Powered By Blogger

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Εικόνα επικείμενης (δύσκολης...)  συμφωνίας επικρατεί από αργά χθες το βράδυ στην Ευρώπη και όσο περνά η ώρα η εικόνα αυτή εμπεδώνεται: Το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνέλθει ξανά με τηλεδιάσκεψη όποια ώρα και στιγμή χρειαστεί.
Σε δηλώσεις τους οι Α.Τσίπρας και Ζ.Κ.Γιουνκέρ δήλωσαν "αισιόδοξοι", με τον πρωθυπουργό να επιμένει για "ανάγκη κοινωνικά βιώσιμης συμφωνίας".
"Στόχος μας είναι μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία", δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη συνάντηση που έχει αυτή την ώρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
"Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε οικονομικά βιώσιμη συμφωνία με στόχο να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, να σώσουμε τις συντάξεις και να αποφύγουμε τις παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό", ανέφερε ο πρωθυπουργός.
"Να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και να προωθήσουμε τις αναγκαίες και δίκαιες μεταρρυθμίσεις για να αναδιανομή των βαρών και την πάταξη της φοροδιαφυγής", συμπλήρωσε ο Α.Τσίπρας.
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και δήλωση στα αγγλικά με διαφορετικό περιεχόμενο, αρκούμενος να πει ότι "Είναι ώρα για αναβίωση των συζητήσεων για επιστροφή στην ανάπτυξη εντός της Ευρώπης".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος .
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή οι εκροές, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, αγγίζουν τα 1,8 δισ. ευρώ ως απόρροια του κλίματος πανικού που δημιούργησαν στημένα δημοσιεύματα και δηλώσεις παραγόντνων του εξωτερικού, αλλά και του εγχώριου συστήμαρτος.
Η ΕΚΤ προχώρησε στην αύξηση του ELA κατά 1,8 δισ. Ευρώ. Την ίδια στιγμή εκρηκτικό ράλι της τάξεως του 7% καταγράφεται στο Χρηματιστήριο.
Στις 11.28 το πρωί της Δευτέρας ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου βρισκόταν στις 739,76, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο 7,63%.
Το χρηματιστήριο αντέδρασε έντονα ανοδικά με τις τράπεζες να καταγράφουν κέρδη της τάξεως του 15%. Κέρδη 14,11% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,37 ευρώ, στο 20,87% πάνω η Alpha Bank στα 0,25 ευρώ. Στο 1,01 ευρώ η Εθνική Τράπεζα με κέρδη 14,77%, άνοδος 16,26% για την Eurobank και τιμή μετοχής 0.14 ευρώ.
Με κέρδη 8,8% η ΕΧΑΕ στα 4,08 ευρώ. Πάνω απο 6% η άνοδος σε Βιοχάλκο – ΓΕΚ και πάνω απο 5% σε Μυτιληναίο και ΟΛΠ. Με κέρδη 2,2% ο ΟΠΑΠ στα 7,36 ευρώ και 2,16% στον ΟΤΕ στα 7,13 ευρώ. Ξεπέρασαν τα 13 εκατ. ευρώ οι συνολικές συναλλαγές στο 20λεπτο.
Χθες το βράδυ, η κυβέρνηση της Γαλλίας δήλωσε ότι "Για πρώτη φορά η Ελλάδα φέρνει κοστολογημένη και ειλικρινή πρόταση" δείχνοντας ότι η συμφωνία είναι κοντά.
"Οι θεσμοί έλαβαν τη νέα ελληνική πρόταση, η οποία αποτελεί μια καλή βάση για τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης".
Αυτό ανέφερε, περί τις 01:45 τα ξημερώματα μέσω Twitter ο Μάρτιν Σελμάγερ, ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ενόψει του «έντιμου συμβιβασμού», οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια δέσμη μέτρων την οποία είναι έτοιμος να καταθέσει ο πρωθυπουργός, με αντάλλαγμα τη ρητή αναφορά στη ρύθμιση του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι πέφτουν:
  •     Οι τρεις συντελεστές ΦΠΑ (6,5%, 13%, 23%) με πολύ πιθανή την ένταξη της εστίασης στο συντελεστή 23%.
  •     Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (από 1/1/16) με τα έσοδα από το εν λόγω μέτρο να υπολογίζονται στα 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
  •     Η αύξηση από 4% σε 5% της εισφοράς υπέρ του κλάδου υγείας που επιβάλλεται στις κύριες συντάξεις και ταυτόχρονη καθιέρωση αντίστοιχου ποσοστού παρακράτησης από τις επικουρικές, οι οποίες έως τώρα δεν επιβαρύνονταν με τέτοια εισφορά. Με τον τρόπο αυτό, που στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με μείωση των κύριων συντάξεων κατά 1% και των επικουρικών κατά 5%, εξοικονομούνται 720 εκατ. ευρώ (270 εκατ. από τις κύριες και 450 εκατ. από τις επικουρικές).
  •     Η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 500.000 €.
  •     Η κατάργηση της έκπτωσης εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 30.000 €.
  •     Η περικοπή των αμυντικών δαπανών (εξοικονόμηση 150-180 εκατ. €).
  •     Άγνωστο παραμένει τί σκέπτεται να πράξει η κυβέρνηση για το αίτημα των δανειστών που αφορά την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα μεγάλα νησιά.
Στο μέτωπο του ΦΠΑ το κρίσιμο θέμα είναι ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα μεταταγούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από το 13%. Οι δανειστές πιέζουν ώστε η εστίαση να υπαχθεί στο συντελεστή 23% από 13% σήμερα, καθώς με το μέτρο αυτό μειώνεται σημαντικά η διαφορά των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά τα προσδοκώμενα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ.
Από την άλλη πλευρά, αδιαπραγμάτευτη είναι για την ελληνική κυβέρνηση η παραμονή του ηλεκτρικού ρεύματος στο 13%, σε αντίθεση με τους πιστωτές που θέλουν τη μετάταξή του στο 23%, προκαλώντας έτσι "ηλεκτροσόκ" στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, αφού ακόμα δεν έχει καταφέρει να ζει με...κεριά.
Η πρόταση που συζητείται στο τραπέζι είναι ΦΠΑ με τρεις συντελεστές, 6%, 13% και 23%, ενώ εκτιμάται ότι από τις αναπροσαρμογές που θα γίνουν, μπορούν να επιτευχθούν έσοδα 1% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, τα φάρμακα θα παραμείνουν στο 6%.
Νέες προτάσεις έχουν κατατεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Η νέα πρόταση που συζητείται είναι η εισφορά να ισχύσει για επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ αντί για 1 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο σενάριο. Παράλληλα, αποκλείουν από το υπουργείο Οικονομικών κάθε ενδεχόμενο να αυξηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ. Όπως είναι γνωστό, στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είναι ένα από τα κρίσιμα μέτωπα στα οποία θα κριθεί η συμφωνία. Οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι από την πρότασή τους για κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοτήσεων.
Η ελληνική πρόταση προβλέπει να ξεκινήσουν οι περικοπές από 1.1. 2016 και να ολοκληρωθούν σε μία περίοδο 3 ετών, προκειμένου να μη θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα. Εκτιμάται ότι στο καυτό αυτό μέτωπο θα υπάρξει τελικά συμφωνία στις σημερινές διαβουλευσεις προκειμένου να ξεκλειδώσει η συμφωνία.
Την πεποίθηση ότι "σήμερα βράδυ θα έχουμε συμφωνία" εξέφρασε σήμερα το πρωί ο Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, στο ραδιόφωνο Europe1, λίγο πριν αναχωρήσει από το Παρίσι για τις Βρυξέλλες.
Στο ερώτημα εάν σήμερα βράδυ θα έχουμε συμφωνία, απάντησε: "Το πιστεύω και κυρίως θεωρώ ότι το οφείλουμε, γιατί αυτά που διακυβεύονται είναι συγχρόνως το μέλλον της Ελλάδας αλλά και του ευρώ. Έχουμε φθάσει σε ένα απολύτως αποφασιστικό σημείο".
Το μεγαλύτερο αγκάθι απ' όλα, όμως, είναι το θέμα του χρέους. Εδώ είναι θέμα διατύπωσης. Αν δηλαδή θα είναι ισχυρή δέσμευση ή απλή ευχή. Όπως τονίζεται, αν υπάρχει μια διατύπωση που θα θεωρείται ισχυρή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα ανοίξει ολοκληρωτικά ο δρόμος για συμφωνία. Επίσης, άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που θα βοηθήσει είναι και το αναπτυξιακό πακέτο, χωρίς τη δωρεάν παροχή βοήθειας, οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι κακή συμφωνία.
 
Εάν όμως δεν προκύψει συμφωνία, ήδη οι δανειστές είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε προβοκατόρικες ενέργειες πρόκλησης bank run.
 
Έτσι, σήμερα το πρωί έξω από την Εθνική Τράπεζα στο Σύνταγμα είχαν στήσει από νωρίς τις κάμερες και τις φωτογραφικές τους μηχανές δημοσιογράφοι του Bloomberg και του γερμανικού ZDF για να παρακολουθούν τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών. Πιο προβοκάτσια πεθαίνεις!
 
Mια συμφωνία πολύ δύσκολα εφαρμόσιμη φυσικά, με απίστευτες προβλέψεις για την επιβολή υπερ-βαρέας φορολογίας και με ερώτημα το πώς θα εφαρμοστεί. Ελπίδα όλων των Ελλήνων να προβλέπεται η αναδιάρθρωση του χρέους και η παροχή αναπτυξιακής βοήθειας...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου