απέρριψε.
«Ήταν ένας άλλος Ακιντζί. Καμία σχέση με αυτόν με τον οποίο διαπραγματευόμασταν τόσους μήνες. Συζητούσε με παγωμένο αίμα», ήταν το σχόλιο που ακούσαμε από ανθρώπους που ήταν μέσα στη διαπραγμάτευση.
Εάν ευσταθούν οι πληροφορίες αυτές του «Πολίτη» τότε είχαμε ένα τραγικό Αναστασιάδη όπου ήταν σαν το θύμα να εκλιπαρεί τον θύτη και ο θύτης να του κάνει απλά πλάκα λέγοντας ότι τώρα πάει για ύπνο.
Η στάση Ν.Κοτζιά και η απειλή για παραίτηση
Στο μεταξύ νεότερες πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν το διπλωματικό παρασκήνιο και το ρόλο του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με αυτές όπως αναφέρει το Tvxs ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παρενέβη στις διαπραγματεύσεις, ζητώντας να υπάρξει συμφωνία Ελλάδος- Τουρκίας για τις διεθνείς εγγυήσεις και την ημερομηνία αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, πριν την διεθνή διάσκεψη που θα επικύρωνε την λύση του προβλήματος.
Με βάση τα όσα είχαν μέχρι στιγμής συμφωνηθεί, σε πολύ γενικές γραμμές, η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής θα γινόταν σταδιακά και μετά την επικύρωση της συμφωνίας. Κάτι στο οποίο φαίνεται να είχε συμφωνήσει αρχικά και ο Αλέξης Τσίπρας, που στη συνέχεια άρχισε να επηρεάζεται από τις θέσεις του κ. Κοτζιά.
Σύμφωνα με τις πηγές του Tvxs, ο κ. Κοτζιάς επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, δηλώνοντας ότι δεν δέχεται τη παραπάνω φόρμουλα, όπως και για τις διεθνείς εγγυήσεις, για τις οποίες σχεδιαζόταν μεταβατική ρύθμιση ώστε να διασκεδαστούν πιθανές αντιδράσεις στην Τουρκία καθώς και οι φόβοι των Τουρκοκυπρίων ότι θα «καπελωθούν» από την ελληνοκυπριακή πλειοψηφία στο νησί.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση, και ανεξάρτητα από τη τελική στάση του Αλέξη Τσίπρα, θα υποβάλλει τη παραίτηση του καλώντας μάλιστα δημοσίως τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να κάνει το ίδιο.
Κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία διατύπωσαν τον φόβο τους, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε τους Ελληνοκύπριους εθνικιστικές που τάσσονται κατά της συμφωνίας, ενόψει μάλιστα του δημοψηφίσματος που θα κληθεί να την επικυρώσει.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όμως πελαγοδρομούσε μεταξύ των όσων προωθούσε ο Κύπριος Πρόεδρος και των όσων ανέτρεπε ο δικός του υπουργός των Εξωτερικών.
Ετσι, αν και ο Τσίπρας συμφώνησε με τον Αναστασιάδη, δεν έδειξε διατεθειμένος να τιθασεύσει τον υπουργό του.
Γι’ αυτό και όταν πλέον αποφασίστηκαν οι ημερομηνίες της πολυμερούς διάσκεψης (21-22 Δεκεμβρίου), το σκηνικό είχε ανατραπεί. Δεν είναι τυχαίο που ο Ερντογάν δεν έκλεινε συνάντηση με τον Τσίπρα καλώντας τον να δούνε πρώτα τα αποτελέσματα του Μοντ Πελεράν».
 pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου