Powered By Blogger

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Bloomberg: "Τα 3+2 σενάρια για την Ελλάδα"

Με την τελική ημέρα της κρίσης να έρχεται ολοένα και πιο κοντά στην Αθήνα, όλοι, από πιστωτές και επενδυτές μέχρι καταθέτες, εστιάζουν στο τι ακολουθεί.

Μερικά πράγματα είναι ξεκάθαρα:
  • Η Ελλάδα οφείλει στο ΔΝΤ περίπου 1,6 δις ευρώ αυτό το μήνα.
  • Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η ΕΚΤ πρέπει να πάρει σχεδόν 6,8 δισ.ευρώ.
  • Η παράταση του προγράμματος της Ευρωζώνης λήγει στις 3 Ιουνίου με τους πιστωτές να αρνούνται να αποδεσμεύσουν 7,2 δισ. Ευρώ από τα εναπομείναντα κεφάλαια, πριν η Αθήνα συμμορφωθεί με τους σκληρούς όρους.
  • Με το χρόνο να λιγοστεύει για να κλείσει η συμφωνία, η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε να σχεδιάζει με βάση μια ελληνική χρεοκοπία, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.
Αν περιμένετε για μια καθαρή λύση στο στάτους της χώρας στην 19μελή ευρωζώνη, ίσως χρειαστεί να περιμένετε πολύ. Το να υιοθετήσει κανείς το ενιαίο νόμισμα, πάντα υποτίθετο ότι αποτελούσε εισιτήριο χωρίς επιστροφή και έτσι δεν υπάρχει νόμιμη διαδικασία ή πολιτικός οδικός χάρτης για μια έξοδο.
Τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα κυμαίνονται από το να παραμείνει στο ευρώ μέχρι ένα καταστροφικό διαζύγιο. Τα ημίμετρα συμπεριλαμβάνονται στο πλάνο, όπως το να υπάρχει κυκλοφορία πολλαπλά νομίσματα, με τη βοήθεια να ανακυκλώνεται για να εξοφληθούν τα χρέη σε ξένο νόμισμα.

Εξίσου ασαφές είναι ποιος θα πει στον κόσμο – και πώς – ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει στην οικονομική μετά θάνατον ζωή.
Το Bloomberg απευθύνθηκε σε οικονομολόγους, επενδυτές και πρώην διαμορφωτές κοινής γνώμης για να απαντήσουν στο ερώτημα τι θα μπορούσε να συμβεί μετά και με ποιό τρόπο θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί.

Σενάριο 1 – Αποφυγή του Grexit
Ο Αλέξης Τσίπρας αναστέλλει επ’ αόριστον τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και υποκύπτει στις πιέσεις των δανειστών. Έτσι, η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη, εφαρμόζοντας νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, ως αντάλλαγμα για τα νέα δάνεια. Λόγω των εξελίξεων, υπάρχουν έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οποίες οδηγούν στη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού, με τη συμμετοχή των φιλο-ευρωπαϊκών δυνάμεων και των μετριοπαθών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Τα νέα μέτρα λιτότητα ωστόσο, αν και δίνουν ανάσα στη ρευστότητα της χώρας, αναβάλλουν εκ νέου την ανάκαμψη καθώς περικόπτουν περαιτέρω το ΑΕΠ.

Σενάριο 2 – «Hotel California»
Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει περιγράψει την ιδιότητα κράτους – μέλους της Ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας τους στίχους από το ομώνυμο τραγούδι: Μπορείς να κάνεις check out οποιαδήποτε στιγμή θέλεις, αλλά δεν μπορείς να φύγεις ποτέ.
Ο Τσίπρας, αν και δεν επιτυγχάνει ένα κοινά αποδεκτό συμβιβασμό, καταφέρνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Οι δόσεις των δανείων παραμένουν όμως, κλειδωμένες, οι Ευρωπαίοι επιδεικνύουν απροθυμία και η στήριξη της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες αίρεται. Αυτό συνεπάγεται την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων (capital controls).

Yποσενάριο 2α
Τα capital controls  θέτουν φραγμούς στην κίνηση των κεφαλαίων και ο Τσίπρας εξαναγκάζεται σε συμβιβασμό. Συγκροτείται νέα κυβέρνηση, με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή στην Ευρωζώνη, ενδεχομένως θα επιβεβαιώσει την αλλαγή της λαϊκής εντολής.

Υποσενάριο 2β
Με τις τράπεζες «κλειστές», η πολιτική κατάσταση επιδεινώνεται και οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία, αναδεικνύουν τη θέληση των πολιτών για διάσπαση της Ευρωζώνης. H ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί ένα νέο, παράλληλο νόμισμα, το οποίο χρησιμοποιείται για τις εγχώριες ανάγκες. Η Ευρωζώνη δίνει στην Ελλάδα ένα νέο δάνειο, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Σενάριο 3 - Καταστροφή
Η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ εν μέσω μία άτακτης χρεοκοπίας. Η κυβέρνηση απορρίπτει την ευθύνη στη Γερμανία. Οι τράπεζες και η οικονομία καταρρέουν και οδηγούν την Ευρώπη σε νέα ύφεση. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θέτει σε αμφισβήτηση και την ιδιότητα της χώρας ως μέλος του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση στρέφεται προς τη Ρωσία και παρέχει ένα μεσογειακό «πάτημα» στον Βλαντιμίρ Πούτιν.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου