Powered By Blogger

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Ηχηρό μήνυμα Merkel στη Σύνοδο Κορυφής - Συμφωνία για την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα

Αποφάσεις σε επίπεδο Eurogroup για την Ελλάδα αναμένει η Σύνοδος - Δυσφορία των Ευρωπαίων ηγετών για την έλλειψη προόδου - Σε συμβιβασμό ελπίζει ο Τσίπρας, δεν βλέπει πρόοδο η Merkel, λύση για το χρέος ζητά ο Hollande
(upd2)Συμφωνία και λύση για την Ελλάδα τα επόμενα 24ωρα και πριν το άνοιγμα των διεθνών αγορών τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ζητά η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters."H Merkel διεμήνυσε σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα", σημειώνει το Reuters, παρουσιάζοντας τα όσα συζητώνται στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης τις εργασίες της.
Στο μεταξύ, εκτός της επίσημης ατζέντας των θεμάτων της διήμερης Συνόδου Κορυφής, που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης 25/6 τις εργασίες της στις Βρυξέλλες, βρίσκεται το ελληνικό ζήτημα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι βέβαιο πως θα συζητήσουν εξονυχιστικά το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο έχουν ήδη καταστήσει σαφές πως χωρίς συμφωνία σε επίπεδο Εurogroup, δεν πρόκειται να υπάρξει πολιτική συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών. 
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν δυσφορία για την έλλειψη προόδου που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής, σε επίπεδο Eurogroup, καθώς ακόμη αναζητάται συμφωνία.

Σύνοδος Κορυφής: Τους Ευρωπαίους ηγέτες ενημερώνει για τις ελληνικές εξελίξεις ο Dijsselbloem (Εurogroup)
Τους Ευρωπαίους ηγέτες ενημερώνει για τις ελληνικές εξελίξεις ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Κατόπιν της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης του Eurogroup, ο J. Dijsselbloem ενημερώνει αυτή τη στιγμή τους 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις ελληνικές εξελίξεις.
Σημειώνεται ότι η επίσημη ατζέντα της σημερινής Συνόδου περιλαμβάνει το μεταναστευτικό και τις σχέσεις Βρετανίας – Ε.Ε.

Oι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών πριν την έναρξη της Συνόδου

Τσίπρας: Μετά τις προτάσεις που κατατέθηκαν είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό
Βέβαιος ότι οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα καταλήξουν σε συμφωνία – αποτέλεσμα συμβιβασμού εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης, το οποίο διέκοψε τις εργασίες του μέχρι νεωτέρας και συγκεκριμένα μέχρι να υπάρξει νέα πρόταση από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
«Μετά τις προτάσεις που κατατέθηκαν είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό, προκειμένου η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ σχολίασε πως η Ευρώπη έχει να κάνει με διαφωνίες και συμβιβασμούς.

Merkel: Δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα - Εκτός ατζέντας της Συνόδου η Ελλάδα
Εκτός ατζέντας της Συνόδου Κορυφής έθεσε την Ελλάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, εκφράζοντας την έντονη απογοήτευσή της για το γεγονός πως δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών σε επίπεδο Eurogroup.
Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους θεσμούς, τόνισε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος, για να τονίσει πως δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα.
Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό η Merkel σημείωσε πως δεν πρέπει να υπάρξουν εντάσεις μεταξύ των χωρών - μελών για το μεταναστευτικό.
Εδώ και τώρα πρέπει να βρούμε λύσεις για το μεταναστευτικό που θα διαρκούν σε βάθος χρόνου, διεμήνυσε.

Hollande: Το χρέος πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας – Εφικτός ο συμβιβασμός
Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και θεσμοί δεν βρίσκονται μακριά από τη συμφωνία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.
«Η συμφωνία είναι εφικτή και αναγκαία, αλλά ακόμη υπάρχουν αποκλίσεις» υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε ότι «θα αφήσουμε τους θεσμούς και την Ελλάδα να δουλέψουν και να βρουν λύση».
Όπως εξήγησε, όσο πιο γρήγορα υπάρξει λύση, τότε το καλύτερο, καθώς η Ελλάδα δεν έχει χρόνο.
«Δεν είμαστε μακριά από τη συμφωνία, υπάρχει διαφωνία στα μέσα και όχι στους στόχους» τόνισε, ενώ κατέληξε πως «το χρέος πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας».

Renzi (Ιταλός πρωθυπουργός): Μετά τη Σύνοδο Κορυφής η συμφωνία για την Ελλάδα
Την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mateo Renzi, προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών.
«Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει επίλυση της ελληνικής κρίσης στη Σύνοδο Κορυφής» υπογράμμισε ο κ. Ρέντσι.
«Πιθανώς να υπάρξει αίσιο τέλος, μετά το πέρας της Συνόδου» κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Rajoy: Η έλλειψη συμφωνίας θα πλήξει την Ελλάδα – Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
Την ανάγκη όλοι να καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της τόνισε ο ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, από τις Βρυξέλλες, αναγνωρίζοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι «έχει υποχωρήσει σε σχέση με ορισμένα θέματα για τα οποία έλεγε ότι δεν επρόκειτο να υποχωρήσει».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Rajoy, «όλοι πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια για να φθάσουμε σε μια συμφωνία» και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας και το πιο συνετό για όλους τους έλληνες πολίτες, για την Ελλάδα και για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση».
Βεβαίως, ο ισπανός πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και πρόσθεσε ότι «έχουμε τη βούληση να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε (…) Οι θεσμοί, το Eurogroup και φυσικά και η Ισπανία θα είναι ευέλικτοι, όμως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
Τόνισε ακόμη ότι εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο από την έλλειψη προόδου είναι οι έλληνες πολίτες, οι οποίοι ζουν «μια πολύ δύσκολη κατάσταση».
«Όταν κάποιος είναι σε μια ένωση, αν καθείς κάνει ό,τι θέλει, τα πράγματα δεν πρόκειται να λειτουργήσουν», σημείωσε ο Mariano Rajoy και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια συνεννόηση.

Αισιόδοξος ο Ιρλανδός πρωθυπουργός: Σύντομα θα έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα
Αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Enda Kenny, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. 
«Είμαι αισιόδοξος ότι Ελλάδα και δανειστές θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία» υπογράμμισε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά. 

Grybauskaite (πρόεδρος Λιθουανίας): Η συμφωνία για την Ελλάδα απέχει ακόμα αρκετά
Η συμφωνία για την Ελλάδα δεν φαίνεται να βρίσκεται ακόμα κοντά, σημείωσε σε δημοσιογράφους, η Dalia Grybauskaitė, προσερχόμενη στην τακτική Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες.
Η ίδια σχολίασε πως αναμένει «οι συνομιλίες Ελλάδας-εταίρων να τραβήξουν σε χρόνο», ωστόσο επεσήμανε πως «υπάρχει ακόμα χρόνος να επιτευχθεί συμφωνία έως την Τρίτη (30/6)».

Faymann (Aυστρία): Συμφωνία για την Ελλάδα το αργότερο Δευτέρα ή Τρίτη, αν όχι σήμερα Πέμπτη
Την προσδοκία για επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα σήμερα Πέμπτη 25 Ιουνίου εξέφρασε ο Καγκελάριος της Αυστρίας, W. Faymann, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
"Προσδοκώ σε συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα, αλλά αν δεν υπάρξει, τότε θα πρέπει να υπάρξει μέχρι τη Δευτέρα 29 Ιουνίου ή το αργότερο την Τρίτη 30 Ιουνίου", τόνισε χαρακτηριστικά.

Tusk (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο): Έχω καλό προαίσθημα ότι θα έχουμε «happy end» στο ελληνικό θέμα
Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη στο θέμα της Ελλάδας εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για την Ελλάδα, «έχω ένα προαίσθημα ότι, σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή, αυτή η ιστορία θα έχει αίσιο τέλος».
Πρόσθσε ακόμη ότι οι τελευταίες ώρες ήταν κρίσιμες, ότι είναι σε εξέλιξη οι εργασίες και θα απαιτηθούν ακόμη πολλές ώρες.
Ο κ. Tusk αναφέρθηκε και στην Βρετανία, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κάποιες ανησυχίες που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, όμως με έναν τρόπο που θα είναι ασφαλής για την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι οι θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. δεν είναι προς πώληση.
Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν έχει ιδέα σχετικά με τις λεπτομέρειες της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του βρετανού πρωθυπουργού, David Cameron.
Αξίζει να επισημανθεί ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, εκτός από το μεταναστευτικό, είναι και το ζήτημα που θέτει η Βρετανία για μεταρρύθμιση της Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου