Powered By Blogger

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ


      Η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) είναι ο καινούριος όρος που εισήλθε στην ζωή μας.Είναι η μια ζώνη 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές ενός κράτους μέχρι τα διεθνή ύδατα ή γειτονική ΑΟΖ Με ειδικά δικαιώματα στην αλίεια αλλά και στην ενέργεια του υποθαλλάσιου πλούτου.
       Αναφέραμε αναρτήσεις του κ. Λυγερού για την σημασία της ΑΟΖ στο Ιόνιο, στο Καστελλόριζο και στην Ζουράφα.Σε αρκετούς καλοπροαίρετους τους φαίνεται υπρβολικά τα 200 μίλια ενώ με την υποχωρητικότητα που έχει καλλιεργηθεί δίνουν βήμα στις αξιώσεις της άγκυρας  αποδέχονται ότι το Καστελλόριζο είναι στην "μύτη" της Τουρκίας Ενώ η θέση να τα βρούμε σε κάποιο επιδιαιτητικό όργανο τα θέματα με τους Τούρκους είναι διαδεδομένη.
            Θα εξετάσουμε δυο περιπτώσεις που αφορούν ΑΟΖ  της Γαλλίας και του Καναδά στην πρώτη και αποκλειστικά της Γαλλίας στην δεύτερη περίπτωση.Η πρώτη περίπτωση είναι της ΑΟΖ Σεν Πιέρ και Μικελόν (Saint Pierre and Miquelon) τα οποία είναι δυο νησιά του μεγέθους των Κυκλαδονησίων κολλημένα στον Καναδά.Επειδή ο Καναδάς τα αγκαλιάζει τα νησιά αυτά υπήρχαν διαφορές αλίειας. Τελικά δέχτηκαν τα δύο μέρη να πάνε σε Arbitral tribunal (επιδιαιτησία) με τρείς ουδέτερους επιδιαιτητές από ΗΠΑ, Ουρουγουάη και Ιταλία καθώς από ένα επιδιαιτητή από Γαλλία και Καναδά.
 Στις 10 Ιουνίου 1992 βγήκε απόφαση με 3-2, με κατά από μεριά της Γαλλίας και του Καναδά. Πάρθηκε καταρχάς το όριο της ΑΟΖ η μέση απόσταση από τα νησιά Σεν Πιέρ & Μικελών (Γαλλία) και Νέας Γής (Newfoundland Καναδάς), δόθηκε στην Γαλλία δυτικά 24 ναυτικά μίλια. Τέλος ένας διάδρομος από Βορά σε Νότο μήκους 188 ν. μιλίων  (348 χλμ.) και πλάτους 10,5 ν. μιλίων δόθηκε στην Γαλλία ώστε να επικοινωνεί τα νησιά με τα διεθνή ύδατα.Το τελικό σχήμα της ΑΟΖ χαρακτηρίστηκε ότι έχει σχήμα κλειδιού,μανιταριού ή μπαγκέτας.
 Τελικά δόθηκε μόνο το 18% από αυτό που διεκδικούσε αρχικά η Γαλλία.






 Ενώ υπάρχει και η περίπτωση της Νήσου Κλίππερτον που είναι μια ατόλλη 9 τ.χλμ. στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, νοτιοδυτικά του Μεξικό και δυτικά της Κόστα Ρίκα. Δεν έχει μόνιμους κατοίκους.
  Ο βράχος Κλίππερτον είναι το ψηλότερο σημείο, είναι μια ηφαιστειακή προεξοχή στα νοτιοανατολικά.Βρίσκεται περίπου 945 χλμ από την Νήσο Σοκόρο του Αρχιπελάγους Ρεβιγιαχιχέντο του Μεξικού, την πλησιέστερη ξηρά. Επομένως έχει δικαώμα μιας ΑΟΖ ακτίνας 200 ναυτικών μιλίων όσο δηλ. η έκταση της Μητροπολιτικής Γαλλίας! Οι φοίνικες  που βλέπεται στην φωτογραφία δίνουν 200 ναυτικά μιλια ΑΟΖ!



Συμπέρασμα όσο και μικρό να είναι το νησί έχει ΑΟΖ  διακοσίων (200) ναυτικών μιλίων ενώ στην περίπτωση γειτονίας με γειτονική ΑΟΖ η μέση γραμμή ενδεικνύεται ενώ η παραπομπή του θέματος σε επιδιαιτησία με τις ΗΠΑ παρούσες το καλύτερο να αποφεύγεται!

 ΠΗΓΕΣ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Canada–France_Maritime_Boundary_Case
 http://en.wikipedia.org/wiki/Clipperton_Island
 http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Pierre_and_Miquelon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου