Powered By Blogger

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Ολονύχτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες - Νέα σύσκεψη τα μεσάνυχτα

Τελεσίγραφο Eurogroup για αύριο στις 11:00

Ολονύχτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες - Νέα σύσκεψη τα μεσάνυχταΤο ναυάγιο που υπήρξε στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τους τρεις θεσμούς, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ μεταφέρθηκε και στο Eurogroup.
Το αποψινό Eurogroup διεκόπη, καθώς πολλοί υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αντέδρασαν αρνητικά στο γεγονός πως δεν είχαν τίποτα μπροστά τους χειροπιαστό για να συζητήσουν και έτσι η συνεδρίαση διεκόπη και θα συνεχιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη.
Με αυτό το δεδομένο, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα έχει και νέα συνάντηση απόψε τη νύχτα με τους επικεφαλής των τριών Θεσμών, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι στις 12:00 ώρα Ελλάδος. Σε αυτή τη συνάντηση θα μετέχει και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, κ. Ρένγκλινγκ.
Αυτή είναι η συνάντηση είναι η δεύτερη, καθώς είχε προηγηθεί νωρίτερα η πρώτη τους επαφή που διήρκησε περισσότερες από έξι ώρες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα. Επισημαίνουν από την κυβέρνηση πως οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες.
Και το ζουμί για την ελληνική κυβέρνηση είναι παρακάτω, καθώς καταλήγουν λέγοντας πως η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των τριών θεσμών, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ ήταν εξαιρετικά σκληρή και μάλιστα πολλοί από το κυβερνητικό περιβάλλον έλεγαν χαρακτηριστικά πως η διαπραγμάτευση στις Κάννες με τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου ήταν παιδική χαρά σε σχέση με τη σημερινή.
Μπροστά σε αυτή τη νέα εμπλοκή, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας αναμένεται να λάβει την Πέμπτη πρωτοβουλίες για πολιτική επίλυση του θέματος, αν και το Βερολίνο δεν δείχνει διατεθειμμένο η Μέρκελ να έχει νέα τριμερή συνάντηση με Αλέξη Τσίπρα και Φρανσουά Ολάντ.
Η ανατροπή ξεκίνησε όταν τα ξημερώματα της Τετάρτης έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου μία νέα πεντασέλιδη πρόταση των δανειστών, πολύ πιο σκληρή από την προηγούμενη, κάτι που προκάλεσε συναγερμό στην κυβέρνηση, αλλά και την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού.
Το τελεσίγραφο από το Eurogroup
Το Eurogroup θα συνεδριάσει ξανά στις 2 (ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη, ενώ, οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν τελεσίγραφο σε όλες τις πλευρές για κατάθεση κειμένου συμφωνίας μέχρι αύριο 12 (ώρα Ελλάδας).
Συνέντευξη Τύπου δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε σύντομες δηλώσεις κατά την αποχώρησή του από το κτίριο.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δουλειά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν είναι απαραίτητο. Ενημερώσαμε τους ΥΠΟΙΚ για το πού βρισκόμαστε. Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Δηλώσεις έκανε και ο Πιερ Μοσκοβισί τονίζοντας «Η συμφωνία είναι ακόμα πιθανή. Οι Θεσμοί έχουν απόλυτα κοινή θέση».
Κυβέρνηση: Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτές τις προτάσεις
Η κυβέρνηση σε άτυπη ενημέρωση αναφέρει ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις νέες προτάσεις των Θεσμών, ωστόσο, επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Αναλυτικά:
  1. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα.
  2. Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες.
  3. Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου