Powered By Blogger

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Τσίπρας: Απαντάμε με δημοψήφισμα στο τελεσίγραφο

Ο Πρωθυπουργός προτείνει «όχι» στην Ευρώπη σε δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου - Συνάντηση Δραγασάκη-Τσακαλώτου με Ντράγκι το Σάββατο - Σύγκληση της Βουλής στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου - Τηλεδιάσκεψη των διοικητών της ΕΚΤ το πρωί της ΚυριακήςΤη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των Θεσμών, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
 
Το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι θα συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να λάβει τις σχετικέςhttps://www.blogger.com/blogger.g?blogID=6034049673654080108#editor/target=post;postID=3770447213776907948 αποφάσεις, ενώ ο πρωθυπουργός θα στείλει στις Βρυξέλλες επιστολή με την οποία θα ζητά ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε ο λαός «να αποφασίσει ο λαός χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς». 

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και αν είναι αυτό. Από την τοποθέτησή του ήταν όμως ξεκάθαρο ότι τάσσεται εναντίον, καθώς, όπως είπε, η πρόταση των δανειστών σημαίνει την αποδοχή μιας αυστηρής λιτότητας δίχως τέλος.

 Την τοποθέτηση της κυβέρνησης υπέρ του «όχι» επιβεβαίωσαν ευθέως οι περισσότεροι υπουργοί εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος τόνισε ότι «όλοι θα ψηφίσουμε''όχι'', όλος ο λαός θα ψηφίσει ''όχι''» και ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος υποστήριξε ότι «Οχι» σημαίνει εμπιστοσύνη στη χώρα - Το δίλημμα δεν είναι ναι ή όχι στο ευρώ, αλλά ναι ή όχι στη συμφωνία.

 Tην ευθύνη για τις αποφάσεις για τη ζωή του την είχε πάντα ο λαός δήλωσε ο υπουργός πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. Αν ο Ελληνικός λαός αποφασίσει να δεχθεί τις προτάσεις η κυβέρνηση θα την κάνει δεκτή την απόφαση συμπλήρωσε. Το ερώτημα απεύθυνεται από την κυρίαρχη κυβέρνηση στον κυρίαρχο λαό είπε ο κύριος Ξυδάκης και πρόσθεσε: εγώ δεν μπορώ να δεχτώ την πρ΄τοαση των δανειστών που καταδικάζει τα παιδιά μου σε μετανάστευση.
«Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει ο λαός τι θα κάνει ο ίδιος και όχι κάποιοι άλλοι από εξώ γι' αυτόν» κατέληξε ο υπουργός Πολιτισμού εξερχόμενος του Μεγάρου ΜαξίμουΤηλεδιάσκεψη των διοικητών της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση αύριο, Σάββατο, με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Για τις αποφάσεις της κυβέρνησης ενημερώθηκε η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κύριος Γιούνκερ άκουσε έξαλλος τα νέα από την Αθήνα, ενώ η γερμανίδα Καγκελάριος ρώτησε ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν «αν θέλετε αυτή τη συμφωνία ή όχι».

Εξέφρασε την άποψη πως ισοδυναμεί με «ναι ή όχι στο ευρώ». 
Το διάγγελμα Τσίπρα

«Η κυβέρνηση έχει εντολή διαπραγμέτευσης με τους εταίρους μας για να τερματιστεί η λιτότητα, να γίνει σεβαστή η δημοκρατία στην Ευρώπη.

Μας ζήτησαν κατ' επανάληψη να εφαρμόσουμε όσα απέρριψε ο ελληνικός λαός με τις εκλογές,

Δυστυχώς οι εταίροι μας κατέληξαν σε τελεσίγραφο προς τον ελληνικό λαό και ζητήθηκε από την κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία που θα διογκώσει περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, που οδηγεί στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, νέες μειώσεις στους μισθούς και αύξηση του ΦΠΑ.

Οι προτάσεις αυτές αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων είναι ίσως και η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού.
Αποδεικνύουν την εμμονή κυρίως του ΔΝΤ στη λιτότητα. Απαιτείται από τους ηγέτες της Ευρώπης να ορθώσουν ανάστημα.

Η ευθύνη μας υποχρεώνει να απαντήσουμε με δημοψήφισμα στο τελεσίγραφο των θεσμών.

Ενημέρωσα του ηγέτες της ΕΕ και αύριο θα ζητήσω επισήμως ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ώστε ο λαός να αποφασίσει ψύχραιμα.

Σας καλώ να αποφασίσετε ήρεμα και περήφανα.

Να απαντήσουμε με δημοκρατία στον αυταρχισμό και στη λιτότητα.

Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι αυτό.

Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην Ευρώπη.

Όπως και η Ευρώπη θα παραμείνει στην Ελλάδα.

Για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας
».
ΒΗΜΑ

Ινφογνώμων Πολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου